Schuifdeuren: hoe werkt het? Wat kost het?

Optimaliseer je ruimte met schuifdeuren. In tegenstelling tot gewone deuren die ruimte innemen, schuift een schuifdeur opzij, waardoor je geen ruimte verliest. Ontdek hier de prijzen en mogelijkheden.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Hoe werkt een schuifdeur precies?

Een schuifdeur beweegt over een rail, gemaakt van materialen zoals hout, metaal of kunststof. Het is belangrijk dat de deur soepel en geruisloos opent en sluit.

De rail loopt naast de deur en heeft dezelfde breedte, waardoor je de deur volledig kunt openen en soms zelfs in een wand kunt laten verdwijnen.

Glazen schuifdeur naar buiten

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Wat kosten schuifdeuren gemiddeld?

De kosten voor schuifdeuren variëren afhankelijk van de situatie, omdat ze vaak op maat worden gemaakt voor jouw woning. Gemiddeld liggen de kosten rond € 2.100 per schuifdeur.

De installatiekosten bedragen gemiddeld ongeveer € 400. Hieronder staan de gemiddelde prijzen voor schuifdeuren per afmeting, inclusief montage en btw:

Type schuifdeurenBreedteGem. kosten per schuifdeur (incl. montage en btw)Toelichting
2-delige1.4 – 1.7 m€ 700 – € 2.000Inclusief schuifdeursysteem
3-delige2.4 – 3 m€ 1.000 – € 3.500Inclusief schuifdeursysteem
4-delige3 – 5 m€ 2.100 – € 4.300Inclusief schuifdeursysteem

Let op: De genoemde kosten zijn gemiddelden en kunnen variëren afhankelijk van specifieke vereisten en materialen. Een PVC schuifraam met hoge isolatiewaarde kan zo bijvoorbeeld al snel oplopen naar 3.000 euro.

Vind een installateur bij jou in de buurt

Het juiste schuifdeursysteem kiezen

Er bestaan diverse schuifdeursystemen die je kunt overwegen. Hieronder verkennen we grondig alle opties, zodat je volledig geïnformeerd bent en het systeem kunt kiezen dat het beste past bij jouw specifieke situatie.

De verschillende systemen

Het type schuifsysteem van een schuifdeur wordt bepaald door het gewicht van de deur. Hieronder volgt een overzicht van diverse schuifsystemen.

Hangend rails systeem

Dit schuifdeursysteem is de standaard en daardoor ook het meest gebruikelijke. Bij een hangend schuifdeursysteem wordt het railsysteem bovenaan de deur geplaatst.

Een populair voorbeeld van dit type systeem is het boeren schuifdeursysteem. Hierbij wordt een klassieke ‘boerenhouten’ schuifdeur opgehangen aan een stalen railsysteem boven de deur.

Onderlopend schuifdeursysteem

Bij dit systeem lopen de rails op de vloer. De wieltjes zijn meestal in het deurpaneel gefreesd bij volle schuifdeurpanelen. Bovenin is er een regel om de deur op zijn plek te houden. Hierdoor beweegt de deur soepel over de vloer en blijft hij goed op zijn plek.

Onzichtbare systemen

Er bestaan echter ook onopvallende schuifdeursystemen, waaronder:

 • Op de muur gemonteerd: hierbij wordt het railsysteem discreet aan de achterkant van de deur bevestigd, terwijl aan de muur een plaat met loopwielen wordt geplaatst. Dit zorgt voor een minimalistische uitstraling zonder zichtbare rails.
 • Aan de wand: kies je voor een schuifdeur aan de wand, dan schuift de deur niet voor of achter de muur, maar tussen de muren. Dit biedt extra ruimtebesparing, maar het is belangrijk dat de scheidingswand geschikt is voor dit type systeem.
 • In het verlaagd plafond: bij deze optie wordt het gehele railsysteem weggewerkt in het verlaagde plafond. Dit resulteert in een strakke en onzichtbare look, waardoor de schuifdeur mooi opgaat in het interieur.

Systemen voor dubbele deuren

Verder bestaan er opties specifiek voor dubbele deuren:

 • Symmetrisch schuifdeursysteem: dit systeem is ontworpen voor het ophangen van dubbele schuifdeuren. Door middel van een kabelomloopsysteem zijn beide deuren met elkaar verbonden. Wanneer één deur beweegt, volgt de andere deur automatisch, wat zorgt voor een symmetrische en gelijktijdige beweging.
 • Parallel schuifdeursysteem: het parallelle schuifdeursysteem is ideaal voor het bevestigen van twee deuren die parallel aan elkaar bewegen. In dit systeem worden beide deuren voor elkaar in twee aparte rails geplaatst. Het is een efficiënte oplossing voor situaties waarin een brede doorgang gewenst is, maar de beschikbare ruimte beperkt is. Net als bij het symmetrische systeem zijn de deuren via een kabelomloopsysteem met elkaar verbonden, waardoor ze synchroon bewegen.
Schuifdeur dubbele deur systeem glas

Alle voordelen op een rijtje

 1. Makkelijker bedienbaar: een schuifdeur is eenvoudiger te hanteren dan een traditionele deur. Dankzij de geleiding door een rail in het plafond of aan de muur opent en sluit de deur soepel en geruisloos.
 2. Geen dichtslaande deuren meer: doordat een schuifdeur zijdelings glijdt, is het onmogelijk dat de deur dichtslaat door tocht. Dit voorkomt schade aan de deur.
 3. Minder plaatsverlies: schuifdeuren hebben geen draaihoek zoals gewone deuren, wat resulteert in minder verlies van bruikbare ruimte.
 4. Ruimtes opsplitsen: schuifdeuren bieden de mogelijkheid om een ruimte zonder ingrijpende verbouwingen te verdelen in twee afzonderlijke ruimtes. Of het nu gaat om een tijdelijke of permanente oplossing, schuifdeuren maken het gemakkelijk om bijvoorbeeld een afgesloten badkamer, slaapkamer of werkruimte te creëren.
 5. Diverse toepassingen: schuifdeuren kunnen niet alleen dienen als afsluiting van een ruimte, maar ook om een ruimte opnieuw in te delen. Ze zijn een origineel alternatief voor traditionele draaideuren en bieden veelzijdige toepassingsmogelijkheden.

Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld

Welk materiaal kies je voor de schuifdeur?

De verschillen in prijzen bij schuifdeuren worden grotendeels bepaald door het gekozen materiaal. Hout is veruit het meest gangbare materiaal, hoofdzakelijk omdat het zich in bijna elke woningstijl laat integreren.

Bovendien is het budgetvriendelijker dan andere materialen en biedt het de flexibiliteit om eenvoudig van kleur te veranderen door te schilderen.

Daarnaast zijn kunststof of aluminium, staal en glas populaire keuzes, elk met hun eigen unieke eigenschappen en uitstraling.

Glazen schuifdeur

Een glazen schuifdeur biedt diverse mogelijkheden, waaronder melkglas, gekleurd glas of matglas. Hiermee profiteer je van overvloedig natuurlijk licht.

Je kunt kiezen tussen een volledig glazen deur of een glazen deur met een omlijsting van hout of aluminium, waardoor je het ontwerp naar wens kunt aanpassen.

Houten schuifdeur

Houten schuifdeuren blijven populair vanwege hun veelzijdigheid en tijdloze uitstraling. Ze passen moeiteloos in zowel klassieke als moderne interieurs.

Hout is bovendien een uitstekende isolator, wat zorgt voor een warme atmosfeer. En als je de kleur zat bent, is overschilderen eenvoudig.

Aluminium of kunststof

Een aluminium of kunststof schuifdeur geeft een moderne uitstraling aan je woning, perfect voor eigentijdse interieurs.

Aluminium is duurzaam en biedt jarenlang plezier. Licht van gewicht en toch sterk, maar wel duurder dan houten alternatieven.

Stalen deur

Metalen schuifdeuren passen in diverse interieurstijlen en hebben een modern, stoer design. Verkrijgbaar in wit en zwart, bevorderen ze lichtinval en creëren een ruimtelijk karakter. Ze zijn vaak voorzien van veiligheidsglas voor geluiddemping en bescherming tegen Uv-straling.

Houten schuifdeur naar kamer

Hoe ga je de schuifdeur plaatsen? Stappenplan

 1. Montageplaats bepalen:
  • Hoogte = deuropeninghoogte + 100 mm.
  • Metalen rail 120 mm voorbij de deuropening.
  • Zet potloodstrepen op de aangegeven punten.
 2. Gaten boren:
  • Teken op de breedtelijn om de 450 mm 5 gaten af.
  • Boor gaten van 10 mm diameter, 30 mm diep (voor betonnen of stenen wanden).
 3. Monteer de schuifdeurrails:
  • Gebruik meegeleverde spreidankers/pluggen.
  • Plaats ringen over metrische bouten, voeg afstandsbussen toe.
  • Bevestig stalen rails eerst in het midden en dan aan de buitenkant.
 4. Hangrollen monteren:
  • Bevestig hangrollen op schuifdeur met meegeleverde bouten op gemarkeerde punten.
 5. Hang de deur in de rail:
  • Hou de deur schuin, hang hem in de rails en laat hem rustig zakken.
  • Bevestig eindstops om deur op juiste punt te laten stoppen bij openen/sluiten.

Hoeveel overlap moet de binnendeur van een kast hebben?

Kasten met schuifdeuren hebben vaak meerdere deuren die over twee rails lopen, waardoor je ze voor en achter elkaar kunt openen en sluiten.

Om een gesloten uitstraling te behouden, is overlap tussen de schuifdeuren noodzakelijk, waardoor er vanuit geen enkele hoek in de kast kan worden gekeken. Een overlap van 5 tot 7 cm zou voldoende moeten zijn.

Schakel een ervaren installateur in

Overweeg het inschakelen van een ervaren installateur voor een vlotte en deskundige plaatsing van je schuifdeursysteem.

Hiermee waarborg je een probleemloze installatie en ben je verzekerd van een optimaal functionerend schuifdeursysteem dat perfect past bij jouw wensen en behoeften.

Krijg offertes op maat, vergelijk prijzen en bespaar kosten

Streef naar de beste prijs-kwaliteitverhouding voor jouw schuifdeursysteem door offertes op maat aan te vragen. Door verschillende aanbiedingen te vergelijken, krijg je inzicht in de kosten en kun je een weloverwogen beslissing nemen.

Bespaar op uitgaven zonder in te leveren op kwaliteit door gebruik te maken van op maat gemaakte offertes voor jouw specifieke behoeften.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type binnendeuren wenst u?

2*. Hoeveel binnendeuren wenst u?

3. Beschrijf uw project

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.