Glas plaatsen: waarop letten?

Leer in dit artikel alles over glas plaatsen, van basisstappen tot benodigde gereedschappen en een inzicht in kostenfactoren. Ontdek het belang van glasblokjes, de rol van een kraan, en krijg een stappenplan voor het vervangen van ramen

De basisbeginselen van glas plaatsen

Bij glasplaatsing volg je enkele cruciale stappen voor succes. Kies het juiste glastype, bereid de sponning voor, plaats het glas nauwkeurig met ondersteuning, en controleer de waterpasheid. Vergeet de afwerking niet, zoals glaslatten en kit voor een waterdichte afdichting.

Ontdek in volgende secties de benodigde gereedschappen en specifieke stappen van het glasplaatsingsproces.

Glaszetten: de benodigde gereedschappen

Bij het zetten van glas zijn een aantal specifieke gereedschappen nodig om de klus professioneel uit te voeren. Afhankelijk van de specifieke taak, kunnen deze variëren. Enkele essentiële gereedschappen zijn:

 • Glaszetter: dit is een speciaal soort gereedschap dat nodig is om glas te kunnen zetten. Het kan gebruikt worden om het glas precies op zijn plaats te zetten.
 • Glasschuurmachine: voor de voorbereiding van de sponning kan een glasschuurmachine gebruikt worden om oude kitresten te verwijderen en het oppervlak glad te maken.
 • Glasdrager/zuignap: voor het veilig en efficiënt hanteren van het glas tijdens het plaatsingsproces.
 • Kitspuit en beglazingskit: voor het aanbrengen van de afdichting rond het glas. De kit zorgt voor een waterdichte barrière en helpt het glas op zijn plaats te houden.

Al deze gereedschappen zijn verkrijgbaar in bouwmarkten of online en zijn essentieel voor een succesvolle glaszet-klus.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang tot 5 gratis offertes.

Het belang van glasblokjes bij glas plaatsen

Glasblokjes, gemaakt van kunststof, zijn essentieel bij het plaatsen van glas. Ze bieden ondersteuning aan de ruit en voorkomen verschuiving tijdens en na installatie. Daarnaast creëren ze ruimte tussen het glas en de sponning, wat zorgt voor ventilatie en waterafvoer.

Het correct gebruiken en plaatsen van glasblokjes is belangrijk voor de duurzaamheid en effectiviteit van het geplaatste glas.

De specifieke plaatsing hangt af van het raamtype, zoals draaiende delen, en de blokjes moeten minimaal 2 mm breder zijn dan de dikte van de ruit voor optimale ondersteuning.

Professionele glaszetters plaatsen glas

Hoe een raam vervangen? Stappenplan

Overweeg je een raam te vervangen? Volg deze eenvoudige stappen voor een succesvolle installatie.

 1. Meet het raam en sponning: neem nauwkeurige metingen van zowel het raam als de sponning om fouten te voorkomen. Noteer de afmetingen voor referentie.
 2. Verwijder het oude raam: maak voorzichtig de glaslatten los en til het oude raam uit de sponning. Wees voorzichtig om schade aan het glas te voorkomen.
 3. Bereid de sponning voor: verwijder oude kitresten en verf, en zorg ervoor dat de sponning schoon en droog is om een geschikte basis voor het nieuwe raam te creëren.
 4. Plaats het nieuwe raam: positioneer het nieuwe raam in de sponning. Gebruik indien nodig kunststof blokjes om het op zijn plaats te houden. Controleer of het raam waterpas staat voordat je het definitief bevestigt.
 5. Bevestig glaslatten en breng kit aan: bevestig de glaslatten om het raam stevig op zijn plaats te houden. Breng vervolgens gelijkmatig kit aan voor een waterdichte afdichting. Verwijder overtollige kit direct voor een nette afwerking van je ruit.

Hoe een dubbel glas te plaatsen? Stappenplan

Ook voor het plaatsen van dubbel glas wordt hieronder een handig stappenplan voorzien.

 1. Meet de sponning nauwkeurig op: zorg ervoor dat je de juiste maten hebt door de breedte en hoogte van de sponning te meten.
 2. Verwijder het oude glas en glaslatten: haal voorzichtig het oude glas en de bestaande glaslatten weg om schade aan het kozijn te voorkomen.
 3. Plaats de onderste glaslat: begin de installatie door de onderste glaslat te plaatsen.
 4. Plaats het glas met glasblokjes: gebruik glasblokjes om het glas op zijn plaats te houden terwijl je werkt. Zorg ervoor dat het glas gelijkmatig verdeeld is over de glaslat.
 5. Voeg zij- en bovenste glaslatten toe: voeg de glaslatten aan de zijkanten en bovenkant toe voor verdere ondersteuning.
 6. Controleer of het glas waterpas staat: zorg ervoor dat het glas stevig in de sponning zit en waterpas staat. Gebruik een waterpas voor nauwkeurige controle.
 7. Breng een dunne laag kit aan: maak de installatie waterdicht door een dunne laag kit aan te brengen aan de buitenkant van het glas.

Zorg altijd voor je veiligheid tijdens het vervangen van glas. Draag veiligheidshandschoenen en een veiligheidsbril om jezelf te beschermen tegen mogelijke breuken en scherven.

Hoe brandwerend glas plaatsen? Installatie en voordelen

Brandwerend glas, ook wel brandvertragend glas genoemd, verhoogt de brandveiligheid van je woning of bedrijf. Bij installatie is het belangrijk om te letten op stabiliteitseisen, zoals vlamdichtheid en temperatuur.

Meet de afmetingen zorgvuldig, zorg voor een goedgekeurd brandwerend kozijnsysteem, en plaats het glas volgens de voorgeschreven specificaties. 

Professionele plaatsing is vereist als onderdeel van een goedgekeurd brandwerend kozijnsysteem. Dit geeft je extra tijd om een gebouw veilig te verlaten bij brand.

Vind de beste deal voor jouw project
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Deur met glas: installatieproces

Voor een vakkundige installatie van een deur met glas, is precisie van groot belang. Volg hieronder het stappenplan om het proces soepel te doorlopen.

 1. Voorbereiding: meet de deuropening precies op en controleer de glasmaat. Verwijder nietjes of naaldjes uit de sponning.
 2. Plaatsen van het glas: zet het glasframe aan één zijde van de deur, zorg dat het goed past en recht staat. Gebruik glasblokjes indien nodig voor ondersteuning.
 3. Verzegelen van het glas: breng glasband of kit aan in de sponning en plaats het tweede glasframe om het glas te verzegelen. Verdeel de kit gelijkmatig voor een strakke afwerking.

Glas in bestaande ramen vervangen

Wil je je huis energiezuiniger maken zonder grote renovaties? Volg deze stappen om glas in bestaande ramen te vervangen:

 1. Verwijder het oude glas: draag beschermende handschoenen en een veiligheidsbril en verwijder veilig het oude glas uit het raamkozijn.
 2. Maak het raamkozijn schoon: reinig grondig het raamkozijn na het verwijderen van oud glas om vuil en oude kit te verwijderen.
 3. Meet het raamkozijn: gebruik een meetlint voor nauwkeurige afmetingen, zodat het nieuwe glas perfect past.
 4. Plaats het nieuwe glas: zet het nieuwe glas voorzichtig in het raamkozijn en gebruik glasblokjes voor ondersteuning.
 5. Bevestig het glas: gebruik kit om het glas op zijn plaats te houden en een waterdichte afdichting te creëren.
Glas plaatsen

Hoeveel kost dubbel glas? [Kostenoverzicht 2024]

Dubbel glas kost gemiddeld tussen € 60 en € 230 per vierkante meter, inclusief installatie en bijkomende kosten. De Vlaamse overheid biedt een premie van € 10 per vierkante meter voor dubbel glas, waardoor het financieel aantrekkelijk is voor energiezuinige ramen.

Prijzen verschillen uiteraard wel naargelang het type glas. Enkele gemiddelde kosten voor verschillende soorten dubbel glas:

 • Standaard dubbel glas: € 65 per m².
 • HR+ glas: € 75 – € 80 per m².
 • HR++ glas: € 85 – € 90 per m².
 • HR+++ glas: € 150 – € 180 per m².

Prijsindicaties kunnen variëren, dus vraag offertes aan bij verschillende leveranciers voor de beste deal.

De rol van de kraan bij het plaatsen van ramen

Een kraan speelt een cruciale rol bij het plaatsen van ramen, vooral bij zwaar glas en moeilijk bereikbare locaties. Het vergemakkelijkt de installatie door het gewicht van het glas te dragen en nauwkeurig te positioneren.

Verschillende kranen, zoals minikranen en kraanwagens, zijn ontworpen voor beperkte ruimtes en grote hoogtes. Voordelen van kraangebruik bij raaminstallatie zijn efficiëntie, veiligheid en precisie.

Let op: Kraangebruik vereist gespecialiseerde kennis en ervaring

Wanneer je besluit een glaszetter in te schakelen, is het verstandig om zorgvuldig te controleren of de professional over de vereiste vaardigheden en geschikte apparatuur beschikt. Deze controle draagt bij aan een succesvolle en probleemloze uitvoering van de glasinstallatie.

Nieuw kozijn plaatsen: procedure en kosten

Het plaatsen van een nieuw kozijn vraagt om precisie en ervaring. Kosten variëren op basis van materiaal en grootte, waarbij kunststof kozijnen gemiddeld tussen de € 525 en € 750 per vierkante meter liggen, inclusief HR++ glas.

Procedure:

 1. Meting: meet de opening voor het nieuwe kozijn nauwkeurig op.
 2. Verwijdering: verwijder het oude kozijn zorgvuldig.
 3. Installatie: plaats het nieuwe kozijn in de opening en zorg dat het waterpas staat.
 4. Verzegeling: maak de ruimte tussen kozijn en muur waterdicht.

Kostenfactoren:

 • Materiaal: kunststof is doorgaans voordeliger dan hout of aluminium.
 • Grootte: grotere kozijnen kosten meer qua materiaal en arbeid.
 • Installatie: professionele installatie kan extra kosten met zich meebrengen, maar zelf plaatsen vereist ervaring en precisie.

Ook interessant voor jou:

Wat kost hr ++ glas per m2 inclusief laten zetten?

+
Over het algemeen variëren de prijzen tussen de € 80 en € 90 per m², inclusief installatie.

Wat kost driedubbel glas plaatsen?

+
De kosten voor HR+++ glas, ook bekend als triple glas, variëren doorgaans tussen de € 80 en € 130 per vierkante meter.

Zelf glas plaatsen versus glaszetter

Overweeg je zelf glas te plaatsen volgens de bovenstaande stappenplannen? Het is zeker mogelijk, maar vergeet niet dat het inschakelen van een professional ook voordelen met zich meebrengt.

Professionals bieden garantie op hun werk en brengen expertise in, wat kan zorgen voor een probleemloze installatie en een duurzaam resultaat.

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van specialisten

Als je de expertise van een glaszetter wilt benutten, brengen wij je graag in contact met lokale vakmensen. Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes om de beste keuze voor jouw project te maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?
2*. Welk type raamkozijn wenst u?
3*. Hoeveel ramen of deuren wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.