Superisolerend glas: wat is het? Prijs, voordelen en toepassingen

Superisolerend glas onderscheidt zich significant van dubbel glas door zijn superieure isolatievermogen. Het overwegen van superisolerend glas als vervanging voor enkel of dubbel glas biedt een aantrekkelijke meerwaarde. Ontdek in dit artikel alles over de kosten, de voordelen en de diverse toepassingen van dit hoogwaardig isolerend glas.

Wat is superisolerend glas?

Superisolerend glas, of hoogrendementsglas, bestaat uit minimaal twee glasplaten. Tussen deze platen bevindt zich een isolerende metaallaag die de warmte van de woning reflecteert, terwijl het de zonnewarmte van buiten vrij doorlaat.

Bovendien is de ruimte tussen de glasplaten, de spouw, opgevuld met een edelgas zoals argon, in plaats van droge lucht.

Dit gas vermindert temperatuurschommelingen en draagt bij aan een betere isolatie. De types hoogrendementsglas worden aangeduid als HR, HR+ en HR++ en verschillen in isolatievermogen.

Wat kost superisolerend glas? Kostprijs 2024

De kosten van superisolerend glas kunnen variëren afhankelijk van het type glas en de leverancier. Gemiddeld kunnen de kosten variëren tussen € 75 en € 185 per vierkante meter.

HR+ glas, bijvoorbeeld, kost gemiddeld tussen de € 75 en € 80 per vierkante meter. Voor HR++ glas, dat een hogere isolatiewaarde heeft, liggen de prijzen gemiddeld tussen de € 85 en € 90 per vierkante meter.

Driedubbel glas (HR+++) is duurder en kan oplopen tot € 120 per vierkante meter. De genoemde prijzen zijn inclusief de kosten van de zonwerende folie, het Argon gas en btw, maar exclusief montagekosten, eventuele premies en de kosten van de raamkaders.

Het is dus belangrijk om een offerte op maat te vragen bij verschillende leveranciers om de meest kosteneffectieve oplossing voor je woning te vinden.

Isolerend glas.

Premies voor de installatie van superisolerend glas

Overheidspromoties en -premies

De overheid biedt verschillende promoties en premies aan om de installatie van superisolerend glas te stimuleren. Deze kunnen aanzienlijk bijdragen aan het verlagen van de totale kosten van je project.

In sommige gevallen kan de premie worden gecombineerd met andere subsidies en financiële voordelen. Het is echter belangrijk om te controleren of de premie cumuleerbaar is met andere premies, zoals de premie voor laagenergiewoningen.

Bovendien, de Vlaamse overheid heeft onlangs de premie voor hoogrendementsglas verdubbeld, wat de financiële last van de installatie kan verlichten.

De exacte voorwaarden en bedragen van de premies kunnen variëren, dus het is aan te raden om de Premiezoeker te gebruiken om een overzicht te krijgen van alle premies waarvoor je in aanmerking komt.

Lokale premies en subsidies

Lokale subsidies en premies kunnen sterk variëren afhankelijk van de gemeente of provincie waar je woont. Een aantal gemeenten biedt bijvoorbeeld een extra premie voor de installatie van superisolerend glas.

De hoogte van deze premie kan oplopen tot € 20 per vierkante meter geplaatst glas, met een maximum van € 1.000. Let op, deze lokale premies kunnen soms niet gecombineerd worden met andere premies, zoals de premie voor laagenergiewoningen.

Het is daarom aan te raden om altijd te controleren welke combinaties van premies mogelijk zijn in jouw specifieke situatie.

Meer informatie over premies?
Vraag advies en offertes over superisolerend glas.

Belang van de U-waarde bij superisolerend glas

De U-waarde van superisolerend glas is cruciaal voor zijn hoge isolatieprestaties. Het geeft aan hoeveel warmte (in watt) per graad temperatuurverschil (Kelvin), per seconde, per vierkante meter glas wordt overgedragen. Een lage U-waarde betekent betere isolatie en minder warmteverlies.

Superisolerend glas, met een U-waarde van ongeveer 1,0 W/m²K of lager, betekent dat het de koude heel goed buiten houdt en de warmte aanzienlijk minder laat verloren gaan. Dit type glas is ideaal voor plaatsing in bestaande raamkaders, om optimale isolatieprestaties te bereiken.

Bovendien zijn er verschillende soorten hoogrendementsglas, zoals HR+, HR++ en HR+++, elk met hun eigen U-waarde. Bijvoorbeeld, HR+ glas heeft een U-waarde tussen 1,2 en 1,6 W/m²K, terwijl HR+++ (driedubbel glas) een U-waarde heeft van slechts 0,5 W/m²K.

Zoals je kunt zien, speelt de U-waarde een essentiële rol in de isolatieprestaties van superisolerend glas. Kiezen voor glas met een lage U-waarde leidt tot aanzienlijke besparingen op je energierekening.

Het is dus een investering die zichzelf snel terugverdient.

Dikte en geluidsisolatie van superisolerend glas

Hoe dik is superisolerend glas?

De dikte van superisolerend glas varieert. Dit is afhankelijk van factoren zoals de grootte van het glasoppervlak en de gekozen soort hoogrendementsglas. Gemiddeld varieert de dikte van het glas tussen 4 tot 8 mm.

Daartussen bevindt zich een spouw van 9, 12 of 15 mm. Bijvoorbeeld, extra geluidswerend HR glas en zonwerend (ZHR) glas zijn over het algemeen dikker dan standaard hoogrendementsglas.

De dikte van het glas kan zelfs oplopen tot 30 tot 40 mm in uitzonderlijke gevallen, zoals bij toepassingen bij banken voor inbraakpreventie.

Geluidsisolatie eigenschappen

Superisolerend glas biedt ook uitstekende geluidsisolerende eigenschappen. Dit komt door de specifieke opbouw, waarbij verschillende glasplaten met verschillende diktes en een gaslaag worden gecombineerd.

Hierdoor kan het glas effectief geluid van buitenaf dempen, wat bijdraagt aan een rustige en stille binnenomgeving.

  • Een manier om de akoestische demping te verbeteren, is door een isolatieglas samen te stellen met glaspanelen van verschillende dikten.
  • Het geluidsisolerende vermogen van het glas hangt af van de sterkte van de geluidsbron en het gewenste geluidsniveau in de ruimte dat het glas afschermt.
  • Bepaalde soorten, zoals geluidswerend HR glas, kunnen zelfs een geluidsdemping van ruim 50 dB bereiken.

Echter, de daadwerkelijke geluidsisolatie kan variëren afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de dikte van het glas en de afstand tot de bron.

Isolerend glas in een raam.

Superisolerend glas en zonwering

Superisolerend glas kan ook worden gecombineerd met zonwering om de efficiëntie te verhogen. Het doel van zonwering is het blokkeren van overtollige zonnewarmte, terwijl superisolerend glas de warmte binnen houdt.

Dit is vooral nuttig voor woningen met grote glasoppervlakken die naar het zuiden, zuidoosten of zuidwesten zijn georiënteerd.

Bij zonwerend glas is de g-waarde, de zonnefactor, van belang. Deze waarde geeft aan hoeveel zonnewarmte wordt geblokkeerd. Bij een g-waarde onder de 0,40 spreken we van zonwerend glas.

Er zijn verschillende manieren om zonwering te integreren met superisolerend glas:

  • Zonwerende coating: een coating op het glas die de zonnestralen reflecteert en zo de warmte buiten houdt.
  • Zonwerend hoogrendementsglas: dit type glas combineert de isolerende eigenschappen van hoogrendementsglas met een zonwerende functie. Het laat minder zon door, afhankelijk van de gekozen g-waarde.

Het is ook mogelijk om externe zonwering of coating te gebruiken in combinatie met superisolerend glas. Deze combinatie biedt de mogelijkheid om zowel in de winter als in de zomer de temperatuur in huis te regelen.

Wil je superisolerend glas in je ramen of veranda?
Vraag hier dan gratis advies en offertes aan bij specialisten in jouw regio.
arrow Ontvang offertes en advies

Superisolerend glas in ramen en veranda’s

Toepassing in ramen

Superisolerend glas is een ideale keuze voor ramen, vooral voor energiezuinige of passieve woningen. Dit komt door de uitstekende isolatiewaarden, die ervoor zorgen dat het warmteverlies via ramen aanzienlijk vermindert.

Bij het vervangen van bestaand glas door superisolerend glas, kunnen in de meeste gevallen de bestaande raamprofielen behouden blijven. Dit maakt het een kosteneffectieve oplossing voor zowel renovatieprojecten als nieuwbouw.

Superisolerend glas kan worden toegepast in verschillende soorten raamkozijnen, inclusief hout, PVC, aluminium en staal.

Het is belangrijk om rekening te houden met het materiaal van de raamkaders, aangezien dit invloed kan hebben op de algehele isolatiewaarde van het raam.

Daarnaast biedt superisolerend glas ook akoestische isolatie, wat extra comfort biedt in lawaaierige omgevingen. Echter, de akoestische prestaties van superisolerend glas kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de dikte van het glas en de afstand tot de geluidsbron.

Ten slotte, naast de thermische en akoestische voordelen, draagt superisolerend glas ook bij tot een meer duurzame woning door het energieverbruik te verminderen.

Toepassing in veranda’s

Superisolerend glas wordt ook vaak gebruikt in veranda’s vanwege zijn uitstekende isolatieeigenschappen. Veranda’s hebben vaak grote glazen oppervlakken, waardoor de keuze voor glas met hoge isolatiewaarden cruciaal is om comfort te waarborgen in alle seizoenen. Zo blijft de warmte binnen in de winter en buiten in de zomer.

Superisolerend glas kan het risico op oververhitting en verblinding verminderen door de combinatie van thermische isolatie en zonwering.

Echter, de keuze voor het juiste soort glas voor een veranda is niet altijd even eenvoudig. Er zijn verschillende soorten hoogrendementsglas, zoals HR+, HR++ en HR+++, elk met hun eigen isolatiewaarden en dus een verschillende impact op het binnenklimaat van de veranda.

Bij de keuze van het glas moet ook rekening worden gehouden met de U-waarde. Thermisch wordt aangeraden om te kiezen voor beglazing met een Ug-waarde van 1,1 W/m²K of lager. Dit draagt bij aan een goede totale isolatie van de veranda.

Wil je investeren in superisolerend glas voor je veranda?

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat premies voor superisolerend glas meestal niet van toepassing zijn op veranda’s. Het is dus aan te raden om dit te verifiëren bij je lokale overheid of op de Premiezoeker.

Condensatieproblemen met superisolerend glas

Hoewel superisolerend glas talrijke voordelen bieden, kunnen er soms condensatieproblemen optreden. Dit komt doordat het glas zo goed isoleert, wat leidt tot een aanzienlijk verschil tussen de buitentemperatuur en de binnentemperatuur van het glas, waardoor condensatie kan ontstaan.

Wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met het koude oppervlak van het glas, kan er condensatie ontstaan. Dit is vooral merkbaar tijdens de koude maanden van het jaar.

Hoewel condensatie op de binnenzijde van het glas een teken kan zijn van de goede isolerende werking van het glas, kan het ook tot enige ongemakken leiden.

Er zijn echter manieren om deze condensatieproblemen tegen te gaan, zoals voldoende ventilatie. Om deze condensatieproblemen tegen te gaan, is het belangrijk om te zorgen voor een goede ventilatie in de kamer, zoals het regelmatig openzetten van ramen of het gebruik van een ventilatiesysteem.

Condens op isolerend glas.

Professioneel advies nodig? Raadpleeg specialisten in je buurt

Wil je je bestaande beglazing vervangen door hoogrendementsglas? Het is de investering zeker waard! Hier kun je gratis en vrijblijvend offertes en advies aanvragen bij specialisten in ramen en deuren.

Specialisten kunnen door hun ervaring en vakkennis je advies op maat geven over isolerende beglazing, wat een geslaagde investering verzekert. Hun meerwaarde verkleint het risico op problemen en vergroot het rendement van jouw investering.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?
2*. Welk type raamkozijn wenst u?
3*. Hoeveel ramen of deuren wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.