Prijs glas per m2: hoeveel kost enkel glas? Prijsbepalende factoren en bespaartips

Heb je nieuw enkel glas nodig, maar weet je niet op welk prijskaartje je best rekent? In dit artikel bespreken we de opbouw van de kosten samen met de prijs van enkel glas per m2. Bovendien geven we enkele prijsbepalende factoren en handige bespaartips mee. Wil je graag prijsvoorstellen op maat voor jouw specifieke project? Vul ons offerteformulier in.

Hoe duur is nieuw enkel glas per vierkante meter?

Enkel glas heeft een gemiddelde prijs die tussen de 40 en 60 euro per m2 ligt.

Wil je prijsvoorstellen op maat van deskundigen?

Iedere glaszetter hanteert andere tarieven. Vul ons offerteformulier in en krijg meerdere prijsvoorstellen op maat van deskundigen in jouw regio. Zo kan je ze gemakkelijk met elkaar vergelijken en de voordeligste optie voor jouw situatie kiezen. 

Wat kost enkel glas op maat? [Prijzen 2024]

Enkel glas kende vroeger een grote toepassing. Vandaag komt het niet meer zo vaak voor: de meeste woningen bestaan uit dubbel of zelfs driedubbel glas. Deze beglazingen hebben een betere isolatie en helpen je bovendien besparen op je energiekosten.

In een binnendeur of –ruit is hoogrendementsglas niet noodzakelijk. Daarom kiezen de meeste mensen voor goedkoper enkel glas.

Hou er rekening mee je voor enkel glas een minimale oppervlakte van 0,5 m² moet bezetten. Dit heeft te maken met het feit dat enkel glas geen massaproductie meer kent: daarvoor is de vraag te klein. 

Voor enkel glas betaal je over het algemeen minimaal 40 euro en maximaal 400 euro. Dit betekent dat de richtprijs voor enkel glas tussen de 160 en 240 euro ligt. Onderstaande tabel geeft de gemiddelde kosten per project weer. 

Project (afmetingen in mm)Gemiddelde kosten Opmerking 
Raam (1.200×800) 80 tot 160 euro In de prijs is de vervanging van het kozijn niet inbegrepen.  
6 ruiten in een deur (216×251 per stuk)40 tot 80 euro Het minimum van 0,5 m² is van toepassing. 
Glazen deur (2.150×850) 250 tot 400 euro In de prijs zijn de scharnieren en de deurklink inbegrepen. 

Opbouw van de kosten

De prijs voor enkel glas bestaat uit meerdere onderdelen: arbeidskosten (50%), materiaalkosten (45%) en voorrijkosten (5%): 

  • De arbeidskosten zijn over het algemeen 40 tot 70 euro per vierkante meter. Sommige glaszetters gebruiken een uurloon van 35 tot 45 euro. Vaak doet een professional niet heel lang over de plaatsing.
  • De voorrijkosten hangen af van de afstand die de professional naar jouw woning aflegt.
  • De materiaalkosten bepaal je voor een groot deel zelf. We bespreken dit later uitvoeriger.
Prijs glas per m2

Gehard glas prijs per m2

Over het algemeen ligt de prijs voor gehard glas tussen de 40 en 80 euro per m2. Deze richtprijs omvat ook de plaatsingskosten door een professional.

Dit zijn de prijzen voor de dunste variant van enkel glas: 4 mm. Afhankelijk van de dikte van het glas en eventuele andere aanpassingen kan de prijs verhogen. 

Gehard glas of veiligheidsglas heeft een speciale, thermische behandeling ondergaan. Daarom is deze glassoort tot wel 5 keer sterker dan gewoon glas.

Wanneer gehard enkel glas breekt, valt het in onscherpe stukjes uit elkaar. Je kunt jezelf dus niet verwonden. Daarom is het bijvoorbeeld ideaal voor glazen deuren, bushokjes en douchedeuren.

Gehard glas is niet hetzelfde als gelaagd glas: deze laatste glassoort bestaat uit twee of meer glasbladen die onder hoge druk en temperaturen met PVB folies aan elkaar hangen.

Interesse? Ontvang tot 5 gratis offertes
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Prijsbepalende factoren op een rijtje

Wanneer je enkel glas aanschaft, sta je voor enkele keuzes die een grote invloed hebben op de totaalkosten. We geven hieronder een duidelijk overzicht van de prijsbepalende factoren. Je leert bovendien hoe je op de prijzen voor enkel glas kunt besparen. 

1. Type glas: helder of ondoorzichtig?

Enkel glas komt in twee varianten voor: helder of ondoorzichtig. Kies voor helder glas wanneer je er veel doorheen wil kijken.

Als je op je privacy gesteld bent, is het verstandiger ondoorzichtig of mat glas aan te schaffen: zo kan niemand van buitenaf ongewenst je woning binnenkijken. 

Ondoorzichtige glassoorten zoals gezandstraald glas of figuurglas zijn over het algemeen wel duurder dan helder glas. 

2. Dikte glas

Enkel glas komt in verschillende diktes voor die tussen de 2 mm en 19 mm liggen. Hoe dunner het glas, hoe lager de prijs.

Voor een dikte van 2 mm betaal je bijvoorbeeld gemiddeld 15 euro per vierkante meter. Maar voor 19 mm heb je al snel 250 euro nodig. 

De prijs loopt bij de grotere diktes sneller op: het verschil tussen 2 en 5 mm is 7 euro per m² terwijl het prijsverschil tussen 12 en 15 mm al 75 euro is. 

3. Veiligheidsglas

Wil je graag enkel glas kopen met een betere veiligheid? Afhankelijk van het soort veiligheidsglas dat je kiest, verschilt de prijs: 

  • Gelaagd glas. Dit type beglazing maakt gebruik van elastische folie. Zo valt het glas niet uit elkaar wanneer het breekt. Gelaagd glas is bovendien inbraakwerend. Gemiddeld betaal je 60 tot 100 euro per vierkante meter
  • Gehard glas. Deze glassoort is veel sterker dan normaal glas. Als het breekt, valt het uiteen in kleine, onscherpe stukjes. Zo vermijd je lichamelijke verwondingen. Net zoals gelaagd glas is het inbraakwerend. De gemiddelde kosten zijn 40 tot 80 euro per vierkante meter
  • Draadglas. In dit type glas zit staaldraad. Dit zorgt ervoor dat de beglazing niet uit elkaar valt als het breekt. Bovendien heeft het een creatieve uitstraling. De richtprijs ligt tussen de 40 en 60 euro per vierkante meter.   

4. Ventilatieroosters

Ventilatieroosters zijn zeker niet vereist, maar verbeteren wel de luchtkwaliteit in je woning. Bovendien verkleint droge lucht de kans op schimmels en houtrot. Verder is het eenvoudiger en sneller op te warmen, wat betekent dat de kosten op je energiefactuur dalen. 

Voor 15 euro heb je al een klein ventilatierooster. Een groter ventilatierooster kost gemiddeld 60 euro

Enkel glas in voordeur

Hoe kan je op de kosten besparen? Enkele handige tips

Er bestaan nog een aantal andere manieren om op enkel glas te besparen. Onderstaande tips kunnen zeker van pas komen. 

1. Vervang minimaal 0,5m²

Wanneer je enkel glas aanschaft, moet je minimaal een kleine oppervlakte van 0,5 m² bezetten. Heb je minder dan 0,5 m² glas nodig? Dan controleer je best of je nog meer enkel glas kunt vervangen.

Eventueel vraag je aan buren, vrienden of familie of ze nieuw enkel glas kunnen gebruiken. Zo spendeer je zeker niet te veel geld voor het glas dat je krijgt. 

2. Kies voor HR++ glas

Heeft de buitenkant van je woning nog enkel glas? Dan investeer je best in hoogrendementsglas. Dit type beglazing heeft een betere isolatie.

Zo verlaag je jouw energiefactuur, heb je een beter rendement en bespaar je per raam jaarlijks 20 m³ gas. HR++ is zeker de moeite waard: het zorgt voor meer voordelen dan enkel glas. 

Plaats je hoogrendementsglas in jouw volledige woning? Dan bespaar je gemiddeld 250 euro per jaar

3. Vergelijk meerdere offertes

Tot slot is het altijd verstandig om meerdere offertes met elkaar te vergelijken. Verschillende professionele glaszetters geven je exacte prijsvoorstellen voor jouw project.

Zo krijg je een goed beeld van alle kosten, kan je meerdere tarieven tegenover elkaar stellen en vind je snel de voordeligste optie. Op die manier bespaar je tot wel 40%

Wens je extra info of advies op maat? Vul het offerteformulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen

Is het huidige glas in jouw woning aan vervanging toe? Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere professionals in jouw regio.

Zij sturen je vervolgens offertes op. Deze zijn op maat gemaakt en bevatten prijsvoorstellen en adviezen. Zo kan je gemakkelijk tarieven met elkaar vergelijken en een weloverwogen keuze maken.

Tot slot ben je zeker dat een deskundige jouw ramen professioneel en met kwalitatief gereedschap plaatst. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?
2*. Welk type raamkozijn wenst u?
3*. Hoeveel ramen of deuren wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.