Vaste ramen: voordelen, prijsbepalende factoren en kosten

Overweeg zeker ook vaste ramen voor je huis of kantoor. Ze geven je woning een strakke uitstraling, zijn energiebesparend en hebben een relatief goedkoop prijskaartje. Dit artikel vertelt je meer over de voordelen van vaste ramen en op welke kostprijs je best rekent. Lees verder en ontdek waarom vaste ramen een geweldige keuze zijn. Wil je graag in contact komen met deskundigen? Vul ons offerteformulier in.

Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van specialisten

Wanneer kies je voor een vast raam? [Voordelen]

Als je nadenkt over de plaatsing van vaste ramen, is het nuttig om te weten waarom ze voor jouw situatie een slimme optie zijn. Denk bij je keuze na over onderstaande handige voordelen:

Man zet een vast raam.

1. Energie-efficiëntie

Vaste ramen zijn fantastisch als het gaat om energiebesparing. Ze sluiten zo perfect aan dat er in de winter bijna geen warmte ontsnapt en in de zomer nauwelijks warmte naar binnen dringt. Dit verhoogt het comfort in huis en kan zelfs tot besparingen op je energierekening leiden.

2. Veiligheid

Ze voegen bovendien een extra beveiligingslaag aan je huis toe. Zo neemt je gemoedsrust zeker en vast toe: je hoeft je immers geen zorgen te maken over de veiligheid van je woning.

3. Onderhoudsarm

Een ander groot voordeel aan vaste ramen is hun onderhoudsgemak. Omdat ze geen bewegende delen zoals scharnieren of sloten hebben, is er minder kans op slijtage.

4. Kostenbesparend

Vaste ramen zijn een voordelige keuze wanneer je rekening moet houden met je budget. Ze zijn goedkoper dan open ramen: er wordt minder werk besteed aan de installatie.

5. Grotere raampartijen mogelijk

Vaste ramen zijn ideaal voor grote glaspartijen. Ze geven je ruimte een open gevoel en zorgen voor veel natuurlijk licht.

Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld

Hoeveel kost een vast raam?

De prijs van een vast raam hangt af van verschillende factoren. Denk aan de grootte van het raam, het gebruikte materiaal en de glassoort. Extra’s zoals de kleur en de afwerking spelen ook een belangrijke rol.

  • Afmetingen: de afmetingen van een raam zijn van groot belang voor de prijsbepaling. Een groter vast raam vraagt meer materiaal en arbeid, wat bijgevolg resulteert in hogere kosten.
  • Materiaal van het raamprofiel: er bestaan verschillende soorten materiaal voor de raamprofielen. PVC, aluminium en hout komen het meeste voor. PVC is over het algemeen de goedkopere optie, terwijl aluminium en hout iets duurder zijn.
  • Type glas: het glastype – zoals dubbel glas of hoogrendementsglas (HR++) – beïnvloedt ook de prijs. Dubbel glas is de standaard optie. HR++ glas heeft een uitstekende thermisch isolerende eigenschappen. Daarom kost deze beglazing meer.
  • Kleur en afwerking: afhankelijk van de gekozen kleur voor zowel de binnen- als buitenkant, verschilt de prijs. Kies je voor een minder gebruikelijke kleur of een speciale afwerking, dan betaal je vaak extra kosten.
  • Extra opties: andere bijkomende functies of decoraties zoals een ventilatierooster of speciale roeden verhogen de uiteindelijke prijs.
Zwarte vaste ramen in woonkamer.

Installatiekost

De kosten voor de installatie van een vast raam variëren. Dit heeft met verschillende factoren te maken:

  • De complexiteit van de installatie.
  • De plaats van je woning.
  • De gangbare arbeidskosten in jouw regio.

Als het raam op een gemakkelijk bereikbare plek zit, zijn de kosten doorgaans lager dan wanneer het zich op een moeilijke plaats bevindt of hoog in een gebouw geïnstalleerd moet worden.

Vraag vandaag nog offertes aan

Heeft een vast raam nadelen?

Vaste ramen komen ook met enkele nadelen. We bespreken ze hieronder.

1. Geen ventilatie via het raam

Een van de duidelijke minpunten van vaste ramen is dat je ze niet kunt openzetten. Je kunt met andere woorden geen frisse lucht binnenlaten. Dit is vooral belangrijk voor ruimtes die een goede ventilatie nodig hebben zoals de keuken of de badkamer.

2. Beperkingen bij het schoonmaken

De buitenkant van vaste ramen schoonmaken is een grote klus. Zeker wanneer ze zich op een hogere verdieping van je huis bevinden. Je kunt de ramen niet eenvoudig reinigen door ze te openen.

Het vraagt wat extra moeite en aandacht om ze in een goede staat te houden, maar je geniet wel van een prachtig uitzicht en een luxe uitstraling in je woning.

Kat zit bij vast raam

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten

Heb je interesse in vaste ramen voor jouw woning? Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met meerdere erkende professionals in jouw regio.

Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen en adviezen op maat op. Zo kan je je goed informeren en een voordelige keuze maken voor jouw woning.

Verstuur je aanvraag en geniet van prachtige vaste ramen die door deskundigen met kwaliteitsvolle materialen geplaatst zijn.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.