Aluminium ramen: voordelen, richtprijzen en kleuren

Aluminium ramen bieden talloze voordelen. Ze zijn bijzonder sterk en duurzaam, wat ze ideaal maakt voor grote raampartijen. Bovendien zijn ze beschikbaar in diverse stijlen en kleuren, passend bij elke woonstijl. Ontdek de veelzijdigheid van aluminium ramen, vergelijk prijzen en ontdek waarom ze een waardevermeerdering voor je huis kunnen betekenen.

Waarom kiezen voor aluminium ramen?

Er zijn verschillende redenen om voor ramen van aluminium te kiezen. Om te beginnen zijn ze duurzaam en onderhoudsvrij omdat aluminium niet roest en weinig stof en vuil aantrekt.

De ramen zijn bovendien sterk en stabiel, waardoor ze geschikt zijn voor grote glasoppervlakken. Ook bieden ze een goede geluidsisolatie en thermische isolatie.

Aluminium ramen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, stijlen en afwerkingen. Daarnaast zijn ze volledig recyclebaar, waardoor ze een milieubewuste keuze zijn. Ook niet onbelangrijk is dat ze bestand zijn tegen vervorming.

Aluminium ramen

Hoeveel kosten aluminium ramen?

De prijs van aluminium ramen varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de afmetingen en inclusief of exclusief installatie.

Voor ramen van aluminium van ongeveer 1500 x 1200 mm (H x B) liggen de gemiddelde kosten tussen 300 en 500 euro exclusief installatie, en tussen 700 en 900 euro inclusief installatie.

Vaak wordt de prijs berekend per vierkante meter, en de prijzen variëren afhankelijk van het type raam. Voor een raam van een vierkante meter kunnen de kosten bijvoorbeeld tussen de 350 en 400 euro liggen in de hogere prijsklasse.

Het design van het raam, zoals draai-, kiep- en schuiframen, is ook een prijsbepalende factor. Er zijn ook bedrijven die op maat gemaakte ramen aanbieden, waarbij de prijs in 30 seconden kan worden berekend met een aanbetaling van 5%.

Factoren die de prijs van aluminium ramen beïnvloeden

De prijs van aluminium ramen wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder:

  • Afmetingen van de ramen.
  • Inclusief of exclusief montage.
  • Type raam (bijv. vast, draai-, kiep-, schuifraam).
  • Op maat gemaakt of standaardafmetingen.

Aluminium ramen versus PVC ramen

Er zijn verschillende redenen om te kiezen tussen PVC of aluminium ramen. Hoewel beide materialen populair zijn, hebben ze hun voor- en nadelen.

PVC-ramen zijn over het algemeen goedkoper, vereisen minder onderhoud en hebben een betere isolatie dan ramen van aluminium. Je hebt ze ook in veel verschillende kleuren en ze kunnen eruitzien als hout.

Ramen van PVC zijn echter minder stevig dan aluminium ramen en zijn gevoeliger voor krassen. Bovendien zijn ze minder geschikt voor grote glasoppervlakken of gebogen ramen.

Aluminium ramen zijn aan de andere kant duurder, maar ze zijn robuuster en hebben meer kleuropties. Ook zijn ze geschikter voor grote glasoppervlakken en gebogen ramen.

Deze ramen vereisen echter meer onderhoud en zijn minder goed geïsoleerd dan PVC-ramen.

De keuze tussen PVC of aluminium ramen hangt uiteindelijk af van persoonlijke voorkeuren en de specifieke behoeften van het gebouw.

Vergelijk gemakkelijk verschillende prijzen
Ontdek de verschillende prijzen en opties voor aluminium ramen en deuren.
arrow Ontvang offertes

Kleuren en afwerking aluminium raamprofielen

RAL-kleuren voor aluminium profielen

RAL-kleuren is een systeem voor kleurcodering dat wordt gebruikt om kleuren te definiëren voor verf, coatings en andere toepassingen.

In het geval van aluminium ramen zijn RAL-kleuren erg belangrijk omdat ze de kleur van het raamprofiel bepalen. De ramen zijn verkrijgbaar in vrijwel alle RAL-kleuren, zodat er voor elk interieur een geschikte kleur is.

Afwerking van het schrijnwerk

Methode 1: poederlakken

Poederlakken houdt in dat het oppervlak van het aluminium wordt gekleurd met polyesterpoeder dat na verhitting in de oven een duurzame, vaste coating vormt.

Methode 2: anodisatie

Anodisatie daarentegen laat de aluminiumstructuur beter uitkomen door de profielen onder te dompelen in een chemisch bad, de poriën te openen en ze vervolgens hun kleur te geven in een metaaloxidebad. Daarna worden de poriën weer gesloten in een stoombad.

Combinatie van methode 1 en 2

Met beide methoden zijn de ramen langdurig beschermd tegen water en uv-stralen, zijn ze onderhoudsarm en gemakkelijk schoon te maken.

De kleur en afwerking van je ramen kiezen is een belangrijke beslissing, omdat het de uitstraling van je huis beïnvloedt.

Hoe kies je het juiste aluminium raam voor je huis?

Wanneer je op zoek bent naar het juiste aluminium raam voor je huis, moet je rekening houden met verschillende factoren.

In de eerste plaats moet je rekening houden met de stijl van je huis en de afwerking van het raam, zoals de kleur en textuur van het materiaal.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de isolatievereisten van het raam, aangezien aluminium ramen over het algemeen minder isolerend zijn dan PVC-ramen. Natuurlijk is ook de prijs een belangrijke factor om rekening mee te houden.

Kijk ten slotte ook naar het type glas dat je wilt gebruiken, want dit kan ook invloed hebben op de isolatie en veiligheid van het raam.

Je kunt het beste verschillende aanbieders met elkaar vergelijken en advies vragen aan experts om het juiste aluminium raam voor jouw specifieke situatie te vinden.

Aluminium ramen kosten

Onderhoud van aluminium ramen

Een aluminium raam geeft een huis niet alleen een moderne uitstraling, maar staat ook bekend om zijn duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid.

Als je de levensduur van ramen wilt optimaliseren en hun esthetische charme wilt behouden, is regelmatig onderhoud essentieel.

Hoe reinig en onderhoud je aluminium ramen?

Ramen van aluminium zijn onderhoudsvriendelijk en kunnen meestal worden schoongemaakt met water en een mild schoonmaakmiddel.

Om de beschermende en esthetische eigenschappen van de verf te behouden, is het belangrijk om de ramen regelmatig schoon te maken. De lak kan meer dan 30 jaar meegaan als deze op tijd en in goede conditie wordt schoongemaakt.

Als je aluminium ramen schoonmaakt, mag je geen heet water, oplosmiddelen, schuurmiddelen, zuren, alkalische producten, stoom of hogedrukreinigers gebruiken. Controleer ook afvoergaten en openingen voor een goede waterafvoer.

Gebruik een speciaal smeermiddel voor aluminium voor het smeren van scharnier- en sluitpunten van ramen en deuren, borstelafdichtingen en rails van schuiframen.

Hoe behandel je beschadigde aluminium ramen?

Bij beschadiging van je aluminium ramen is het belangrijk om de beschadigde plekken zo snel mogelijk te behandelen om verdere schade te voorkomen. Lichte krassen en beschadigingen kunnen worden behandeld met een aluminium reparatieset.

Bij grotere beschadigingen is het raadzaam om een specialist in dienst te nemen om de ramen te repareren of te vervangen.

Ook interessant voor jou:

Kleur van je aluminium ramen opfrissen

Ontdek in dit artikel hoe je de kleur van je aluminium ramen kunt opfrissen.

Ontdek in dit artikel hoe je aluminium ramen kunt schilderen. We presenteren je een stappenplan en geven schildertips.

Aluminium raam schilderen
Aluminium ramen houtlook

In dit artikel vind je alles over aluminium ramen met een houtlook. Je ontdekt de interessante opbouw van dit type ramen, inclusief informatie over de kosten en de isolerende prestaties. Ook kun je alle voordelen nalezen.

Het plaatsen van aluminium ramen

De installatie van ramen is een proces dat je beter kunt overlaten aan een professionele expert. Je moet verschillende stappen en aspecten in acht nemen om ervoor te zorgen dat de ramen veilig en goed worden geïnstalleerd.

  1. Kies de juiste kleur en stijl: je hebt ramen in verschillende kleuren en stijlen, en bij elk raamkozijn kun je kiezen uit 200 tot 500 kleuren. De kleur van je ramen moet passen bij je interieur en de handgrepen en scharnieren moeten dezelfde kleur hebben als het kozijn.
  2. Betrouwbare montage: het monteren van ramen moet correct gebeuren om ervoor te zorgen dat ze recht en op de juiste hoogte worden bevestigd. Zo voorkom je koudebruggen en zorg je voor goede thermische isolatie. 

Laat de plaatsing beter over aan een expert

Wil je er zeker van zijn dat de plaatsing van je ramen vlekkeloos verloopt? Overweeg dan om deze belangrijke taak over te laten aan de experts.

Maar hoe vind je de juiste vakmensen voor deze klus? Bij ons kun je gratis en vrijblijvend offertes en advies aanvragen over het plaatsen van aluminium ramen.

Op die manier ben je goed geïnformeerd en kun je eenvoudig prijzen vergelijken. Door verschillende offertes te ontvangen, krijg je niet alleen inzicht in de kosten, maar ook in de verschillende oplossingen die beschikbaar zijn voor jouw specifieke situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.