Voordeur renovatie: voordelen, kosten en stappenplan

Overweeg je een voordeur renovatie? Ontdek waarom het meer is dan een cosmetische upgrade. Van verbeterde isolatie tot verhoogde veiligheid en energiebesparing: onze gids onthult de voordelen, kosten en het stappenplan om jouw voordeur renovatieproject tot een succes te maken. Maak van je entree een stijlvolle eyecatcher met functionele voordelen.

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Waarom een voordeur renoveren?

Het renoveren van je voordeur heeft meerdere voordelen. Het verbetert de veiligheid, voorkomt energieverlies door betere isolatie, verfraait het uiterlijk van je huis en biedt de mogelijkheid om de deur aan je eigen smaak aan te passen. Bovendien zorgt een kwalitatieve renovatie voor een duurzame oplossing, waardoor je voordeur langer meegaat.

Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld

Het belang van een goede voordeur

Een goede voordeur is van vitaal belang voor zowel de uitstraling als de functionaliteit van je huis. Het dient als het eerste aanzicht voor bezoekers, waardoor een sterke eerste indruk ontstaat en de esthetische aantrekkingskracht en waarde van je woning toenemen.

Bovendien speelt de voordeur een cruciale rol in de veiligheid, als belangrijk toegangspunt dat ongewenste indringers kan buitenhouden.

Een goed geïsoleerde deur draagt ook bij aan de energie-efficiëntie, waardoor je huis warmte vasthoudt in de winter en koel blijft in de zomer, wat aanzienlijke energiebesparingen oplevert. 

De voordelen van het renoveren van je voordeur

Verbeterde isolatie en energiebesparing

Een gerenoveerde voordeur met verbeterde isolatie levert aanzienlijke energiebesparingen op, doordat het de warmte binnenhoudt in de winter en de kou buiten in de zomer.

Modellen met geavanceerde kenmerken, zoals meerdere glaslagen en isolerend gas, kunnen extra kosten snel terugverdienen dankzij lagere energiekosten.

Isoleer meer dan enkel je voordeur

Vergeet niet dat de voordeur slechts één aspect is van de totale woningisolatie; andere maatregelen, zoals het isoleren van muren en vensters, dragen bij aan een comfortabeler binnenklimaat en lagere energiekosten. Ontdek ook mogelijke premies en subsidies voor energiezuinige renovaties, waaronder voordeurverbeteringen.

Verhoogde veiligheid en beveiliging

Het verhogen van de veiligheid bij een voordeurrenovatie is cruciaal. Een sterke deur met SKG-gekeurde sloten kan inbrekers minstens vijf minuten buiten houden. Een meerpuntssluiting met drie tot vijf sluitpunten maakt het inbrekers nog moeilijker.

Accessoires zoals anti-inbraakhoekstukken, een videofoon en een elektronische grendel dragen ook bij aan extra beveiliging. Zorg ervoor dat de deurknop en nachtschoot diep genoeg in het kozijn gaan voor optimale veiligheid.

Sluit de deur altijd correct af en laat geen sleutels in de buurt liggen. Verbeterde veiligheid niet alleen voor gemoedsrust, maar kan ook de waarde van je woning positief beïnvloeden.

Esthetische verbeteringen en waardevermeerdering van de woning

Een gerenoveerde voordeur biedt niet alleen praktische voordelen zoals verbeterde isolatie en verhoogde veiligheid, maar verhoogt ook de esthetische waarde van je woning.

De keuze uit verschillende stijlen, kleuren en afwerkingen laat toe een unieke look te creëren die past bij de architectuur en het decor van je huis.

Daarnaast kan de renovatie van je voordeur effectief bijdragen aan een waardestijging van je woning. Potentiële kopers waarderen vaak de voordelen van een gerenoveerde voordeur, waaronder betere isolatie en beveiliging, samen met esthetische aantrekkingskracht, wat de waardevermeerdering positief beïnvloedt.

Houd rekening met factoren zoals de kwaliteit van de renovatie en marktcondities voor een nauwkeurige inschatting van de waardestijging.

Levensduur van de voordeur verlengen

Het verlengen van de levensduur van je voordeur is cruciaal bij renovatie. Regelmatig onderhoud, zoals schilderen of lakken, draagt bij aan een langere levensduur. Snelle reparatie van beschadigingen voorkomt verdere schade.

Vermijd blootstelling aan extreme temperaturen, vocht of zonlicht. Een renovatie kan de efficiëntie verhogen en de levensduur van je voordeur optimaliseren.

Voordeur renoveren hout

Hoeveel kost het om een houten voordeur te vervangen?

Het vervangen van een houten voordeur kan variëren in kosten, meestal tussen € 1.400 en € 5.900, inclusief installatie. De daadwerkelijke kosten zijn afhankelijk van de deurspecificaties zoals grootte, ontwerp, houtsoort en extra functies.

Arbeidskosten kunnen ook variëren, dus het is verstandig meerdere offertes aan te vragen voor een nauwkeurige schatting.

Hoeveel kost het om een nieuwe houten voordeur te plaatsen?

Het plaatsen van een nieuwe houten voordeur brengt kosten met zich mee voor zowel het materiaal van de deur zelf als de installatiekosten.

De aanschafprijs van een houten voordeur varieert meestal tussen € 1.200 en € 5.500, afhankelijk van de gekozen houtsoort, het ontwerp en eventuele extra’s zoals glaswerk.

Daarnaast moet je rekening houden met de kosten van een vakman voor de installatie. Deze kosten kunnen variëren, maar liggen vaak tussen de € 40 en € 50 per uur.

Bij het budgetteren voor het plaatsen van een nieuwe houten voordeur, is het raadzaam om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende professionals om een nauwkeurige schatting van de kosten te krijgen.

Vind de beste deal voor jouw project

Soorten voordeuren om te renoveren

Houten voordeuren

Houten voordeuren zijn populair vanwege hun natuurlijke en warme uitstraling. Ze kunnen echter na verloop van tijd slijten of beschadigen.

Een renovatie kan dan een goede optie zijn om de levensduur te verlengen en de uitstraling te verbeteren. Houten voordeuren kunnen op verschillende manieren gerenoveerd worden, afhankelijk van hun staat en je persoonlijke voorkeuren.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een oppervlaktebehandeling zoals schilderen of lakken, of voor een volledige vervanging. Het is ook mogelijk om de isolatie te verbeteren of het beveiligingssysteem te upgraden.

PVC voordeuren

PVC voordeuren zijn ideaal voor renovaties vanwege hun duurzaamheid, lage onderhoudsbehoefte en uitstekende isolatie.

Het veelzijdige materiaal kan zich aanpassen aan diverse ontwerpen, is verkrijgbaar in verschillende afwerkingen en kan vaak gerenoveerd worden in plaats van volledig vervangen, afhankelijk van de bestaande deurconditie.

PVC voordeuren weerstaan weersinvloeden en schade, hebben een lange levensduur, vereisen minimaal onderhoud en dragen bij aan energie-efficiëntie, wat kan leiden tot lagere energiekosten voor je woning.

Een breed scala aan PVC voordeurmodellen, passend bij verschillende stijlen en budgetten, wordt door verschillende bedrijven aangeboden.

Aluminium voordeuren

Aluminium voordeuren zijn gewild voor renovaties vanwege hun duurzaamheid, moderne uitstraling en veiligheid. Het sterke materiaal biedt uitstekende weerstand tegen slijtage en weersinvloeden, waardoor het lang meegaat.

Aluminium deuren zijn corrosiebestendig en vragen minimaal onderhoud. De veelzijdigheid in ontwerp maakt het mogelijk om een deur te creëren die past bij zowel traditionele als moderne stijlen, met diverse kleuren, afwerkingen en stijlen.

Daarnaast zijn aluminium deuren zeer isolerend, bevorderen ze energiebesparing en dragen ze bij aan de veiligheid van je woning met geavanceerde vergrendelingssystemen.

Renovatie van een aluminium voordeur kan ook economisch voordelig zijn, afhankelijk van de staat van de bestaande deur.

Voordeur volledig gerenoveerd

Hoe voordeur isoleren?

Om te voorkomen dat koude lucht je huis binnendringt, is het slim om tochtstrips rondom je buitendeuren te installeren. Sluit openingen tussen deuren en deurlijsten af met lange stukken tochtstrip. Het gebruik van flexibel materiaal met een zelfklevende strook wordt aanbevolen voor effectieve isolatie.

Hoe een houten voordeur te renoveren?

Het renoveren van een houten voordeur kan een gedetailleerd en zorgvuldig proces zijn. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen voor een succesvolle renovatie:

Stap 1: inspectie van de deur

Begin met het inspecteren van de deur om de mate van schade te bepalen. Dit omvat het controleren op tekenen van slijtage, zoals krassen, deuken, of tekenen van houtrot.

Stap 2: verwijdering van de deur

Verwijder de deur van de scharnieren en leg deze plat op een paar zaagbokken voor gemakkelijke toegang. Dit vereist meestal het gebruik van een schroevendraaier of ander geschikt gereedschap.

Stap 3: voorbereiding van de deur

Bereid de deur voor op renovatie door oude verf of lak te verwijderen. Dit kan gedaan worden met behulp van schuurpapier of een elektrische schuurmachine.

Stap 4: reparatie van de deur

Afhankelijk van de staat van de deur, kan het nodig zijn om beschadigde delen te repareren. Dit kan gedaan worden met houtvuller voor kleine schade of met een houtvervanging voor grotere schade.

Ontvang gratis en vrijblijvend advies op maat

Voorbereiding op de renovatie van de voordeur

In de volgende stappen gaan we dieper in op het materiaal, budget, kosten en planning.

Selectie van materialen en gereedschap

Bij het renoveren van je voordeur heb je de juiste materialen en gereedschap nodig. De keuze van materialen hangt af van je voorkeur en de gewenste eigenschappen van de deur:

Materialen:

 1. Hout: voor een klassieke uitstraling; eenvoudig te verven in diverse kleuren.
 2. PVC: uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding, gemakkelijk in onderhoud, goede isolatie.
 3. Aluminium en staal: duurzaam en weinig onderhoud.

Gereedschap:

 1. Schroeven en schroevendraaiers
 2. Boren
 3. Schuurpapier
 4. Lijm
 5. Verf en kwasten

Controleer altijd de specificaties van je deur en volg de aanbevelingen van de fabrikant bij het kiezen van materialen en gereedschap.

Bepalen van de kosten en het budget

Bij het vaststellen van de kosten en het budget voor een voordeur renovatie zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden.

De totale kosten kunnen variëren afhankelijk van het materiaal van de deur, de omvang van de renovatie en eventuele extra functies die je wilt toevoegen.

 • Materiaalkosten: een belangrijk deel van het budget gaat naar de aanschaf van de deur zelf. Zoals eerder vermeld, varieert de prijs van een houten voordeur tussen € 1.400 en €  5.900, inclusief installatie. PVC deuren zijn doorgaans goedkoper, met prijzen variërend van € 500 tot € 2.400, terwijl aluminium deuren kunnen variëren van € 1.200 tot € 4.400.
 • Renovatiekosten: de kosten voor de renovatie zelf kunnen ook variëren. Het kan zijn dat je moet betalen voor het verwijderen en afvoeren van de oude deur, wat meestal tussen de € 100 en € 200 kost. Daarnaast kunnen de kosten voor de installatie van de nieuwe deur variëren van € 300 tot € 500.
 • Extra kosten: afhankelijk van je wensen en behoeften kunnen er extra kosten zijn. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van speciale kenmerken zoals veiligheidssloten of glaswerk, of het noodzakelijke onderhoud zoals schilderen of lakken.

Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende professionals om een gedetailleerd overzicht te krijgen van de verwachte kosten. Zo kun je een realistisch budget opstellen voor je renovatieproject.

Tijdsplanning en werkvolgorde

Bij het plannen van jouw renovatieproject is het handig om een heldere tijdsplanning en werkvolgorde op te stellen. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het maken van jouw plan:

 1. Analyseer de huidige staat van je voordeur: bepaal welke werkzaamheden nodig zijn en hoeveel tijd ze zullen vergen.
 2. Stel een volgorde van werken op: de juiste volgorde is cruciaal; voer bijvoorbeeld eerst reparaties uit voordat je aan het schilderwerk begint.
 3. Plan voldoende tijd in voor elke taak: houd niet alleen rekening met de werkuren, maar ook met de droog- en uithardingstijd van materialen.
 4. Vraag professioneel advies indien nodig: als je twijfelt over de stappen of de planning, aarzel dan niet om advies in te winnen bij een professional.

De volgende sectie zal het proces van een voordeur renovatie in meer detail bespreken.

Voordeur renovatie schuren deurkozijn

Het proces van een voordeur renovatie

Verwijdering van de oude deur

Het verwijderen van de oude voordeur is essentieel bij renovatie. Zorg voor benodigde gereedschappen zoals een schroevendraaier om schroeven en scharnieren te verwijderen.

Omdat deuren vaak zwaar zijn, is extra hulp en het gebruik van montagekussens handig om de deur gemakkelijk van de scharnieren te tillen. Na verwijdering, schuur grondig om eventuele oude lak of verf te verwijderen voor een glad oppervlak.

Voorbereiding van het deurkozijn

Bij de voorbereiding van het deurkozijn is aandacht voor detail cruciaal. Maak het kozijn grondig schoon om stof en vuil te verwijderen dat de installatie van de nieuwe deur zou kunnen belemmeren. Indien er houtrot aanwezig is, moet dit eerst worden hersteld voordat de nieuwe deur kan worden geïnstalleerd.

Controleer ook of het deurkozijn nog in goede staat en waterpas is om een correcte en rechte pasvorm van de nieuwe deur te waarborgen.

Installatie en afwerking van de nieuwe deur

Bij de installatie van de nieuwe deur is precisie van groot belang. Zorg ervoor dat de deur nauwkeurig in het kozijn past en waterpas hangt om goed te functioneren. Het proces kan variëren afhankelijk van het deeltype, maar omvat doorgaans:

 1. Plaatsen van de deur in het kozijn.
 2. Bevestigen van de deur aan het kozijn met scharnieren.
 3. Aanbrengen van de deurklink en eventueel een slot.

Na de installatie kan de afwerking van de deur plaatsvinden, zoals schilderen of lakken in de gewenste kleur. Kies daarbij de juiste verf of lak voor het deurtype en materiaal.

Voor houten deuren is het bijvoorbeeld belangrijk om een product te kiezen dat bescherming biedt tegen weersinvloeden. Overwegingen voor de afwerking omvatten ook decoratieve elementen zoals glas of stijlelementen.

Ook interessant voor jou:

Wat kost een nieuwe voordeur hout?

+
De kosten voor een nieuwe houten voordeur variëren, maar gemiddeld liggen ze rond de € 2.350. Een klassieke houten deur kost doorgaans ongeveer € 2.700.

Wat kost het vervangen van een voordeur?

+
De prijsindicatie bij de meeste bedrijven varieert tussen de € 3.500 en € 4.500 voor een kunststof voordeur, inclusief installatie. De plaatsingskosten kunnen gemiddeld tot € 1.200 van deze prijs uitmaken.

Wat is een alternatief voor traditionele houten deuren?

+
PVC deuren zijn een uitstekend alternatief voor traditionele houten deuren, vooral in moderne herenhuizen. Deze deuren zijn populair vanwege hun diverse voordelen. Ze vergen weinig onderhoud, bieden uitstekende thermische isolatie en zijn bovendien budgetvriendelijk. Dit maakt PVC deuren een aantrekkelijke keuze voor wie functionaliteit en stijl wil combineren.

Heb je professionele hulp nodig? Raadpleeg deurenspecialisten in je buurt

Overweeg je professionele hulp voor je deurenproject? Vind ervaren deurenspecialisten bij jou in de buurt. Of je nu op zoek bent naar renovatie, reparatie of installatie van nieuwe deuren, deze experts staan klaar om je te helpen. Neem vandaag nog contact op voor deskundig advies en hoogwaardige dienstverlening.

Jouw deuren verdienen de beste zorg, en deze professionals hebben de expertise om aan al jouw behoeften te voldoen.

Maak je huis compleet met de perfecte deuren, en vertrouw op de vakmensen die weten hoe ze het moeten doen. Vul het formulier hieronder in voor gratis offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.