Buitendeur op maat plaatsen: met welke factoren hou je best rekening?

Ontdek praktische tips voor het ontwerpen en plaatsen van een buitendeur op maat. Heb je vragen over de mogelijkheden, kosten of praktische overwegingen? Van de juiste stijlmatch tot beveiligingsaspecten, wij hebben het antwoord voor een perfecte entree.

Enkele tips voor het ontwerp van je buitendeur op maat

Wanneer je een nieuwe buitendeur op maat laat maken, sta je voor heel wat keuzes. Ze moeten er niet alleen mooi uit zien, maar ook praktisch zijn. Hieronder geven we weer met welke zaken je best rekening houdt. 

1. Denk na over de functie van je buitendeur

Bij het kiezen van nieuwe deuren is het slim om na te denken over hoe je dagelijks door je huis beweegt. Welke deuren passen daar het best bij? Bijvoorbeeld, in kleinere ruimtes is een schuifdeur vaak handiger dan een gewone deur. Belangrijk is dat de deuren passen bij wat jij nodig hebt in je leefruimte.

2. Zorg dat de deuren passen bij de stijl van je woning

Wat ook goed moet passen, is de stijl. Stel je voor dat je een traditionele en klassieke deur mooi vindt, maar je huis heeft een moderne uitstraling.

Dan is het belangrijk om kritisch naar het geheel te kijken. Het beste is om een deur te vinden die zowel bij jouw smaak past als mooi aansluit bij de stijl van je huidige woning.

Witte houten buitendeur op maat huis modern

3. Kies of je glas wil integreren of niet

Een andere overweging is de keuze voor beglazing in de deur. Als je bijvoorbeeld meer natuurlijk licht in een donkere ruimte wilt brengen, is een deur met volledig of gedeeltelijk glas een slimme keuze.

Maar als je juist een ruimte, zoals een slaapkamer of badkamer, volledig wilt kunnen verduisteren of afsluiten voor privacy, dan is een deur zonder beglazing meer geschikt.

4. Verzeker dat de soort deur bij je ruimte past

Diverse deurtypes kunnen verschillende sferen creëren. Een dubbele deur die openzwaait naar de woonkamer of slaapkamer kan bijvoorbeeld een groots en indrukwekkend effect hebben, terwijl een enkele deur de sfeer iets ingetogener houdt. Overweeg dus goed jouw persoonlijke voorkeuren en de gewenste atmosfeer in elke ruimte.

5. Beveilig je deur tegen inbraken

Bij buitendeuren is het belangrijk om aan veiligheid te denken. Een op maat gemaakte buitendeur beschermt immers tegen externe invloeden en houdt ongewenste bezoekers buiten.

Let daarom niet alleen op stijl en esthetiek, maar voer ook grondig onderzoek uit naar diverse beveiligingsopties voor je buitendeur.

6. Kies het juiste materiaal

Op basis van onderhoud, isolatie en oppervlakte en keuzemogelijkheden. Ieder materiaal heeft namelijk zijn eigen sterktes en zwaktes, voordelen en nadelen:

 • PVC: PVC-deuren vragen weinig onderhoud, zijn bestand tegen vocht en roesten niet. Ze bieden uitstekende thermische isolatie en hebben diverse ontwerpmogelijkheden.
 • Aluminium: aluminium deuren zijn duurzaam en roestbestendig, en vereisen minimaal onderhoud. Ze hebben een modern uiterlijk en zijn beschikbaar in diverse kleuren en afwerkingen.
 • Staal: stalen deuren staan bekend om hun kracht, lange levensduur en de mogelijkheid om ze te voorzien van hoogwaardige sloten.
 • Hout: houten deuren hebben regelmatig onderhoud nodig, maar bieden natuurlijke isolatie. Ze stralen warmte en klassieke schoonheid uit, en zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten en afwerkingen.

Een buitendeur zelf op maat plaatsen [Stappenplan]

Overweeg je om zelf een buitendeur op maat te plaatsen? Ontdek de belangrijke stappen in dit praktische stappenplan voor een succesvolle installatie.

Benodigde materialen en gereedschappen

Materialen:

 • Spieën
 • Scharnierhelften
 • Scharnierpennen
 • Oplegslot
 • Sluitplaat
 • Verf
 • Deurbel
 • Handvat (anti-inbraakstrip)

Gereedschappen:

 • Meetlat
 • Hamer
 • Drevel
 • Schroevendraaier
 • Schaaf
 • Steekbeitel
 • Breekmes
 • Speedboor

Stap 1: bepaal de juiste afmetingen

Begin met het meten van de deurbreedte en de positie van het slotgat. Koop spieën voor het stellen van de deur. Tik de bestaande scharnierpennen los met een hamer en een drevel en til de deur uit de scharnieren. Schroef deze vervolgens los.

Stap 2: teken de scharnieren af

Schaaf de nieuwe deur op maat en teken de scharnieren af op het kozijn.

Stap 3: beitel het hout uit

Deze stap omvat houtbewerking, waarbij je met een breekmes en beitel inkepingen maakt voor de scharnieren en ze vastzet.

Stap 4: monteer de scharnieren en hang de deur op

Stel deze met behulp van wiggen in de sponning en markeer je de positie voor de scharnieren op de deur en het slotgat op het kozijn.

Maak inkepingen voor de scharnieren in het kozijn, schroef de scharnierhelften vast op de deur en stel de deur opnieuw in met behulp van wiggen. Laat de scharnierhelften in elkaar vallen en schuif de scharnierpennen erin.

Stap 5: installeer het oplegslot

Plaats nu een oplegslot door het op de deur te schroeven en de sluitplaat op de deurpost te bevestigen. Boor met een speedboor het slotgat uit en zorg dat de sluitplaat netjes is verzonken.

Stap 6: plaats het insteekslot

Dan is het tijd voor het installeren van een insteekslot. Markeer de dikte van het slot aan de voorkant van de deur, boor het gat uit en werk de randen bij met een steekbeitel.

Schuif het slot in de deur, teken de randen af en maak het netjes verzonken. Boor gaten voor de deurklink en het sleutelgat.

Stap 7: plaats de deurklink en werk de deur af

Werk tot slot de deur af door deze te schilderen in de gewenste kleur. Voeg een bijpassende deurbel en handvat toe en overweeg het plaatsen van een anti-inbraakstrip.

Houten buitendeur op maat voordeur huis

Houten buitendeuren op maat kopen: wat zijn de voordelen?

Op maat gemaakte deuren bieden de perfecte oplossing, of je nu een huis hebt met een uniek grondplan waar creativiteit vereist is, of je zoekt naar elementen om je traditionele woning meer karakter te geven.

Deze deuren kunnen volledig naar jouw stijl worden ontworpen, waardoor ze niet alleen functioneel zijn, maar ook opvallende eyecatchers in huis worden.

Ook interessant voor jou:

Welke zijn goedkope buitendeuren?

+
De prijs van een buitendeur varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals materiaal, afmetingen en extra opties. Over het algemeen zijn PVC buitendeuren echter bekend als de meest budgetvriendelijke optie.

Wat kost een deur installeren?

+
De kosten voor het installeren van een deur kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type deur, de complexiteit van de installatie, en de arbeidskosten in jouw regio. Over het algemeen kun je rekening houden met een prijsrange tussen de € 150 en € 600 per deur voor de installatie. Deze prijs kan hoger uitvallen als er aanpassingen aan het deurkozijn nodig zijn, extra beveiligingsmaatregelen worden getroffen, of als het om maatwerk gaat.

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang bijkomende info, advies en offertes op maat

Wil je graag meer informatie, deskundig advies en op maat gemaakte offertes ontvangen voor het plaatsen van een buitendeur op maat en ramen en deuren? Bij ons kun je eenvoudig je aanvraag versturen.

Hierdoor krijg je de mogelijkheid om je goed te informeren, prijzen te vergelijken en de beste oplossing voor jouw situatie te vinden.

Ontdek de meerwaarde van samenwerken met een erkende ramen en deuren specialist. Profiteer van advies op maat voor het plaatsen van een buitendeur op maat en ramen, afgestemd op jouw specifieke behoeften en voorkeuren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.