G-waarde glas: wat is het? + Voordelen en advies op maat

De gwaarde van glas is een factor die verwijst naar de hoeveelheid warmte die naar binnen wordt uitgestraald. Op deze pagina lees je wat de g-waarde nu juist inhoudt. We leggen ook het verschil tussen een hoge en een lage g-waarde uit en verklaren waarom de g-waarde zo belangrijk is. Ook lees je hoe deze waarde berekend wordt. We geven tenslotte ook nog mee welke effecten zonwerend glas heeft op de g-waarde.

Wat is de g-waarde van glas?

De zontoetredingsfactor g, verwijst naar de hoeveelheid warmte die naar binnen wordt uitgestraald. Het is de verhouding tussen de totale hoeveelheid zonne-energie die door het glas een ruimte binnenkomt (zowel direct al indirect) en de hoeveelheid zonne-energie die loodrecht op het glas valt.

De g-waarde ligt tussen 0 en 1 en wordt uitgedrukt in %.

Zonlicht dat door een raam schijnt.

Het belang van de g-waarde in ramen

G-waarden spelen een grote rol in het bepalen van welke soort zonwerend glas vereist is. Bijvoorbeeld, hoe lager de zontoetredingsfactor, des te minder warmte het glas naar binnen laat, wat resulteert in een verminderde kans op oververhitting. Lagere g-waardes zijn daarom goed voor warme regio’s.

De g-waarde berekenen

De totale hoeveelheid zonnewarmtetoetreding is de som van de direct doorgelaten zonne-energie (lichtdoorlatendheid) en de energie die na absorptie door de beglazing alsnog naar de binnenruimte wordt uitgestraald (warmte). Zo komt de g-waarde uit op een cijfer tussen 0 en 1.

Ontvang je graag persoonlijk advies over g-waarden?
Kom in contact met specialisten uit jouw regio.
arrow Ontvang offertes op maat

Wat als je glas een hoge g-waarde heeft?

Hoe hoger de gwaarde is, hoe beter het glas licht doorlaat en hoe meer warmte door het glas naar binnen komt. Een hogere g-waarde is in de winter en in koude landen een voordeel, maar het kan in de zomer een nadeel zijn.

Wat als je glas een lage g-waarde heeft?

Glas met een lage g-waarde laat typisch maar ongeveer 25 procent van alle invallende zonnestralen door, waardoor het risico op oververhitting beperkt wordt.

Glas met een lage g-waarde filtert de frequentie van de zonnestralen. Zonnestralen bestaan uit de stralen die je kan zien, en onzichtbare infraroodstralen. De zichtbare stralen leveren veel licht en weinig warmte.

De infrarode stralen kan je niet zien, maar brengen veel meer warmte over. Beglazing met een lage g-waarde filtert vooral de warme, onzichtbare stralen en laat het zonlicht door. Zo komt het zonlicht toch nog binnen en blijft de warmte buiten.

Zonlicht dat door het raam van een woonkamer schijnt. Het glas met een lage g-waarde filtert de warmte en laat zonlicht door.

Welke g-waarde heeft zonwerend glas?

Een belangrijke eigenschap van zonwerend glas is de gwaarde. We spreken van zonwerend glas wanneer de g-waarde onder de 0,40 (of 40%) zakt. Zeer performante zonwerende HR-beglazingen hebben een g-waarde tot 28%.

Benieuwd naar welke g-waarde jouw ramen nodig hebben?
Ontvang het beste advies voor jouw situatie!

Ook interessant voor jou:

Wat is de ug-waarde van glas?

+
De Ug-waarde, ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd, staat voor hoeveel warmte er via het glas verloren gaat. Hoe lager de Ug-waarde, hoe minder warmteverlies er door het glas plaatsvindt, en hoe beter het glas dus thermisch isoleert. Volgens de meest recente EPB-regelgeving mag dit cijfer maximum 1.1 W/m² zijn.

De Ug-waarde hangt af van:
Het aantal glasbladen (1, 2 of 3).
– De aard van de spouwvulling tussen de glasbladen. Een edelgas zoals argon isoleert beter dan lucht.
De dikte van de spouw.
– Eventuele coatings. Dat zijn warmtereflecterende laagjes op een van de buitenzijden van de glasbladen.

Wat is het beste zonwerend glas?

+
Bij zonwerend glas worden er fijne ijzerdeeltjes (een laagje metaaloxide) op je glasraam aangebracht. Daardoor wordt het glas minder doorzichtig en reflecteert het de zonnestralen gedeeltelijk. In de zomer houdt zonwerend glas de zonnewarmte buiten en in de winter beperkt het warmteverlies. Het type metaal en de dikte van de aangebrachte laagjes bepalen de mate van transparantie.

Normaal HR++-glas heeft een zontoetredingsfactor van ongeveer 0,6. Zonwerend ZHR++-glas heeft een g-waarde van ongeveer 0,4. Er bestaat ook zonreflecterend glas met een zontoetredingsfactor onder 0,2.

Het nadeel van sterk zonwerend glas is dat je in de winter niet optimaal van de warmte van de zon kan genieten. Een oplossing voor dit nadeel is het gebruik van 4-seizoensglas, dat zowel in de zomer als in de winter voordelen biedt. 4seizoenglas is licht zonwerend met een g-waarde van 0,5.

Het is daarom ideaal als je het binnen niet te donker wil maken en in de winter niet te veel wil verwarmen. Als je een zonwerend dakraam wilt, dan kies je het best voor een zonwerende coating of glas met een lage gwaarde.
Een raam met twee glasbladen.

Wil je meer weten over zonnewerend of warmtewerend glas? Vul dan het offerteformulier in en kom in contact met specialisten

Wil je meer informatie of advies over de g-waarde van glas? Ben je op zoek naar een erkende installateur of professional uit jouw regio? Je kan hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen.

Zo krijg je informatie op maat en kan je makkelijk prijzen vergelijken. Op die manier krijg je de beste oplossing voor jouw situatie. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?

2*. Welk type raamkozijn wenst u?

3*. Hoeveel ramen of deuren wenst u te plaatsen?

4. Beschrijving van uw project

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

`