Soorten ramen: hoe kies ik het juiste materiaal?

Ramen en deuren bestaan niet langer uit één materiaal of uit één enkel model. De keuze van raam die je maakt zal vandaag de dag volledig afhankelijk zijn van de esthetische waarde die je eraan hecht, evenals de isolatiewaarde, de kleur en uiteraard de kostprijs.

Soorten ramen: welke basismaterialen bestaan er?

Soorten ramen: welke basismaterialen bestaan er?

Binnen de keuze aan materiaalsoorten, onderscheiden we PVC, aluminium en houten ramen. Laten we deze verschillende materialen even van naderbij bekijken.

1. Houten ramen

Dit eeuwenoude en populaire materiaalsoort onderscheidt zich met zijn warme uitstraling en uitstekende geluidsisolatie. Wat bepalend zal zijn bij houten ramen is de keuze houtsoort en de duurzaamheid ervan. Zo heeft Afzelia bijvoorbeeld een uitstekende duurzaamheidsklasse (I) in vergelijking tot Douglas-hout ( III tot II na behandeling).

2. Aluminium ramen

Aluminium ramen zijn enorm populair geworden dankzij hun strakke en moderne uitstraling. Wat aluminium ramen zo uitzonderlijk maakt is dat dit materiaal een lange levensduur heeft en volledig onderhoudsvrij is. Hecht je veel aandacht aan de esthetiek, weet dan dat dit type ramen verkrijgbaar zijn in een groot aantal kleurvariaties.

3. PVC ramen

PVC ramen beschikken over dezelfde kwaliteiten als aluminium. Het grootste verschil ligt hem hierbij voornamelijk in de kostprijs. PVC ramen kunnen namelijk tot 20% goedkoper zijn dan hout en aluminium. Het grootste nadeel is dat PVC echter wel soms minder schoon kan ogen op esthetisch vlak en dat dit type raam ook meer gevoelig is aan temperatuurschommelingen.

Soorten ramen: welke basismodellen bestaan er?

Niet enkel doorheen materiaal dien je de juiste keuze te maken. Ook bestaan er verschillende modellen die de nodige aandacht vragen. Dit zijn de meestvoorkomende modellen.

Schuiframen

Schuiframen zijn uiterst geschikt voor kleinere ruimtes (je hoeft inderdaad geen rekening te houden met de draaicirkel van het raam) of voor wie zoveel mogelijk zonlicht in huis wilt binnenlaten. Binnen het aanbod aan schuiframen zijn verschillende schuifsystemen mogelijk, gaande van een enkelvoudig schuifsysteem tot kiepsystemen en schuif- en draaisystemen.

De prijs voor dit type raam is dus volledig afhankelijk van het systeem evenals het materiaal.

Dakramen (Velux)

Dakramen zijn ideaal om meer lichtinval te creëren op de zolderverdieping en om de zolder te ventileren. Het bekendste merk zijn de Velux dakramen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type ramen zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.