Soorten ramen: een handig overzicht

Ramen zijn een essentieel onderdeel van elke woning. Ze zijn niet alleen functioneel, maar ook esthetisch belangrijk. Hoe kies je het beste raam uit alle beschikbare soorten ramen? In dit artikel geven we je een handig overzicht van de opties, de materialen en de beglazing.

Verschillende types ramen

De eerste onderverdeling van ramen is het type raam. De keuze is afhankelijk van bijvoorbeeld de plaatsing van het raam en de functie die je ervan wilt.

Verschillende soorten ramen bieden specifieke voordelen. De juiste keuze van type vormt daarom de basis van een comfortabele woning.

Vast raam

Het eerste type is een vast raam, wat bestaat uit een raamkozijn met een vast glaspaneel. Je kiest voor dit type raam in een ruimte waar ventilatie geen prioriteit heeft.

Het raam kan namelijk niet geopend worden. Het ventilatieaspect kan toegevoegd worden met behulp van een ventilatierooster. Dit rooster kan dag en nacht open staan.

Een vast raam is ideaal als je graag grote ramen plaatst. Het biedt een onbelemmerd uitzicht en een maximum aan lichtinval. Ze zijn in elke kamer van de woning toepasbaar.

Hou er enkel rekening mee dat een vast raam langs buiten bereikbaar moeten zijn om te poetsen. Over het algemeen zijn vaste ramen beter geïsoleerd dan ramen met beweegbare delen, vragen ze minder onderhoud en zijn ze een stuk goedkoper.

Groot-vast-raam.jpg

Draai-kiepraam

Draai-kiepramen zijn een veelgekozen type raam in woonkamers en slaapkamers. Ze kunnen op twee manieren geopend worden. Je kunt ze opendraaien en openen als een valraam. Beide types bestaan ook als aparte ramen. Dit bespreken we hieronder.

Draai-kiepramen hebben een hendel die bepaalt hoe je het raam kunt openen.

Het is de ideale keuze in een ruimte waar je graag continu wilt ventileren. Als je het raam opendraait, heb je optimale verluchting. Het nadeel is dat een draairaam steeds open laten staan niet zo veilig is. Daarom kun je het raam ook op ‘kiep’ zetten.

Een draai-kiepraam kan perfect een deur vervangen die naar de tuin leidt. Het raam kan opengedraaid worden voor doorgang en je kunt het openkiepen voor verluchting.

Ben je geïnteresseerd in de populairste raamsoort?
Vraag dan nu offertes aan en bespaar kosten.
arrow Ontvang offertes op maat

Draairaam

Een draairaam opent zoals een deur en is de wijdste manier om een raam te openen. De optie om het raam volledig te openen is handig om het raam te wassen.

Je kan kiezen voor een raam dat opendraait naar binnen of naar buiten. Taatsramen zijn een soort draairaam dat naar beide richtingen opengaat.

De meest gangbare manier is een raam naar binnen open laten draaien. Hierdoor kan je het raam, ook op een hogere verdieping, makkelijk poetsen. Ramen naar buiten laten draaien is een goede manier om plaats te besparen in kleine ruimtes.

Draairaam

Valraam

Een valraam, of kiepraam, kan enkel openvallen. Het grote voordeel is dat het raam steeds kan blijven verluchten zonder dat er iemand binnen kan. Verder dan zo’n 10 à 20 centimeter gaat het raam niet open.

Het is een populaire keuze in badkamers.

Soorten ramen: valraam

Schuifraam

Schuiframen zijn eigentijds en ruimtebesparend. Ze kunnen geïnstalleerd worden als groot, maar ook als klein raam. Ze zorgen voor een moderne uitstraling en kunnen makkelijk bediend worden. Dit verklaart waarom ze zo populair zijn.

Schuiframen kunnen net als draairamen dienstdoen als doorgang naar de tuin.

Schuifraam naar de tuin

Dakraam

Dakramen zorgen voor extra licht en ventilatie op een zolder of bovenverdieping. Ze kunnen donkere kamers omtoveren tot ruime, uitnodigende plekken. Er zijn verschillende soorten ramen voor elke situatie.

Mogelijke materialen

Alle verschillende types ramen kan je krijgen in allerlei materialen. Dit speelt een grote rol in de uitstraling van jouw venster. Niet enkel het uitzicht is belangrijk, maar ook de levensduur, onderhoud en prijs. Ontdek welke materialen ideaal zijn voor jou.

PVC

PVC heeft best wat voordelen. Het heeft een lange levensduur, amper onderhoud nodig en het is goedkoper dan andere materialen.

Het uitzicht van PVC ligt je misschien niet zo? Dan kan je kiezen voor een patroon dat jouw favoriete materiaal nabootst.

Enkele nadelen zijn dat PVC niet altijd even milieuvriendelijk gemaakt wordt. Vraag het productieproces daarom zeker na aan jouw fabrikant. Daarnaast lenen ze zich niet voor grote raampartijen. Alternatief kan PVC hier verstevigd worden met staal.

De omkadering is meestal wat breder dan aluminium, staal of hout. Hout en aluminium zijn niet enkel sterker, maar ook krasbestendiger.

Houten

Houten ramen stralen warmte uit. Ze passen ideaal bij een klassieke of landelijke stijl. Ze zijn wat duurder dan PVC en vragen ook wat meer onderhoud. 

Heb je houten ramen en wil je graag een andere stijl? Hout is makkelijk te schuren en schilderen. Zo krijg je snel nieuwe ramen voor weinig geld.

Soorten ramen: hout

Aluminium

Op zoek naar een moderne omkadering die toch stevig is? Dan is aluminium ideaal voor jou. Het is robuust en vereist amper onderhoud. Het minpuntje is de prijs, maar dat maakt het materiaal goed met de lange levensduur.

Het is daarnaast volledig recyclebaar en daarmee duurzaam en ecologisch

Stalen

Voor een robuuste, stevige uitstraling ben je bij stalen ramen aan het juiste adres. Wil je graag deze specifieke uitstraling en heb je het budget? Zoek dan niet verder. Ze zijn enorm sterk, en kunnen daardoor heel fijn afgewerkt worden.

Kies het beste materiaal voor je ramen
Krijg gratis advies over de voordelen en nadelen van materialen in jouw situatie.

Welke soort beglazing bestaat er voor een raam?

Ramen stonden er altijd om bekend slechte warmte-isolatie te bieden. Dit is gelukkig helemaal aan het veranderen nu enkele beglazing zo goed als niet meer voorkomt.

Dubbel glas

Dubbele beglazing zorgt voor een goede thermische isolatie en minder geluidsoverlast. Het bestaat uit twee glaslagen met daartussen lucht. Hierdoor kan warmte minder goed ontsnappen, wat de energiekosten zal doen dalen.

Dubbel glas is eigenlijk al verplicht in Vlaanderen sinds 2020.

Hoogrendementsglas

H++ glas is eigenlijk ook dubbel glas, maar isoleert nog beter. De ruimte tussen de twee glaslagen is hier niet gewoon lucht, maar een speciale isolerende stof.

Driedubbel H++ glas wordt hetzelfde gemaakt, maar er zit nog een extra glasplaat verwerkt. Het werkt wel 5 keer meer isolerend dan enkel glas en is daarmee de beste op de markt.

Driedubbel glas

Speciale glazen

Niet enkel de isolerende waarde van beglazing is belangrijk. Ook privacy, veiligheid en persoonlijke voorkeur spelen een rol.

Voor thermische isolatie bestaat zonwerend glas, voor de veiligheid bestaat veiligheidsglas en voor de privacy melkglas. Dit zijn maar enkele soorten beglazing voor ramen.

Voor een uitgebreide lijst neem je best contact op met jouw aannemer.

Welke andere typen ramen zijn er beschikbaar in België?

Er zijn in België tal van raamtypes om je huis een persoonlijke touch te geven. Van gezellige blokramen tot elegante boogramen en praktische binnenramen. Wil je iets unieks, zoals tuimelramen, stolpramen, erkers of voorzetramen? Of misschien kies je voor de charme van Velux dakramen of dakvensters. En voor je voorgevel? Daar zijn de mogelijkheden net zo eindeloos: een strakke glazen gevel, sfeervolle ramen met kruisverdeling of een glas-op-glas hoekraam. Kortom, voor elke stijl en elke wens is er een raam te vinden.

Ook interessant voor jou:

Wat zijn de beste, goedkoopste soorten ramen?

+
De goedkoopste ramen zijn vaste ramen gemaakt met een PVCraamkozijn.

Wat is het verschil tussen een venster, een kozijn en een raam?

+
Een venster is de overkoepelende term voor het openingssysteem, de beglazing, het frame en de omkadering. Het kozijn is de omkadering en met raam wordt meestal enkel het bewegende deel bedoeld. Soms wordt raam ook gebruikt als overkoepelende term.

De termen worden vaak door elkaar gebruikt, best vraag je aan jouw aannemer na wat welke term omvat.

Welke houtsoorten kunnen dienen voor grote ramen?

+
Hout is in het algemeen een stevig materiaal en daarom uitstekend geschikt voor grote ramen. Er bestaan veel soorten hout en de ene is nog steviger dan de andere.

Voor grote ramen kies je daarom bijvoorbeeld best voor mahonie, eikenhout, afzelia, afrormosia of ander soorten hardhout.

Heb ik in België een vergunning nodig om een nieuw raam in mijn voorgevel te plaatsen?

+
Als je van plan bent een nieuw raam in je voorgevel te plaatsen, is het belangrijk te weten dat de regels per situatie kunnen verschillen. Daarom is het een verstandige eerste stap om bij je lokale gemeente informatie in te winnen. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Meer informatie nodig? Contacteer experten uit jouw buurt en ontvang gratis advies

Wil je zeker zijn van jouw keuze? Vraag dan zeker bijkomend informatie aan ervaren experten. Vul het onderstaande offerteformulier gratis in en ontvang advies en offertes op maat van jouw voorkeur, woning en budget. Vergelijk meerdere offertes en bespaar kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.