Dubbel of driedubbel glas: hoe verschillen ze precies van elkaar? En wanneer kies je welke beglazing?

Om aan de huidige isolatienormen te voldoen, kan je ervoor kiezen om jouw ramen grondiger te isoleren. Veel mensen staan in dat geval voor een moeilijke keuze: is dubbel of driedubbel glas een betere keuze? In dit artikel bespreken we niet alleen de verschillen tussen beide glassoorten, maar geven we ook concrete aanbevelingen in geval van renovatie en verkoop. Wil je liever professioneel advies inwinnen van erkende deskundigen? Vul ons offerteformulier in. 

Wat is het verschil tussen HR++ en triple glas?

Wanneer we het over de soorten beglazing hebben, komen de benamingen dubbel en driedubbel glas snel ter sprake. Ook al nemen we deze termen vaak samen in de mond, ze betekenen zeker niet hetzelfde.

Hieronder leggen we uit hoe deze twee glassoorten van elkaar verschillen. Zo heb je een beter zicht op hun kwaliteiten en minpunten. 

Dubbel of driedubbel glas

1. Isolatiewaarde of U-waarde van de ramen

Om jouw ramen van een degelijke isolatie te voorzien, is in de eerste plaats de isolatiewaarde of Uwaarde van de beglazing een belangrijke parameter.

Dit getal geeft weer hoeveel warmte het glas in één seconde per vierkante meter laat ontsnappen. Kortom: het drukt uit hoe goed de thermische isolatie van je ramen is. 

Hoe lager deze waarde ligt, hoe beter jouw beglazing isoleert: het laat minder warmte vrij. Een hogere waarde duidt daarentegen op slechte isolerende prestaties, wat ook betekent dat je stookkosten heel wat hoger zullen liggen. 

Om dit alles concreet te maken, geeft onderstaande tabel de U-waarden van dubbele beglazing en driedubbele beglazing weer. Deze isolatiewaarden gelden bij een buitentemperatuur van 0 graden en een temperatuur van 20 graden binnenshuis. 

Type beglazing U-waarde Binnentemperatuur glas 
Dubbele beglazing 2,8 12,8 graden
Driedubbele beglazing0,6 18,5 graden 

Het valt op dat triple glas een uitstekende isolatiewaarde heeft. Dit houdt niet alleen in dat je wooncomfort verbetert, maar ook dat je heel wat bespaart op je energiefactuur. De temperaturen binnen zitten op een aangenaam niveau: extra stoken hoef je (bijna) niet te doen. 

2. Gewicht en dikte

Het grootste verschil tussen driedubbel en dubbel glas is dat triple beglazing niet uit twee, maar drie glasplaten bestaat.

Samen met de edelgassen in de ruimte tussen de glasbladen en de speciale aluminium coating creëren ze goede isolatie-eigenschappen.

Toch zorgt deze extra glaslaag ook voor een minpuntje: per vierkante meter is het gewicht nu 10 kilogram zwaarder dan bij standaard dubbel glas.

De nadelige gevolgen situeren zich voor een groot deel op vlak van de plaatsing

  • Erkende ramen installateurs hebben voor de installatie in de meeste gevallen een kraan nodig. Dit maakt de montage niet alleen zwaarder en technisch ingewikkelder, maar beïnvloedt ook de montagekosten. Specialisten rekenen daarom een hoger tarief aan.
  • Verder moeten de profielen en scharnieren steviger zijn. Denk goed na over welk materiaal geschikt is voor je kozijnen. Aluminium is bijvoorbeeld een verstandige keuze: dit robuuste materiaal kan veel gewicht dragen en is bovendien erg onderhoudsvriendelijk.
  • Tot slot controleren deskundigen je raamdorpels. Dit belangrijke onderdeel moet de zwaarte van zowel je raam als profielen kunnen verdragen.
Op zoek naar erkende ramen installateurs uit jouw regio?
Vul ons offerteformulier in en krijg gratis en vrijblijvend offertes op maat.
arrow Ontvang offertes op maat

3. Prijs

Wat de prijs betreft, is het duidelijk dat triple glas een stuk duurder is dan gewoon dubbel glas. Verschillende factoren zijn voor dit prijsverschil verantwoordelijk: 

  • Ten eerste zorgt de extra glasplaat voor een hogere prijs.
  • Ten tweede vraagt drievoudig glas om diepere profielen. Dit heeft te maken met de dikte van triple glas. Terwijl de meeste beglazingen ongeveer 18 millimeter dik zijn, heeft driedubbel glas een dikte van 37 millimeter. Je bestaande profielen zijn daarom meestal niet geschikt. Een investering in nieuwe profielen is noodzakelijk. 
  • Tot slot liggen de montagekosten bij driedubbele beglazing hoger dan bij dubbel glas. De dikte en het gewicht maken de installatie ingewikkelder en fysiek zwaarder.
Ontwerpmogelijkheden ramen met triple beglazing

4. Extra troeven van triple hoogrendementsglas

De hogere kosten en het zware gewicht doen je misschien twijfelen over de aankoop van triple beglazing. Maar vergeet niet dat drievoudig glas met talrijke troeven komt:

  • De isolatiewaarde of Uwaarde is uitzonderlijk goed. De beglazing houdt niet alleen de warmte binnen, maar zorgt er ook voor dat de kou je woning moeilijk binnendringt. De besparingen op je energiefactuur merk je meteen.
  • Niet alleen op thermisch, maar ook op akoestisch vlak geniet je van uitstekende isolerende resultaten. Woon je langs een drukke baan of in de buurt van een treinstation? Dan is HR+++ de perfecte oplossing om geluidsoverlast volledig uit te sluiten.
  • Tijdens de koude wintermaanden zijn ramen met triple glas zo goed als op kamertemperatuur. Met andere woorden: de tocht dringt je woning niet binnen, je geniet van een aangename leefomgeving en je bespaart op je energiefactuur.

5. Triple glas zorgt voor een betere inbraakwerendheid

Tot slot zorgt het extra glasblad van driedubbele beglazing voor een nog betere inbraakwerendheid dan dubbel glas. Om door drie glasplaten heen te breken, heb je professioneel gereedschap en ervaring nodig. De meeste inbrekers bezitten die kennis niet.

Met triple glas kan je zorgeloos van een energiezuinige woning genieten die bovendien extra goed tegen inbrekers beschermd is. Eventueel kan je zelfs inbraakwerend raambeslag laten installeren.

Wil je besparen op de kosten?
Vergelijk meerdere prijsvoorstellen op maat.

Kies je best dubbel of driedubbel glas bij renovatie?

Bij de planning van renovatiewerken, is het verstandig om de focus eerst op de isolatie van je dak en/of muren te leggen. Zo bespaar je vaak meer dan wanneer je driedubbele beglazing laat plaatsen. 

Dubbel glas in combinatie met een uitstekend geïsoleerd dak en/of muren doet je woningwaarde ook al aanzienlijk stijgen. Zeker wanneer je voor jezelf renoveert, is dit een goede optie.

Renoveer je om uiteindelijk te verkopen?

Dan is de situatie wat anders. De kans bestaat dat triple glas in de toekomst wel een verplichting wordt. Met het oog op de verkoop is driedubbele beglazing bovendien een uitstekende manier om je woningwaarde een serieuze boost te geven. Zo maak je jouw pand aantrekkelijker voor geïnteresseerden. 

Professionele plaatsing ramen

Wat is nu beter: dubbel of triple glas?

Veel hangt af van je persoonlijke situatie.

Over het algemeen kunnen we wel zeggen dat driedubbel glas betere thermische en akoestische isolerende prestaties levert, maar dat de hogere kosten de investering minder aantrekkelijk maken.

Niet alleen de beglazing zelf, maar ook de diepere profielen en montagekosten zorgen voor een hogere prijs dan dubbel glas. 

Vraag jezelf of de meerwaarde de meerkost waard is. Zeker wanneer je voldoende budget hebt, is een investering in triple glas een verstandig idee.

Op korte en lange termijn geniet je van verschillende voordelen: je hebt minder last van omgevingsgeluiden, de tocht en kou dringen moeilijker je woning binnen en de goede isolatie-eigenschappen zorgen voor een korte terugverdientijd. 

Overleg met een erkend specialist en ontvang offertes met prijsvoorstellen en advies op maat

Twijfel je nog tussen dubbel en driedubbel glas? Vul ons offerteformulier in en bekijk samen met een erkende specialist welke optie het beste bij jouw woning past.

Een deskundige neemt verschillende factoren in overweging zoals het algemene isolatieniveau van je woning, je huidige energielabel, de regelgeving omtrent isolatie, hoeveel energiekosten je wil besparen etc. 

Eenmaal je een keuze hebt genomen, geven meerdere deskundigen je gratis en vrijblijvend concrete werkwijzen en prijsvoorstellen op maat.

Zo ben je beter geïnformeerd en kan je meerdere tarieven onderling vergelijken. Verstuur je aanvraag en geniet van een voordelige prijs en een kwalitatieve plaatsing door specialisten. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?
2*. Welk type raamkozijn wenst u?
3*. Hoeveel ramen of deuren wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.