Isolerende binnendeur: een slimme investering? Kosten, opbouw en praktische tips

Zijn isolerende binnendeuren de investering wel waard? Dit artikel geeft jou een overzicht van de kosten, opbouw en praktische tips om het rendement van isolerende binnendeuren te optimaliseren.

Wat is een isolerende binnendeur?

Een binnendeur dient primair als scheiding tussen verschillende ruimtes binnen een woning. Naast deze scheidende functie, bieden sommige binnendeuren ook een isolerende werking.

Een isolerende binnendeur is uitgerust met luchtkamers of een robuuste isolatielaag tussen de binnenen buitenzijde. Deze isolatielaag en luchtkamers zijn uiterst effectief in het verbeteren van de isolatie van de deur, waardoor de algehele isolatie van de woning wordt geoptimaliseerd.

Waarom zijn je binnendeuren best geïsoleerd?

Hoewel het buitenschrijnwerk een aanzienlijke invloed heeft op de isolatiewaarde van een woning, speelt de isolatie van binnendeuren ook een significante rol in het verlagen van de energierekening en het verhogen van het wooncomfort.

Het isoleren van binnendeuren leidt tot:

 • Minder energiekosten: warmteverlies wordt beperkt, resulterend in lagere verwarmingskosten.
 • Hoger wooncomfort: het binnenklimaat blijft warmer in de winter en koeler in de zomer, terwijl tocht wordt voorkomen.
 • Geen geluidsoverlast: naast thermische isolatie profiteer je ook van akoestische isolatie, wat bijdraagt aan een rustigere leefomgeving, vooral in lawaaierige gebieden.

Wat kost een goede isolerende (glazen) binnendeur? [Prijs 2024]

Er zijn heel wat opties om je binnendeuren te isoleren. Als je een kleiner budget hebt, dan is het opnieuw afkitten van de binnendeuren, isolerend glas plaatsen in de binnendeur of tochtstrips aanbrengen een interessante optie.

Beschik je over een groter budget? Dan is het plaatsen van nieuwe isolerende binnendeuren een interessantere optie. Het rendement ligt hoger dan de goedkopere opties.

Nieuwe binnendeuren kunnen ook volledig naar je smaak aangepast worden, waardoor ze perfect in het interieur passen.

De kosten voor nieuwe isolerende deuren hangen vooral af van het type deur, het gekozen materiaal, de afwerking etc. We geven hieronder een overzicht van richtprijzen: 

Type deurMateriaalPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Standaard binnendeurPVC€ 1.400 à € 2.000
 Hout€ 1.500 à € 2.200
 Aluminium€ 1.700 à € 2.500
 Staal€ 2.000 à € 5.000

Als je een exacte prijs wil weten, vraag je best offertes aan bij meerdere specialisten in jouw regio. Zo kan je hun advies, uitvoering en prijzen naast elkaar leggen en vergelijken. 

Ontvang je graag een prijs op maat voor jouw project?
Vraag hier dan offertes op maat aan bij specialisten in jouw regio.
arrow Ontvang gratis offertes

Mogelijke samenstellingen

De samenstelling van een binnendeur gaat over de kern van de deur. Die kan op 3 manieren opgebouwd zijn: honingraat, tubespaan en volspaan binnendeuren.

Elke samenstelling heeft zijn eigen voor- en nadelen en heeft voornamelijk verschillen in gewicht, prijs en isolatiewaarde.

1. Honingraat binnendeur

De kern van een honingraat binnendeur is gemaakt van stevig karton of hardboard. De deur heeft zijn naam verkregen door het motief van de kern, dat lijkt op een honingraat. De kern is langs beide kanten bekleed met vezelplaat, vaak is dat HDF (High Density Fibreboard). 

Een honingraat binnendeur is goedkoper dan andere binnendeuren en is een stuk minder zwaar van gewicht, omdat de honingraatkern zeer licht is. Een honingraat binnendeur scoort echter wel lager op warmteen geluidsisolatie ten opzichte van andere deuren. 

2. Tubespaan binnendeur

Tubespaan binnendeuren beschikken over een robuuste kern van spaanderplaat, voorzien van luchtkanalen, wat resulteert in een voortreffelijke isolatiecapaciteit. Deze constructie leidt tot een gemiddelde thermische isolatiewaarde van 1,84 W/m²K.

Door de hoge isolatiewaarde en de stevige kern heeft de tubespaan binnendeur de beste prijskwaliteitverhouding. Het enige nadeel van de tubespaan deur zijn de relatief hoge aankoopkosten, in vergelijking met de honingraat binnendeur. 

3. Volspaan binnendeur

Een volspaan binnendeur heeft een kern volledig gemaakt van spaanderplaat, wat de volspaan binnendeur steviger maakt en beter bestand tegen schade. Bovendien is een volspaan binnendeur ook brandwerend

Op kwalitatief vlak zijn volspaan binnendeuren de beste binnendeuren die je kan kopen, maar ze wegen ook het meest. Door het gewicht van de deur bestaat de kans dat de scharnieren sneller zullen begeven

Houten binnendeur in een woonkamer.

Uit welke materialen kan een isolerende binnendeur met kozijn bestaan?

Isolerende binnendeuren kunnen uit verschillende materialen bestaan. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en heeft zijn eigen look.

Je kan de verschillende materialen bijvoorbeeld beoordelen op hun isolerende eigenschappen, maar ook hoe goed ze passen binnen jouw interieur.

1. Hout

Het deurblad is uit hout vervaardigd bij deze soort binnendeur. De isolatiewaarde van houten binnendeuren verschilt per houtsoort. Over het algemeen heeft hout een sterke isolatiewaarde (U-waarde) die gemiddeld ligt tussen de 0,6 en 0,8 W/m²K. 

De U-waarde wordt berekend door de hoeveelheid warmte (Watt) die verloren gaat per vierkante meter (m²) bij een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin. De vuistregel is: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie. 

2. Pvc

Een pvc binnendeur heeft een betere isolatiewaarde wanneer de deur voorzien is van luchtkamers. De isolatiewaarde bij deze soort isolerende deur ligt tussen 0,8 en 1,2 W/m²K. 

3. Staal

Een stalen binnendeur bestaat voornamelijk uit glas. De isolatiewaarde hangt dan ook af van het soort beglazing die gebruikt wordt, maar de isolatiewaarde van een stalen binnendeur ligt gemiddeld tussen 1,2 en 1,9 W/m²K.

Wil je meer info over binnendeuren?
Vraag advies aan specialisten in ramen en deuren.

Is het verstandig om een isolerende deur met glas te plaatsen?

Een binnendeur met glas kan nog steeds interessant zijn voor de isolatiewaarde, maar dan moet je ook kijken naar de isolatiewaarde van het glas zelf, naast de isolatiecapaciteit van de deur. Je moet hierbij letten op de volgende 3 zaken: 

 • Kies voor de juiste soort beglazing.
 • Kies voor hoogrendementsglas (bv. HR+++): dit soort beglazing heeft een hoge isolatiewaarde.
 • Controleer de Uwaarde van de beglazing.
stalen binnendeur in een keuken.

Enkele tips voor thermisch- en geluidsisolerende binnendeuren

 • Je kiest best voor triple glas met een U-waarde van 1,3 of lager. Hiermee voorkom je condensvorming in of rond het kozijn van de deur.
 • Bekijk de optie om het triple glas te combineren met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet. Zo maak je aanspraak op een (hogere) premie.
 • De naden en kieren tussen het kozijn en de muur moeten goed dichtgemaakt worden en de isolatie van de muur moet nauw aansluiten op het kozijn van de deur.
 • Plaats ventilatieroosters in het raam of kozijn wegens gezondheidsredenen. Ventilatie herwint warmte, wat in vaak verwarmde ruimtes interessant wordt.
 • Vraag bij meerdere specialisten advies, tips en inzichten over het materiaal van de deuren en het onderhoud.

Extra info, advies op maat en concrete offertes van specialisten ontvangen? Vul het offerteformulier in

Wil je isolerende binnendeuren in jouw woning? Vraag hier dan gratis en vrijblijvend offertes en advies over isolerende ramen en deuren. Zo kan je je nog beter informeren, makkelijk prijzen vergelijken en de beste oplossing voor jouw situatie vinden.

Isolerende binnendeuren zorgen voor een beter wooncomfort en een lagere energierekening. Het is daarom ook belangrijk dat je goed wordt bijgestaan door specialisten in ramen en deuren. Hun advies en vakkennis verzekeren dat de investering zichzelf maximaal zal terugbetalen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type binnendeuren wenst u?
2*. Hoeveel binnendeuren wenst u?
3. Beschrijf uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.