Gehard glas: wat is het? Voordelen en toepassingen

Gehard glas wordt vaak gebruikt op plaatsen waar glas snel kan breken of op plaatsen waar veiligheid voorop staat, zoals een douchedeur, douchewand of een glazen binnendeur. Maar wat is gehard glas nu juist? We gaan dieper in op wat gehard glas is en vervolgens overlopen we ook alle voordelen. Ook gaan we dieper in op de vele toepassingsmogelijkheden van gehard glas. Tenslotte bespreken we ook hoe je dit soort glas koopt.

Wat is gekleurd gehard glas precies?

Gehard glas is veiligheidsglas dat ook wel bekend staat als bouwglas, tempered glas of sekurit glas. Het wordt gemaakt van ongehard glas.

Door middel van een speciale thermische behandeling van extreme verhitting en snelle afkoeling, ontstaan er duw- en trekspanningen in het glas, wat het glas extra hard maakt.

Door dit speciaal productieproces is tempered glas tot wel 5 maal sterker dan gewoon glas van dezelfde dikte en breekt het ook veel minder snel.

In het geval dat het geharde glas toch breekt, valt het uiteen in heel veel kleine, minder scherpe stukjes dan bij gewoon enkel glas. Daardoor verkleint de kans op verwondingen en kunnen er geen diepe wonden door het glas ontstaan. 

Tempered glas is daarom een stuk veiliger dan gewoon glas en ideaal om te gebruiken op plaatsen waar glas snel kan breken of op plaatsen waar veiligheid belangrijk is, zoals een douchedeur, douchewand of een glazen binnendeur. Het is ook uitermate geschikt voor tafelbladen, deurtjes uit meubels en legplanken.

Een douchedeur gemaakt uit gehard glas.

Gehard glas bewerken

Je hebt de keuze uit helder gehard glas, gehard matglas en gehard figuurglas. Als je veiligheidsglas in een kleur wilt, kan je kiezen uit gehard rookglas en bronskleurig gehard glas.

Glasplaten worden eerst helemaal op maat gesneden en bijvoorbeeld bewerkt met gaten, randafwerking, etc. Het is dus belangrijk om te weten dat je na het harden niets meer aan het glas kan aanpassen.

Je kan het glas wel nog laten lakken, maar je kan het niet meer kleiner laten maken, gaatjes laten boren of andere bewerkingen laten uitvoeren.

Wanneer je dat zou doen, doorbreek je de spanningen in het glas, wat zou zorgen voor een glasbreuk. Het is daarom belangrijk om goed na te denken wat je juist wilt en om alles goed op te meten voordat je bestelt.

Hoe herken je gehard glas?

Je kan tempered glas herkennen aan de veiligheidsstempel, ook wel CEmarkering genoemd. Deze stempel staat vaak in de hoek van het glas gedrukt en is het bewijs dat het glas gehard is en aan de Europese normering voldoet.

Wat is het verschil tussen gelaagd en gehard glas?

Gelaagd glas bestaat uit 2 of meer glasbladen die onder hoge temperatuur en druk met elkaar verbonden zijn door PVB folies. Veiligheidsglas is glas dat door een thermische behandeling sterker gemaakt is.

Je hebt ook gehard gelaagd glas, wat een combinatie van gehard glas en gelaagd glas is. Gehard gelaagd glas bestaat uit geharde glasplaten met een laag folie tussen.

De folie voorkomt dat het glas uit elkaar valt wanneer er een breuk in het glas komt. Hoe dikker de folie tussen het glas is, hoe veiliger het gehard gelaagd glas zal zijn.

Gehard gelaagd glas is extra veilig. Je kan er namelijk niet door vallen, het is inbraakwerend en letselveilig. Vaak maken balustrades, lichtstraten, glazen wanden en beloopbaar glas gebruik van gehard gelaagd glas.

Lichtstraten gemaakt uit gehard glas.

Waarom kiezen voor gehard veiligheidsglas?

Eerder bespraken we dat tempered glas een veilige vorm van gewoon glas is. Het is ongeveer 5 maal sterker dan gewoon glas en als het breekt, dan gebeurt het zo veilig en gecontroleerd mogelijk. We sommen kort alle voordelen op.

Alle voordelen op een rijtje

  • Veiligheidsglas kan in elk deel van je huis worden gebruikt waar veiligheid een prioriteit is, zoals in de keuken, badkamer en het interieur van de woonruimte.
  • Veiligheidsglas is bestand tegen temperatuurverschillen tot 270 graden Celsius.
  • Veiligheidsglas kan beter tegen schokken dan enkel glas.
  • Bij het breken van het glas valt het in talloze, onscherpe stukjes uiteen, waardoor je minder risico op snijletsels hebt.
Ontvang je graag persoonlijk advies?
Vul het formulier in voor gratis en vrijblijvende offertes.

Wanneer gehard glas gebruiken?

Tempered glas wordt het best gebruikt als er doorval/doorloop risico is. Het is dus een goede keuze als veiligheid belangrijk is.

Daarnaast wordt het vaak toegepast bij balustrades, lichtstraten en glazen scheidingswanden, vanwege zijn vermogen om het risico op letsel te verlagen.

Alle toepassingen op een rijtje

  • Veiligheidsglas wordt standaard gebruikt voor douchedeuren en douchewanden om de veiligheid te kunnen waarborgen.
  • Veiligheidsglas kan ook binnenshuis toegepast worden, bijvoorbeeld bij glazen deuren of als glazen tafelblad in het interieur.
  • Ook op het terras als windscherm is veiligheidsglas een goede optie, omdat het glas bestand is tegen stevige impact.
Een terras met een windscherm gemaakt van gehard glas.

Zonder geslepen randen

Glas wordt altijd afgescherpt voor het in de hardingsoven gaat. Afscherpen betekent het weghalen van schilfers en randjes die uitsteken. Afgescherpt glas heeft geen netjes afgewerkte rand en ziet eruit als ruw gesneden glas.

Veiligheidsglas zonder geslepen randen is geschikt om in een profiel of frame te plaatsen waarbij de randen niet meer zichtbaar en tastbaar zijn. Wanneer de randen van het glas wel zichtbaar blijven, kan je het glas beter plat poly laten slijpen.

Met geslepen randen [plat poly geslepen]

Als de randen zichtbaar of tastbaar blijven, raden we aan om het glas plat poly te laten slijpen. Doordat de randen geslepen zijn, kan je je niet snijden aan het glas. Buiten deze praktische voordelen ziet het er ook nog eens prachtig uit.

Hoe gehard glas kopen? [Online bestellen]

Tempered glas kan je makkelijk online bestellen, door de afmetingen en gewenste afwerkingen van het glas door te sturen.

Meer weten over gehard glas? Raadpleeg specialisten in je buurt en ontvang advies op maat

Wil je meer informatie of advies? Ben je op zoek naar een erkende installateur of professional uit jouw regio? Je kan hier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen.

Zo krijg je informatie op maat en kan je makkelijk prijzen vergelijken. Op die manier krijg je de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?
2*. Welk type raamkozijn wenst u?
3*. Hoeveel ramen of deuren wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.