Thermopane glas: prijs, voordelen en handige tips

Overweeg je een upgrade voor je ramen en vraag je je af of thermopane glas de juiste keuze is? Ontdek alles wat je moet weten over thermopane glas, van de prijzen en voordelen tot praktische tips voor een slimme beslissing. Leer over isolatie, kosten, en levensduur, en ontvang handige besparingstips.

Wat is thermopane glas?

Thermopane glas, vaak aangeduid als dubbel glas, is een innovatieve beglazingstechniek die verbeterde isolatie biedt voor zowel residentiële als commerciële gebouwen. Het bestaat uit twee glasplaten die gescheiden zijn door een ruimte gevuld met droge lucht of een inert gas.

Deze constructie vermindert warmteverlies en geluidsoverlast, wat bijdraagt aan een comfortabeler binnenklimaat en lagere energiekosten.

Het is op te merken dat de term “thermopane” afkomstig is van een Duits bedrijf dat in de jaren vijftig de eerste dubbele beglazing op de markt bracht. 

Dikte thermopane glas

De diktes van dit glas variëren, gaande van 4 mm voor het buiten- en binnenblad in de 4-4 variant tot 6 mm voor zowel het buiten- als binnenblad.

Wat is het verschil met hoogrendementsglas (hr-glas)?

Hoewel de termen “Thermopane” en “HR-glas” (Hoog Rendement glas) vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er belangrijke verschillen tussen deze twee soorten dubbelglas.

  • Thermopane glas is de traditionele vorm van dubbelglas, bestaande uit twee lagen glas met een droge luchtlaag ertussen. Dit type glas is sinds de jaren ’50 op de markt en heeft een goede isolerende werking.
  • HRglas, aan de andere kant, wordt beschouwd als de verbeterde versie. Het heeft ook twee lagen glas, maar tussen deze lagen zit een edelgasvulling (meestal argon) welke beter isoleert dan droge lucht. Bovendien heeft HR-glas een speciale coating die de warmte-isolatie verbetert.

Er zijn verschillende varianten van HR-glas, namelijk HR, HR+ en HR++. Deze varianten bieden een steeds hogere isolatiewaarde, wat resulteert in een betere energie-efficiëntie.

Ben je geïnteresseerd in de populairste raamsoort?
Vraag dan nu offertes aan en bespaar kosten.
arrow Ontvang offertes

De kosten van thermopane glas per vierkante meter [Prijzen 2024]

De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de dikte van het glas, de afmetingen en de installatiekosten. De gemiddelde prijs ligt tussen de € 40 en € 70 per m², inclusief btw en plaatsing.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat deze prijzen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie.

  • Dikte van het glas: een dikkere laag glas zorgt voor betere isolatie, maar is ook duurder. Zo kost een thermopane glas van 4 – 5 mm ongeveer € 40,- per vierkante meter, terwijl een thermopane glas van 6-5 mm ongeveer € 61,- per vierkante meter kost.
  • Afmetingen: de totale kosten zullen ook afhangen van het totale oppervlak dat moet worden beglaasd. Bijvoorbeeld, als je een oppervlakte van 20 vierkante meter wilt beglazen, zou dit kunnen oplopen tot € 1.400.
  • Installatiekosten: de kosten van de installatie zijn vaak inbegrepen in de prijs per vierkante meter. Echter, sommige bedrijven kunnen extra kosten in rekening brengen voor de installatie, vooral als het een complexe taak is.

Het is altijd aan te raden om offertes te vergelijken van verschillende aanbieders om de beste prijs te krijgen.

Wat met de isolatiewaarde van thermopane glas?

De isolatiewaarde, ook wel de U-waarde genoemd, geeft aan hoe energiezuinig het glas is. Deze waarde wordt uitgedrukt in W/m²K en laat zien hoeveel warmte het glas per vierkante meter en per graad temperatuurverschil doorlaat.

Kies je soort glas op basis van factoren zoals isolatiewaarde, prijs en de specifieke behoeften van jouw woning. Thermopane glas heeft een gemiddelde Uwaarde van 2,7, terwijl modernere glastypes, zoals HR++ glas, een U-waarde van ongeveer 1,1 hebben en driedubbel hoogrendementsglas zelfs 0,5 W/m²K kan bereiken.

Thermopane glas klaar om in te zetten

Vervangen van oud dubbelglas door thermopane

Bij het vervangen van oud dubbelglas door thermopane zijn er enkele belangrijke overwegingen. Hoewel thermopane glas uitstekende isolatie biedt, is het niet de enige optie; modernere glassoorten zoals hoogrendementsglas (HR++ glas) kunnen een nog betere isolatie bieden.

De prijs voor het vervangen is afhankelijk van factoren zoals de grootte van de ramen, hoeveel ramen er zijn, en of er extra diensten nodig zijn.

Belangrijk is dat deze vervanging kan resulteren in aanzienlijke energiebesparingen, omdat dit soort glas beter isoleert dan oud dubbelglas, wat kan leiden tot lagere stookkosten.

Zonwering in combinatie met thermopane glas

Zonwering met thermopane glas biedt extra bescherming tegen hitte en zonlicht, vooral in ruimtes met veel direct zonlicht.

Populaire opties zijn combiglas met ingebouwde jaloezieën, duettes of plisségordijnen, en zonwerende beglazing met een folie aan de spouwzijde om het zonlicht te reguleren.

Ben je geïnteresseerd in thermopane glas?
Neem contact op met specialisten in jouw buurt voor gratis advies op maat.

Het plaatsen van thermopane glas

Het plaatsen van thermopane glas is een taak die het beste kan worden overgelaten aan een professionele glaszetter. Over het algemeen volgt de glaszetter een reeks stappen bij het plaatsen van thermopane glas:

step 1.png

Voorbereiding van kozijnen

Zorg ervoor dat kozijnen schoon en in goede staat zijn, repareer of vervang beschadigde delen.

step 2.png

Metingen

Nauwkeurig meten van kozijngrootte om een goede pasvorm van het glas te garanderen.

step 3.png

Installatie

Plaats Thermopane glas in de kozijnen, beveilig het met clips of lijm, en breng afdichtmiddel aan voor een luchtdichte afsluiting.

Het is ook essentieel om te weten dat de kosten voor het plaatsen van thermopane glas afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de grootte en het aantal ramen, en de tarieven van de glaszetter.

Hoe lang gaat thermopane glas mee?

De levensduur van thermopane glas, gemiddeld 25 jaar, hangt af van factoren zoals productkwaliteit en omgevingscondities.

Goed onderhoud en juiste plaatsing kunnen deze levensduur verlengen. HR++ glas, een verbeterde variant, heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 35 jaar.

Bij vervanging is het handig de productiedatum te controleren in het aluminium frame

Hoewel dit glas over het algemeen lang meegaat, is variatie mogelijk, dus regelmatige controle en onderhoud zijn essentieel voor de conditie van het glas.

Is thermopane het beste type dubbel glas?

Thermopane glas heeft zeker isolatie- en energie-efficiëntievoordelen, maar of het de beste keuze is, hangt af van jouw specifieke situatie en behoeften.

Hoewel het beter is dan enkel glas, zijn er nu geavanceerdere dubbelglasopties zoals HR++, HR+++, en driedubbelglas met hogere isolatiewaarden.

Bijvoorbeeld, HR triple glas, met isolerend edelgas in elke spouw, biedt bijna perfecte isolatie en kan meer energiebesparingen opleveren.

Let op dat de term ‘Thermopane’ vaak wordt gebruikt voor ouderwets dubbel glas. Technologische vooruitgang heeft geleid tot beter isolerend dubbelglas, zoals HR++ glas. Overweeg dus jouw behoeften en budget bij het kiezen van het juiste dubbelglas voor jouw woning.

Thermopane glas productie

Tips om extra te besparen

  1. Slimme glaskeuze: kies doordacht het juiste glas; een iets hogere investering betaalt zich op termijn terug.
  2. Vergelijk offertes: vergelijk offertes van installateurs voor de beste deal die past bij jouw situatie.
  3. Btwvoordeel: profiteer van het lagere btw-tarief (6%) op energiebesparende werken voor aanzienlijke besparingen.
  4. Subsidiecheck: onderzoek subsidies voor isolatie; overheid en netbeheerders bieden vaak financiële hulp.

Vergelijk offertes en vind de beste prijs

Vergelijk offertes zorgvuldig en ontdek de beste prijs voor jouw project. Een weloverwogen keuze kan niet alleen je portemonnee ten goede komen, maar ook de kwaliteit van het werk verbeteren.

Neem de tijd om verschillende aanbiedingen te overwegen en maak een beslissing die past bij jouw behoeften en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?
2*. Welk type raamkozijn wenst u?
3*. Hoeveel ramen of deuren wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.