Attest aannemer ramen: hoe en waarom invullen?
Bij verbouwingswerkzaamheden waarbij je een aannemer inschakelt, is het belangrijk na de vernieuwing van je ramen een attest op te maken. Dit document is vaak nodig bij de aanvraag van financiële voordelen. Wanneer je dit attest niet bezit, kun je problemen krijgen bij het claimen van je premie of subsidie. Lees verder en ontdek wat dit attest precies inhoudt en hoe je het verkrijgt.
Inhoud
Het belang van een aannemersattest bij ramen
Voor het verkrijgen van onder andere de Mijn Verbouwpremie en het verlaagde btw-tarief is het noodzakelijk dat de werken uitgevoerd werden door een erkende aannemer. Om te bewijzen dat een professional de werkzaamheden uitvoerde, heb je een attest nodig.
Waar vind je het attest voor ramen en deuren?
Het attest, passend bij de aan te vragen premie, kan je downloaden op de site van de Vlaamse overheid.
Bij de aanvraag van Mijn Verbouwpremie moet het attest samen met de facturen opgestuurd worden. Jouw aannemer zal je de nodige documenten bezorgen en helpen bij de aanvraag.
Wie vult het attest in?
De aangestelde aannemer is verantwoordelijk voor het invullen van het attest na de plaatsing van de ramen. Zij of hij is zelfs verplicht een attest in te vullen voor alle werken die in aanmerking komen voor een verlaagd btw-tarief van 6%.
Welke premie kan je krijgen voor nieuwe ramen?
Nieuwe ramen zijn een interessante investering om energie te besparen. Warmte kan door niet goed geïsoleerde ramen al snel de woning verlaten in de winter en binnenkomen in de zomer.
Het laten installeren van nieuwe ramen vermindert het energieverlies en dat wil de Vlaamse overheid graag stimuleren bij alle woningeigenaars. Er zijn daarom enkele voordelen beschikbaar gesteld. We sommen ze hieronder voor je op.
Mijn verbouwpremie
Alle vroeger beschikbare premies van de Vlaamse overheid werden in één gegoten, namelijk de Mijn Verbouwpremie. Het bedrag dat je krijgt van de premie loopt op naarmate je een lagere inkomenscategorie hebt. De exacte bedragen vind je makkelijk terug op de site van de Vlaamse overheid.
Er zijn meerdere werken die ervoor in aanmerking komen:
- Plaatsen van hoogrendementsbeglazing.
- Afbreken en plaatsen van ramen met hoogrendementsbeglazing.
- Plaatsen van dakdoorbreking (zoals dakraam of lichtkoepel).
Voor een volledige lijst kijk je best online of contacteer je ervaren experten.
De premie is online aan te vragen. De aanvraag kan starten wanneer je beschikt over alle nodige documenten:
- Het voorschot, de tussentijdse facturen en de eindfacturen.
- Een foto van het gebouw waarop de ramen te zien zijn.
- Attest van de aannemer van de ramen.
EPC-labelpremie van Fluvius
Naast de premie van de Vlaamse overheid bestaat er ook één uitgereikt door netbeheerder Fluvius. Je kan beide probleemloos combineren.
De EPC-labelpremie is geen premie specifiek voor ramen. Je komt in aanmerking wanneer je een woning met slecht energielabel binnen 5 jaar renoveert naar een label A, B of C. De positieve invloed van de werken op het energielabel van jouw woning moet je na het uitvoeren ervan kunnen aantonen.
Je kan dan aanspraak maken op de tegemoetkoming van Fluvius. Hoeveel het bedrag van de premie precies zal zijn, hangt af van jouw behaalde EPC-label. Je krijgt 2.500 euro bij label C, 3.750 euro bij label B en 5.000 euro bij label A.
Subsidie van de Vlaamse overheid
Wanneer je een woning koopt met een slechte energieprestatie kan je binnen de 5 jaar een renovatiekrediet met rentesubsidie aangaan.
Wat betekent dat nu precies? Je kan bij de bank waar je de lening kreeg voor de woning een bijkomende renovatielening aangaan.
De rente die je op dit tweede deel van de lening afbetaalt kan vallen onder de rentesubsidie van de Vlaamse overheid. Concreet wil dit zeggen dat je de rente maandelijks aan jouw bank betaalt, maar dat je deze na het voltooien van de renovatie kan terugkrijgen van de Vlaamse overheid.
Hoe beter je de woning isoleert, hoe meer je terug kan krijgen. Mogelijks krijg je meer terug dan de rente bedroeg.
Hoeveel bedraagt de premie voor nieuw hoogrendementsglas?
Een tegemoetkoming voor specifiek de investering in hoogrendementsglas kan je krijgen via de Mijn Verbouwpremie. Hoeveel je krijgt hangt onder andere af van de aard van het gebouw, de inkomenscategorie van de aanvrager en de eindfactuur.
Vanaf een bedrag van 1.000 euro kan je deze premie aanvragen. De terugbetaling is respectievelijk 50 % en 35 % voor de laagste en de middelste inkomenscategorieën, met een grens aan 5.500 en 3.850 euro. De percentages blijven alvast behouden gedurende volledig 2024.
Ook interessant voor jou:
Welke premie krijg ik bij het plaatsen van vloerisolatie of een warmtepomp
Je kan daarnaast de werken en aankoop aan een verlaagd btw-tarief krijgen en je kan gebruik maken van de subsidie van de Vlaamse overheid.
Is Mijn Verbouwpremie voor elke vorm van isolatie beschikbaar?
Contacteer aannemers en krijg gratis en vrijblijvend advies
Klaar voor de stap naar een zuinigere woning? Vraag dan gratis en vrijblijvend advies aan experten. Zo ben je zeker van een professionele plaatsing, het hoogste rendement en een premie van de Vlaamse overheid.
Vraag hier gratis offertes aan bij aannemers uit je buurt. Ontvang één of meerdere prijsoffertes, vergelijk de kosten en bespaar zo enkele honderden euro’s.