Melkglas of matglas deur: welke kan ik het beste kiezen?

Denk je erover om melkglas of matglas voor je deur te kiezen? Dit artikel biedt uitgebreide inzichten in de unieke kenmerken en veelzijdige toepassingen van deze glasvarianten. Of je nu op zoek bent naar een moderne uitstraling, meer privacy, of een combinatie van beide, melkglas en matglas bieden opmerkelijke opties. Lees verder voor waardevolle informatie en tips.

Wat is melkglas of matglas?

Melkglas of matglas, bekend onder verschillende namen zoals satijnglas of geëtst glas, is een speciaal type glas dat zijn ondoorzichtig en matte uiterlijk krijgt door een specifieke zuurbehandeling. Deze behandeling zorgt ervoor dat het glas niet meer zo transparant is als normaal glas.

Maar het unieke aan melkglas is dat ondanks zijn ondoorzichtigheid, het toch nog licht doorlaat. Dit maakt het tot een populaire keuze voor deuren en ramen op plaatsen waar privacy belangrijk is, maar waar ook het binnenlaten van natuurlijk licht gewenst is.

Eigenschappen van melkglas

Melkglas is bekend om zijn semi-transparante karakter, een resultaat van een specifieke chemische behandeling of etsproces tijdens de productie. Het glasoppervlak wordt diffuus gemaakt, wat het een ondoorzichtig karakter geeft. Hierdoor wordt het binnenkomende licht verstrooid, waardoor alles aan de andere kant van het glas slechts gedeeltelijk zichtbaar is.

 • Privacy: een van de belangrijkste kenmerken van melkglas is dat het privacy biedt, ideaal voor ruimtes waar dit essentieel is.
 • Lichtdoorlatendheid: ondanks de privacy die het biedt, laat melkglas nog steeds licht door, waardoor een ruimte kan profiteren van natuurlijke verlichting.
 • Krasbestendigheid: dankzij de matte aard van melkglas zijn krassen bijna onzichtbaar. Dit maakt het een duurzamere optie in vergelijking met regulier glas.
 • Esthetiek: melkglas heeft een unieke, matte uitstraling die een vleugje elegantie en moderniteit kan toevoegen aan een ruimte. Het is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen, waardoor het een veelzijdige keuze is voor interieurontwerpen.
Melkglas of matglas deur in badkamer

Verschillende soorten melkglas

Verken hieronder de diversiteit van melkglas, een praktische en veelzijdige glasoptie.

Toepassingen van mat glas in het interieur

Mat glas kan op vele manieren in het interieur worden toegepast, niet alleen in deuren. Het biedt een unieke combinatie van privacy en lichtinval, waardoor het een veelzijdige keuze is voor verschillende ruimtes in huis.

Enkele toepassingen van mat glas in het interieur zijn:

 • Glazen scheidingswanden: mat glas is een ideale keuze voor scheidingswanden in open ruimtes zoals woon- en eetkamers. Het laat licht door, maar zorgt voor privacy en een visuele scheiding tussen de ruimtes.
 • Achterwand keuken: een keukenachterwand van mat glas is zowel praktisch als stijlvol. Het is makkelijk schoon te maken en kan een mooi contrast bieden met de rest van de keukeninrichting.
 • Douche- en badkamerdeuren: deze toepassing maakt optimaal gebruik van de privacy die mat glas biedt, terwijl toch voldoende licht de ruimte binnenkomt.
 • Glazen kastdeuren: mat glas kan gebruikt worden voor de deuren van een vitrinekast of boekenkast. Dit geeft een stijlvolle uitstraling en verbergt de inhoud van de kast deels, voor een opgeruimde look.

Gebruik van melkglas in deuren

Een melkglas of matglas deur is populair in woningen en bedrijven. Het kan de hele deur bedekken of een deel ervan, afhankelijk van de gewenste privacy en esthetiek. Deze veelzijdige deuren passen goed in diverse ruimtes, van slaapkamers tot kantoren. Ze voegen niet alleen functionaliteit toe, maar ook een stijlvolle en moderne uitstraling.

Melkglazen deuren laten natuurlijk licht binnen, terwijl ze de zichtbaarheid beperken. Ze kunnen worden gecombineerd met materialen zoals hout of staal voor een uniek ontwerp.

Veiligheid is cruciaal, en versterking met een veiligheidsfolie of melkglas folie helpt bij het voorkomen van scherpe breuken bij beschadiging van het oppervlak.

Voordelen van een melkglazen deur

Een melkglas of matglas deur biedt aantrekkelijke voordelen voor zowel woningen als kantoren, waaronder:

 1. Esthetische aantrekkingskracht: melkglas voegt een moderne uitstraling toe, variërend van eenvoudig tot ingewikkeld ontwerp, passend bij jouw stijl.
 2. Lichtdoorlatendheid: ondanks privacy laat melkglas veel natuurlijk licht door, zelfs wanneer de deur gesloten is.
 3. Veelzijdigheid: geschikt voor diverse deurstijlen, zowel binnen als buiten, zoals schuifdeuren en draaideuren.
 4. Duurzaamheid: Melkglas is sterk, krasbestendig en duurzaam.
 5. Onderhoudsvriendelijk: in tegenstelling tot gewoon glas vertoont melkglas geen vingerafdrukken of vlekken, waardoor het eenvoudig te onderhouden is.

Hoe onderhoud je een melkglazen deur?

Het onderhouden van jouw melkglas of matglas deur is simpel vanwege de unieke eigenschappen van het glas. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud:

 1. Regelmatige reiniging: melkglas houdt geen vingerafdrukken vast, maar schoonmaken met een zachte doek en mild reinigingsmiddel is belangrijk om vuil en stof te verwijderen.
 2. Behandeling van vetvlekken: vetvlekken kunnen worden verwijderd met een specifiek reinigingsmiddel. Wees voorzichtig om het glas niet te beschadigen.
 3. Gebruik van glasreinigers: ondanks de mindere gevoeligheid voor vlekken, kan een glasreiniger op basis van alkaline of ammoniak het glas helder en schoon houden.
 4. Droogwrijven: droog het glas goed af met een zachte, niet-pluizende doek na het reinigen om strepen te voorkomen en het matte uiterlijk te behouden.
Melkglas of matglas enkele deur

Wat is het verschil tussen melkglas en ander glas?

Melkglas onderscheidt zich door ondoorzichtigheid met behoud van lichtdoorlaat, in tegenstelling tot helder of gekleurd glas.

Het ontstaat door een specifieke chemische behandeling, terwijl andere glassoorten doorgaans ontstaan door het smelten van siliciumdioxide.

Vaak gebruikt voor deuren en ramen waar privacy gewenst is, kan melkglas duurder zijn vanwege het complexere productieproces.

Alternatieven zijn geëtst glas voor een matte afwerking, gezandstraald glas voor vergelijkbare effecten, en dubbel glas met matte folie voor privacy met behoud van lichtinval. 

Hoe wordt melkglas gemaakt?

Melkglas ondergaat een boeiend productieproces met een speciaal zuur. Ontdek hieronder hoe dit proces het kenmerkende matte glas creëert.

Het proces van gezuurd glas

Fluorwaterstofzuur, vooral gebruikt bij het etsproces, is essentieel voor het creëren van mat glas. Dit zuur geeft het glasoppervlak een ruwe, matte uitstraling door talloze onregelmatigheden en groeven te vormen die het licht verstrooien.

Dit verzuringsproces, uitgevoerd door professionals in een gecontroleerde omgeving, resulteert in het kenmerkende, troebele glas.

Soms wordt het zuur gebruikt om patronen of ontwerpen in het glas te etsen door bepaalde delen af ​​te dekken, wat leidt tot prachtige geëtste ontwerpen op het matglas.

Op zoek naar een specialist?
Vraag vandaag nog offertes aan.

Hoe kies je de juiste melkglazen deur?

Het kiezen van de juiste melkglazen deur vraagt om aandacht voor verschillende aspecten, van ontwerp tot functionaliteit.

Tips voor het meten van de deuropening

Bij het meten van je deuropening voor een melkglazen of matglazen deur, zijn er enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

 1. Juiste metingen: meet de hoogte, breedte en diepte van de deuropening. Neem meerdere metingen op verschillende punten, omdat deuropeningen niet altijd perfect rechthoekig zijn.
 2. Type deur: het type deur (schuifdeur, draaideur, enz.) kan invloed hebben op de metingen en de installatie.
 3. Inmeten: overweeg om een professional in te schakelen voor het inmeten, vooral als je niet vertrouwd bent met het proces.
 4. Rekening houden met het kozijn: vergeet niet het kozijn mee te nemen in je metingen, omdat dit de totale afmetingen van de deur kan beïnvloeden.

Hoe kies je het juiste ontwerp?

Bij het kiezen van het juiste ontwerp voor je melkglas of matglas deur, moet je rekening houden met je privacybehoeften, het lichtniveau in de ruimte en de algemene stijl van je interieur.

 • Privacy: melkglas biedt een uitstekende privacy omdat je er niet doorheen kunt kijken. Als privacy een grote zorg is, zoals in badkamers of kantoren, is melkglas een goede keuze.
 • Lichtniveau: hoewel melkglas lichtdoorlatend is, kan het de hoeveelheid licht die door de deur komt, verminderen. Overweeg de lichtbehoeften van de ruimte voordat je een beslissing neemt.
 • Interieurstijl: het ontwerp van de deur moet passen bij de rest van je interieur. Melkglas heeft een moderne, strakke uitstraling die goed past bij verschillende interieurstijlen.

Daarnaast kan je kiezen voor verschillende afwerkingen en kleuren voor het frame van de deur. Denk aan poedercoating in verschillende kleuren om het staal te beschermen en een unieke look te creëren.

Waarop letten bij het kiezen van een voordeur van melkglas?

Bij het kiezen van een melkglazen voordeur moet je rekening houden met verschillende factoren:

 1. Ontwerp en esthetiek: melkglas voegt een matte, stijlvolle uitstraling toe aan je voordeur. Kies een ontwerp dat past bij de stijl van je huis.
 2. Privacy: melkglas is semi-transparant, wat licht doorlaat maar zichtbaarheid beperkt. Ideaal voor voordeuren waar privacy belangrijk is.
 3. Lichtinval: ondanks privacy laat melkglas veel licht door. Goede keuze als natuurlijk licht belangrijk voor je is.
 4. Onderhoud: melkglas is relatief eenvoudig te onderhouden, maar regelmatige reiniging is nodig om vlekken en vingerafdrukken te verwijderen.
 5. Prijs: melkglas kan duurder zijn door het complexe productieproces. Overweeg de voordelen zoals privacy en esthetiek tegen de kosten.
 6. Veiligheid: denk aan de veiligheid van het glas; melkglas kan worden versterkt voor extra sterkte.
Melkglas of matglas deur naar slaapkamer privacy

Zijn melkglazen deuren duurder dan gewone glazen deuren?

Melkglazen deuren kunnen duurder zijn dan gewone glazen deuren, afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen is melkglas kostbaarder door het complexere productieproces.

De prijs varieert tussen € 30 en € 100 per vierkante meter, met gehard melkglas dat zelfs € 119,50 per vierkante meter kan bereiken na thermische behandeling.

Let op

Bijkomende kosten zoals op maat maken, installatie en extra’s moeten ook worden overwogen bij het vergelijken van prijzen. Hoewel melkglas initieel meer kan kosten, kunnen de langetermijnvoordelen zoals privacy en esthetiek de hogere kosten rechtvaardigen.

Het belang van zonwerend glas in een melkglazen deur

Zonwerend glas in melkglazen deuren biedt extra comfort en efficiëntie door een speciale coating. Deze coating vermindert de intensiteit van het binnenvallende zonlicht en reflecteert de warmte, wat zorgt voor een aangenamere binnentemperatuur.

Het type zonwerend glas bepaalt de mate van zonwering, bijvoorbeeld G50 laat 50% van het zonlicht door, terwijl G38 slechts 38% doorlaat.

Vooral nuttig in ruimtes met direct zonlicht, helpt het oververhitting voorkomen en behoudt het toch voldoende natuurlijk licht.

Ook interessant voor jou:

Kan ik kiezen tussen melkglas en matglas voor mijn binnendeur?

+
Ja, beide soorten glas kunnen in deuren worden gebruikt. De keuze hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en de esthetiek die je wil bereiken.

Zijn melkglas en matglas hetzelfde?

+
Hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er subtiele verschillen tussen melkglas en matglas, voornamelijk in hun productieproces en de mate van ondoorzichtigheid. Hun effect blijft echter gelijkaardig.

Kan ik zien door melkglas of matglas?

+
Melkglas en matglas laten licht door, maar beperken het zicht door hun ondoorzichtige eigenschappen. Dit maakt ze een geschiktere keuze voor situaties waarin privacy belangrijk is dan andere soorten glazen binnendeuren.

Hoe maak ik mijn melkglazen of matglazen deur schoon?

+
Het schoonmaken van melkglas of matglas is relatief eenvoudig. Een zachte, niet-pluizende doek en een mild reinigingsmiddel zijn meestal voldoende en maken het glas makkelijk schoon.

Meer info nodig? raadpleeg specialisten in je buurt en ontvang gratis advies op maat

Wil je meer informatie over het kiezen, installeren of onderhouden van melkglazen of matglazen deuren? Raadpleeg dan vandaag nog specialisten bij jou in de buurt.

Ontvang gratis advies op maat en zorg ervoor dat je de perfecte melkglazen of matglazen deur krijgt die past bij jouw behoeften en stijl. Vul onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van ervaren professionals.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?
2*. Welk type raamkozijn wenst u?
3*. Hoeveel ramen of deuren wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.