Eiken voordeur: waarom een interessante houtsoort? Eigenschappen en ontwerpmogelijkheden

Ontdek de eigenschappen en ontwerpmogelijkheden van de eiken voordeur. Leer over de kostprijs en waarom eikenhout een interessante keuze is. Verken de diverse ontwerpmogelijkheden, van fineer tot knoesten en kleurkeuzes. Ontvang antwoorden op veelgestelde vragen.

Hoeveel kost een houten eiken voordeur met kozijn? [Prijs 2024]

De kosten van een eikenhouten voordeur variëren afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld genomen kun je verwachten dat eikenhouten voordeuren aan de hogere kant van de prijsschaal liggen in vergelijking met andere houtsoorten vanwege de hoogwaardige eigenschappen van eikenhout.

Gemiddeld genomen kun je voor een eikenhouten voordeur met kozijn rekening houden met prijzen die beginnen vanaf enkele honderden euro’s tot enkele duizenden euro’s.

Meer info en advies nodig?
Vind een specialist in jouw buurt.

Eigenschappen van deuren uit (oud) eik op een rijtje

Eikenhout staat bekend om zijn veelzijdigheid en uitzonderlijke eigenschappen, waardoor het een populaire keuze is voor deuren. Hier zijn enkele kenmerken die eiken deuren onderscheiden.

1. Flexibele houtsoort

De flexibiliteit van eikenhout maakt het een veelgebruikt materiaal, omdat het vakmensen de vrijheid geeft om creatieve ontwerpen te realiseren.

Het vermogen van eikenhout om diverse vormen en maten aan te nemen draagt bij aan zijn populariteit in verschillende architectonische stijlen en ontwerpconcepten.

2. Goede geluidsisolerende eigenschappen

Eiken buitendeuren bieden niet alleen een warme uitstraling, maar dienen ook als effectieve isolatoren. Het natuurlijke isolatievermogen van hout voorkomt koudebruggen en dempt geluid, wat resulteert in een comfortabeler woonklimaat.

3. Eenvoudig te behandelen en onderhouden

Eikenhout is gemakkelijk te behandelen en te onderhouden, waardoor het zijn kwaliteit behoudt en langdurige schoonheid biedt met minimale inspanning.

4. Lange levensduur

De dichtheid van eikenhout hangt af van de breedte van de boomringen. Een grotere breedte resulteert in een hogere dichtheid en verbeterde mechanische eigenschappen. Eikenhout is zeer elastisch en toont uitzonderlijke duurzaamheid, vooral onder water.

5. Inbraakbestendig

De robuuste eigenschappen van eikenhout maken deuren van dit materiaal inbraakbestendiger, wat bijdraagt aan de veiligheid van woningen.

6. Verschillende uitstralingen mogelijk (landelijk en modern)

Eikenhout biedt de mogelijkheid om deuren te creëren met verschillende esthetische kenmerken, waardoor ze perfect passen bij zowel landelijke als moderne stijlen.

Eiken voordeur half open

Een nieuwe eiken voordeur op maat maken: enkele designmogelijkheden

Ontdek de mogelijkheden om een unieke eiken voordeur op maat te creëren. Hier zijn enkele designopties om je inspiratie te geven.

1. Frame gemaakt met eiken fineer

Gebruik echt houtfineer voor de eiken modellen, in tegenstelling tot kunstmatig geproduceerd fineer. Dit geeft de ingang een authentieke natuurlijke uitstraling.

2. Knoesten

Eikenhout vertoont een harmonieuze, levendige structuur met knoopgaten van diverse groottes die in verschillende richtingen en willekeurig talrijk zijn. 

3. Houttextuur

Eiken spinthout, het jonge hout, is smal en grijsachtig wit, terwijl het kernhout geelbruin of bruin is en na verloop van tijd donkerder kan worden. De poriën in het hout zijn aanvankelijk groot en worden kleiner met de leeftijd, vaak gerangschikt in radiale lijnen.

4. Groot kleurenassortiment

Behandel houten toegangsdeuren naar jouw smaak. Kleur ze in of behoud de natuurlijke houttint die bij je gevel past. 

5. Glazuren of oliën als afwerking

Kies uit diverse glazuren en oliën voor eiken, sparren en larikshout om verschillende kleureffecten te creëren, van warme aardetinten tot koelere, lichtere tinten die de houtstructuur accentueren.

6. Voordeur met glas

Voeg een eigentijds tintje toe met eiken voordeuren voorzien van glas, waardoor natuurlijk licht de entree verrijkt.

Klassieke eiken voordeur met glas

Ook interessant voor jou:

Wat is het beste hout voor een voordeur?

+
Voor duurzaamheid is hardhout aan te raden, vooral als het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Veelgebruikte houtsoorten voor voordeuren zijn merbau, meranti, eikenhout, iroko en mahonie.

Wat kost het plaatsen van een nieuwe, mooie voordeur?

+
De kosten voor het plaatsen van een nieuwe voordeur variëren sterk en zijn afhankelijk van factoren zoals het gekozen materiaal, het ontwerp en de installatiekosten. Gemiddeld kost een nieuwe voordeur tussen de 1.200 en 3.500 euro.

Meer weten? Stel je vraag via het offerteformulier en krijg advies op maat

Wil je meer weten over eiken voordeuren? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan via ons formulier voor deskundig advies op maat. Vergelijk eenvoudig prijzen en vind de beste oplossing voor jouw situatie.

Kies voor de meerwaarde van een erkend ramen en deuren specialist en ontvang persoonlijk advies over eiken voordeuren. Stel je vraag vandaag nog en ontdek de ideale oplossing voor jou.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.