Houten binnendeuren: kosten, ontwerpen en geschikte houtsoorten

Twijfel je of je houten binnendeuren in je huis wil? Houten binnendeuren blijven populair in klassieke huishoudens, maar vinden ook hun plekje in moderne interieurs. In dit artikel leer je meer over het kostenplaatje van verschillende houtsoorten en stijlen van houten binnendeuren. Je krijgt ook details over ontwerptypes en verschillende houtsoorten zodat je de beste keuze kan maken voor jouw interieur.

Stel al je vragen en vraag gratis en vrijblijvend offertes over houten binnendeuren via het formulier onderaan. Zo krijg je advies en prijzen op maat!

Hoeveel kost een houten binnendeur?

Houten binnendeuren variëren sterk in prijs. Budgetvriendelijke opties zijn vlakke fineerdeuren en de duurste deuren zijn verzonken massief houten deuren uit eikenhout. De prijs wordt bepaald door de houtsoort, de grootte van de binnendeur, het type deur en de afwerking.

Hieronder vind je een tabel die voorbeeldprijzen geeft voor houten binnendeuren zonder glas en zonder installatiekosten.

Soort houten deurGemiddelde kostprijs excl. installatie
Houten bekleding 
Fineerdeur€ 20 tot € 110
Geplateerde deur€ 30 tot € 360
Massief hout 
Spar€ 100 tot € 200
Beuk€ 200 tot € 250
Eik€ 270 tot € 500

Wil je een houten binnendeur met glas of een binnendeur op maat? Afhankelijk van de glassoort, de grootte van het glas en de complexiteit van de deur, kan dat nog eens € 50 tot € 200 extra kosten.

Een hand opent een houten binnendeur in een groene muur.

(Massieve) houten deur op maat maken: enkele creatieve designs

(Massieve) houten deuren op maat zijn een meerwaarde voor jouw interieur. Met creatieve designs kun je volledig kiezen voor een moderne, klassieke of eclectische look.

Hieronder vind je een aantal mogelijkheden om je deur te personaliseren naar jouw wensen.

1. Uniek deurbeslag

Passend deurbeslag is de kers op de taart van een prachtige houten binnendeur. Je kunt kiezen uit een groot assortiment van klinken, knoppen, grepen, hendels en meer in verschillende kleuren. Zoek de combinatie die het beste past in jouw interieur.

Op zoek naar meer info?
Vraag vrijblijvend prijzen.

2. Scharnieren

Zelfs scharnieren kun je volledig naar je wens aanpassen. Je kunt kiezen voor onzichtbare scharnieren of voor zichtbare scharnieren die een extra detail zijn voor de uitstraling van je deur. Kies tussen klassieke, landelijke of moderne scharnieren naar jouw wensen.

3. Frame of omlijsting

Je kunt ook kiezen om de deurlijst een stijlkeuze te maken of om hem net subtiel te verwerken in de muur. Verken het assortiment van frames en omlijstingen en je vindt gegarandeerd iets dat past bij jouw stijl.

4. Met glas

Houten binnendeuren met glas zorgen voor extra natuurlijk licht in je kamers. Je kan de verschillende groottes en het type glas volledig zelf kiezen.

Wil je mat of blankglas? Of ben je meer fan van glas in lood of facetten? Vind de glasoptie van jouw dromen in combinatie met een prachtige (massief) houten binnendeur.

5. Verschillende stijlen: klassiek, landelijk en modern

Houten binnendeuren kan je volledig naar jouw smaak laten maken. Kies elementen uit klassieke, landelijke of moderne stijlen en maak de ideale deur voor jou. Zo maak je de perfecte deur voor jouw huisstijl.

6. Opdek of stompe deur

Wil je je deur laten opgaan in de muur? Dan kan je kiezen voor een stompe deur. Dat type deur trekt de lijn van de muur bijna naadloos door met de deur voor een strakke lijn.

Wil je liever een grotere deur die die naad overkapt? Dan kies je voor een opdekdeur. Beide opties kan je volledig naar je hand zetten voor het beste resultaat.

7. Een steel look creëren met hout

Tegenwoordig zijn industriële stalen binnendeuren razend populair. Je kan die steel look ook makkelijk creëren met houten binnendeuren.

Die lookalikes zijn een goede oplossing voor wie de charme en het gevoel van hout wil combineren met de uitstraling van staal.

8. Kleurenassortiment

Een van de grote voordelen van houten deuren is dat je ze heel makkelijk kan (her)schilderen. Ben je niet blij met de houtnerven of wil je ze simpelweg in een donkere tint schilderen? Dan kan je dat zonder grote kosten doen.

Met een transparante beschermingslaag kan je de huidige kleur van je houten binnendeur ook perfect beschermen voor meerdere jaren.

Welk hout is geschikt voor binnendeuren?

Er zijn twee soorten hout: massief hout en fineerhout. Massief hout is het meest kwaliteitsvol en stevig. Dat zorgt ervoor dat het ook veel duurder is dan fineerhout.

Fineerhout is dun hout dat de uitstraling van een massief houten binnendeur geeft, voor een lagere prijs. Zo’n deuren bestaan uit MDF-platen met een kartonnen celrooster of een spaanplaat ertussen.

Een blinkende grijze deurklink van een houten binnendeur met glas.

Voordelen en nadelen van (oude) deuren uit hout

Elke binnendeur heeft zijn voor- en nadelen. Hieronder vind je een korte lijst die je kan vergelijken met de voor- en nadelen van andere materialen en deurstijlen.

Voordelen

Hier zijn de voordelen van houten binnendeuren:

  • Goede isolatie.
  • Veelzijdige stijl.
  • Sterke materialen en lange levensduur.
  • Natuurlijke uitstraling.
  • Geen vettige vingerafdrukken op de deur.

Nadelen

Houten binnendeuren hebben ook enkele nadelen:

  • Je moet je deur goed onderhouden met lak of beits.
  • Hout kan verkleuren in het zonlicht.
  • Het kan oneffenheden hebben door de vorm van het hout.
  • Het hout is niet altijd milieuvriendelijk gekapt.
  • Ongedierte kan de deur aanvreten. 

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Zoek je nog meer informatie of wil je verder begeleid worden door specialisten? Stel je vragen via het offerteformulier en krijg advies op maat voor je houten binnendeur.

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes voor de beste prijzen. Dankzij het advies van specialisten in ramen en deuren vind je gegarandeerd de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type binnendeuren wenst u?
2*. Hoeveel binnendeuren wenst u?
3. Beschrijf uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.