Opdekdeur of stompe deur: hoe verschillen ze van elkaar?
Opdekdeur of stompe deur voor jouw woning? Dit artikel geeft je een overzicht van de twee opties en wat nu precies de verschillen zijn tussen de twee. Krijg hier wat meer inspiratie over en ontvang advies op maat van specialisten in jouw buurt via ons offerteformulier.
Ontvang gratis offertes voor binnendeuren
Inhoud
Hoe herken je een stompe deur?
Een stompe deur valt weg in het kozijn. Wat wil dat nu precies zeggen? Een stompe deur ligt als die volledig gesloten is, volledig in het kozijn. Zo’n stompe deur is vooral te zien bij oudere huizen.
Een opdekdeur wordt vandaag de dag populairder omdat deze makkelijker te plaatsen is. Maar als je van een oudere bouwstijl houdt, is de stompe deur zeker een meerwaarde.
Wat is nu het verschil tussen een stompe en een opdekdeur? We bespreken de verschillen in meer detail hieronder.
Wat is het verschil tussen een stompe deur en een opdekdeur?
Je kan in je huis zowel kiezen voor stompe deuren als opdekdeuren. De voordeur is bijvoorbeeld altijd een stompe deur, omdat deze minder inbraakgevoelig is.
Als we kijken naar de eigenschappen van een stompe deur, dan zien we het volgende:
- Hangt af met platte scharnieren.
- Kan links- of rechtsdraaiend afhangen.
- Aan beide zijden glad.
- Heeft geen opdekrand.
- Valt in het kozijn.
- Wordt anders opgemeten dan een opdekdeur.
Als we kijken naar de eigenschappen van een opdekdeur, dan zien we het volgende:
- Hangt af met paumelle scharnieren.
- Kan links- of rechtsdraaien afhangen.
- Heeft een opdekrand.
- Valt op het kozijn.
- Wordt gemeten met opdekrand in de lengte en zonder opdekrand in de breedte.
Wil je weten welke van deze twee soorten het beste bij jouw keuze past? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt. Kies zo de beste optie voor jouw wensen.
Neem contact op met vakmannen in jouw buurt
Een handig overzicht van de verschillen
Hierboven hebben we de verschillen besproken tussen een stompe deur en een opdekdeur. We geven je in de onderstaande tabel nog een handig overzicht over wat nu precies het verschil is tussen het hebben van een opdekrand of niet.
Stompe deur | Opdekdeur |
---|---|
Valt volledig in het kozijn | Valt gedeeltelijk in het kozijn |
Geen opdekrand | Opdekrand |
Wordt afgehangen aan scharnieren | Wordt afgehangen aan inboorpaumelles |
3 of 4 scharnieren nodig, afhankelijk van de hoogte | 2 of 3 scharnieren nodig, afhankelijk van de hoogte |
Hoogte x breedte | Hoogte: incl. opdekrand x breedte: zonder opdekrand |
Een opdekdeur of stompe deur kopen: wat kost het?
Wat is nu de gemiddelde prijs van deze twee deuren? Als we kijken naar de prijs van een stompe deur, kan dit enorme verschillen geven afhankelijk van het materiaal en de grootte van de deur.
Een gemiddeld prijskaartje hieraan hangen is dus niet makkelijk. Het laten ophangen van een stompe deur, de installatiekosten dus, liggen tussen de 65 en 100 euro.
Opdekdeuren zijn vaak goedkoper dan stompe deuren
Het is ook hierbij moeilijk om een gemiddelde prijs weer te geven, aangezien deze sterk afhankelijk is van de maat en het materiaal dat je gebruikt. De installatiekosten of het laten ophangen van een opdekdeur zal je gemiddeld 55 tot 75 euro kosten.
Kom hier jouw exacte prijs te weten
De plaatsing van opdekdeuren en stompe deuren
Het plaatsen van een opdekdeur of stompe deur gebeurt op verschillende manieren. De plaatsing van zo’n deur kan mede bepalend zijn voor de prijs.
Hoe moeilijker de plaatsing, hoe meer installatiekosten er zullen zijn. We bespreken deze 2 verschillende plaatsingsmethoden hieronder in meer detail voor jou.
Opdekdeur
Bij het plaatsen van een opdekdeur voorzie je best paumelle scharnieren. Deze scharnieren worden voordien al in de deur geboord.
Het is daarbovenop ook belangrijk dat je kiest naar welke kant je de deur wilt laten draaien. De scharnieren moeten links geplaatst worden als je de deur naar links wilt laten draaien, bij het naar je toe trekken.
Indien de scharnieren rechts geplaatst worden, zal de deur naar rechts draaien. Het ophangen van de opdekdeur kan je perfect zelf doen als de scharnieren geplaatst zijn.
Stompe deur
Het plaatsen van een stompe deur kan een handige harry helemaal zelf. Zie je dit niet zitten, is een vakman inschakelen altijd een goed idee.
De cruciale stap bij het installeren van een stompe deur is het correct plaatsen van de scharnieren. Deze scharnieren moeten zorgvuldig aan de zijkant van het kozijn worden ingefreesd. De hoogte van je deur is hierbij een bepalende factor voor het aantal benodigde scharnieren:
- Voor deuren die minder dan 2,11 meter hoog zijn, zijn twee standaardscharnieren voldoende.
- Als je deur een hoogte heeft van meer dan 2,11 meter, dan zijn drie kogellager scharnieren aanbevolen om een stabiele en juiste plaatsing van de deur te garanderen.
De locatie van de scharnieren zal de draairichting van de nieuwe binnendeur bepalen. Bij een naar rechts draaiende deur hangen de scharnieren rechts van het kozijn. Heb je liever een deur die naar links draait? Dan hang je de scharnieren het best aan de linkerkant van het kozijn.
Daarbovenop is het belangrijk dat er minimaal een aantal millimeter tussen de deur en het kozijn zit. Tussen de deur en de drempel laat je best tussen de 5 en 15 millimeter ruimte.
Wat is beter: opdekdeur of stompe deur?
Welke deur is nu beter? Geen één van de twee. Als je kijkt naar plaatsingsgemak, dan heeft de opdekdeur wel een streepje voor. Maar welke van de twee types je kiest, hangt heel erg af van jouw smaak. Wil je de rand van de deur zien of liever niet?
Een opdekdeur valt over het kozijn heen, waardoor de naden en het kozijn niet zichtbaar zullen zijn. De deur steekt gedeeltelijk uit ten opzichte van het kozijn.
Een stompe deur valt weg in het kozijn, wat betekent dat de deur volledig in lijn ligt met het kozijn wanneer deze gesloten is. Zeker bij oudere bouwstijlen kunnen stompe deuren heel mooi zijn.
Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij specialisten in jouw buurt voor een opdekdeur of stompe deur. Dit helpt je bij het vergaren van meer informatie.
Daarnaast doe je inspiratie op voor jouw woning. Door het vergelijken van verschillende aanbiedingen vind je zo de meest geschikte optie voor jouw situatie.