Wat is de dikte van dubbel glas?

Stel je voor dat je in de winter gezellig voor het raam zit, genietend van het uitzicht terwijl de kou buiten blijft waar die hoort. Dat gevoel van comfort en warmte begint bij jouw ramen en namelijk bij het dubbel glas. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de fascinerende wereld van de dubbele beglazing en belichten we een sleutelfactor die het verschil maakt – de dikte van dubbel glas.

Hoe dik is dubbel glas nu precies?

Dubbel glas, ook wel bekend als isolatieglas, bestaat uit twee glasplaten die met elkaar zijn verbonden door een afstandhouder, ook wel een spacer genoemd.

De ruimte tussen de twee glasplaten wordt gevuld met lucht of een inert gas, zoals argon, om de isolerende eigenschappen te verbeteren.

De dikte van dubbel glas wordt vaak uitgedrukt als de som van de diktes van de individuele glasplaten en de afstandhouder.

In het geval van standaard dubbel glas met een totale dikte van 18 mm, kan dit als volgt zijn samengesteld:

Laten we aannemen dat het binnenblad en het buitenblad elk een dikte heeft van 4 mm. Dus, 4 mm (binnenblad) + 4 mm (buitenblad) = 8 mm.

De afstandhouder voegt ook een bepaalde dikte toe. Laten we aannemen dat de afstandhouder 10 mm dik is.

De totale dikte van het dubbel glas kan dan worden berekend als de som van de diktes van de glasplaten en de afstandhouder: 8 mm (glasplaten) + 10 mm (afstandhouder) = 18 mm.

Let op dit is slechts een gemiddelde en deze waarden zijn algemene schattingen en kunnen een afwijking hebben afhankelijk van de specificaties van het dubbel glas en de fabrikant. Het doel van dubbel glas is om een betere thermische isolatie te bieden in vergelijking met enkel glas, waardoor warmteverlies door ramen wordt verminderd.

Dubbel glas laten plaatsen

Wat is de ideale dikte van dubbele beglazing?

De ideale dikte van dubbel glas is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de specifieke toepassing en de grootte van de ruit.

Over het algemeen wordt de dikte van dubbel glas bepaald door het evenwicht in isolerende werking, namelijk tussen thermische isolatie, geluidsisolatie en structurele stabiliteit.

  • Thermische isolatie: een van de belangrijkste doelen van dubbel glas is het verbeteren van de thermische isolatie. Hoe dikker de lucht- of gasgevulde ruimte tussen de glasplaten, des te beter isoleert het glas tegen warmteverlies.

Bij toepassingen waar een hoge mate van isolatie vereist is, zoals in woonruimten en kantoren kan een grotere luchtruimte of het gebruik van een isolerend gas zoals argon nuttig zijn.

  • Geluidsisolatie: voor situaties waar geluidsisolatie van belang is, zoals bij woningen in drukke stedelijke gebieden, kan de dikte van het dubbel glas ook van invloed zijn op de geluidsisolerende eigenschappen. Dikker glas met een grotere luchtruimte kan meer geluid absorberen en isoleren.
  • Structuur en gewicht: de grootte van de ruit en de structurele stabiliteit van het gebouw spelen een rol bij het bepalen van de ideale dikte van het dubbel glas. Te dikke glasplaten kunnen leiden tot een groter gewicht en dus zwaardere belasting op raamkozijnen en structuren. Het is dus belangrijk om een balans te vinden tussen isolatie en praktische toepasbaarheid.
  • Specifieke toepassingen: voor specifieke toepassingen, zoals serres of ruimtes met grote glasoppervlakken, kunnen speciale aanpassingen nodig zijn. In sommige gevallen kan driedubbel glas worden overwogen voor nog betere isolatie, maar dit brengt ook extra gewicht en kosten met zich mee.

Neem contact met een professionele glasleverancier of een bouwexpert om de ideale dikte van dubbel glas te bepalen op basis van jouw specifieke behoeften en omstandigheden.

Laat experts je begeleiden naar de ideale dikte voor jouw dubbel glas
Ontvang vandaag nog persoonlijk advies en maak jouw huis energiezuiniger.
arrow Ontvang persoonlijk advies

Hoe meet ik de dikte van dubbel glas?

Het meten van de dikte van dubbel glas kan op verschillende manieren worden gedaan, namelijk met behulp van een laser en een specifieke app:

Lasermeting:
   – Gebruik van een professionele laser is de meest nauwkeurige manier om de dikte van het dubbel glas te meten. Deze lasers zijn speciaal ontworpen om glasdikte, spouwbreedte en coatings te meten.
   – Plaats de laser tegen het glasoppervlak en laat de laserstraal het glas doordringen. De laser zal de dikte van elk glasblad meten, ook de breedte van de spouw ertussen.
   – Houd er rekening mee dat dit professionele lasers betreft en deze zijn vaak duur en worden meestal gebruikt door glasexperts, aannemers of bouwprofessionals.

Appmeting:
   – Voor een meer toegankelijke en betaalbare manier kan een specifieke app zoals de AGC Glass Thickness worden gebruikt. Deze app is ontworpen om de dikte van glas te meten en kan beschikbaar zijn voor smartphones.
   – Installeer de app op je smartphone en volg de instructies van de app om de meting uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld het plaatsen van de telefoon tegen het glasoppervlak en het volgen van de aangegeven stappen om de dikte te meten omvatten.
   – Het is belangrijk op te merken dat de nauwkeurigheid van apps kan verschillen, zoals vermeld in recensies. Het kan handig zijn voor snelle metingen, maar voor precieze resultaten blijft een professionele laser de betere optie.

Bij het meten van de dikte van dubbele beglazing ben je altijd best om voor de juiste glasmaten gebruik te maken van professionele apparatuur, vooral als de metingen van cruciaal belang zijn voor bouw- of renovatieprojecten.

Doorsnede ramen met dubbel of driedubbel glas

Dubbele beglazing kopen? Vul het offerteformulier in en ontvang offertes op maat

Heb je advies nodig over de dikte van dubbel glas, en ben je op zoek naar de beste oplossing voor jouw specifieke situatie? Dan is het aanvragen van gratis en vrijblijvende offertes en advies een slimme stap.

Door offertes aan te vragen, krijg je inzicht in de kosten van dubbele beglazing en kun je prijzen van verschillende leveranciers vergelijken.

Dit stelt je in staat om een weloverwogen keuze te maken die past bij jouw budget en behoeften. Bovendien kun je met offertes op maat rekening houden met de specifieke eisen van jouw project.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?
2*. Welk type raamkozijn wenst u?
3*. Hoeveel ramen of deuren wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.