Enkel glas vervangen: kosten, stappenplan en wanneer vervangen?

Overweeg enkel glas vervangen door dubbel glas. Ontdek voordelen, kosten en stappen voor een soepele overgang. Vergelijk prijzen en bekijk mogelijke premies. Volg ons renovatiestappenplan en leer over het vervangingsproces voor verschillende raammaterialen.

Voordelen van enkel glas vervangen

Enkel glas vervangen heeft tal van voordelen. Hieronder bespreken we kort de voornaamste:

 • Verbeterde thermische isolatie: het grootste voordeel is dat dubbel glas de warmte beter vasthoudt en kou buiten houdt, wat resulteert in een comfortabeler binnenklimaat en lagere energiekosten.
 • Geluidsisolatie: het beschermt tegen geluiden van buitenaf, waardoor een rustigere woonomgeving ontstaat, vooral in drukke stadsgebieden.
 • Verhoogde veiligheid: dubbel glas is sterker en moeilijker te breken dan enkel glas, wat inbraakpreventie bevordert.
 • Ecologische voetafdruk: het vervangen van enkel glas door dubbel glas vermindert energieverbruik, draagt bij aan duurzaamheid en helpt de klimaatverandering te bestrijden. Dit resulteert dus ook in een lagere energierekening.

Hoogrendementsglas: een slimme keuze?

Hoogrendementsglas, ook bekend als high-performance glas, biedt uitstekende isolatie door een dunne metaallaag op een glasplaat en een isolerend edelgas in de spouw.

Het isoleert tot 5 keer beter dan enkel glas en 2 tot 3 keer beter dan dubbel glas, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen op lange termijn.

Hoewel het een hogere aanschafprijs heeft dan dubbele beglazing, is het de moeite waard om de kosteneffectiviteit voor je situatie te overwegen.

Enkel glas vervangen

Prijs van enkel glas vervangen

Overweeg je om enkel glas te vervangen? Ontdek hieronder informatie over de prijs van enkel glas vervangen, alsook factoren die de prijs beïnvloeden.

Hoeveel kost het vervangen van enkel glas?

Het vervangen van enkel glas varieert in kosten, afhankelijk van factoren zoals het gekozen glastype, de afmetingen en of het kozijn ook wordt vervangen.

Gemiddeld liggen de kosten tussen 100 en 200 euro per vierkante meter. Voor hoogrendementsglas, dat beter isoleert, kunnen de kosten iets hoger zijn.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de glaszetterkosten, die gemiddeld ongeveer 200 euro per te vervangen ruit bedragen, inclusief btw, materiaal- en arbeidskosten. Vergelijk offertes en raadpleeg verschillende glaszetters om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Prijsverschillen tussen leveranciers

Bij het vervangen van enkel glas kunnen aanzienlijke prijsverschillen optreden tussen leveranciers, afhankelijk van factoren zoals glaskwaliteit, leveranciersreputatie en projectomvang. Vergelijk daarom verschillende offertes voordat je een definitieve keuze maakt. Gemiddelde prijzen zijn:

 • Enkel glas naar dubbel glas: gemiddelde prijs van 100 tot 230 euro per vierkante meter.
 • Hoogrendementsglas: kan iets duurder zijn, maar biedt op lange termijn meer energiebesparing.

Bij het vergelijken van offertes is het belangrijk alle kosten, inclusief installatieen materiaalkosten, mee te nemen. Lees ook recensies van eerdere klanten om de kwaliteit van de dienstverlening te beoordelen.

Mogelijke premies voor glasvervanging

Het vervangen van enkel glas kan recht geven op verschillende premies, waardoor je kan besparen op je projectkosten. Voorbeelden zijn:

 1. Vlaamse energiepremies: onder andere voor het vervangen van enkel of gewoon dubbel glas door hoogrendementsglas.
 2. Premie van de netbeheerder: mogelijk hoger afhankelijk van het inkomen.

Bovendien, bij het vervangen van de ramen van een bestaande woning ouder dan 10 jaar waarvan je eigenaar of huurder bent, wordt er voor je nieuwe ramen en hoogrendementsglas 6% in plaats van 21% btw gerekend. Voor een overzicht van beschikbare premies, raadpleeg je best het platform Premiezoeker

Let op: Voorwaarden variëren, dus grondig onderzoek en mogelijk advies zijn cruciaal om aan alle eisen te voldoen.

Op zoek naar een specialist?
Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist.

Het proces van glas vervangen in bestaande ramen

Leer meer over de stappen en overwegingen voor een succesvolle renovatie.

Stappenplan voor het vervangen van enkel glas

Het vervangen van enkel glas kan een complex proces zijn, maar met de juiste stappen kan het eenvoudiger worden gemaakt. Hier is een stappenplan voor het vervangen van enkel glas:

 1. Voorbereiding: zorg ervoor dat je de juiste maten van het raam hebt en dat je het juiste glas en gereedschap bij de hand hebt.
 2. Verwijderen van het oude glas: gebruik een stanleymes om de kit rond het glas los te snijden. Gebruik vervolgens een plamuurmes of beitel om de glaslatten voorzichtig los te wrikken. Verwijder het oude glas voorzichtig om breuk te voorkomen.
 3. Plaatsen van het nieuwe glas: plaats het nieuwe glas in het kozijn. Zorg ervoor dat het goed past en er geen ruimte is tussen het glas en het kozijn.
 4. Afdichten van het glas: gebruik kit om het glas op zijn plaats te houden en om een waterdichte afdichting te creëren. Bovendien heb je zo ook minder last van tocht.
 5. Afwerking: controleer het werk en maak eventuele aanpassingen. Reinig het gebied en het glas om het project af te ronden.

Tips voor een soepele installatie

Bij het vervangen van enkel glas zijn er enkele tips die kunnen helpen om het proces soepeler te laten verlopen:

 • Wees voorbereid: zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt voordat je begint. Dit omvat het nieuwe glas, een stanleymes, een plamuurmes of beitel, en kit.
 • Veiligheid eerst: draag altijd beschermende kleding, zoals handschoenen en veiligheidsbril, om mogelijke verwondingen te voorkomen.
 • Meet nauwkeurig: het is essentieel om het raam nauwkeurig te meten om ervoor te zorgen dat het nieuwe glas past. Houd er rekening mee dat het glas iets kleiner moet zijn dan het raamkozijn om ruimte te laten voor expansie.
 • Vraag hulp: het vervangen van glas kan een uitdagende taak zijn, vooral voor grotere ramen. Aarzel niet om hulp te vragen als je het nodig hebt.
 • Overweeg een professional: hoewel het mogelijk is om zelf glas te vervangen, kan het inschakelen van een professional zorgen voor een correcte installatie en mogelijke problemen voorkomen.

Het belang van professionele installatie

Het inschakelen van een professional voor de installatie van je nieuwe glas heeft meerdere voordelen. Een van de belangrijkste is de garantie op correcte en veilige plaatsing.

Professionals hebben de nodige ervaring en expertise om met uiteenlopende situaties om te gaan, waardoor het risico op fouten of schade aanzienlijk vermindert.

Enkel glas laten vervangen door dubbel glas door specialist

Glas vervangen in een raam of deur

Ontdek het vervangingsproces voor glas in ramen of deuren van verschillende materialen.

Glas vervangen in houten, aluminium en PVC ramen of deuren

 1. Voorbereiding: controleer de staat van de oude kozijnen en repareer slijtage voor glasvervanging.
 2. Glaskeuze: overweeg isolatiebehoeften en budget bij de keuze tussen dubbel glas, hoogrendementsglas of driedubbel glas.
 3. Vervangingsproces: verwijder zorgvuldig oud glas, plaats het nieuwe glas en zorg voor een goede afdichting voor isolatie.
 4. Aanpassingen aan glaslatten: overweeg vervanging of aanpassing van glaslatten, vooral bij oudere woningen, om nieuw glas te accommoderen.

Hoe dik moet dubbel glas zijn en waarop letten?

Bij de overstap van enkel glas naar dubbel glas is de glasdikte cruciaal. Standaard is dubbel glas 5 millimeter per glasplaat, geschikt voor de meeste situaties.

Kies eventueel dikkere glasplaten op basis van jouw behoeften. Dikker glas verbetert isolatie en beïnvloedt stevigheid en geluidsisolatie.

Overweeg prijs versus isolatie, en zorg dat de dikte bij de kozijnen past. Grotere oppervlakten vragen om minstens 30 mm dik dubbel glas, terwijl 24 mm dikte voldoende is voor kleinere ruimtes onder 3 m2.

Wanneer is het nodig om je ruit te vervangen?

Het vervangen van een ruit is vaak nodig bij slijtage, schade, energieverlies door enkel glas, of om te voldoen aan de Vlaamse regelgeving die sinds 2020 minstens dubbel glas vereist. Betere isolatie, geluidsdemping, en het verhogen van de woningwaarde voor verkoop zijn ook redenen voor ruitvervanging.

Enkel glas vervangen? Raadpleeg specialisten in je buurt en ontvang gratis offertes op maat

Ontdek vandaag nog de mogelijkheden om enkel glas te vervangen door dubbel glas. Raadpleeg gespecialiseerde vakmensen in jouw buurt via onderstaand offerteformulier en ontvang gratis offertes op maat. Investeer in een comfortabelere en energiezuinigere woonomgeving.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?
2*. Welk type raamkozijn wenst u?
3*. Hoeveel ramen of deuren wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.