Raam renovatie: wanneer is het een slimme keuze? Richtprijzen, mogelijkheden en advies

Is jouw raam aan renovatie toe of zit jij met vragen over mogelijkheden? Renoveren kan zowel herstellen als vervangen betekenen, zoek dus goed uit wat voor jou van toepassing is. Een raam bestaat uit glas en een profiel errond. Ze kunnen beide beschadigd worden als je ze niet goed onderhoudt. Bij beschadigingen of veroudering kan je ze herstellen, maar ook volledig vervangen. In dit artikel leer je een slimme keuze maken wanneer je ramen niet meer volledig in orde zijn. Je vindt hieronder richtprijzen, een lijst met de mogelijkheden en advies. Ontvang gratis prijzen op maat via onderstaand formulier.

Vul het formulier in voor gratis offertes

Wanneer is ramen renoveren een goede keuze?

Je ramen renoveren is een goede keuze wanneer je huidige beglazing nog enkel glas hebben of wanneer je heel oude ramen hebt die slecht isoleren.

Het is zeker een goede keuze wanneer je ramen onherstelbare schade vertonen zoals houtrot. Nieuwe ramen hebben namelijk meestal een betere EPC-waarde en betere technische systemen die je huis beter beschermen tegen inbraak.

Ze zullen dan ook een langere levensduur hebben dan je vorige ramen. Je raamprofielen vervangen is daarnaast een interessante keuze om het uitzicht van je woning te veranderen. Je zal verbaasd zijn hoe groot het verschil kan zijn.

Wanneer je ramen nog in goede staat zijn, maar er kleine beschadigingen zoals krassen in het glas zijn of als er deuken in het profiel zitten, dan kan je ze ook laten herstellen door een professional. Zij kunnen ook inschatten wat de beste keuze is.

Een bouwvakker met gele handschoenen vervangt een wit raam voor een renovatie.

Prijs ramen renovatie 2024

Als je ramen niet meer zijn wat ze geweest zijn, is het tijd voor een renovatie. Afhankelijk van de schade, je budget of de reden van je renovatie, kan je kiezen tussen herstellen of vervangen.

Hieronder vind je meer informatie over de prijs. Raadpleeg verschillende experts en ontvang gratis prijzen op maat over de renovatie van jouw raam.

Prijs ramen herstellen 2024

De prijs van het herstellen van ramen zal een stuk lager zijn dan van een volledige raam renovatie. Bij kleine herstellingen kost het aanpassen van die oneffenheden ongeveer € 150 tot € 250 per uur (incl. btw). Die prijs kan stijgen of dalen, afhankelijk van de totale duur en de moeilijkheid van je project.

Voor grotere herstellingen, zoals het laten plaatsen van nieuwe beglazing, betaal je doorgaans gemiddeld tussen de € 50 en € 200 per vierkante meter glas (inclusief btw en plaatsing). Dat bedrag hangt ook af van het soort beglazing, de duur van het project en eventuele complicaties.

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan

Prijs ramen vervangen 2024

De prijs van het vervangen van ramen hangt voornamelijk af van het materiaal dat je kiest voor het raamprofiel. Het type beglazing, complexiteit van de klus en een aantal andere factoren zullen het bedrag mee bepalen, maar de grootste prijsvariatie zit in het materiaal van de profielen.

In onderstaande tabel kan je de prijzen vergelijken voor een raam renovatie met de populairste materialen.

MateriaalGemiddelde prijs (incl. btw, plaatsing & beglazing)
PVC€ 700 per vierkante meter
Hout€ 850 per vierkante meter
Aluminium€ 950 per vierkante meter
Staal€ 1.150 per vierkante meter

Twee mannen met groene handschoenen plaatsen een wit raam.

Premie ramen renoveren

Een raam renovatie geeft je mogelijk recht op premies. Dat zijn financiële voordelen die aangeboden worden om renovaties toegankelijker te maken.

Dat wordt gedaan omdat je door die renovaties een betere isolatiewaarde geeft aan je huis. Dat maakt renoveren een stuk aantrekkelijker. Je bespaart namelijk op je energiefactuur én op de kosten van nieuwe ramen.

De meeste premies gaan over het vervangen van enkel glas door dubbel of driedubbel glas, maar ook bij veranderingen aan het schrijnwerk maak je kans op premies. Lees je goed in op voorhand zodat je renovatie voldoet aan elke voorwaarde.

Opgelet! Om aanspraak te kunnen maken op die premies, moet je samenwerken met een erkende aannemer of plaatsers. Zij helpen je verder in het proces.

Krijg meer informatie over premies

Aandachtspunten raamrenovatie

Je ramen renoveren is niet hetzelfde als een muur schilderen. Het is een technische ingreep die met de juiste zorg gedaan moet worden, zodat een lange levensduur van je profiel en je beglazing gegarandeerd wordt. Hieronder vind je de belangrijkste aandachtspunten.

Let op de isolatiewaarde van je raamprofiel

Als je profiel beschadigd is zal het sowieso minder isoleren en kan je het best zo snel mogelijk herstellen of vervangen.

Raamprofielen en glas isoleren gewoonlijk veel minder goed dan een muur, dus je kiest best voor zo goed mogelijk isolerende ramen. Anders verlies je daar heel veel warmte.

Het profiel zal altijd slechtere waarden hebben dan de beglazing, maar dat wil niet zeggen dat je de isolatiewaarde van je profiel mag negeren. Integendeel, door te kiezen voor het juiste materiaal, krik je de score nog wat op en kom je beter in aanmerking voor een premie.

De isolatiewaarde van je glas is ook heel belangrijk

Ga na of je bij je huidige beglazing enkel, dubbel, hoogrendementsof driedubbel glas hebt. Je kan dan de isolatiewaarde van je ramen makkelijk upgraden door een beter isolerend type te kiezen.

Vraag info op maat over isolatiewaarden

Hoogrendementsbeglazing is een interessante investering voor jouw huis

HR-glas isoleert namelijk tot vijf keer beter dan enkel glas en tot drie keer beter dan standaard dubbel glas. Dat komt doordat het voorzien is van een transparante, warmtereflecterende metaalcoating in de ruimte tussen de glazen.

Hierdoor is dit type glas zwaarder dan andere soorten en moet je opletten dat je profiel het kan houden. Moderne aluminium- en PVC-profielen zijn daar zeker sterk genoeg voor, maar bij hout ga je best na of het materiaal stevig genoeg is.

Als je dit type beglazing laat plaatsen, kom je in aanmerking voor een premie voor hoogrendementsglas.

Hoe integreer je de gerenoveerde ramen in je gevel?

Hou bij een raam renovatie altijd rekening met de stabiliteit, de stevigheid en het constructiesysteem van je gevel. Sommige raamprofielen en soorten beglazing zijn namelijk heel zwaar en dat kan zorgen voor grote structurele problemen.

Let bij grote veranderingen op voor de afwerking van de gevel rond de ramen. Als je delen van je gevel moet uitbreken voor de herstellingen of nieuwe ramen, dan zal je zowel aan de binnen- als de buitenzijde heel zorgvuldig moeten omgaan met de afwerking.

Maak op voorhand een plan over het gewenste resultaat, zo vermijd je ongewenste onregelmatigheden in je gevel. Let ook op voor de esthetische uitstraling van je gevels. Als je enkele ramen een nieuwe uitstraling geeft, kan dat botsen met de uitstraling van je andere ramen.

Een oude bakstenen gevel aan het water met groene ramen en een hond.

Krassen herstellen

Om krassen te herstellen in je huidige beglazing, hoef je niet meteen de hele beglazing te vervangen voor kleine beschadigingen.

Sommige bedrijven kunnen werken met polijstmachines om de krassen weg te werken. Je kunt ook een glasfolie op je raam plaatsen om de akoestische en thermische isolatiewaarden van je glas te verbeteren.

Dat zal nooit zo goed werken als dubbele of driedubbele beglazing, maar het kan een goedkope (tussen)oplossing zijn. Het is echter aanbevolen om niet te bezuinigen op renovaties, omdat dit op lange termijn anders duurder kan uitkomen.

Let op voor condensatie

Als er bij jouw ramen sprake is van condensatie, ligt dat vaak aan slechte verluchting of verwarming. Het kan echter ook betekenen dat je ramen niet goed geplaatst zijn of dat ze door slijtage minder goed isoleren.

Hou condensatie daarom in het oog. Wanneer de condensatie enkel aan de hoeken of de randen van het glas voorkomt, is dat geen groot probleem, maar als het in de ruimte tussen het dubbel of driedubbel glas voorkomt, dan wijst dat vaak op een groter probleem.

Roep de hulp in van professionals

Wat zijn de mogelijkheden?

Je kan verschillende onderdelen van je raam vervangen of herstellen. Elk type raam en elk materiaal heeft haar eigen zwaktes die je kan wegwerken door renovaties.

Hieronder vind je de meestvoorkomende redenen voor renovatie van een raam en de mogelijkheden om ze op te lossen.

  • Nieuwe beglazing. Is je raam kapot of wil je de isolatiewaarden van je ramen opkrikken? Dan kan je een nieuwe beglazing laten plaatsen. Daarin kan je kiezen tussen standaard dubbel glas, HR-glas of driedubbel glas. Zoek uit wat voor jouw situatie de beste oplossing is.
  • Sporen van slijtage. Na enkele jaren kunnen je ramen sporen van slijtage vertonen zoals verkleuring. Ook andere oorzaken van slijtage zoals inbraakschade, verfschade, schuurplekken, etc. kunnen een goede reden zijn om je ramen te renoveren. Meestal zijn slijtageproblemen op te lossen met oppervlakkige herstellingen zoals lakken of kitten. Grote schade laat je natuurlijk best oplossen door een professional.
  • Beschadigde onderdelen. Defecten aan mechanische onderdelen van je raam zoals handvaten, scharnieren, schuifdelen, sloten of dorpels zijn een goede reden voor renovaties. Laat de beschadigde onderdelen herstellen en vervang het volledige profiel in het geval dat het niet meer te redden valt.
Een wit houten raam dat beschadigd is aan de verf en de onderkant.

Wat is beter: ramen herstellen of ramen vervangen?

Bij een raam renovatie is er geen objectieve beste keuze als het gaat om herstellen of vervangen. Een nieuw raam zal altijd de ‘beste’ materiële oplossing zijn op korte en lange termijn.

Zo is je profiel voorzien van de laatste technologische innovaties en is het helemaal up-to-date met de huidige isolatievoorwaarden.

De overheidseisen over isolatie en energie worden namelijk steeds strenger en vaak voldoen oude systemen niet meer aan die voorwaarden.

In de praktijk hangt het antwoord op de vraag welke optie de beste is natuurlijk af van verschillende factoren. Vervangen is een dure, grote structurele ingreep die niet altijd nodig is. Kleine beschadigingen kan je namelijk makkelijk en relatief goedkoop laten herstellen.

Hier zijn een aantal duidelijke problemen die erop kunnen wijzen dat je probleem te groot is om gerepareerd te worden en dat je je ramen zal moeten vervangen.

  • Warmteverlies. Als je rond je ramen een groot temperatuurverschil merkt met de rest van de kamer, dan moet je uitzoeken wat de oorzaak is. Als je nog geen standaard dubbel glas of een betere beglazing hebt, dan is dat waarschijnlijk de oorzaak. Enkele beglazing moet je dus in elk geval vervangen. Let er wel op dat je huidige profielen sterk genoeg zijn om het nieuwe type beglazing te dragen. Is dat niet het geval, dan moet je ook je raamprofielen vervangen.
  • Condens. Merk je systematisch condens aan je ramen of in de ruimte tussen de beglazing zelf? Kijk dan eerst na of het probleem niet ligt aan hoe goed je verlucht. Blijft het probleem aanhouden, dan is er een probleem met de installatie van je ramen. Raadpleeg dan zo snel mogelijk de plaatser zodat die het probleem verder kan identificeren.
  • Tocht. Je ramen zouden geen tocht mogen doorlaten als ze gesloten zijn. Als je een luchtstroom merkt langs of tussen de raamprofielen, dan is er een groot probleem. Bij nieuwe ramen kan dat komen omdat ze nog niet helemaal correct geïnstalleerd waren, maar als je ramen na enkele jaren plots tocht doorlaten, betekent dat ze aan vervanging toe zijn.
  • Beschadiging aan het profiel. Dit probleem is makkelijk te identificeren. Als er duidelijke structurele schade is aan het profiel, moet je het laten vervangen. Een gebarsten of gebroken profiel zal namelijk voor meer problemen zorgen op langere termijn. Zorg er altijd voor dat je raamprofielen in goede staat zijn, dan kan je eventuele andere herstellingen of renovaties aan het glas veel makkelijker uitvoeren.

Raam renovatie: vergelijk offertes en specialisten

Laat je niet overweldigen door alle informatie rond premies of renovatiemogelijkheden. Neem rustig alle informatie door en zoek uit wat voor jouw situatie van toepassing is.

Vergeet niet dat je je ramen best laat renoveren door een expert om in aanmerking te komen voor subsidies. Samenwerken met specialisten heeft als bonus dat zij samen met jou de beste oplossing vinden voor jouw ramen.

Zit je nog met vragen over een mogelijke raam renovatie? Vul dan onderstaand formulier in. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes om oplossingen te vinden voor jouw renovatie.

Je krijgt prijzen op maat en kan zo de beste keuze maken op basis van het bedrag en de afwerking. Via onderstaand formulier ben je zo goed mogelijk geïnformeerd en kan je makkelijk prijzen van verschillende plaatsers of technici vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.