Vliegenraam op maat van jouw ramen en deuren: soorten en toepassingen

Hou alle insecten buitenshuis met een vliegenraam op maat. Een vliegenraam of muggenraam moet goed afsluiten, want anders heeft het een verminderd effect. Laat de frisse buitenlucht door je woning waaien dankzij een vliegenraam op maat. In dit artikel leer je meer over de prijzen van verschillende soorten vliegenramen en welke het beste passen bij verschillende types ramen en deuren.

Vliegenraam soorten

Voor elk raam bestaat een bijpassend vliegenraam. Hieronder vind je voorbeelden van verschillende systemen die je voor je raam kan plaatsen of die je kan integreren in je profiel.

Vliegenramen van verschillende formaten tegen een witte muur.

Rolhor

De rolhor is een vliegenraam dat aan de binnenzijde wordt geïnstalleerd. Het gaas rolt zichzelf op naar boven. Daardoor is het geschikt voor elk type raam binnen of buiten, zelfs dakramen.

Voorzethor

Een voorzethor kan geplaatst worden aan de buitenkant bij ramen en dakramen die naar binnen draaien of kiepen. Het vliegenraam wordt dan geklemd aan het profiel langs de buitenzijde.

Inzethor

Een inzethor wordt van binnenuit tussen je profiel en het raam geplaatst. Dit systeem kan je dus plaatsen bij kiepramen en gewone draairamen.

Een man plaatst een witte vliegenraam in een wit raam.

Vliegendeur

Er bestaan twee soorten vliegendeuren. De gewone vliegendeur op maat is een extra deur buiten of binnen je deur. Een schuifraam of -deur kan ook voorzien worden van een vliegendeur op maat. Hieronder vind je meer informatie.

Standaard deur

Een standaard vliegendeur wordt buiten je deur bevestigd en opent naar buiten. Die deur is een goede oplossing om insecten buiten te houden terwijl je je gewone deuren open laat staan voor verluchting.

Schuifraam/ schuifdeur

Ook bij je schuiframen en -deuren kan je makkelijk een vliegendeur op maat installeren die kan meeschuiven. Het vliegenraam wordt dan gemonteerd op een rail aan het kader van het schuifraam.

Een wit terras met een schuifraam en een hor.

Hoeveel kost een vliegenraam op maat gemiddeld?

De gemiddelde prijs van een vliegenraam op maat hangt sterk af van de afmetingen, het type gaas en de kleur die je kiest.

De prijs ligt gemiddeld rond € 80 tot € 120. Kies je een standaardkleur, dan blijft de prijs meestal gelijk, maar als je een speciale kleur kiest, kan dat tot 30% duurder zijn. Voor duurdere gazen zoals inox of petscreen betaal je snel € 30 tot € 50 extra.

Kan je vliegenhorren online bestellen?

Ja, je kan je vliegenhorren online bestellen, maar let op! Je moet de juiste afmetingen doorgeven, zodat je vliegenraam op maat ook echt past.

Er bestaat een vliegenraam voor elk raam en elke deur

Er is minstens één vliegenraam dat past voor elk raam en elke deur. Bij speciale ramen zoals draairamen, draaikiepramen, dakramen en schuifdeuren, is het niet altijd evident wat de oplossing is. Hieronder vind je aanbeveling voor elk raamtype.

Een close-up van een raam dat openstaat met een vliegenraam.

Draairaam

Voor draairamen die naar binnen of buiten opendraaien is een rolhor de makkelijkste toepassing.

Draaikiep raam

Bij draaikiepramen kan je kiezen voor een inzethor.

Dakraam

Voor dakramen die naar binnen opendraaien kan je een voorzethor kiezen.

Schuifdeur

Voor schuifdeuren kies je best voor een hordeur die kan meeschuiven in het profiel.

De ideale vliegenhor voor jouw woning vinden

Hieronder vind je tips over waar je best je vliegenramen plaatst, welke kleuren je daarvoor kan kiezen en hoe je je ramen en deuren moet opmeten. Op die manier vind je de ideale vliegenhor voor jouw woning.

Beslis waar vliegramen komen

Niet alle ramen hoeven voorzien te worden van een vliegenraam. Het is dus vooral handig om een hor te plaatsen bij de buitenramen van je slaapkamers en in grote leefruimtes.

Kies de juiste kleuren

Veel vliegenramen en -deuren zijn beschikbaar in alle RAL-kleuren. Kies dezelfde kleur als je raamprofiel. Elke producent heeft een standaardaanbod. Als je een kleur buiten dat aanbod kiest, zal dat duurder zijn.

Meet de ruimte nauwkeurig af

Meet de hoogte en de breedte zorgvuldig op en geef de exacte waarden door aan de producent. Je moet je ramen tot op de millimeter opmeten om problemen te voorkomen.

Opgelet! Maatwerk kan je meestal niet retourneren. Het is daarom belangrijk dat je de juiste afmetingen doorgeeft of ze laat opmeten door een expert.

Wil je zelf leren hoe je een vliegenraam maakt?
Vind hier een stappenplan.

Wat is het beste horgaas?

Elk type horgaas uit glasvezel werkt perfect. Verschillende toepassingen zoals vista+, petscreen, screendoek of inox vervullen een bijkomende functie.

  • Vista+ is een fijner type gaas waardoor je de buitenwereld beter ziet.
  • Petscreens zijn verstevigd en extra flexibel zodat je huisdieren ze niet zomaar kapot kunnen maken.
  • Screendoeken zijn zonnewerende doeken die een verminderde zichtbaarheid hebben, maar even goed insecten buitenhouden als standaardgaas of vista+.
  • Inox is een zwaarder en sterker materiaal dan glasvezel, maar het is moeilijker te plaatsen, dus wordt het minder vaak gebruikt.

Wat is een plissé vliegenraam?

Een plissé vliegenraam vouwt zichzelf op. Het voordeel van deze toepassing is dus dat er geen draairuimte moet gelaten worden voor de ramen.

Hoe vliegenraam op maat onderhouden en herstellen?

  • Schoonmaken: om je vliegenramen schoon te maken, gebruik je een zachte doek en lauw water. Vermijd bijtende producten. Gebruik een zachte borstel of een zachte waterstraal om het gaas te reinigen.
  • Herstellen: gaatjes in je gaas kan je moeilijk herstellen. Als er grote schade is aan het gaas moet je het dus volledig vervangen.
Grote gaten in een vliegenraam

Populaire artikelen

Vliegenramen maken
Vliegenramen maken
Ontdek in dit artikel hoe je begint met het maken van vliegenramen. Hier vind je alle benodigde informatie in één overzicht.
Glas plaatsen
Ramen vervangen
Denk je aan nieuwe ramen voor je huis? Lees dan verder om te ontdekken wanneer het tijd is om je ramen te vervangen en wat de kosten zijn.
Verschillende afmetingen van ramen in woning
Afmetingen ramen
Het kiezen van de juiste afmetingen voor je ramen kan een hele uitdaging zijn. Daarom helpen we je in dit artikel.

Contacteer experten en ontvang advies op maat van jouw woning

Heb je nog onbeantwoorde technische vragen? Vul dan onderstaand formulier in om advies op maat te krijgen van experten in vliegenramen.

De experts kunnen je dan duidelijke aanbevelingen op maat geven voor jouw woning. Je kunt hieronder ook offertes aanvragen bij verschillende experts. Zo maak je de beste keuze voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Hoeveel vliegenramen wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.