Ramen vervangen: wanneer nieuwe ramen plaatsen? Prijzen, voordelen en advies

Ben je aan het denken over nieuwe ramen voor jouw huis? Ontdek in dit artikel wanneer het tijd is om je ramen te vervangen, wat de voordelen zijn en krijg inzicht in de kosten.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Wanneer ramen vervangen?

Oude ramen vervangen in je huis kan een slimme zet zijn. Nieuwe ramen brengen tal van voordelen met zich mee. Ze maken je huis comfortabeler, verhogen de veiligheid en maken je woning energiezuiniger.

Hoe vaak ramen vervangen?

Hoe lang je ramen meegaan, hangt af van wat voor materiaal er gebruikt is en de kwaliteit daarvan. Gemiddeld kun je verwachten dat ramen zo’n 20 tot 30 jaar meegaan.

PVC-ramen bijvoorbeeld, die staan erom bekend dat ze heel wat jaren kunnen doorstaan, vaak zelfs langer dan die 30 jaar. Houten ramen daarentegen, die kunnen eerder aan vervanging toe zijn, omdat ze meer last hebben van het weer. 

Wanneer ramen renoveren?

Er zijn momenten waarop je helemaal geen nieuwe ramen nodig hebt, maar een simpele renovatie al genoeg is. Dit is vaak het geval als het frame van je raam nog prima in orde is, maar het glas zelf wel wat vernieuwing kan gebruiken, bijvoorbeeld om je huis beter te isoleren.

Een simpel nieuw glas plaatsen of wat kleine reparaties uitvoeren, kan al een wereld van verschil maken, niet alleen voor je energierekening, maar ook om minder last te hebben van geluiden van buitenaf.

Vergelijk gemakkelijk verschillende prijzen

Prijs ramen vervangen in 2024

Als je van plan bent om in 2024 je ramen te vervangen, wil je natuurlijk eerst een duidelijk beeld hebben van de kostprijs. Dit hangt af van het type materiaal, het soort glas en de eventuele extra opties.

Per materiaalsoort

Bij het kiezen van nieuwe ramen speelt het materiaal een grote rol in hoeveel je gaat betalen. PVC ramen vallen over het algemeen in de betaalbaardere categorie, met prijzen die meestal liggen tussen de € 200 en € 400 per m².

Ze bieden een prima verhouding tussen wat ze kosten en de kwaliteit die je krijgt, hoewel het wel zo is dat ze gevoeliger zijn voor krassen en wat lastiger kunnen zijn om te schilderen.

Houten ramen zijn iets duurder, met prijzen rond de € 300 tot € 500 per m². Ze vragen meer onderhoud, maar bieden uitstekende isolatie.

Aluminium ramen zijn aan de hogere kant qua prijs, ongeveer € 600 tot € 800 per m². Ze zijn duurder, maar staan bekend om hun onderhoudsgemak en stevigheid.

Per raamtype

De prijs varieert ook afhankelijk van het type raam. Vaste ramen zijn over het algemeen het goedkoopst. Draai-kiepramen en valramen zijn iets duurder vanwege hun functionaliteit. Schuiframen staan aan de top van de prijslijst, vooral door de complexere constructie en installatie.

Per glas type

Sinds 2020 is dubbelglas de standaard. De prijs hiervan is de meest budgetvriendelijke optie. Voor speciale glassoorten zoals hoogrendementsglas, akoestisch glas of zonwerend glas, liggen de kosten hoger. Deze investering loont zich echter op lange termijn door besparing op energiekosten.

Mannen zijn ramen aan het installeren in huis.

Hoeveel bedraagt de premie voor nieuwe ramen?

Er zijn verschillende premies beschikbaar voor het vervangen van ramen, die kunnen helpen de kosten te drukken. Deze premies variëren afhankelijk van factoren zoals de leeftijd van je woning, je inkomen, en de specificaties van de nieuwe ramen.

  1. Mijn VerbouwPremie: deze premie is beschikbaar voor woningen die minstens 15 jaar oud zijn en kan oplopen tot een bepaald percentage van de totale kosten.
  2. EPC-Labelpremie: beschikbaar voor woningen met een lage energie-efficiëntie, met bedragen afhankelijk van de verbeteringen die je aanbrengt.
  3. Totaalrenovatiebonus: deze bonus is beschikbaar wanneer je meerdere energiebesparende maatregelen onderneemt, waaronder het vervangen van ramen.

Ontvang je graag prijzen op maat?

Wat zijn de voordelen van het vervangen van ramen?

  1. Energiebesparing: verbeterde isolatie vermindert warmteverlies, wat leidt tot lagere energiekosten.
  2. Verhoogde beveiliging: nieuwe ramen met stevige sloten en robuuste profielen bieden betere bescherming tegen inbraken.
  3. Geluidsisolatie: moderne ramen verminderen omgevingslawaai voor een rustiger woonomgeving.
  4. Esthetische meerwaarde: nieuwe ramen kunnen de uitstraling van je woning aanzienlijk verbeteren.
  5. Verhoging woningwaarde: goede ramen verhogen de marktwaarde en aantrekkelijkheid van je woning.
  6. Duurzaamheid en onderhoud: nieuwe ramen gaan langer mee en vragen minder onderhoud.
  7. Comfort: betere thermische isolatie zorgt voor een aangenamer binnenklimaat.

Hoeveel verschillende opties zijn er beschikbaar voor nieuwe raamprofielen?

Er zijn 3 opties voor raamprofielen. Elk van deze materialen heeft zijn eigen voordelen en eigenschappen.

Optie 1: houten ramen

Houten ramen staan bekend om hun natuurlijke schoonheid en klassieke uitstraling. Ze bieden uitstekende isolatiewaarden, wat kan bijdragen aan een vermindering van je energiekosten.

Hout is ook aanpasbaar; je kunt het schilderen of beitsen in elke kleur die past bij je woning. Maar, houten ramen vereisen meer onderhoud dan andere materialen, zoals regelmatig schilderen of lakken om ze te beschermen tegen weersinvloeden.

Optie 2: PVC ramen

PVC-ramen is een goedkopere optie. Ze hebben een lange levensduur en zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren, inclusief afwerkingen die hout nabootsen. Het kan heel goed tegen extreme weersomstandigheden en ze bieden een goede isolatie.

Optie 3: aluminium ramen

Aluminium ramen zijn ideaal voor een moderne, strakke look. Ze zijn sterk, duurzaam en vereisen weinig onderhoud. Aluminium profielen zijn slank, waardoor er meer ruimte is voor glas en dus meer natuurlijk licht. Ze zijn ook recyclebaar, wat een duurzaam voordeel biedt.

Zwarte aluminium ramen in huis.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Is het mogelijk om ramen te vervangen zonder breekwerk?

Zeker, het vervangen van ramen kan zonder ingrijpend breekwerk. Bij deze aanpak worden je oude raamvleugels voorzichtig verwijderd terwijl het bestaande kozijn intact blijft. Het nieuwe raam wordt dan in dit bestaande kozijn geplaatst.

Deze methode bespaart tijd en geld, omdat er geen noodzaak is voor uitgebreide bouwwerkzaamheden. Bovendien blijft het uiterlijk van je woning onveranderd.

Hoe kan ik ramen laten vervangen? Stappenplan

Dit proces bestaat uit meerdere stappen en keuzes, zoals het kiezen van het type en materiaal voor je ramen en het zoeken naar een geschikte installateur die het werk kan uitvoeren.

1. Je zal keuzes moeten maken

Bij het vervangen van ramen sta je voor verschillende keuzes die invloed hebben op zowel de functionaliteit als de uitstraling van je huis.

Welk type raam zou ik kiezen?

Denk aan het type raam dat past bij jouw levensstijl en de architectuur van je huis. Vaste ramen bieden geen ventilatie maar zijn energie-efficiënt, terwijl schuiframen ruimtebesparend zijn en gemakkelijke toegang bieden. Overweeg de ruimte en functie van elk raam in je huis.

Welk materiaal zou ik kiezen?

De keuze van het materiaal is heel belangrijk. PVC is onderhoudsarm en kostenefficiënt, terwijl hout een klassieke uitstraling heeft maar meer onderhoud vereist. Aluminium is duurzaam en biedt een moderne look. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Kies ik voor dubbele beglazing, triple glas of hoogrendementsglas?

De keuze van het glas heeft een grote impact op de isolatie van je huis. Dubbel glas is standaard, maar triple glas of hoogrendementsglas biedt uitstekende isolatie, wat resulteert in lagere energierekeningen en een comfortabeler huis.

2. Vind een installateur in je buurt

Eenmaal je weet wat je wilt, is het tijd om een professionele installateur te zoeken. Vergelijk offertes, bekijk reviews en kies een vakman die ervaring heeft met het type ramen dat je hebt gekozen.

Een betrouwbare installateur zorgt ervoor dat je nieuwe ramen correct worden geïnstalleerd, waardoor je jarenlang van de voordelen kunt genieten.

Een nieuw raam in huis.

Populaire artikelen

Professionele schilder verft ramen
Aluminium raam schilderen
Wil je je aluminium raam schilderen? Lees hier schildertips, een stappenplan en welke soorten verf geschikt zijn.
Aluminium ramen
Kleur aluminium ramen opfrissen
Wil je de kleur van je aluminium ramen opfrissen? In dit artikel vind je een handig stappenplan om kleurvermindering tegen te gaan en gaan we dieper in op het onderhoud.
Verduisterende screen
Screens voor ramen buiten installeren
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van screens voor de ramen van jouw woning? Hier lees je over de verschillende soorten screens, hun voordelen en hoe ze bijdragen aan het verbeteren van je wooncomfort.
Raam gemaakt uit Afrormosia hout
Afrormosia ramen
Ben je op zoek naar afrormosia ramen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ontdek de kenmerken, prijs en onderhoud van deze duurzame Afrikaanse houtsoort.

Oude ramen vervangen of herstellen? Vul het offerteformulier in en ontvang gratis offertes op maat

Twijfel je nog tussen het vervangen of herstellen van je oude ramen? Een weloverwogen beslissing vraagt om duidelijke informatie en een inschatting van de kosten.

Vul hieronder het offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat van verschillende specialisten. Zo kun je gemakkelijk de opties vergelijken en een keuze maken die past bij jouw behoeften en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.