Raam voorgevel: heb je een bouwvergunning nodig? Welke kleur kies je best?

Als je van plan bent een nieuw raam in je voorgevel te plaatsen of je overweegt een kleurverandering van je kozijnen, vraag je je misschien af of daar een bouwvergunning voor nodig is. In dit artikel geven we de regelgeving hierrond duidelijk weer. Bovendien bespreken we enkele handige tips voor de kleurenkeuze van je ramen. Zo ben je zeker dat je met een kleur schildert die bij de stijl van je woning past. Wil je de installatie aan een deskundige overlaten? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Heb je een vergunning nodig om een nieuw raam in de voorgevel te plaatsen?

Wanneer je denkt aan de plaatsing van een nieuw raam in de voorgevel van je huis, is het belangrijk om eerst te controleren of je een vergunning nodig hebt. De regelgeving varieert afhankelijk van het gewest.

In bepaalde gevallen heb je geen vergunning nodig, maar het is altijd slim om dit vooraf goed te controleren. Zo kom je voor geen verrassingen te staan.

Raam voorgevel

Vlaanderen

In Vlaanderen heb je voor de plaatsing van een nieuw raam in de voorgevel vaak geen vergunning nodig. Toch is het verstandig om bij je gemeente te informeren.

Soms zijn er specifieke regels of is er een meldingsplicht, zeker wanneer je aan de stabiliteit van het gebouw gaat sleutelen.

Wallonië

In Wallonië zijn de regels vaak soepeler. Meestal heb je geen vergunning nodig voor de vervanging of plaatsing van ramen.

De stabiliteit van het gebouw en het algemene uiterlijk mogen niet veranderen. Maar, eens extra navragen bij de gemeente kan nooit kwaad.

Brussels gewest

In het Brusselse gewest hangt de regelgeving van verschillende factoren af. Voor de meeste kleine aanpassingen heb je geen vergunning nodig.

Als het om grote veranderingen aan de voorgevel gaat of aanpassingen aan een beschermd gebouw, moet je wel een vergunning aanvragen. Ook hier is het raadzaam om eerst informatie bij je gemeente in te winnen.

Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld

Wat kost het om (lange) ramen in de voorgevel te vervangen?

Ramen in je voorgevel vervangen kan al snel een grote uitgave zijn. Enkele factoren zoals het raamtype, het gebruikte materiaal, de afmetingen en de arbeidskosten bepalen de uiteindelijke kostprijs. Ook de afwerkingsopties spelen een rol in de prijsbepaling.

Als er stabiliteitswerken nodig zijn of als het raam een onderdeel is van een plat dak, kunnen de kosten hoger uitvallen.

Wat zijn de richtprijzen?

Je kunt uitgaan van een startprijs die ongeveer rond de 300 euro per raam ligt. Dit bedrag kan oplopen tot ongeveer 600 euro, afhankelijk van je specifieke wensen en vereisten.

Het is bovendien slim om eerst een architect te raadplegen en bij de gemeente te informeren of er een melding of vergunning nodig is.

De stabiliteit van je woning waarborgen is uiteraard belangrijk. In sommige gevallen is zelfs een openbaar onderzoek vereist.

Ramen in je voorgevel veranderen: welke kleur kiezen?

De kleur van je ramen heeft een grote invloed op de uitstraling van je voorgevel. De juiste tint kiezen is dus belangrijk. Denk na over de stijl van je woning en de kleur van je gevel. Ga je voor een opvallende kleur of iets tijdloos? We bespreken de mogelijkheden hieronder.

Raam in gevel kat

1. Renoveren naar een tijdloze stijl

Als je je huis renoveert met een tijdloze stijl in gedachten, is het een goede zet om kleuren te kiezen die nooit uit de mode gaan.

Kies neutrale tinten zoals wit, grijs, beige of crème. Ze zijn niet alleen veilig, maar ook bijzonder stijlvol: ze passen vrijwel overal bij en zorgen ervoor dat je woning er fris uitziet.

2. Moderne en strakke stijl met een stalen raam

Voor een moderne en strakke uitstraling kun je bijvoorbeeld kiezen voor stalen ramen in een donkere of zwarte kleur. Dit geeft een krachtige en eigentijdse look aan je voorgevel.

Deze stijl past bovendien goed bij een minimalistische of industriële inrichting en geeft een sterk contrast met lichtere gevelkleuren.

Krijg vrijblijvend advies op maat voor jouw woning

Enkele handige tips bij je kleurenkeuze

De juiste kleur voor je ramen kiezen kan echt een wereld van verschil maken voor de uitstraling van je woning. Hieronder geven we een paar nuttige tips.

1. Gebruik liever geen opvallende kleuren

Opvallende kleuren zoals felrood of helderblauw lijken in het begin aantrekkelijk, maar ze kunnen snel uit de mode raken. Denk eraan dat een meer neutrale kleur langer charmant blijft, ook voor eventuele toekomstige kopers.

2. Combineer meerdere tinten en materialen

Je hoeft niet vast te zitten aan één kleur of materiaal voor al je ramen. Experimenteer met de combinatie van verschillende tinten en texturen. Zo kun je bijvoorbeeld voor een houten voordeur kiezen en PVC-ramen.

Als je een consistent thema wil, kan je een houtnerflook overwegen voor je PVC-ramen. Zo creëer je een harmonieus geheel.

3. Denk goed na over je keuze

Denk goed na over welke kleur je voor je ramen kiest. Er is een ruim kleurenassortiment voor zowel PVC als aluminium. Beeld je in of de gekozen kleur past bij je huis en de omringende omgeving

Zwarte ramen voorgevel

Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang bijkomende info, advies en offertes op maat

Door offertes aan te vragen, krijg je toegang tot waardevolle informatie, professioneel advies en prijsvoorstellen op maat van deskundigen. Dit maakt het makkelijker om een weloverwogen en voordelige beslissing te nemen.

Je kunt alle tarieven en aanbevelingen eenvoudig met elkaar vergelijken. Vul onderstaand offerteformulier in en geniet van een professionele plaatsing van een raam in jouw voorgevel door erkende professionals.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.