Veiligheidsglas: kenmerken, prijs en voordelen

Lees hier hoe veiligheidsglas jouw thuis beschermt. Gehard glas voor kracht en hittebestendigheid, gelaagd glas voor impactweerstand. Leer over inbraakwerend glas en de prijzen per m², en begrijp het belang van de Belgische en Europese normen.

Kenmerken en soorten van veiligheidsglas

Veiligheidsglas kenmerkt zich door zijn vermogen om in kleine, minder gevaarlijke stukken te breken in plaats van in scherpe scherven. Er zijn verschillende soorten beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen.

  • Gehard glas is tot vijf keer sterker dan gewoon glas, dankzij een speciale thermische behandeling. Het is ideaal voor situaties waar hoge sterkte en hittebestendigheid vereist zijn.
  • Gelaagd glas bestaat uit meerdere lagen glas met daartussen een kunststof folie. Deze structuur verhoogt de impactweerstand en voorkomt dat het glas volledig verbrijzelt bij breuk.
  • Andere typen zijn brandwerend glas, ontworpen om de verspreiding van vlammen en rook te weerstaan, en inbraakwerend glas, dat extra sterk is om inbraak te voorkomen.

Elk type heeft zijn eigen toepassingsgebied, afhankelijk van de specifieke veiligheidseisen en -normen.

Op zoek naar een specialist?
Vind een specialist in jouw buurt.

Toepassingen van gelaagd glas in huis en auto

Gelaagd glas, veelzijdig gebruikt in huis en auto, biedt bescherming tegen impact zonder te breken. In huis wordt het toegepast in douchecabines, deuren en tafels voor extra veiligheid. In auto’s beschermt het inzittenden bij breuk door niet uiteen te vallen.

Van bushokjes tot keukenachterwanden, de sterkte en duurzaamheid maken het een uitstekende keuze. Let op de regelgeving, zoals het gebruik in ramen en deuren op lagere hoogtes in woningen.

Wat is de prijs van veiligheidsglas?

Hieronder vind je de prijzen per vierkante meter voor verschillende soorten veiligheidsglas. De genoemde kosten zijn inclusief btw en montage door een glaszetter.

Soort veiligheidsglasPrijs per m²
Brandwerend glas€ 350 – € 600
Draadglas€ 90 – € 250
Kogelwerend glas€ 675 – € 825
Gehard glas€ 110 – € 130
Gelaagd glas€ 140 – € 160

Je keuze voor een bepaald type glas hangt af van het niveau van bescherming dat je zoekt.

De norm en voorschriften

Veiligheidsglas in België moet voldoen aan de norm NBN S23-002, waarbij gehard of gelaagd glas als veiligheidsglas wordt erkend.

Andere glassoorten gelden niet als veiligheidsglas. Hoewel niet wettelijk verplicht, kan het niet naleven van deze norm bij ongevallen als nalatigheid worden beschouwd, met mogelijke aansprakelijkheid tot gevolg.

Europese normen, zoals NEN-EN 12600, bepalen de impactweerstand en breukpatronen van glas, wat optimale veiligheid waarborgt.

Een grondige kennis van deze normen is essentieel bij het kiezen en installeren van veiligheidsglas voor jouw eigen veiligheid en die van anderen.

Kinderen staan voor raam met veiligheidsglas

Wat is het verschil tussen veiligheidsglas en gelaagd glas?

Gehard glas, thermisch versterkt, is tot vijf keer sterker dan gewoon glas, valt in niet-scherpe stukjes uiteen bij breuk en kan hittebestendig zijn tot 400 graden.

Gelaagd glas bestaat uit meerdere glasplaten verbonden door PVB-folies, verhoogt de weerstand tegen impact, voorkomt volledige verbrijzeling en houdt kleine stukjes scherven bij elkaar voor extra veiligheid.

De keuze tussen beiden hangt af van de specifieke toepassing en veiligheidseisen, waarbij naleving van regelgeving ook van belang is.

Veiligheidsglas voor serres, balustrades en douchewanden

Veiligheidsglas vindt toepassing in diverse gebieden zoals serres, balustrades en douchewanden.

Voor serres biedt het een ideale balans tussen lichtdoorlaatbaarheid en veiligheid, met een 6 keer grotere sterkte dan tuindersglas en verbrijzeling bij breuk voor minimaal letselrisico.

Bij balustrades wordt vaak gehard glas gebruikt, vijf keer sterker dan standaardglas door thermische behandeling, waardoor zowel veiligheid als esthetiek gewaarborgd zijn.

Voor douchewanden is veiligheidsglas, vaak gehard, sterk, duurzaam en bestand tegen hoge temperaturen en vochtigheid. Op maat gemaakt draagt het bij aan zowel functionaliteit als esthetiek van de badkamer.

Veiligheidsglas ballustrade terras

Het belang van dikte in de keuze van veiligheidsglas

De dikte van het veiligheidsglas is een cruciale factor die niet over het hoofd mag worden gezien bij de keuze van dit materiaal.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Balustrade in een theater: voor een glazen balustrade in een theater, waar veel mensen tegelijk kunnen samenkomen, zal dikker en sterker glas nodig zijn dan voor een balustrade in een woning.
  • Bouwsector: in de bouwsector is standaard veiligheidsglas dikker en dus duurder dan gewoon glas.
  • Serre toepassingen: afhankelijk van het type serre kan de dikte van het veiligheidsglas variëren tussen 3 of 4 mm.

Bovendien beïnvloedt de dikte van het glas ook de veiligheidseisen. Een dikker glas kan bijvoorbeeld meer weerstand bieden tegen impact en breuk. 

Ook interessant voor jou:

Wat betekent veiligheidsglas?

+
Veiligheidsglas is glas dat is ontworpen om bij breuk het risico op letsel te minimaliseren. Het omvat onder andere gehard en gelaagd glas.

Hoeveel duurder is veiligheidsglas?

+
De prijs van veiligheidsglas varieert, maar het is over het algemeen duurder dan standaardglas. De kosten hangen af van het type veiligheidsglas en de toepassing.

Hoeveel weegt veiligheidsglas?

+
Bij gelaagd glas wordt de dikte van de glasbladen en veiligheidsfolie opgeteld om de totaaldikte van het glasoppervlak te berekenen. De veiligheidsfolie voegt slechts 0,25 kg per m2 aan het gewicht toe.

Veiligheidsglas kopen: vergelijk specialisten en offertes

Wil je veiligheidsglas kopen? Maak een weloverwogen keuze door specialisten te vergelijken en offertes op te vragen. Zo ben je verzekerd van de beste kwaliteit en de juiste toepassing voor jouw specifieke behoeften. Neem vandaag nog contact op met professionals en creëer een gerust gevoel met het juiste veiligheidsglas.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?
2*. Welk type raamkozijn wenst u?
3*. Hoeveel ramen of deuren wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.