Ramen met kruisverdeling: hoe plaats je een raam met kruisverdeling?

Is je oog gevallen op ramen met kruisverdeling? Leer in dit artikel meer over het ontwerp en de verschillende plaatsingstechnieken. Geef je woning een charmante en klassieke uitstraling met dit type ramen. Wil je graag gratis adviezen en prijsvoorstellen op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Meer info en advies nodig?

Wat zijn roeden?

Roeden lijken op latjes en zijn een leuke manier om je kozijnen een charmante uitstraling te geven. Ze verdelen het raam in vakken waardoor het een klassieke look krijgt die perfect bij traditionele huizen past.

Er zijn verschillende manieren om deze roeden aan ramen toe te voegen: je kunt ze tussen het glas plaatsen, op het glas leggen of zelfs door het glas verdelen. Zo kun je eenvoudig de stijl creëren die het beste bij je huis past.

Ramen met kruisverdeling groen

Hoeveel kosten roeden?

Roeden tussen het glas zijn een handige en betaalbare optie voor kozijnen. Ze bevinden zich in de spouw waardoor ze schoon blijven en het raam een groot oppervlak behoudt. Deze keuze heeft bovendien geen aanzienlijke invloed op de totale kosten: de prijs is ongeveer € 12,50 per stuk.

Wil je een luxueuze uitstraling creëren?

Laat ingebouwde roedes installeren. Ze hebben een hogere kostprijs, maar zorgen voor een prachtig resultaat. Vooral grotere ramen en deuren halen veel voordeel uit dit type roeden. Krijg prijsvoorstellen op maat van erkende ramen installateurs via ons offerteformulier.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Raam met kruisverdeling: mogelijke plaatsingstechnieken

Ramen kan je met verschillende soorten kleinhoutjes uitrusten. Ze creëren een kruiseffect en komen in dezelfde kleur als de rest van het raam. Zo geniet je van een traditionele uitstraling. We bespreken hieronder de mogelijke plaatsingstechnieken in detail.

1. Kruisverdeling in het glas

Ramen met een kruisverdeling in het glas, ook wel kleinhoutjes genoemd, zijn aluminium sierlijsten die tussen het glas zitten.

Het handige aan kleinhoutjes is dat ze de reiniging van het glasoppervlak niet belemmeren. Specialisten plaatsen ze tussen de glasplaten.

Ze bestaan uit aluminium en zijn verkrijgbaar in diverse breedtes en kleuren, waaronder houtimitatie en een breed scala aan RAL-kleuren.

2. Kruisverdeling op het glas lijmen

Deze plaatsingstechniek zorgt voor een volledige integratie van de kruisverdeling tussen de glaslagen. Als je met je hand over het raam gaat, voel je niets van de kruishouten.

Met andere woorden: aan elke zijde bestaat je raam uit één doorlopend glasvlak. Ramen met deze ingewerkte variant zijn betaalbaarder en vereisen bovendien minder onderhoud.

Let wel op: Wat isolatie betreft, presteren deze ramen iets minder goed. Er is immers geen isolerend gas aanwezig in de ruimtes waar het kruishout zich bevindt. Bovendien kan er in het glas een lichte reflectie zichtbaar zijn.

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

3. Kruisverdeling zowel op binnen- als buitenkant lijmen

Deze plaatsingstechniek is de klassieke methode om je raam optisch in verschillende secties te verdelen. De kruisverdeling rust bovenop het glas en voegt een mooi reliëf toe aan het geheel. 

Hoewel esthetisch aantrekkelijk, gaat deze methode wel met een iets hogere prijs gepaard. Er is meer materiaal nodig voor de afwerking van het raam, aangezien de kruishouten zowel aan de binnen- als buitenzijde van het raam aanwezig zijn. Bovendien vereist deze optie meer onderhoud dan de ingewerkte versie.

4. Weense kruishouten voor landelijke ramen

Een alternatief voor opgekleefde kruishouten staat bekend als de Wiener Sprosse. Deze variant combineert opgekleefde en ingewerkte kruishouten.

Visueel lopen de houten elementen mooi over elke glaslaag door, zonder enige weerspiegelingen in het glas. Houd er rekening mee dat dit de minst voordelige optie is van de drie.

kat raam kruisverdeling

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten

Wil je meer weten over ramen met kruisverdeling en ben je benieuwd naar de prijzen? Vraag gratis en vrijblijvend informatie, advies en offertes aan bij erkende specialisten.

Vergelijk prijzen en ontvang offertes op maat voor jouw woning. Zo kan je je beter informeren en een voordelige keuze maken voor jouw woning. Verstuur je aanvraag en profiteer van de expertise van erkende specialisten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.