Geluidswerend glas: werking en prijs

Leer over geluidswerend glas, van de opbouw met verschillende panelen tot de rol van PVB-folie. Ontdek de prijsvariaties en het verschil met standaard dubbel glas. Lees meer over hoe dikte, samenstelling en installatie de prestaties beïnvloeden en ontvang inzicht in de dB-waarden.

Wat maakt glas geluidswerend?

Geluidswerend glas vermindert geluidstrillingen door gebruik te maken van:

 • Verschillende glaspanelen met variërende diktes.
 • Gasvulling in de spouw voor akoestische demping.
 • Een geluidwerende folie (PVB-folie) tussen de ruiten.

Dit samen verbetert de geluidsisolatie. Andere factoren kunnen ook de geluidswerende prestaties beïnvloeden.

Prijs en kosten van geluidswerend glas

Geluidswerend glas varieert sterk in prijs, afhankelijk van factoren zoals het type glas. De prijs voor geluidswerend HR++ glas begint bij € 120/m2, terwijl geluidswerend triple glas start bij € 360/m2.

De minimumprijs is € 60/m2, maar kan variëren op basis van glastype en projectomvang. Houd rekening met installatiekosten en kozijnaanpassingen en vergelijk offertes voor een totaalbeeld van de kosten.

Geluidswerend glas tekening

Akoestisch versus dubbel glas: het verschil

Het verschil tussen akoestisch en standaard dubbel glas zit vooral in de structuur en prestaties. Akoestisch glas, met een akoestische PVB-folie tussen de twee glasplaten, absorbeert geluidstrillingen voor betere geluidsisolatie.

Standaard dubbel glas heeft een lucht- of gasgevulde spouw tussen de glasplaten, maar mist geluidsisolerende folie, waardoor het minder effectief is voor geluidsisolatie.

Beide glassoorten kunnen verschillende thermische prestaties hebben, dus de keuze hangt af van jouw specifieke behoeften en de mate van geluidsoverlast die je ervaart.

De rol van PVB-folie in geluidsisolatie

PVB-folie, oftewel Polyvinylbutyral, is essentieel voor geluidsisolatie. Wanneer je deze folie tussen glasplaten plaatst, absorbeert het geluidstrillingen en verbetert zo de geluidsisolatie van het glas.

Er zijn standaard PVB-folies en speciale akoestische PVB-folies. De laatste dempen geluidstrillingen beter dan gewone PVB-folies, waardoor de geluidsisolatie aanzienlijk verbetert.

Naast geluidsisolatie biedt PVB-folie ook betere bescherming bij breuk, omdat het gebroken glas eraan blijft kleven, wat het risico op letsel vermindert.

Akoestisch glas met PVB-folie verbetert ook thermische isolatie zonder de natuurlijke lichtinval te beperken, wat bijdraagt aan beter akoestisch comfort in huis.

Je kunt kiezen uit verschillende diktes van PVB-folies, zoals 0.38 mm en 0.76 mm, afhankelijk van je specifieke eisen voor geluidsisolatie.

Hoeveel dB houdt geluidswerend glas tegen?

Het niveau van geluidsdemping dat geluidswerend glas kan bieden, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het soort glas, de dikte van het glas en de aanwezigheid van een akoestische folie.

Over het algemeen kan geluidswerend glas een aanzienlijke hoeveelheid geluid dempen, van 30 dB voor enkel glas tot wel 50 dB voor hoogwaardig geluidswerend glas.

 • Enkel glas (6 mm): 30 dB
 • Isolatieglas (4 – 15 – 4): 33 dB
 • Isolatieglas met geluidswerend gelaagd glas (6 – 15 – 44 / 2): 38 dB
 • Drievoudig isolatieglas (4 – 12 – 4 – 12 – 4): 32 dB

Het is ook belangrijk om op te merken dat de effectiviteit van geluidswerend glas kan variëren afhankelijk van de bron en het geluidsniveau in de omgeving. Het is vooral handig voor mensen in stedelijke gebieden.

Bijvoorbeeld, voor druk verkeer of luide stemmen van voorbijgangers in een winkelstraat kan high-end geluidswerend glas een reductie van -31 tot -44 dB bieden. Voor lawaai van vliegtuigen in de buurt is meestal een geluidsisolatie van 37 tot 42 dB voldoende.

Geluidswerend glas plaatsen professional

Factoren die de prestaties van akoestisch glas beïnvloeden

De prestaties van akoestisch glas worden beïnvloed door verschillende factoren.

 1. Dikte van het glas: dikker glas, bijvoorbeeld 8 millimeter, dempt geluid beter dan standaard glas van 4 à 5 millimeter.
 2. Samenstelling van het isolatieglas: een asymmetrische glasopbouw met glaspanelen van verschillende dikten kan de akoestische demping verbeteren.
 3. Plaatsing van het glas: vakkundige plaatsing in de kozijnen is cruciaal om geluid, tocht en vocht te voorkomen. Houten kozijnen scoren over het algemeen het beste.

Geluidswerend glas bestellen: tips en advies

Bij het bestellen van geluidswerend glas zijn er enkele punten om in gedachten te houden:

 1. Geluidsniveau: overweeg de mate van geluidsoverlast die je ervaart om het juiste niveau van geluidsisolatie te bepalen. Geluidswerend glas varieert in geluidsdemping van 30 dB tot 50 dB.
 2. Glasdikte en PVB-folie: let op de glasdikte en de aanwezigheid van een akoestische PVB-folie, omdat deze de geluidsisolerende prestaties sterk beïnvloeden.
 3. Installatie: zorg voor een professionele installatie voor optimale geluidsisolatie. Onderzoek betrouwbare leveranciers en installateurs, en vraag indien nodig om aanbevelingen.

Andere overwegingen bij de keuze van geluidswerend glas kunnen zijn:

 • Thermische isolatie: bekijk de thermische isolatie-eigenschappen van het glas.
 • Lichtinval: let op hoeveel licht het glas doorlaat.
 • Veiligheid: denk aan de veiligheidsvoordelen, zoals verminderd letselrisico bij breuk dankzij de PVB-folie.
Op zoek naar een specialist?
Ontvang gratis advies van lokale specialisten.

Is triple glas de moeite waard voor geluidsisolatie?

Het kiezen voor triple glas voor geluidsisolatie heeft voordelen, maar het is niet automatisch effectiever dan dubbel glas.

De geluidsisolatie hangt af van de dikte van de individuele glasbladen. Als ze allemaal dezelfde dikte hebben, kan de geluidsisolatie gelijk of zelfs iets minder zijn dan die van dubbelglas met dezelfde diktes.

Als de glasbladen verschillende diktes hebben, kan dit de akoestische prestatie verbeteren, omdat verschillende diktes verschillende frequenties van geluid absorberen, waardoor een breder spectrum van geluiden wordt gedempt.

Triple glas biedt over het algemeen betere thermische isolatie dan dubbel glas, wat bijdraagt aan een comfortabeler binnenklimaat en energiebesparingen.

Ook interessant voor jou:

Is glas geluidsisolerend?

+
Ja, glas kan geluid isoleren, maar de mate van isolatie hangt af van het type glas. Geluidswerend glas, met technologieën zoals PVB-folies en verschillende glasdiktes, biedt betere geluidsisolatie dan standaard enkel glas. De isolatie wordt vaak gemeten in decibels (dB).

Hoe herken je geluidswerend glas?

+
Geluidswerend glas kan herkend worden aan kenmerken zoals de geluidsisolatiewaarde in decibels (dB), eventuele aanduidingen op het glas zelf zoals labels of stickers die aangeven dat het geschikt is voor geluidsisolatie, en de specifieke opbouw met lagen zoals PVB-folies en verschillende glasdiktes voor verbeterde geluidsisolatie.

Hoe goed werkt geluidswerend glas?

+
Modern geluidswerend dubbel glas kan geluid meer dan 70% effectiever buiten houden dan standaard dubbel glas.

Wat is het beste geluidswerend glas?

+
Om geluid te weren, is altijd gelaagd glas nodig, wat betekent dat er een folie over het glas is aangebracht. Het isolatieniveau begint bij enkelvoudig gelaagd glas, dat 30 decibel isoleert, en kan maximaal oplopen tot 50 decibel.

Meer weten? Raadpleeg specialisten in je buurt en ontvang offertes op maat

Wil je meer weten over geluidsisolatie en de juiste keuze maken voor glas in jouw situatie? Raadpleeg dan specialisten in je buurt en ontvang offertes op maat.

Neem vandaag nog contact op met professionals om de beste oplossingen voor geluidsisolatie te verkennen en geniet van een comfortabel en stil binnenklimaat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?
2*. Welk type raamkozijn wenst u?
3*. Hoeveel ramen of deuren wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.