Groot raam: een naadloze verbinding met de natuur in jouw woning

Een groot raam kan een prachtige toevoeging zijn in jouw woning. Het maakt een verbinding tussen de binnenruimte en de natuur buiten. Grote ramen bieden niet alleen een overvloed aan licht, maar ook een breed uitzicht.

In dit artikel bekijken we alle voordelen en nadelen van een groot raam, de kosten en de beschikbare soorten, evenals de beste raambekleding voor een groter formaat.

Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld

Voordelen en nadelen van een groot raam

Overweeg je het om een groot raam te installeren in jouw woning? Dan is het belangrijk om zowel de voordelen als de nadelen tegen elkaar af te wegen.

Grote ramen dragen bij aan een comfortabelere leefomgeving. De eerste en mogelijk belangrijkste voordeel is een overvloed aan natuurlijk licht.

Dit zorgt ervoor dat je overdag veel minder afhankelijk bent van kunstmatig licht. Dit zorgt niet alleen voor een goedkopere energiefactuur, maar ook voor een gezellige, levendige sfeer.

Daarnaast zorgt het voor een gevoel van ruimte. Het opent de woning naar de buitenwereld. Dat is vooral handig voor kleinere woningen. Hier is het gevoel van extra ruimte nog waardevoller.

Als laatste geeft het de mogelijkheid om van een prachtig uitzicht te genieten. Of je nu uitkijkt op de natuur, op jouw tuin of zelfs een levendige straat, het zorgt voor een verbonden gevoel met de omgeving.

Het grootste nadeel bespreken we hieronder.

Groot raam met uitzicht

Opletten met oververhitting in de zomer en warmteverlies in de winter

Een veel genoemd nadeel van een groot raam is de lagere warmteweerstand. Dit betekent dat warmte in de zomer makkelijker binnenkomt en in de winter makkelijker naar buiten gaat.

De energiebesparing die je met natuurlijk licht behaalt, wordt tenietgedaan door de hogere energiekosten voor verwarming en koeling.

Gelukkig zijn zowel oververhitting als warmteverlies relatief makkelijk te verhelpen.

Oververhitting komt al snel voor op warme zomerdagen. Gezien het steeds warmer aan het worden is, voorzie je best wat zonnebescherming.

De meest efficiënte manier om oververhitting door grote ramen te voorkomen, is zonneschermen aan de buitenkant te installeren. Alternatief kan je kiezen voor getinte of zonwerende beglazing.

Tijdens de winter heb je dan weer het risico veel warmte te verliezen door slechte isolatie. Een kwalitatieve omlijsting en hoogrendementsglas lossen dit probleem makkelijk op.

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Hoeveel kost een groot raam?

De prijs voor grote ramen is heel erg uiteenlopend. De goedkoopste soort zijn vaste PVC ramen. Je kan in deze uitvoering al een raam installeren voor zo’n 500 euro.

Staal is bij de duurste materialen. Je betaalt al snel meer dan 1.000 euro per vierkante meter. Aluminium schuifdeuren zijn ook niet het goedkoopst. De prijs kan oplopen tot zo’n 5.000 euro.

Wat zijn standaardmaten ramen?

Standaardmaten verschillen vaak van fabrikant tot fabrikant. Wil je een groot raam? Dan laat je dit best op maat maken. Standaard gaan ramen, inclusief schuiframen, niet veel breder dan zo’n 2 meter.

Beschikbare soorten groot raam

Er zijn verschillende soorten grote ramen te krijgen, elk met unieke eigenschappen. Welk raam je kiest hangt af van waar het komt en wat je vereisten ermee zijn.

Vast raam

Als je een groot raam enkel voor het natuurlijke licht en het uitzicht wilt, is een vast raam de beste keuze. Het raam kan niet worden geopend, maar heeft betere isolatiewaarden dan ramen die wel kunnen worden geopend.

Een vast raam is de ideale optie in een kamer waar een ononderbroken uitzicht gewenst is, en waar andere alternatieven tot ventilatie zijn.

Groot vast raam

Draairaam

Draairamen zijn een handig alternatief op vaste ramen wanneer frisse lucht gewenst is. Er zijn draairamen die naar buiten open gaan, maar er zijn ook ramen die naar binnen openen.

Daarnaast zijn er taatsramen, die in het midden draaien en dus eindeloos rondjes kunnen maken.

Groot draairaam

Vouwraam

Vouwramen, ook wel harmonicaof accordeonramen genoemd, kun je volledig openmaken. Het grootste voordeel van dit type raam is dat het, wanneer geopend, minimaal ruimte inneemt. Grote ramen zijn populair in kleine woningen en dan is dit soort raam ideaal.

Groot vouwraam

Schuifraam

Net als het vorige type ramen zorgen schuiframen voor ruimtebesparing wanneer ze geopend worden. Bijkomend voordeel is dat ze ook als deur gebruikt kunnen worden.

Groot schuifraam

Krijg de beste oplossing voor jouw behoeften

Beste decoratie voor een grote ramen

Raamdecoratie ontworpen voor gewone ramen is niet altijd passend voor grote ramen. De juiste bekleding is wel belangrijk voor de functionaliteit en de uitstraling van het raam. Hieronder sommen we de verschillende soorten raambekleding op en hoe ze passen bij jouw ramen.

Gordijnen

Brede ramen kunnen perfect bekleed worden met gordijnen. Ze bestaan in alle mogelijke kleuren, stoffen en motieven. Daarnaast kan ook de manier van afwerking veel verschil maken. Je kan kiezen voor een enkele plooi, dubbele plooi of zelfs driedubbele plooi. 

Wil je liever strakke, makkelijk bedienbare gordijnen? Dan zijn er bijvoorbeeld ook paneel- of vouwgordijnen beschikbaar.

Paneelgordijn

Een populaire optie voor grote ramen is het paneelgordijn. Ze kunnen bij sommige fabrikanten gemaakt worden tot wel 6 meter breed. Is het raam breder dan dat? Dan kan je makkelijk enkele verschuifbare delen naast elkaar hangen.

Plissé-, rol- of vouwgordijn

Gordijnen zijn geen ideale oplossing als je niet wilt dat ze steeds zichtbaar blijven aan de zijkant van het raam. Plissé-, rol- en vouwgordijnen zijn dan het perfecte alternatief. De gordijnen worden meestal bovenaan opgehangen en sluiten naar beneden, maar het kan ook omgekeerd.

De drie gordijnensoorten kunnen minimalistisch uitgevoerd worden en zijn makkelijk op te trekken. Ze zijn niet zo zichtbaar als bij klassieke gordijnen meestal de bedoeling is. 

De plissé-, rol- en vouwgordijnen kunnen vlak naast elkaar gehangen worden, waardoor het al snel lijkt dat de raambekleding bestaat uit één stuk.

Tip: Hang dit type gordijnen wat lager. Zo krijg je overdag voldoende lichtinval langs boven, terwijl je de gordijnen sluit voor extra privacy.

rolgordijn

Jaloezieën

Jaloezieën bestaan uit horizontale lamellen die aan een bovenliggende structuur bevestigd zijn. Ze zijn terecht een populaire vorm van raamdecoratie. Ze kunnen aangepast worden om de hoeveelheid licht die een ruimte binnenkomt te regelen en zorgen daarnaast ook voor privacy.

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waarbij hout en aluminium de populairste zijn. De kleuren kunnen aangepast worden om ze geschikt te maken voor elk interieur.

groot raam met horizontale lamellen

Verticale lamellen

Bij jaloezieën wordt over het algemeen eerst gedacht aan horizontale lamellen. Maar er bestaan ook verticale lamellen. Ze zijn meestal gemaakt van kunststof of aluminium. 

Er is weinig verschil met de horizontale lamellen, behalve de plaatsing.

verticale-lamellen-huisdier.jpg

Ook interessant voor jou:

Hoe kan je een groot raam wassen?

Het wassen van een groot raam kan een uitdagende taak lijken. Hoe groter het raam, hoe meer kans op strepen. Het principe is hetzelfde als bij kleine ramen. Je zal hier waarschijnlijk wel een ladder of stoel nodig hebben om overal bij te kunnen.

Kan je een groot raam best in de woonkamer of de keuken plaatsen?

Een groot raam kan een interessante toevoeging zijn in beide ruimtes. Het is vooral belangrijk te kijken of het handig is in jouw situatie. Waar heb je het mooiste uitzicht? Heb je nog voldoende ruimte voor opbergruimte als de muur grotendeels uit een raam bestaat? Er is geen pasklaar antwoord op deze vraag.

Hoe grote ramen verduisteren met raamdecoratie?

Grote ramen kan je verduisteren met allerlei verschillende soorten raambekleding, waaronder gordijnen en jaloezieën.

Vergelijk offertes en ontdek wat een groot raam in jouw woning kost

Ben je op zoek naar grote ramen of heb je specifiek advies nodig? Vul simpelweg het offerteformulier in voor gratis, professioneel advies en offertes op maat.

Aarzel niet om verschillende offertes te vergelijken, zodat je de beste keuze kunt maken en mogelijk honderden euro’s bespaart.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.