Binnendeuren kiezen: hoe maak je de juiste beslissing? Wat zijn de kosten?

Wil je binnendeuren kiezen voor jouw woning? Dit artikel geeft je een overzicht van de kosten, stijlen en hoe je nu de juiste keuze maakt. Krijg hier wat meer inspiratie over en ontvang advies op maat van specialisten in jouw buurt via ons offerteformulier.

Hoe kies je de juiste binnendeur?

Hoe kies je nu de juiste binnendeur voor jouw woning? Het is namelijk heel belangrijk dat deze past in jouw interieur. Je hebt verschillende opties:

We bespreken deze verschillende opties voor jou in meer detail hieronder. 

Binnendeur hout

Stijl

De stijl van jouw binnendeur bepaalt in grote mate de sfeer van het interieur. Binnendeuren kunnen gezien worden als de rode draad doorheen jouw woning.

Je kan er daarom ook voor kiezen om zo discreet of net zo opvallend mogelijk te maken. We bespreken hieronder de 4 meest voorkomende mogelijke stijlen.

Tijdloos

Een tijdloze binnendeur kan staan voor rust. Voor een tijdloze stijl kies je best voor strakke lijnen, eenvoudige en neutrale kleuren, symmetrie.

Het zijn vaak heel eenvoudige, elegante deuren waar je nooit op uitgekeken raakt. Ze blijven, zoals de naam al zegt, altijd in de mode.

Klassiek

Als je denkt aan een klassieke binnendeur zouden vooral de woorden chic en romantisch hierin moeten voorkomen. Een klassieke binnendeur sluit mooi aan bij een klassiek interieur.

Deze deuren kan je herkennen aan hun traditionele lijnen of panelen. Vaak worden ze gemaakt uit massief hout, maar ook andere materialen kunnen. Ze geven een heel authentieke uitstraling aan je woning.

Klassieke binnendeur

Strak

Een strakke of moderne binnendeur past perfect in een moderne woning. Deze deuren zijn vaak heel minimalistisch maar zeer stijlvol.

De deuren worden vaak gemaakt zonder omlijsting. Dit wordt steeds populairder omdat het zowel een moderne uitstraling geeft als heel praktisch is.

Landelijk

Bij het denken aan een landelijke binnendeur kan je jezelf een massief of half-massief houten deur voorstellen. In deze deuren kan een raam worden geïntegreerd om meer openheid te creëren tussen de ruimtes.

Maar over het algemeen zijn landelijke binnendeuren heel robuust. Dit geeft vaak een warme en gezellige uitstraling aan je woning of interieur.

Wil je weten welke stijl het beste bij jouw interieur en woning past? Vraag dan extra advies bij vakmannen in jouw buurt via het onderstaande offerteformulier.

Vind een specialist in je buurt
Klik hier om ons offerteformulier in te vullen.

Soort

Er zijn verschillende soorten deuren waaruit je kan kiezen om als binnendeur in jouw woning te plaatsen:

 • Enkele deur
 • Dubbele deur
 • Schuifdeur

We bespreken ze hieronder in meer detail voor jou.

Enkele deur

Een enkele deur kan dienen als voordeur of als eenvoudige toegang tot een buitenverblijf, badkamer,… Deze deuren worden vaker gebruikt bij afgesloten ruimten. Een standaard maat van een enkele deur gaat van hoogte 201 tot 231 centimeter en van breedte 63 tot 93 centimeter.

Dubbele deur

Als je kiest voor een dubbele deur, kun je een soort dubbel effect creëren in de ruimte. Wanneer de dubbele deuren gesloten zijn, creëren ze een intieme en afgesloten sfeer in de ruimte.

Bij het openen van de deuren daarentegen, ontstaat er een gevoel van ruimtelijkheid en openheid. Met deze optie kun je dus gemakkelijk wisselen tussen een besloten, intieme setting en een open, uitnodigende omgeving.

Schuifdeur

Als er niet genoeg ruimte is voor een normale draaideur, biedt een schuifdeur de ideale oplossing. Je kan hierbij kiezen om de deur te laten schuiven voor of in de muur. Kies je voor de optie dat je schuifdeur in de muur schuift, bereid je dit best al voor in de ruwbouw. Bij de renovatie van een woning is dit dus niet de meest ideale optie.

Schuifdeur

Materiaal

Bij het kiezen van het materiaal voor je binnendeuren heb je veel opties. De meest voorkomende zijn: glas, hout en staal. Andere materialen kunnen echt ook, we bespreken het hieronder in meer detail.

Glazen deur

Als je kiest voor een glazen binnendeur, krijg je veel meer licht binnen. Er zijn verschillende soorten glas die je kan kiezen waardoor je ook verschillende effecten kan bekomen: doorkijk, gefilterd licht, weerspiegelingen,… Er zijn heel veel mogelijkheden en combinaties kunnen ook altijd.

Een populaire optie is het combineren van glas met hout. Door het glas krijg je een strakke look. Als je daar hout aan toevoegt, wordt het geheel direct veel warmer. Je krijgt hierbij een goede balans tussen de 2 materialen.

Houten deur

Een houten deur straalt rust en warmte uit in jouw woning. Het beste hout dat je kan gebruiken is hardhout. Dunne houtsoorten worden best vermeden aangezien deze geen structurele integriteit voor een deur hebben.

Staal en ander materiaal

Kies je voor een stalen deur dan creëer je een moderne sfeer in jouw interieur. Je hebt talloze opties hierin. Je kan bijvoorbeeld een combinatie van staal en glas kiezen om de moderniteit van staal te combineren met de openheid van glas. Een stalen deur is de populairste keuze bij moderne en eigentijdse interieurs.

stalen binnendeur

Montage

Ook als je kijkt naar de montage heb je verschillende opties:

 • Opdek binnendeur
 • Stompe binnendeur

We bespreken deze 2 meest voorkomende opties in meer detail voor jou:

Opdek binnendeur

Een opdekdeur is een deur die niet volledig in het deurgat valt. Deze deur valt een stukje over het kozijn heen. Deze binnendeur is heel makkelijk te plaatsen en wordt vaak gekozen omdat ze bijdraagt aan een goede isolatie en dus de duurzaamheid van jouw woning.

Stompe binnendeur

Bij een stompe binnendeur zie je dan weer wel dat deze volledig in het kozijn valt, en afgehangen wordt aan scharnieren.

Het kozijn is hierbij bepalend om te kiezen welke binnendeur je nodig hebt. Heeft het kozijn een diepe sponning, dan is een stompe binnendeur een goede keuze.

Houten schuifdeur

Wat kosten afgewerkte binnendeuren?

De kostprijs van een afgewerkte binnendeur ligt gemiddeld tussen de 500 tot 600 euro. De prijs is afhankelijk van een aantal zaken:

 • Installatiekosten
 • Bezorgkosten
 • Patronen in het deuroppervlak
 • Deurbeslag

Je moet namelijk niet enkel kiezen voor een deur, maar ook een daarbij passende klink. De prijs voor zo’n klink kan gaan van 15 euro tot 200 euro. Meestal wordt er gekozen voor een klink tussen de 20 en 60 euro.

Waar kan je binnendeuren kopen?

Je kan binnendeuren online kopen, maar ook via ons offerteformulier. Het voordeel van dit offerteformulier is dat er een offerte zal opgesteld worden voor een binnendeur specifiek volgens jouw wensen. Daarbovenop krijg je advies op maat van echte vakmannen in jouw buurt.

Wil je weten wat de prijs is om jouw droominterieur te creëren?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes en advies aan bij vakmannen in jouw buurt via onderstaand formulier.
arrow Ontvang offertes op maat

Aandachtspunten bij het kopen van een deur

We bespreken hieronder een aantal aandachtspunten waar je best rekening mee houdt bij het kopen van een deur. De belangrijkste zijn:

 • Jouw budget
 • De afmetingen van je deur
 • Het onderhoud

Budget

Een budget tussen de 300 en 900 euro zal je al ver brengen. Wil je niet teveel uitgeven aan je deuren, dan zijn standaard verfdeuren de beste optie. Maakt het budget niet uit, dan kan je kiezen voor een deur met speciale omlijsting of een aparte structuur van het deurblad. Hier zal je dan al snel tegen de 1.500 euro aanzitten qua kostprijs.

Afmetingen

De afmetingen van je deur zijn belangrijk om te weten bij het kopen van een deur. Standaard deuren hebben een breedte tussen de 630 mm en 930 mm en een hoogte van 2.015 mm, 2.115 mm of 2.315 mm.

Heb je dus andere afmetingen in gedachten of wil je graag grotere/kleinere deuren? Hou er zeker rekening mee dat je goed de exacte afmetingen kent voor jouw deur.

Installatie binnendeuren

Onderhoud

Het onderhoud van je deuren is enorm belangrijk voor de levensduur van je deuren. Binnen de 2 weken na levering laat je de deuren best volledig behandelen, meestal wordt dit gedaan met grondlak. Één tot twee laklagen volstaat voor een goed resultaat. Vergeet de deur zeker niet voordien op te schuren.

Waar moet ik nog meer op letten bij het kiezen van binnendeuren?

Er is veel wat je kunt leren over binnendeuren. Een optie is isolerende binnendeuren te kiezen, waardoor je huis comfortabeler wordt en je minder betaalt voor energie. Daarnaast kun je binnendeuren schilderen, met veel verschillende kleuren om uit te kiezen, zoals zwart, wit of een glanzende afwerking. Ook zijn er witte binnendeuren met glas die er stijlvol uitzien. Als je binnendeuren wilt vervangen of opknappen, kun je dit zelf doen of een vakman inhuren. Als je op zoek bent naar een betrouwbare deur, kun je kijken naar Group Thys, een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in binnendeuren.

Vraag offertes aan installateurs en bespaar kosten

Ontvang gratis en vrijblijvende offertes over het kiezen van binnendeuren in jouw woning. Deze offertes worden verstrekt door specialisten in jouw buurt.

Ze helpen je om meer informatie te vergaren en inspiratie op te doen. Dankzij deze offertes kun je de beste optie voor jouw situatie vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welk type binnendeuren wenst u?
2*. Hoeveel binnendeuren wenst u?
3. Beschrijf uw project
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.