Erker: een unieke en stijlvolle toevoeging aan jouw woning

Wil je jouw huis een bijzondere uitstraling geven? Neem dan zeker een erker in overweging. Deze stijlvolle toevoeging maakt je woning niet alleen aantrekkelijker, maar zorgt ook voor meer natuurlijk licht en een open gevoel. In dit artikel lees je meer over kosten, soorten en plaatsingstechnieken. Ter inspiratie geven we enkele creatieve decoratiemogelijkheden. Zo zorg je voor jouw eigen knusse en unieke erker. Wil je graag meer info of advies op maat van deskundigen? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Wat is een huis met een erker?

Een erker geeft je huis extra charme. Dit type uitbouw brengt extra lichtinval in je leefruimte. Het verrijkt niet alleen je interieur, maar verfraait ook je gevel.

Een houten erker in huis.

Is een erker een uitbouw?

Ja, maar wel in miniformaat. Een erker is een sfeervolle toevoeging aan je woning. Het draait vooral om sfeer en licht, terwijl een uitbouw in de eerste plaats voor extra ruimte zorgt.

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Hoeveel kost een erker?

Onderstaande tabel geeft een duidelijk overzicht van de kosten op basis van de afmetingen.

Breedte (meter)Diepte (meter)Gemiddelde kosten (incl. btw en arbeid)
31€ 4.300
31.5€ 6.300
41€ 5.600
41.5€ 8.400
51€ 7.000
51.5€ 10.500

Prijsopbouw

De arbeidskosten vormen ongeveer 60% van het totale kostenplaatje. Materialen zoals de beglazing en de kozijnen nemen zo’n 38% van de kosten in. De resterende 2% zijn de voorrijkosten.

Dit betekent dat je de kostprijs voor een deel zelf in handen hebt: afhankelijk van het gekozen materiaal en de beglazing ligt de prijs lager of hoger. Ook eventuele extra’s verhogen de kosten.

Prijsbepalende factoren

Meerdere factoren hebben een invloed op de totaalprijs van een erker. Door met onderstaande elementen rekening te houden, kan je op de kosten besparen.

1. De afmetingen

De grootte is een belangrijke kostenbepaler. Hoe groter de erker, hoe hoger de kosten. Standaardafmetingen zijn vaak voordeliger, maar een grotere erker biedt meer ruimte en mogelijkheden.

2. De materialen (kozijn, glassoort…)

Alle glassoorten en materialen voor de kozijnen hebben hun eigen kostprijs. Kies je voor hoogrendementsglas of kwalitatieve kozijnen van aluminium of hardhout? Dan betaal je meer.

Op lange termijn bieden ze wel veel voordelen: de lange levensduur en goede isolerende eigenschappen doen je besparen op je energiefactuur.

3. Extra afwerkingsmogelijkheden

De prijs varieert ook afhankelijk van extra afwerkingsopties. Denk aan ingebouwde verlichting, op maat gemaakte zitbanken of speciale dakconstructies.

4. Voorkant of achterkant

Als je besluit een erker aan de voorkant van je huis te plaatsen, hou je best rekening met mogelijke extra kosten voor de bouwvergunning. Deze extra stap is vaak niet nodig wanneer je besluit een erker aan de achterkant van je woning te plaatsen.

Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld

Soorten erkers op een rijtje

Erkers komen in verschillende stijlen en ontwerpen voor. Iedere uitvoering heeft zijn eigen creatieve en unieke uitstraling.

1. Glazen erker

Een glazen erker bestaat voornamelijk uit grote ramen. Zo geniet je binnenshuis van veel lichtinval en een open sfeer.

2. Moderne erker

De moderne erker kenmerkt zich door strakke lijnen en het gebruik van hedendaagse materialen zoals aluminium kozijnen en hoogrendementsglas.

3. Zwevende erker

Een zwevende erker is een uniek ontwerp waarbij de erker niet op de grond rust, maar lijkt te zweven.

Een witte erker.

Een erker laten aanbouwen: hoe gaat het in zijn werk?

Dit proces start met een goed plan. Zorg dat je alle stappen goed doorloopt, van ontwerp tot de uiteindelijke afwerking. Hieronder leggen we kort uit hoe dit in zijn werk gaat.

Stap 1: laat een architect een ontwerp opstellen

Een architect kan jouw droom van de perfecte erker waarmaken. Hij of zij luistert naar wat je wil, kijkt naar de stijl van je huis en houdt rekening met alle technische vereisten.

Stap 2: controleer of je een vergunning nodig hebt

Niet elke erker vereist een vergunning, maar het is belangrijk om dit op voorhand na te gaan.

Stap 3: zoek een professionele aannemer

Vind een betrouwbare aannemer die ervaring heeft met de bouw van erkers.

Vraag offertes aan, vergelijk prijsvoorstellen van erkende installateurs en kies de professional die kwaliteit kan leveren binnen jouw budget. Verstuur je aanvraag eenvoudig via ons offerteformulier.

Stap 4: laat de deskundige de werken uitvoeren

Dit omvat het openbreken van de gevel, de plaatsing en voor de nodige stabiliteit zorgen (met extra fundering indien nodig).

Stap 5: werk je erker af

De afwerking bestaat onder andere uit de plaatsing van de vloer, de schilderwerken voor de muren en het juiste type raambekleding plaatsen. Tot slot kan je ook de ruimte naar jouw stijl inrichten.

Krijg de beste oplossing voor jouw behoeften

De binnenkant van een kleine uitbouw inrichten [voorbeelden]

Of je nu droomt van een knusse leeshoek, een inspirerende werkplek of een rustig plekje om te relaxen: zorg ervoor dat de inrichting naadloos aansluit bij je bestaande interieur. We geven hieronder enkele handige voorbeelden en tips.

1. Woonkamer

In een woonkamer kan een kleine uitbouw als extra zithoek dienen. Plaats een comfortabele stoel of een kleine bank, eventueel met een bijzettafel, om een gezellige hoek te creëren.

2. Smalle erker

Een kleine erker biedt de perfecte plek voor een serene leeshoek of een ontspannen sfeerhoekje. Kies voor compacte meubelstukken zoals een elegante fauteuil of een zitbank op maat, om deze knusse ruimte optimaal te gebruiken.

3. Eetkamer

Een kleine aanbouw in de eetkamer verandert moeiteloos in een gezellige eethoek. Een ronde of ovale tafel is ideaal en zorgt bovendien voor genoeg zitplekken.

Vergeet de raambekleding niet

Raambekleding in een uitbouw is essentieel voor zowel de privacy als de sfeer. Kies gordijnen of jaloezieën die passen bij de stijl van je leefruimte.

Een erker met een mooi uitzicht.

Waar moet een erker aan voldoen? Enkele aandachtspunten

Bij de planning zijn er een aantal zaken waarop je moet letten. Zo krijg je een beter beeld van wat effectief in de praktijk mogelijk is.

1. Voldoende fundering

Zorg zeker voor een goede fundering. Dit zorgt ervoor dat je aanbouw stabiel en veilig is, vooral als je woning wat ouder is. Soms zijn extra funderingsbalken nodig om verzakkingen te voorkomen.

2. Bouwvergunning

Het is altijd slim om de lokale regelgeving rondom bouwvergunningen te checken. Zo kom je niet voor verrassingen komt te staan.

3. Isolatie

Goede isolatie is belangrijk. Niet alleen voor je comfort, maar ook voor energie-efficiëntie.

4. Afmetingen

De afmetingen van een erker variëren. Gemiddeld is een erker ongeveer 3 op 1 vierkante meter groot, met een maximum van 6 vierkante meter. Dit zorgt voor extra ruimte zonder dat het overweldigend aanvoelt.

5. Uitstraling

De stijl moet bij je huis aansluiten. Denk goed na of je voor hout, aluminium of kunststof kiest.

6. Wil je liever een erker of uitbouw?

De keuze voor een eker of uitbouw hangt af van je behoeften en het beschikbare budget.

Een erker is ideaal voor extra licht en een beetje meer ruimte. Voor grotere projecten, zoals een nieuwe keuken of een grotere woonkamer, is een uitbouw vaak beter geschikt.

Meer info en advies nodig?

Voordelen en nadelen van een erker

Voordelen:

  1. Meer ruimte
  2. Extra lichtinval
  3. Esthetische waarde
  4. Waardevermeerdering
  5. Veelzijdig gebruik

Nadelen:

  1. Grote investering
  2. Tijdelijke open gevel
  3. In bepaalde gevallen een vergunning nodig
  4. Beperkte ruimtevergroting
  5. Afwerking en onderhoud
Kleurrijke erkers buitenkant.

Meer weten? Stel je vraag via het offerteformulier en krijg advies op maat

Wil je jouw woning een stijlvolle toevoeging geven met een erker? Vul onderstaand formulier in en kom in contact met erkende professionals die je offertes opsturen.

Deze zijn op maat gemaakt en bevatten zowel prijsvoorstellen als professionele aanbevelingen op maat. Zo kan je je beter informeren en maak je een voordelige en weloverwogen keuze.

Verstuur je aanvraag en geniet van een unieke erker op maat gemaakt door deskundigen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.