Vliegenraam herstellen: hoe pak je het best aan? Stappenplan en veelvoorkomende problemen

Met een vliegenraam kan je zorgeloos je woning verluchten: muggen, vliegen en andere insecten vinden geen weg meer naar binnen. Tenzij je natuurlijk last hebt van gaatjes of andere defecten. Gelukkig kan je een deel van de beschadigingen aan je vliegenraam eenvoudig zelf herstellen. In dit artikel leer je welke problemen vaak voorkomen en hoe je ze efficiënt kunt oplossen. Check ook zeker ons handige stappenplan voor de vernieuwing van je horgaas. Laat je de reparaties liever aan een ervaren professional over? Vul ons offerteformulier in.

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Meest courante beschadigingen aan (onderdelen van) vliegenramen op maat

Vliegenramen kunnen na verloop van tijd beschadigingen oplopen. Hieronder geven we vier veelvoorkomende problemen en hun oplossingen weer. Zo kan je het defect zelf opsporen en herstellen. 

Vliegenraam herstellen

1. Gaas of rubber is stuk

Het horgaas en rubber kunnen na een langere periode verzwakken en afsterven. Gelukkig kan je deze onderdelen zelf snel vernieuwen.

Hoe voorkom je dit probleem?

Je kunt de levensduur van je gaas en rubber verlengen door het vliegenraam op regelmatige basis te reinigen. Doe je dit niet, dan verliezen ze sneller hun soepelheid door factoren zoals de zon, UVlicht, zand, fijnstof en pollen

2. Rolhor werkt niet meer (schuurt over profielen)

Het gebeurt dat een schuifvliegenraam op den duur niet meer goed rolt. De oorzaak ligt meestal bij de smering of afgezakte afstelschroeven: hierdoor schuurt de onderkant van het vliegenraam over het horprofiel. 

De oplossing is eigenlijk heel eenvoudig: stel de afstelschroef bij totdat het horraam opnieuw probleemloos rolt. 

3. Zelfsluitend vliegenraam functioneert niet meer

Zelfsluitende vliegenramen bezitten een elastiek dat na verloop van tijd bezwijkt. Dit heeft te maken met de overspanning van dit type vliegenraam.

De herstelling zelf onder handen nemen is complex. Je schakelt best een erkende en ervaren deskundige in. Via ons offerteformulier kunnen we je eenvoudig met een deskundige in contact brengen.

4. Deurpomp is verkeerd afgesteld

Tot slot komt het ook geregeld voor dat de deurpomp slecht of verkeerd is afgesteld. Het gevolg is dat de deur traag, moeilijk of niet sluit.

Gelukkig zijn de herstellingen simpel: stel de pomp correct af. Soms is het nodig een nieuwe deurpomp te installeren. 

Toch is het verstandig om ook voor dit type beschadiging een professional in te schakelen. Zij hanteren het juiste gereedschap en hebben voldoende nieuwe en kwalitatieve deurpompen op voorraad. Voordat je het weet, is je deurpomp hersteld. 

Laat je project professioneel uitvoeren door een specialist

Hoe vervang je zelf het gaas van een vliegenraam? [Werkwijze]

Het gaas van een vliegenraam is dun en kwetsbaar. Spelende kinderen en huisdieren veroorzaken al snel schade. Bovendien is het onoverkomelijk dat het horgaas na een bepaalde periode veroudert en zo zijn oorspronkelijke kwalitatieve eigenschappen verliest. 

Daarom is het verstandig om te leren hoe je zelf het gaas van je vliegenraam vervangt. Hieronder geven we de werkwijze overzichtelijk weer. Zo kan je zelf je vliegenraam herstellen en bespaar je bovendien op herstellingskosten. 

Stap 1: bepaal het type gaas

Een eerste belangrijke stap is dat je nagaat welk type gaas jouw vliegenraam bezit. Zo koop je niet alleen het correcte horgaas, maar zorg je ook voor de beste voorbereiding. 

Er bestaan verschillende soorten. Afhankelijk van je wensen, verschilt het type gaas dat je aanschaft. 

Standaardgaas

Standaardgaas kent het grootste gebruik. De kleur is lichtgrijs

Clear view-gaas

Dit type horgaas is een interessante keuze wanneer je van een goede zichtbaarheid van binnen naar buiten wil genieten. Clear view-gaas komt in een zwarte kleur voor. 

Petscreen

Dit laatste type gaas is een stuk dikker dan standaardgaas. Zo is petscreen beter bestand tegen de scherpe nageltjes en tanden van huisdieren. Verder is het ook veiliger voor kinderen

Scherpe nageltjes kat beschadigen vliegenraam

Stap 2: bevestig het nieuwe gaas

Nu je een type gaas hebt gekozen, is het tijd om het te bevestigen. Om tot een mooi en kwalitatief resultaat te komen, volg je best de volgende stappen

  • Meet op voorhand de correcte hoeveelheid gaas af. Vervolgens bestel je het online of in een fysieke winkel.  
  • Maak het rubber van je vliegenraam los en verwijder het verouderde of kapotte gaas. 
  • Rol het nieuwe gaas af en bevestig het in de profielen met een inrolpees. 
  • Plaats het rubber nauwkeurig terug. Heb je overschot? Snij het af met een afbreekmes. 

Zorg ervoor dat je zeker de juiste afmetingen voor jouw vliegenraam gebruikt. Open de vleugel van het raam en controleer of de opening volledig met horgaas omhuld is. Vermijd spleten aan de zijkant en garandeer een strak gespannen eindresultaat. 

Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld

Hoe herstel je snel een gat in een vliegenraam?

Een tijdelijke, maar wel snelle en eenvoudige herstelling van jouw gaas is het gebruik van reparatietape. In plaats van het volledige horgaas te vernieuwen, repareer je in één snelle beweging de gaatjes van je vliegenraam.

Bovendien is deze tape goedkoop en erg gebruiksvriendelijk: je plakt het gewoon over de beschadigingen van je horraam. Bij een groter gat is het verstandig eerst alles bijeen te houden met een nylondraad.

Tot slot kan je er ook voor kiezen stukken reparatietape aan te kopen. Zo heb je zelf geen knipwerk en verloopt de herstelling nog sneller.

Gat in gaas vliegenraam

Wil je jouw vliegenraam door deskundigen laten herstellen? Verstuur je aanvraag en ontvang offertes op maat

Via ons offerteformulier kom je in contact met meerdere erkende deskundigen die klaarstaan om de beschadigingen van jouw vliegenraam efficiënt te herstellen.

Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes met prijsvoorstellen en aanbevelingen op. Zo kan je je beter informeren en hun tarieven eenvoudig onderling vergelijken.

Bespaar op de kosten en geniet van de kwaliteitswerken van een professional door onderstaand formulier in te vullen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Hoeveel vliegenramen wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.