Valraam: hoe stel je een valraam samen? Materiaal, glassoorten en kozijnen

Ben je van plan nieuwe ramen te kopen? Dan ben je een valraam waarschijnlijk al tegengekomen. In dit artikel vind je een uitgebreid en handig overzicht met belangrijke info. Zo bespreken we onder andere de kosten, ontwerpmogelijkheden (materiaal, kozijnen, glassoort en profielen), toepassingen en voordelen. Tot slot lijsten we enkele alternatieven op voor een valraam. Zo heb je een beter zicht op alle mogelijke ramen. Wil je liever advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in.

Wat is een valraam?

Een PVC valraam is een praktisch raam met een kiepfunctie. Je ziet deze ramen vaak in kleinere ruimtes waar goede ventilatie belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan het toilet, de badkamer of de keuken.

Het bijzondere kiepmechanisme maakt het mogelijk om het raam op verschillende manieren te gebruiken. Je kunt de luchtstroom handig regelen en een comfortabele binnenomgeving creëren.

Valraam onder vast raam in oud huis

Wat is het verschil tussen een valraam en een kiepraam?

Het onderscheid tussen een valraam en een kiepraam ligt in de manier waarop ze openen. Een valraam klapt naar binnen terwijl een kiepraam zijn raamvleugel naar buiten opent. Beide ramen hebben scharnieren onderaan en een hendel bovenaan.

Over het algemeen openen zowel valramen als kiepramen in een hoek van ongeveer 40 tot 90 graden. Deskundigen kunnen ze zowel afzonderlijk als in een grotere raampartij plaatsen.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vind de perfecte specialist voor jouw valraam. Neem nu de eerste stap!
arrow Ontvang offertes

Prijs per soort materiaal

Wat kost een valraam precies? De prijs hangt van verschillende factoren af, waaronder de gebruikte materialen, de afwerking, de afmetingen, het glaswerk, eventuele accessoires etc. Hieronder vind je een overzicht van de prijzen op basis van het gekozen materiaal.

Soort materiaalPrijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing)
PVC€ 350 – 650
Hout€ 550 – 800
Aluminium€ 700 – 1.000

Let op: Deze bedragen zijn richtprijzen die gebaseerd zijn op valramen met een gemiddelde grootte. De werkelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van de specificaties van jouw project. Wil je exacte prijsvoorstellen op maat krijgen van erkende deskundigen? Vul ons offerteformulier in en vergelijk eenvoudig meerdere tarieven van specialisten in jouw regio.

Verschillende ontwerpmogelijkheden voor valramen op een rijtje

Hoe kun je de uitstraling van je valramen vormgeven? En welke keuzes maak je wanneer je een valraam op maat laat maken? We geven hieronder een uitgebreid en duidelijk overzicht.

1. Geschikte materialen voor je profielen

Valramen kan je uit PVC, hout of aluminium laten vervaardigen.

PVC (kunststof)

PVC valramen zijn een kwaliteitsvolle keuze. Daarom komen ze vooral voor op plekken zoals kelders en toiletten. Ze zijn betaalbaar en gaan lang mee.

Hout

Houten valramen stralen stijl en tijdloosheid uit en zijn daarom een prachtige aanvulling op woningen met rustieke houten kozijnen. Het natuurlijke karakter van hout voegt een warme uitstraling toe aan de woning.

Houd er echter rekening mee dat hout meer onderhoud nodig heeft dan sommige andere materialen. Regelmatige zorg is belangrijk om de duurzaamheid te waarborgen.

Aluminium

Aluminium is robuust en heeft uitstekende isolatie-eigenschappen. Deze valramen komen voornamelijk in grotere raampartijen voor. Het is wel het duurste materiaal. Hou hier rekening mee wanneer je met een beperkt budget zit.

2. Ontwerp raamkozijnen

Ook de vormgeving van de profielen heeft een aanzienlijke invloed op het uiterlijk van je valraam. De keuzemogelijkheden zijn:

Diepte van de profielen

Je kunt kiezen tussen vlakke profielen en (half)verdiepte profielen. Het verschil zit in hoe diep ze in de muur bevestigd zijn. Vlakke profielen zien er meestal strakker uit dan de (half)verdiepte versie. De keuze hangt vooral af van wat jij het mooiste vindt.

Raamopener

Bij valramen kun je kiezen uit verschillende soorten raamopeners, zoals scharen, kettingkasten of motoren. Scharen komen het meeste voor, maar je bent waarschijnlijk ook bekend met de kettingvarianten. Motoren zijn handig wanneer je een volledig geautomatiseerd raam wil hebben.

Wel of niet een onderdeel van een groter kozijn

Je kunt één enkele valraam in je kelder installeren voor een snelle ventilatie. Maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om twee ramen naast elkaar te monteren. Ook een integratie in een groter kozijn is mogelijk. Dan combineer je een valraam met een of meerdere vaste ramen. De keuze is volledig aan jou.

3. Profielen afwerken

Als het gaat om de afwerking van de profielen, zijn de mogelijkheden sterk afhankelijk van het materiaal waaruit je ramen zijn vervaardigd.

Kleurenkeuze

Bij PVC en aluminium kun je bijna elke RAL-kleur kiezen. Sommige professionals hebben hun eigen kleurschakeringen. Hout is vaak in natuurlijke tinten of specifieke afwerkingen verkrijgbaar.

Structuur

Wil je iets uniekers voor je profielen? Overweeg dan een structuurfolie met een bepaalde korrelgrootte. Een andere mogelijkheid is om PVC kozijnen met een houtlook te installeren. Ze zijn goedkoper en lijken op echt hout.

Raambeslag

Scharnieren, deur- en raamkrukken zijn in diverse kleuren en vormen beschikbaar en bepalen voor een groot deel de uitstraling van je raam. Het raambeslag moet voldoen aan specifieke eisen op het gebied van duurzaamheid en sterkte.

4. Glassoort

Ook het type beglazing is een belangrijke keuze voor je uiteindelijke ontwerp.

Kies voor een glassoort met een uitstekende isolatiewaarde

Hoogrendementsglas (HR++) is weliswaar iets duurder, maar het levert aanzienlijke besparingen op. Het is dus een slimme investering op lange termijn.

Dubbel glas

Vroeger was standaard dubbel glas de go-to-optie voor energiezuinige renovaties. Het bestaat uit twee glasplaten met droge lucht ertussen. Vandaag zijn er nog betere glasopties op de markt.

HR glas

HR glas of hoogrendementsglas is bijna hetzelfde als dubbel glas, maar er zit ook een speciale coating op de contactoppervlakken van de glasplaten in de spouw. Dit verbetert de isolatiewaarde: je krijgt een U-waarde van 2,0 W/m²K.

HR+ glas

Bij HR+ glas zit er in de spouw een edelgas (krypton of argon) in plaats van droge lucht. Dit resulteert in een U-waarde van ongeveer 1,6 W/m²K.

HR++ glas

Nog beter dan HR+ is HR++ glas. De spouw bevat zowel de coating als het edelgas. Dit is momenteel de beste keuze voor hoogwaardige isolatie. De U-waarde is 1,1 W/m²K.

HR+++ of triple glas

Triple glas, ook wel HR+++ genoemd, kom je vooral bij energieneutrale nieuwbouwwoningen tegen. Het bestaat uit drie glasplaten met een beschermende coating en edelgas ertussen. De U-waarde is 0,6 W/m²K.

5. Extra functies en accessoires

Je kunt je valramen tot slot van verschillende accessoires voorzien. Vaak hebben de decoraties zowel een praktische als esthetische functie.

Rolluiken en zonwering

Als je valraam naar binnen opent, is het belangrijk dat je raamdecoratie niet in de weg hangt. Rolluiken zijn een goede optie. Shutters en jaloezieën zijn bijvoorbeeld niet geschikt.

Inbraakwerende maatregelen (beveiligen met extra slot, sluitnokken…)

Hoewel valramen minder inbraakgevoelig zijn, is extra veiligheid altijd verstandig. Denk aan opleg- of bijzetsloten, sluitnokken, enzovoort.

Privacy- of glasfolie

Vooral in badkamers of toiletten wil je voorkomen dat voorbijgangers naar binnen kunnen kijken. Privacy- of glasfolie biedt hier een effectieve oplossing. Zo hou je nieuwsgierige blikken buiten zonder lichtinval te verliezen.

Raamuitzetter

Een raamuitzetter is een handig verlengstukje dat je tussen je raamvleugel en profiel kunt klemmen. Zo kun je het valraam in een bepaalde stand houden voor bijvoorbeeld ventilatie. Ze zijn in verschillende stijlen en kleuren verkrijgbaar.

Beschermrekjes voor je kat

Valramen kunnen gevaarlijk zijn voor katten. Om te voorkomen dat ze klem komen te zitten, bestaan er beschermrekjes om tussen je valraam te klemmen.

Valraam met kruisverdeling

Waar in huis kan je valramen plaatsen?

Valramen komen het beste tot hun recht op specifieke locaties in je huis. Overweeg valramen met name voor ruimtes waar goede ventilatie essentieel is.

1. Badkamer

In tegenstelling tot gewone ramen laten valramen je genieten van een constante luchtstroom zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je privacy.

Het unieke ontwerp zorgt ervoor dat ze naar binnen openen en maakt ventileren in de badkamer mogelijk zonder het raam volledig open te zetten.

2. Keuken

Bepaalde kookluchtjes laten een sterke geur na in je keuken. Met een valraam kan je gemakkelijk regelen hoeveel frisse lucht je precies binnenlaat.

3. Slaapkamer

Een goede nachtrust is cruciaal en een frisse slaapkamer draagt daaraan bij. Valramen zijn ideaal omdat ze ongewenste insecten buiten houden vanwege hun beperkte openingsmogelijkheden. Andere ramen, zoals schuiframen, kunnen gemakkelijker toegang verschaffen aan insecten.

4. Woonkamer

De woonkamer is een plek om te ontspannen. Met valramen kun je de frisse lucht van buiten ervaren zonder aan comfort in te boeten.

In vergelijking met grote openslaande ramen of een schuifpui geven valramen je controle over de hoeveelheid lucht die je binnenlaat. Je zult het niet snel te warm of te koud hebben.

5. Kelder

De kelder is vaak een ruimte waar ventilatie essentieel is. Valramen laten snel en makkelijk frisse lucht binnen. Bovendien houdt het insecten tegen en creëer je een gezond binnenklimaat in huis.

6. Toilet

In het toilet is niet alleen privacy van groot belang, maar ook een goede ventilatie. Valramen bieden uitkomst: ze openen naar binnen, waardoor je de lucht kunt laten circuleren zonder het raam volledig te openen.

Daarnaast kun je met valramen de gewenste mate van ventilatie eenvoudig regelen, terwijl je geniet van de bescherming tegen nieuwsgierige blikken van buitenaf.

Maak de juiste keuze met ons advies
Vul ons offerteformulier in en ontvang niet alleen offertes, maar ook advies op maat over waar je jouw valraam het beste kunt plaatsen.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Valramen combineren met andere types ramen

Valramen kunnen eenvoudig met andere raamtypes gecombineerd worden. Je geniet met andere woorden van veel flexibiliteit op vlak van het ontwerp.

1. Valraam boven een vast kozijn

Dit raamtype staat ook bekend als een vast raam met bovenlicht. Het komt vaak voor bij oudere of meer klassieke huizen, zeker valramen met een verdiept profiel.

Vandaag is deze combinatie ook in PVC beschikbaar. Het onderste deel is een vast raam terwijl het kleinere bovenste deel een valraam is.

2. Valraam boven een draai- of kiepraam

Ook deze uitvoering heeft een klassieke uitstraling. In plaats van een vast raam aan de onderkant is hier een draai- of kiepraam geplaatst. Zo kan je ook het onderste raam openen. Het bovenste deel bestaat opnieuw uit een valraam.

Klein valraam

Enkele alternatieven

Als je op zoek bent naar alternatieven voor valramen, kan je onderstaande mogelijkheden zeker overwegen:

1. Klapramen of uitzetramen

Een klapraam lijkt op een valraam, maar het verschil zit in de hendel en scharnieren. Bij een klapraam zit de hendel onderaan en klapt de raamvleugel naar buiten open. Dankzij de goede afwatering is dit systeem ideaal voor ventilatie tijdens regen.

2. Draaikiepramen

Draaikiepramen ken je waarschijnlijk al. Dit veelvoorkomende raamtype combineert de functies van draai- en kiepramen in één systeem.

Je kunt het raam zowel opendraaien als in een kiepstand plaatsen voor een langdurige of kortstondige ventilatie in je woning.

Overweeg in het laatste geval zeker ook een vliegenraam: zo geniet je van frisse buitenlicht zonder ongewenste insecten binnenshuis.

Waarom voor valramen kiezen? [Voordelen]

Een valraam biedt de volgende voordelen:

  1. Inbraakwerend. Omdat het raam naar binnen toe opent, is het moeilijker voor inbrekers om het te forceren en zo je woning binnen te dringen.
  2. Gemakkelijk in gebruik. Een valraam is eenvoudig met één beweging te openen. Zo ventileer je jouw woning snel en eenvoudig.
  3. Zeer geschikt voor kleine ruimtes. Valramen zijn een goede oplossing voor kleine ruimtes zoals badkamers of toiletten. Deze ruimtes hebben op geregelde basis nood aan ventilatie.
  4. Makkelijk te plaatsen. Valramen zijn eenvoudig te monteren. Omdat het hang- en sluitwerk al voorgemonteerd is, kunnen de ramen direct in de kozijnen geplaatst worden.

Ook interessant voor jou:

Wat is een raamvalschaar?

+
Raamvalscharen zijn een alternatief voor gewone raamvalijzers. Met het scharnierpunt op het kozijn klapt het ijzer terug op het raamkozijn wanneer het raam dicht is. Als je het valraam ontgrendelt, klapt het raam naar binnen en neemt het de raamvalschaar mee in zijn beweging.

Wat is een stolpstel?

+
Als de deuren dichtgaan, komen ze in het midden tegen elkaar aan. Een stolpnaald zorgt ervoor dat vocht en tocht buiten blijven. Je ziet dit soort sluiting vaak bij huizen uit de jaren 30, maar vandaag komen ze steeds meer bij renovaties van verschillende soorten huizen voor.

Bijkomende info en advies op maat nodig? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk gratis offertes

Wil je een valraam in jouw woning laten plaatsen? Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van erkende ramen installateurs.

Deze voorstellen zijn op maat gemaakt en bevatten prijsvoorstellen en adviezen van meerdere professionals uit jouw buurt.

Zo kan je hun tarieven en aanbevelingen makkelijk vergelijken en ben je beter geïnformeerd over de mogelijkheden. Verstuur je aanvraag en profiteer van de meerwaarde van specialisten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.