HR glas herkennen: hoe controleer je zelf welke HR beglazing je bezit?

Ben je van plan je woning te isoleren? Voordat je concrete plannen maakt, is het verstandig te controleren welke soorten glas je momenteel bezit. HR glas kan je bijvoorbeeld op verschillende manieren herkennen. In dit artikel bespreken we drie handige methodes die je zelf kunt toepassen. Zo weet je direct welk glas jouw ramen bezitten en kan je ze (indien nodig) van betere isolatie-eigenschappen voorzien. Wil je meer info of advies op maat van specialisten? Vul ons offerteformulier in. 

Hoe kan je zien of je HR glas in huis hebt?

Een van de elementen die het energielabel van je huis sterk beïnvloeden, is het soort beglazing van je ramen en/of deuren. Daarom is het handig dat je weet welk type glas in je woning voorkomt. 

Hoogrendementsglas heeft uitstekende isolerende eigenschappen. Bezit je dit type glas, dan voldoe je aan de huidige isolatienormen. Hieronder bespreken we drie methodes die je zelf kunt toepassen om HR glas te herkennen. 

Methode 1: controleer de code op de aluminium strip

Een snelle en eenvoudige manier om te controleren of je HR beglazing bezit, is door de geprinte code op de aluminium strip tussen de glasbladen of in de spouw te lezen. Die geeft niet alleen de naam van de fabrikant weer, maar ook de details van het glas zelf. 

Zie je de letters ‘HR’ staan? Dan bestaan je ramen uit hoogrendementsglas. Heb je cijfercodes zonder ‘HR’? Dan bezit je waarschijnlijk gewoon dubbel glas

Wil je zeker zijn dat je beglazing wel of niet HR glas is?

Voer de code eens in op Google. In de meeste gevallen kom je daarna op de website van de fabrikant uit. Op deze webpagina vind je normaal gezien een technische fiche met alle benodigde info. Vermelden de glasproducenten geen data op hun online platform? Dan kan je de fabrikant telefonisch contacteren

Methode 2: lucifertest (vlam of ledlamp smartphone)

Een andere methode is de lucifertest. De onzichtbare metaalcoating aan de binnenkant van een van de glasbladen van hoogrendementsglas speelt hier een belangrijke rol. 

Voor deze test heb je een lichtbron zoals een lucifer, aansteker, zaklamp of ledlamp van je smartphone nodig. Hou de vlam of het licht op ongeveer 5 centimeter afstand en kijk schuin naar je beglazing. Op basis van het aantal weerspiegelingen dat je ziet, weet je welke glassoort je in huis hebt: 

  • Twee vlammetjes: enkel glas
  • Vier vlammetjes in dezelfde kleur: dubbel glas
  • Vier vlammetjes waarvan het tweede of het derde een andere kleur heeft: HR glas. De speciale coating van hoogrendementsglas zorgt voor de afwijkende kleur. 
Verschillende types HR beglazing

Welke soort HR++ beglazing heb je precies?

Afhankelijk van de positionering van de metaalcoating bestaan er drie soorten HR++ beglazingen.

HR++ glas bestaat uit twee glasbladen met vier glaszijden. Begin met tellen vanaf de buitenbeglazing. De eerste glaskant is zo de buitenkant van de buitenbeglazing.

De binnenkant van de buitenbeglazing is vervolgens de tweede glaszijde. De derde glaskant is tot slot de binnenzijde van het tweede glasblad. 

Met deze informatie in het achterhoofd, begrijp je de volgende drie soorten HR++ beglazing

  • Type 1: er zit een solar coating op de derde glaskant. 
  • Type 2: er zit een High Performance Low E coating op de tweede glaszijde. 
  • Type 3: er zit zowel een solar coating op de tweede glaskant als een Performance Low E coating op de derde glaszijde. 

Met de lucifertest kan je zelf controleren aan welke kant de coating zit. Sta aan de binnenkant van het glas en hou een lichtbron op ongeveer 5 centimeter van de beglazing vandaan. Kijk nu schuin op het glas. Normaal zie je vier vlammetjes weerspiegeld: 

  • Enkel het tweede vlammetje heeft een afwijkende kleur: type 1.
  • Alleen het derde vlammetje heeft een andere kleur: type 2.
  • Zowel het tweede als derde vlammetje heeft een andere kleur: type 3.
Op zoek naar een specialist?
Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat.

Hoe herken je triple glas (HR +++)?

Triple glas herken je aan het feit dat er niet een, maar twee aluminium strips in de spouw van de beglazing zijn. HR+++ glas bestaat immers uit drie glasbladen met telkens daartussen een laag edelgas. Daarnaast heeft het twee metaalcoatings in tegenstelling tot HR+ en HR++ die er een hebben.  

Ook triple glas kan je herkennen door de code op de aluminium strip te controleren of de lucifertest uit te voeren. 

3. Methode 3: KIWA-keurmerk

De laatste methode om HR glas te herkennen, is erg simpel. Als je beglazing het KIWAkeurmerk bezit, ben je zeker dat je HR glas hebt.

Deze gecertificeerde instantie keurt de isolatiewaarde van alle types hoogrendementsglas. Vind je dit icoontje terug, dan weet je direct dat je met een type HR glas te maken hebt.

Hoe zie je het verschil tussen dubbel glas en hoogrendementsglas?

Het verschil tussen dubbel glas en HR glas is moeilijk te zien. Beide beglazingen hebben een aluminium strip tussen de twee glasbladen.

Het enige verschil is dat hoogrendementsglas een extra isolerende folie of metaalcoating heeft. Maar deze coating kan je niet met het blote oog waarnemen. 

Over het algemeen kan je ervan uitgaan dat een cijfercode zonder de letters ‘HR’ op dubbel glas duidt. Toch is het verstandig de code van de aluminium strip extra te controleren via een zoekmachine op het internet. Ook de lucifertest kan uitsluitsel geven. 

HR glas herkennen

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan specialisten

Ben je geïnteresseerd in de uitstekende isolerende eigenschappen van HR glas? Vul ons offerteformulier in en kom in contact met meerdere erkende ramen specialisten uit jouw regio.

Zij sturen je gratis en vrijblijvende offertes met prijsvoorstellen en aanbevelingen op maat op. Zo kan je tarieven en werkwijzen eenvoudig met elkaar vergelijken en maak je een beslissing die bij je woning en budget past.

Verstuur je aanvraag en geniet van de kwalitatieve meerwaarde van specialisten en hoogrendementsglas. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?
2*. Welk type raamkozijn wenst u?
3*. Hoeveel ramen of deuren wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.