Dubbele binnendeur: uitvoeringen, geschikte materialen en afwerkingen
Overweeg je een dubbele binnendeur in jouw woning te plaatsen? Dit artikel geeft je een overzicht van de uitvoeringen, geschikte materialen en afwerkingen die beschikbaar zijn. Laat je hier inspireren en ontvang advies op maat van specialisten in jouw buurt. Vul ons offerteformulier in.
Inhoud
Wat is een dubbele binnendeur?
Twee ruimtes van elkaar scheiden kan je doen door er een dubbele binnendeur tussen te plaatsen. Een voorwaarde voor het effectief scheiden van ruimtes is dat de dubbele deuren volledig sluiten.
Een dubbele binnendeur heeft een grote deuropening. Dit maakt het ook mogelijk om twee ruimtes met elkaar te verbinden.
Vervolgens heb je nog veel mogelijkheden als je kijkt naar materiaal en afwerking. Qua stijl kun je volledig naar eigen persoonlijke voorkeur kiezen.
De kenmerken van een dubbele binnendeur zijn de volgende:
- Brede opening: brede doorgang voor ruimtes die met elkaar verbonden moeten worden.
- Elegante symmetrie: gevoel van balans en harmonie geven aan je interieur.
- Verfijnde afwerking: luxe uitstraling door verschillende hardware-opties en verfijnde afwerkingen.
Gevoel van ruimtelijkheid en openheid
Een dubbele binnendeur heeft het voordeel dat de brede opening een gevoel van ruimtelijkheid en openheid in huis creëert. Daarbovenop kan je gebruik maken van een flexibele indeling van de ruimtes. Je kan de ruimtes opdelen en samenvoegen volledig naar je eigen behoeften en voorkeuren.
Mogelijke uitvoeringen van dubbele deuren binnenshuis
Kies je voor dubbele binnendeuren in jouw woning? Dan heb je de keuze uit een hele reeks mogelijke uitvoeringen:
- Klapdeur
- Scharnierdeur
- Taatsdeur
- Schuifdeur
We bespreken de verschillende uitvoeringen in meer detail hieronder voor jou.
1. Klapdeur
De eerste uitvoering is een dubbele klapdeur. Dubbele klapdeuren kunnen aan beide kanten openen en kunnen ook onafhankelijk van elkaar geopend en gesloten worden.
Je kan bijvoorbeeld de ene deur naar binnen openen terwijl de andere deur op hetzelfde moment naar buiten geopend wordt. Klapdeuren zijn de perfecte optie wanneer veel mensen door éénzelfde deur moeten of wanneer je je handen vol hebt.
2. Scharnierdeur
Dubbele scharnierdeuren zijn de meest voorkomende uitvoering in woningen. De deuren worden hierbij geplaatst in het kozijn en gaan maar naar één kant open. Bij een moderne dubbele scharnierdeur kiezen velen vaak voor onzichtbare scharnieren.
3. Taatsdeur
Een taatsdeur is een deur die om zijn eigen verticale as draait en langs beide kanten opent. Het grootste nadeel wanneer je kiest voor een taatsdeur is dat ze veel ruimte nodig hebben om te openen. Daarbovenop zijn ze een stukje duurder dan de andere uitvoeringen.
4. Schuifdeur
Tot slot kan je nog kiezen voor een dubbele schuifdeur. Het grote voordeel van deze uitvoering is dat het bijna geen ruimte inneemt als je de deur opent.
Schuifdeuren functioneren op een railsysteem met wieltjes waardoor je ze makkelijk kan laten plaatsen. Je kunt ervoor kiezen om de dubbele deur in de muur te laten schuiven of er net voor, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur.
Welke van deze uitvoeringen het beste bij jou past kan je ontdekken samen met een vakman in jouw buurt. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij vakmannen in jouw buurt via onderstaand offerteformulier.
Welke materialen zijn geschikt voor dubbele binnendeuren?
Er zijn veel materialen die je kan gebruiken voor dubbele binnendeuren:
- Hout
- Staal
- PVC
- Aluminium
- Glas
- MDF
We bespreken deze verschillende mogelijke materialen in meer detail hieronder voor jou.
1. Hout (eiken, beuken, afrormosia…)
Woon je in een landelijke of meer klassiek huis? Dan is een houten dubbele deur wellicht iets voor jou. Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en het beschikbare budget kun je kiezen uit verschillende houtsoorten.
De binnendeuren worden vaak geïnstalleerd in ruimtes met een stabiel vochtgehalte. Bijna alle houtsoorten zijn hiervoor geschikt: eik, beuk, grenen, dennen, afrormosia, afzelia, cumaru, esdoorn, etc.
Een bijkomend voordeel van een dubbele deur uit hout is dat je het hout eenvoudig kunt schilderen, waardoor je jouw binnendeuren op elk moment een heel nieuwe look kunt geven.
2. Staal
In een modern interieur kies je best voor een stalen dubbele binnendeur. De kleur van je deur kun je helemaal zelf kiezen, afhankelijk van de coating die je erop laat zetten.
Stalen deuren kom je vaak tegen in industriële ruimtes omdat staal zeer stevig is en niet snel beschadigd raakt.
3. Pvc
Pvc is het goedkoopste materiaal dat je kunt kiezen voor dubbele binnendeuren. Pvc dubbele deuren zijn zeer onderhoudsvriendelijk en zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar.
4. (Zwart) aluminium
Aluminium binnendeuren zijn een goedkoper alternatief voor stalen dubbele deuren. Door voor aluminium te kiezen, bespaar je zowel op productie- als afwerkingskosten. Een ander voordeel van aluminium ten opzichte van staal is dat het lichter is.
Daarbovenop kun je steellook deuren volledig op maat laten maken, zodat je wel de look van staal krijgt maar niet hoeft te betalen voor de duurdere stalen dubbele deur.
5. Glazen dubbele binnendeur
Een glazen dubbele binnendeur is zeer populair in moderne interieurs. Je kunt voor elke soort dubbele deur kiezen om met glas te werken, wat zorgt voor meer lichtinval en een groter ruimtegevoel creëert.
Ben je erg gesteld op je privacy? Dan kun je kiezen voor mat glas, waardoor je nog steeds profiteert van de lichtinval, maar niemand je van buitenaf kan zien.
6. MDF
Medium Density Fibreboard (MDF) bestaat uit een geperste plaat met een middelharde dichtheid. Fijngemalen houtresten worden met harsen aan elkaar verbonden. Je kunt ervoor kiezen om een dubbele binnendeur van dit materiaal op maat te laten maken.
Deze platen vind je echter ook in bijna elke doe–het–zelfzaak, waardoor je ook kunt kiezen om de deuren zelf te installeren en zo op installatiekosten te besparen.
Belangrijk is dat je een handige klusser bent om dit goed te laten verlopen.
Dubbele binnendeuren op maat decoreren: enkele creatieve opties
Voor de decoratie van dubbele binnendeuren kan je kiezen voor een aantal creatieve opties:
- Moderne onzichtbare scharnieren
- Boven- en zijlichten
- Enkel zijlichten
- Tongnaald
- Kantschuifsysteem
- Kozijn
- Smalle dubbele binnendeuren
We bespreken deze verschillende creatieve opties die je hebt om je binnendeur op maat te laten decoreren hieronder in meer detail voor jou.
1. Moderne onzichtbare scharnieren
Bij een moderne binnendeur wordt er vaak gekozen voor onzichtbare scharnieren. Deze scharnieren geven een mooie en strakke uitstraling aan jouw dubbele binnendeur.
In een modern interieur worden zo de strakke lijnen doorgetrokken in de deur. Je kan met deze scharnieren kiezen voor een 360° of 180° functionaliteit.
2. Boven- en zijlichten
Het toevoegen van een bovenlicht of zijlicht aan jouw binnendeur zorgt voor meer lichtinval in de ruimte. Door deze kleine raampjes boven en aan de zijkant van de deur te plaatsen, krijg je meer daglicht in de ruimtes die geen ramen hebben.
3. Enkel zijlichten
Ook met enkel zijlichten krijg je meer lichtinval. Zeker bij binnendeuren die de keuken scheiden van de leefruimte of living, is dit een aanrader. Zo houd je die ruimtes verbonden met elkaar.
4. Tongnaald
Door een tongnaald tussen jouw dubbele binnendeur te plaatsen voorkom je tocht. Zo’n tongnaald wordt ook wel een deurnaald genoemd en is een apart type aanslaglijst.
Het is een product of constructieonderdeel dat wordt toegepast bij het afsluiten van twee draaiende deuren. Hierbij kan je de deuren ook apart nog opendoen.
5. Kantschuifsysteem
Een kantschuifsysteem maakt het mogelijk de deur zowel boven als onder te vergrendelen met een metalen pin. Een metalen houder moet hierbij boven of onder het kozijn gemonteerd worden waar deze pin in valt. Op deze manier kan je de deur zonder enig probleem vastzetten.
6. Kozijn
Afhankelijk van de soort dubbele deur die je kiest, zijn kozijnen noodzakelijk of niet. Je kan hier wel in variëren: kozijnen met of zonder bovenlicht, variëren in de vorm van de kozijnen, …
7. Smalle dubbele binnendeuren
Smalle dubbele binnendeuren zijn de ideale keuze als je vooraf niet al teveel ruimte had. Het nadeel van het kiezen voor een smalle dubbele binnendeur is echter wel dat je dan beide deuren moet openen om erdoor te kunnen.
Hoe groot is een dubbele deur binnen? [Afmetingen]
Hieronder geven we een kort overzicht van de afmetingen van je binnendeur, afhankelijk van de ruwe muuropening die je hebt voorzien.
Als we kijken naar de deurhoogte, zien we het volgende:
Afmeting van de ruwe muuropening | Deurhoogte |
---|---|
204 – 206 cm | 201.5 cm |
214 – 216 cm | 211.5 cm |
234 – 236 cm | 231.5 cm |
Als we kijken naar de breedte van jouw dubbele binnendeur, zien we de volgende zaken:
Afmeting van de ruwe muuropening | Deurbreedte |
---|---|
133 – 138 cm | 63 cm |
143 – 148 cm | 68 cm |
153 – 158 cm | 73 cm |
163 – 168 cm | 78 cm |
173 – 178 cm | 83 cm |
183 – 188 cm | 88 cm |
193 – 198 cm | 93 cm |
Meer weten? Verstuur je aanvraag en ontvang bijkomende info, advies en offertes op maat
Verkrijg kosteloos en zonder verplichtingen offertes voor het selecteren van een dubbele binnendeur voor jouw huis. Verzamel uitgebreide informatie en vind inspiratie om zo de ideale keuze voor jouw situatie te maken.