Taatsdeur: hoe werkt het? Wat is de prijs?

De elegante taatsdeur is met z’n elegante uiterlijk en gebruiksvriendelijkheid de perfecte aanvulling in elk interieur. De deur opent naar beide richtingen en kan zelfs gebruikt worden zonder handen. Het is een investering die je op termijn zelfs geld kan opleveren. 

Lees verder en ontdek waarom de tijdloze taatsdeur de ideale keuze is voor jouw woning.

Ontvang gratis en vrijblijvend advies van ervaren experten

Hoe werkt een taatsdeur?

Een taatsdeur, ook wel pivoterende deur genoemd, opent met rond z’n verticale as te draaien. De scharnieren bevinden zich bij de deur bovenaan in het plafond, en onderaan in de vloer. Ze zitten dus niet, zoals bij klassieke draaideuren, in de omlijsting.

De manier van openen geeft een extra elegante uitstraling en zorgt daarnaast voor een naadloze integratie van de deur in de ruimte.

Stalen taatsdeur

Wat is het voordeel van de taatsdeur?

De taatsdeur is ideaal in een minimalistisch interieur. Door de alternatieve plaatsing van de scharnieren heeft de deur geen omkadering nodig. Het oogt daarom strak en eigentijds. De blikvanger is niet gewoon een deur, maar maakt jouw interieur af.

Qua functionaliteit brengt de taatsdeur ook een groot voordeel mee. De scharnieren zorgen dat elke deur, ongeacht z’n gewicht, moeiteloos openzwaait.

De vlotte beweging kan daarnaast in beide richtingen. Dit is vooral een groot voordeel als je geen handen vrij hebt om de deur te openen. 

Heb je kinderen of huisdieren? Ook dan is de taatsdeur met zachte sluiting ideaal. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over eventuele vingers dit tussen de deur terecht kunnen komen.

Bij de meeste taatsdeuren investeer je ineens in een automatische sluiting. Hierbij sluit de deur steeds geluidloos nadat je erdoor bent gegaan.

Er zijn meestal 2 posities waarop je de deur open kan laten staan. Dat is in beide richtingen, wanneer de deur 90 ° geopend is. Doordat je deur niet blijft open staan hou je meer warmte binnen & geluid buiten. 

Doordat een taatsdeur geen kozijn nodig heeft, is de deur meer deel van het interieur dan een gewone scharnierdeur. Het laat aangrenzende ruimtes hierdoor ook beter in elkaar overvloeien. Dit zorgt dat de ruimtes groter en meer open ogen. 

Ze maken een ruimte niet alleen groter, maar laten ook licht door. Dit is handig in een gebouw met beperkte lichtinval, zoals in een kantoor of horecazaak.

Glazen taatsdeur kantoor

Wat kost een taatsdeur inclusief montage gemiddeld?

Zoals eerder gezegd kan een taatsdeur kostenbesparend werken doordat ze stookkosten kunnen besparen. Deze besparing hangt niet samen met de initiële prijs van de taatsdeur. In aankoop betaal je er over het algemeen wat meer voor dan voor een klassieke draaideur.

De prijzen van taatsdeuren zijn heel uiteenlopend. Aanschaf en installatie van een taatsdeur begint bij de meeste aannemers vanaf zo’n 1.000 euro.

Wil je geen standaard taatsdeur, maar eentje gemaakt op maat van jouw wensen? Dan kunnen de kosten makkelijk rond de 3.000 euro liggen. 

Contacteer installateurs en ontvang gratis offertes op maat van jouw budget en situatie

Hoe wordt de deur bevestigd? [Mogelijke scharnieren]

Taatsdeuren worden bevestigd met behulp van een scharnier aan de bovenkant van de deur en een draaipunt onderaan deur. De scharnieren zitten niet zoals bij klassieke deuren aan de zijkant en in het kozijn.

Er zijn twee plaatsen waar je de scharnieren kan laten installeren. Beide zorgen voor een andere beweging.

Als eerste kan je kiezen om de scharnieren aan de zijkant van de boven- en onderzijde te plaatsen. De deur zal dan wat meer lijken op een klassieke draaideur. Het grote verschil is dat de deur naar beide zeiden open kan gaan.

Scharnieren taatsdeur aan de zijkant

De tweede manier is een centrale plaatsing. De taatsdeur kan dan in principe eindeloos rond z’n as draaien.

Taatsdeur centrale scharnieren

Installeren met vloerverwarming

Taatsdeuren kunnen probleemloos geïnstalleerd worden in ruimtes met vloerverwarming. Er zijn wel enkele aandachtspunten om het proces goed te laten verlopen.

Het is het onderste draaipunt dat moeilijkheden kan geven in combinatie met vloerverwarming. Gelukkig is het bij zo’n 99 % van de gevallen geen enkel probleem.

De taatsdeur zit voornamelijk vast met het scharnier in het plafond. Dit zit enkele centimeters diep. Het scharnier in de vloer zit meestal maximaal 1 centimeter diep. Gezien vloerverwarming lager zit, komt het niet met elkaar in contact.

Idealiter installeer je de vloerverwarming zo dat er geen buizen onder het draaipunt van de deur zitten. Maar zelfs als dat niet mogelijk is kan een taatsdeur geplaatst worden. Schakel hiervoor altijd een expert in. Zo heb je achteraf geen onvoorziene kosten. 

Wees zeker van een juiste installatie en vermijd problemen

Kan je zelf een taatsdeur plaatsen?

Een taatsdeur kan pas geplaatst worden als de vloer en de muren volledig afgewerkt zijn. Is alles afgewerkt? Dan kan je de opening opmeten. In principe kan je dit zelf, gezien er slechts twee scharnieren geplaatst moeten worden.

Belangrijk is dat het plafond stevig genoeg is om de deur te houden. Er zal anders extra versteviging nodig zijn.

Zoals met de meeste bouwwerken kan een wat meer ervaren doe-het-zelver de deur plaatsen, zolang er geen onvoorziene problemen optreden. Vraag om een correcte, veilige installatie te verzekeren best hulp aan een erkend installateur.  

Installateur taatsdeur

Speciaal systeem vereist vakkennis

Taatsdeuren laat je best door vakmensen plaatsen. De scharnieren werken niet op dezelfde manier als bij klassieke deuren, wat wel eens voor problemen kan zorgen. Je moet ze op die manier installeren en instellen dat de deur vlot opengaat en stilletjes sluit.

Installateurs hebben ervaring met deze specifieke installatie en zullen het dan ook probleemloos tot een goed einde kunnen brengen. Zo heb je enkele uren later een veilige taatsdeur, waar je nog jaren plezier van zal hebben. 

Krijg offertes op maat, vergelijk prijzen en bespaar

Vul het onderstaande offerteformulier in en kom in contact met ervaren installateurs uit jouw buurt. Ze zullen offertes opmaken op maat van jouw situatie. Vergelijk de offertes en bespaar makkelijk kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.