Vliegenramen maken: hoe begin je eraan? Benodigdheden en stappenplan

Vliegenramen maken is niet zo moeilijk, maar je hebt wel de juiste materialen en gereedschappen nodig. Bovendien is het beter om een idee te hebben van de werkwijze. In dit artikel vind je alle nodige info overzichtelijk terug. Zo kan je als doe-het-zelver zelf voor de plaatsing instaan. Met een vliegenraam geniet je van frisse buitenlucht zonder dat insecten je woning ongewenst binnenvliegen. Wil je de montage toch liever aan een professional overlaten? Vul ons offerteformulier in. 

Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts

Benodigde materialen voor de montage van een vliegenraam kopen

Voor de plaatsing van vliegenramen op maat heb je een aantal materialen en gereedschappen nodig: 

  • Horprofielen. 
  • Horgaas. 
  • Bevestigingsset. 
  • Inrolpees. 
  • Ijzerzaag. 
  • Afbreekmes. 
  • Metalen liniaal. 
  • Metaalboor. 
Vliegenramen maken

Hoe zelf een vliegenhor op maat maken? Een stap-voor-stap handleiding

Nu je de vereiste benodigdheden bij de hand hebt, kan je overgaan tot de plaatsing zelf. Je hebt de keuze uit twee soorten montage: ofwel zet je het hor in het kozijn zelf (inzethor), ofwel bevestig je het vliegenraam aan de buitenkant (voorzethor). 

Onderstaand stappenplan bevat uitleg voor beide plaatsingstechnieken. Zo kan je zonder enig probleem elk type vliegenraam voor je draairaam, (enkele) deur, schuifdeur of dakraam maken. 

Stap 1: kies een type horraam

Een inzethor en dakraamhor zijn vaste vliegenramen. Daarom zijn ze vooral handig wanneer je geen doorloop nodig hebt om een ruimte te verlaten of binnen te treden. 

Wil je een vast horraam dat ook voor een doorgang zorgt? Dan is een rolhor een interessante optie. Bij deze variant kan je het gaas gedeeltelijk openschuiven. Om het horraam opnieuw te sluiten, rol je het gewoon op. 

Wat deuren betreft, kies je best voor een scharnierend raam: zo kan je de deur zeker open zetten en sluiten. 

Naast inzethorren (vaste vliegenramen) kan je ook voor voorzethorren kiezen. Bij dit type vliegenraam bevestig je de hor aan de buitenzijde. Zo kan je op ieder moment een doorgang maken. 

Heb je een type vliegenraam gekozen? Controleer zeker dat je de maten correct opmeet

  • Voorzethor: meet de binnenmaten (hoogte en breedte) van het kozijn op. 
  • Inzethor: gebruik opnieuw de binnenmaten van het kozijn, maar trek er telkens 4 centimeter af.  

Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld

Stap 2: maak de profielen voor de horren

Vervolgens is het tijd om de profielen op maat te zagen met een ijzerzaag. Schaf voor jouw type horprofielen de juiste handgrepen, hoekstukken en scharnieren aan. Vaak kan je alle onderdelen samen in een set aankopen. Monteer ze aan het opbouwkader of profiel. 

Heb je vliegenramen die breder of hoger zijn dan één meter?

Horren met grotere maten installeer je best met een tussenprofiel of tussenblokje. Zo maak je een dwarsverbinding en garandeer je dat jouw horraam een stevige opbouw heeft. Plaats het tussenprofiel waterpas. 

Stap 3: plaats het horgaas in het frame

Daarna kan je het horgaas over je profielen leggen en aandrukken met de inrolpees. Zorg ervoor dat je het eerst in de lengte strak trekt en daarna in de breedte. Laat de pees in het profiel zitten en verwijder deze later met een afbreekmes.

Ook het overtollige gaas snij je met het mes af. Bovendien is het verstandig een metalen liniaal te gebruiken: zo voorkom je beschadigingen aan het horgaas. 

Inrolpees horgaas

Stap 4: bevestig het vliegenraam

Nu jouw vliegenraam af is, moet je het uiteraard nog plaatsen. Hoe je de werken precies aanpakt, verschilt per soort vliegenraam. 

Inzethor (vast vliegenraam)

De montage van een inzethor is eenvoudig: plaats het vaste vliegenraam in het kozijn en maak het vervolgens vast met de meegeleverde schuifjes. Wanneer je ze een kwartslag draait, komt de hor los en kan je het raam makkelijk openen. Het vliegenraam zet zichzelf in het kozijn vast.  

Voorzethor (scharnierend vliegenraam op kozijn)

Een voorzethor bevestigen is iets ingewikkelder, maar zeker doenbaar. Boor eerst met een metaalboor gaatjes in de zijkant van de lange zijde van de hor. Schroef daarna alle scharnieren bovenaan vast.

Herhaal dezelfde handelingen voor het onderste deel van de scharnieren. Zorg er telkens voor dat het vliegenraam waterpas staat. 

De horprofielen steken bij een voorzethor altijd wat uit. Dit is niet erg: het zorgt ervoor dat je het raam kunt openen en sluiten zonder dat je de hor moet verwijderen. 

Meer info en advies nodig?

Stap 5: monteer de handgreep

De laatste stap is de montage van de handgreep en horsluiting. Boor gaatjes in het kozijn en monteer het handvat met het magneet- of kliksysteem. Tot slot hang je de hor terug in de scharnieren.

Als je de mooie uitstraling wil behouden en van een lange levensduur wil genieten, is het essentieel om de voorzethor op regelmatige basis te reinigen. Gebruik gewoon lauwwarm water en een borstel: agressieve schoonmaakmiddelen zijn niet vereist.

Vliegenraam regelmatig schoonmaken

Een vliegenraam in je woning laten plaatsen? Vergelijk info, advies en offertes van deskundigen

Vul onderstaand offerteformulier in en kom in contact met verschillende deskundigen in jouw regio. Zij sturen je gratis en vrijblijvend offertes op maat op.

Zo kan je tarieven en aanbevelingen eenvoudig met elkaar vergelijken en vind je de beste oplossing voor jouw woning. Laat de plaatsing over aan ervaren deskundigen en geniet van een kwalitatief vliegenraam op maat en met een lange levensduur.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1*. Hoeveel vliegenramen wenst u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.