Condens tussen dubbel glas: hoe oplossen?

Helpt een ander soort glas tegen condensvorming tussen dubbel glas? Hoe vaak per jaar moet je je ramen controleren? In dit artikel lees je alles over condensatie. Aarzel niet om een specialist in te schakelen en te profiteren van voordelen op de definitieve prijs.

Hoe kan condensvorming optreden bij dubbele beglazing?

Condensvorming ontstaat wanneer het vocht in de lucht in aanraking komt met een relatief kouder oppervlak. Bij dubbele beglazing kan condens op drie verschillende plaatsen ontstaan: aan de binnenkant, aan de buitenkant en tussen de twee glaspartijen.

Condensatie tussen dubbel glas.

Wat zijn oorzaken van condensatie?

Condensatie ontstaat altijd wanneer er een hoge luchtvochtigheid is in combinatie met een kouder oppervlak. In volgende paragrafen vind je een overzicht van verschillende oorzaken:

Waarom beslaat dubbelglas aan de binnenkant en buitenzijde?

Wanneer je last hebt van condensvorming aan de binnen- of buitenkant, is dit te wijten aan de U-waarde van het glaswerk.

Hoe beter de U-waarde, hoe minder warmte (of koude) het glas doorlaat. Je krijgt dus condens omdat de glaspartij zelf sterk gekoeld is tegenover de aangrenzende ruimten.

Oorzaak condens tussen dubbel glas

Als je condens tussen twee glasplaten hebt, heb je een groter probleem. Hier kunnen enkele oorzaken voor zijn:

  • Oorzaak 1: productiefout. Hoewel onwaarschijnlijk, kan het toch eens voorvallen dat er een productiefout door de mazen van het net glipt. Als je het vermoeden hebt dat het om een fabricagefout gaat, neem je best even contact op met je glasplaatser. Deze kan de situatie beoordelen en adviseren over de te nemen stappen.
  • Oorzaak 2: plaatsingsfout. Glas is op zichzelf al een delicaat product. Dubbel glas is verzegeld tegen vocht, maar het kan wel eens gebeuren dat deze verzegeling beschadigd raakt bij de plaatsing. In dat geval kan het vocht tussen de twee glasplaten van je raam en condens tussen het glas vormen.
  • Oorzaak 3: levensduur verstreken. Ook dubbel glas heeft een houdbaarheidsdatum. De meeste ramen houden het zo’n tien jaar uit. Staan je ramen er al langer dan tien jaar in? Dan is de kans groot dat ze gewoon op zijn en dat je je ramen moet laten vervangen
  • Oorzaak 4: achterstallig onderhoud. Je ramen en kozijnen krijgen in hun leven heel wat te verduren. Ze moeten weer en wind weerstaan en tal van insecten maken je ramen het leven zuur. Bovendien moeten houten kozijnen en het kitwerk regelmatig nagekeken en hersteld worden.
Ben je op zoek naar een specialist of advies op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Hoe condens verwijderen uit dubbel glas of condensvorming stoppen?

Heb je condens tussen het glas van je dubbel glas of driedubbele beglazing bemerkt? Dan is het glaswerk niet meer te redden. Dubbele beglazing met condens tussen het glas kan je niet herstellen

In het geval van condens tussen dubbel glas of kalkvorming tussen de twee glasplaten neem je best contact op met een glasinstallateur om je ramen te vervangen.

Is het belangrijk om condensatie te verwijderen? 

Condens aan de binnenkant of condensatie aan de buitenkant van je raam verwijderen heeft niet erg veel zin. Als het een regelmatig wederkerend probleem is, kan je best een vochtspecialist contacteren. Met wat geluk betreft het een ventilatieprobleem, dat eenvoudig te verhelpen is. 

Lekkage in je dubbel glas

Dat wil zeggen dat er vocht tussen de twee glasplaten zit, dan verlies je erg veel isolatiewaarde en ook oogt het niet mooi. De spouw van je raam dient net als bufferzone om de warmteverschillen op te vangen. Na verloop van tijd kan de zichtbaarheid door je ruit zodanig afnemen dat je uiteindelijk te maken krijgt met kalkafzetting.

Hoe voorkom ik condens op dubbel glas?

Condensatie kan het best worden voorkomen door je woning goed te ventileren. Door goed te ventileren daalt de luchtvochtigheid in je woning, wat condensvorming aan de binnenkant van je ruit vermindert. 

Verder moet je achterstallig onderhoud vermijden en je ruiten goed onderhouden. Denk hierbij aan het onderhoud van de kozijnen, het opnieuw kitten van naden en het twee keer per jaar smeren van de scharnieren. 

Condensvorming bij dubbel beglazing.

Dekt de verzekering vocht tussen dubbel glas?

Schade aan je ruit door condens tussen je dubbel glas valt onder je brandverzekering. Voor je brandverzekering telt elke ruit als een aparte franchise of vrijstelling. 

Anderen bekeken ook

Dubbele beglazing installeren
Dubbel beglazing verplicht
In dit artikel lees je of dubbele beglazing verplicht is in België. Je ontdekt ook hoe je kunt profiteren van mogelijke financiële ondersteuning en meer.
Opmeten van dubbel glas
Dikte dubbel glas
In dit artikel vind je alles over de dikte van dubbelglas. Ontdek meer over de ideale dikte van dubbele beglazing en meer.

Last van condens op je ramen? Ben je verzekerd voor vocht? Raadpleeg specialisten in je buurt en ontvang offertes

Herken jij bovenstaande beschrijvingen? Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor condens in je dubbele beglazing.

Vergelijk zo veel mogelijk offertes. Op die manier kan je prijzen en pakketten vergelijken en zo de beste keuze maken voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?

2*. Welk type raamkozijn wenst u?

3*. Hoeveel ramen of deuren wenst u te plaatsen?

4. Beschrijving van uw project

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.