Prijs ramen per m2: kostprijs per materiaal en raamtype

Ben je nieuwsgierig naar de prijs van ramen per m2 voor je huis? In dit artikel ontdek je hoe de kosten variëren per materiaal en raamtype. Of je nu op zoek bent naar pvc, houten, of aluminium ramen, je vindt hier duidelijke informatie om je te helpen bij het maken van de juiste keuze. Ontdek in dit artikel de gemiddelde prijzen per raamtype.

Wat kosten nieuwe ramen?

Het uitkiezen van ramen voor je huis is geen makkelijke keuze. Het gaat niet alleen over stijl of hoe ze open en dicht gaan. Het draait ook om het materiaal, want deze keuze beïnvloedt niet alleen hoeveel je gaat betalen, maar ook wat je ervoor terugkrijgt.

Ontdek hieronder de kostprijs per type raam in een kort overzicht.

Prijzen pvc ramen

Als je portemonnee een belangrijke factor is, dan zit je met pvc ramen helemaal goed. Ze zijn betaalbaar, met prijzen die meestal schommelen tussen de € 200 en € 400 per vierkante meter.

Wat pvc zo geliefd maakt, is dat ze robuust zijn, makkelijk in onderhoud, en heel goed isoleren. Ze zijn wel gevoeliger voor krassen, en schilderen wordt ook wat moeilijker.

Maar als je zoekt naar een oplossing die zowel vriendelijk is voor je portemonnee als voor je wooncomfort, dan vormen pvc ramen een goede keuze die de balans tussen prijs en kwaliteit perfect weet te vinden.

Prijzen houten ramen

Houten ramen, met hun natuurlijke charme en warme uitstraling, liggen qua prijs iets hoger: denk aan een gemiddelde prijs tussen € 300 en € 500 per vierkante meter.

Houten ramen hebben uitstekende isolerende eigenschappen en kan je gemakkelijk schilderen of aanpassen aan je persoonlijke stijl. Het vereist wel regelmatig onderhoud, zoals lakken of verven, om het in topconditie te houden.

De prijs van een houten raam, zoals te zien op de foto, is hoger dan die van bijvoorbeeld een PVC-raam.

Prijzen aluminium ramen

De kostprijs voor aluminium ramen ligt tussen de € 600 en € 800 per vierkante meter. Aluminium ramen zijn vaak het middelpunt in een moderne woning. Dit type raam is niet alleen sterk en onderhoudsarm, maar ook veelzijdig in stijl.

Prijzen stalen ramen

Stalen ramen zijn een premium keuze en kunnen variëren in prijs, maar zijn over het algemeen het duurst, vaak beginnend bij gemiddelde prijzen van ongeveer € 800 per vierkante meter.

Staal biedt de perfecte sterkte en duurzaamheid, waardoor het een uitstekende keuze is voor elegante, dunne raamframes en grootschalige glazen oppervlakken. Dit type raam is ook bijzonder onderhoudsarm en kan een leven lang meegaan.

Ben je op zoek naar een exacte prijs specifiek voor jouw situatie?
Vul dan snel dit formulier in en ontdek prijzen op maat.
arrow Ontdek exacte prijzen

Gemiddelde prijs per raamtype

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe ramen, is de keuze van het raamtype van groot belang. Deze keuze beïnvloedt niet alleen de functionaliteit, maar ook de kosten van je nieuwe ramen.

Vast raam

Vaste ramen, die niet open kunnen, zijn vaak een slimme keuze als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke oplossing.

Ze zijn ideaal voor plekken in je huis waar je zonlicht wilt binnenlaten, maar waar frisse lucht niet per se nodig is.

Er bestaan verschillende mogelijkheden wanneer je overweegt om een vast raam aan te schaffen:

 • Pvc: € 100 tot € 200 per m², ideaal voor een budgetvriendelijke optie.
 • Hout: € 150 tot € 250 per m², biedt een klassieke uitstraling en goede isolatie.
 • Aluminium: € 250 tot € 350 per m², bekend om zijn duurzaamheid en moderne look.

Draai-kiepraam

Draai-kiepramen zijn handig vanwege hun dubbele functionaliteit: ze kunnen zowel draaien als kantelen. Dit maakt ze een praktische keuze voor wie flexibele ventilatiemogelijkheden wil, zonder in te leveren op gebruiksgemak.

Ook hier heb je de keuze uit verschillende mogelijkheden:

 • Pvc: € 150 tot € 250 per m², een praktische en onderhoudsvriendelijke keuze.
 • Hout: € 250 tot € 350 per m², voegt een natuurlijk, warm element toe.
 • Aluminium: € 400 tot € 500 per m², voor een strak design en robuuste bouw.
Draai-kiepraam.

Valraam

Valramen, die openen door naar binnen of naar buiten te kantelen, zijn ideaal voor kleinere ruimtes zoals badkamers. Ze bieden ventilatie zonder veel ruimte in beslag te nemen, wat ze een handige keuze maakt in krappe hoekjes.

De materiaalkeuze: 

 • Pvc: € 175 tot € 275 per m², combineert functionaliteit met betaalbaarheid.
 • Hout: € 250 tot € 350 per m², biedt een traditionele uitstraling.
 • Aluminium: € 425 tot € 525 per m², voor een weerbestendige en moderne keuze.

Schuifraam

Een schuifraam is een slimme keuze voor plekken waar je weinig ruimte hebt voor een openslaand raam, zoals bij een terras. Schuiframen schuiven soepel open en dicht, wat ze zowel praktisch als ruimtebesparend maakt.

 • Pvc: € 700 tot € 800 per m², een budgetvriendelijke optie voor grotere raamoppervlakten.
 • Hout: € 800 tot € 900 per m², brengt elegantie en klassieke schoonheid.
 • Aluminium: € 1.100 tot € 1.300 per m², biedt de sterkte die nodig is voor grote raamformaten.

Hoeveel kosten nieuwe ramen? (Prijs per raamtype)

Sinds 2020 is dubbelglas de standaard in elke woning. Dit type glas is de meest budgetvriendelijke optie en biedt een basisniveau van isolatie.

Maar als je kijkt naar glas met betere prestaties, zoals hoogrendementsglas, akoestisch glas of zonwerend glas, liggen de kosten natuurlijk hoger.

Binnen hoogrendementsglas heb je verschillende gradaties. Deze worden vaak aangeduid met ‘plusjes’. Hoe meer plusjes, hoe beter de isolatiekwaliteit. HR+++ glas, ofwel triple glas, biedt de hoogste isolatiewaarde.

Een betere kwaliteit van het glas zorgt niet alleen voor een goede isolatie, maar helpt ook om de warmte in je huis beter te behouden.

Hoe meer de warmte wordt vastgehouden, hoe lager je energierekening uitvalt. Dat maakt hoogrendementsglas een investering die zich op termijn terugbetaalt, zowel in comfort als in besparing op de energiekosten.

Hieronder vind je enkele gemiddelde prijzen per vierkante meter voor verschillende glassoorten, inclusief btw en exclusief montagekosten.

Denk eraan dat de uiteindelijke kosten ook beïnvloed kunnen worden door het gekozen raammateriaal en de moeilijkheidsgraad van de installatie.

Soort glasGemiddelde prijs per m²Jaarlijkse besparing op energiekosten (voor 20 m² glas)
Dubbelglas€ 50€ 150 – € 170
HR-glas€ 55€ 200 – € 220
HR+-glas€ 60€ 260 – € 280
HR++-glas€ 65€ 280 – € 300
HR+++-glas€ 110€ 310 – € 330

Andere factoren die prijs beïnvloeden

Uiteraard zijn er ook nog andere factoren buiten het type glas en materiaal die de prijs beïnvloeden. Hieronder vind je enkele aandachtspunten.

Montagekosten

Dit hangt af van hoe moeilijk het is om de nieuwe ramen te installeren en de professionaliteit van de vakman. Het is altijd slim om meerdere offertes te vergelijken om een idee te krijgen van wat redelijke montagekosten zijn voor jouw situatie.

Btw

De btw kan aanzienlijk bijdragen aan de totale kosten van je nieuwe ramen, afhankelijk van het geldende tarief. Afhankelijk van je locatie en de aard van het project kan het btw-tarief verschillen, wat de gemiddelde prijs van je nieuwe ramen kan verhogen of verlagen.

Extra opties

Net als bij het kopen van een auto, bieden ramen ook verschillende extra’s die zowel het comfort als de functionaliteit kunnen verbeteren. Deze opties zorgen er dan wel voor dat de kostprijs hoger wordt.

 • Zonwerend glas: dit is een uitstekende optie voor ramen die veel direct zonlicht ontvangen, vooral als ze op het zuiden gericht zijn.
 • Vliegenramen: handig om insecten buiten te houden, vooral in de zomermaanden.
 • Extra stevige vliegenramen: een must als je huisdieren hebt, om schade te voorkomen.
 • Ventilatieroosters: deze zijn bijzonder nuttig in ruimtes met vaste ramen om een continue luchtstroom te garanderen.
 • (Elektrische) rolluiken: ideaal voor mensen die in complete duisternis willen slapen.
Vind dé raamspecialist in jouw buurt
Vraag hier je offertes!

Hoe duur zijn de duurste ramen?

Onder de verschillende raamtypes, zoals vaste ramen, draai-kiepramen en schuiframen, springen schuiframen eruit als de duurste optie.

Het eerste dat je opvalt bij schuiframen is hun grootte. Ze hebben vaak een groter oppervlak dan andere raamtypes, wat betekent dat er meer materiaal nodig is. Dit alleen al drijft de gemiddelde prijs op.

Een ander aspect dat de prijs van schuiframen beïnvloedt, is het technische ontwerp. Schuiframen vereisen een complexere constructie dan vaste of draai-kiepramen.

Dit komt door het schuifmechanisme dat soepel en betrouwbaar moet werken, wat extra vakmanschap en precisie vereist tijdens de productie en installatie.

De montagekosten van schuiframen zijn ook een factor om rekening mee te houden. Door hun omvang en complexiteit kan de installatie meer tijd in beslag nemen, wat de totale kosten kan verhogen.

Daarnaast kunnen de btw en extra kosten voor speciale afwerkingen, zoals een specifiek glastype of extra isolatie, de prijs verder opdrijven.

De prijs om een raam te laten installeren kan in sommige gevallen hoger zijn dan wanneer je het zelf plaatst.

Wat zijn de goedkoopste ramen?

Zit je met een beperkt budget? Kies dan voor ramen uit kunststof. Je kan deze ramen verkrijgen in verschillende stijlen en kleuren.

Pvc ramen vereisen bovendien zeer weinig onderhoud en hebben een lange levensduur. Het enige nadeel van dit materiaal is dat ze invloed kunnen ondervinden van hoge temperaturen.

Wat is de premie voor nieuwe ramen in 2024?

Wanneer je overweegt om je ramen te vervangen, is het goed om te weten dat er in 2024 allerlei premies beschikbaar zijn die je kunnen helpen met de kosten.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de meeste premies, moet jouw huis vaak ouder zijn dan 15 jaar. Dit is bijvoorbeeld het geval voor de bekende Mijn VerbouwPremie. Je inkomen speelt ook een rol: er zijn vaak meer premies beschikbaar voor mensen met een lager inkomen.

Bedrag

Voor de premie die je krijgt bij het vervangen van je ramen, hangt echter af van jouw situatie. Neem bijvoorbeeld de Mijn VerbouwPremie.

Als je in de laagste inkomenscategorie valt en je bent eigenaar-bewoner, kan deze premie oplopen tot wel 50% van je totale kosten, met een maximum van € 5.500.

Voor mensen in de middelste inkomenscategorie kan dit bedrag lager uitvallen, tot zo’n 35% van de factuur, maar dan tot maximaal € 3.850.

Naast de Mijn VerbouwPremie zijn er nog andere premies beschikbaar, zoals de Totaalrenovatiebonus van Fluvius, die je kunt ontvangen als je meerdere energiebesparende maatregelen neemt. Deze bonus loopt op van € 1.250 tot € 4.750, afhankelijk van het aantal uitgevoerde maatregelen.

Daarnaast kunnen er ook gemeentelijke premies beschikbaar zijn, afhankelijk van waar je woont. Het is dus altijd een goed idee om te controleren wat er lokaal beschikbaar is.

Ben je op zoek naar advies op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang advies op maat

Prijs ramen berekenen

Als je een duidelijk beeld wilt krijgen van wat nieuwe ramen je gaan kosten, is het gebruik van een online calculator een praktische oplossing.

Zo’n calculator helpt je om een schatting te maken van de kosten, rekening houdend met alle factoren die besproken worden in dit artikel.

Zo’n calculator houdt er ook rekening mee in welke regio je woont wat vooral nuttig is als je in een regio woont waar specifieke premies voor energiebesparing of renovatie beschikbaar zijn.

Door je postcode en andere relevante informatie in te voeren, kan de calculator deze premies berekenen en toevoegen aan je totale kostenoverzicht.

Naast het gebruik van een calculator, is het ook een goed idee om persoonlijke offertes aan te vragen. Dit kun je doen door ons offerteformulier in te vullen.

Met dit formulier kun je gratis op maat gemaakte offertes aanvragen bij verschillende experts. Zij zullen je dan prijsvoorstellen doen op basis van jouw specifieke situatie en wensen.

Zelf raam plaatsen of specialist inschakelen?

Zelf ramen plaatsen kan een uitdagend, maar lonend project zijn als je handig bent. Dit traject betekent dat je alleen voor de materialen betaalt, wat kan leiden tot een aanzienlijke kostenbesparing. Echter, er zijn enkele belangrijke overwegingen:

 1. Vaardigheid en precisie: ramen plaatsen vereist nauwkeurigheid en kennis over isolatie, waterdichtheid en beveiliging.
 2. Tijd en inspanning: het zelf plaatsen van ramen kost tijd en fysieke inspanning.
 3. Geen professionele garantie: bij zelfinstallatie ontbreekt de garantie en service die een professional biedt.
 4. Risico op fouten: zonder ervaring is er een groter risico op fouten, wat kan leiden tot toekomstige problemen zoals lekkage.

Het inschakelen van een specialist om je ramen te plaatsen, biedt verschillende voordelen:

 1. Expertise en ervaring: professionals hebben de nodige expertise en ervaring om ramen correct en efficiënt te plaatsen.
 2. Garantie en service: een specialist biedt garantie op het werk en de gebruikte materialen.
 3. Tijdbesparing: een professional kan de klus sneller uitvoeren dan een doe-het-zelver.
 4. Advies op maat: een specialist kan advies geven over materialen, stijlen en isolatie-opties die het beste passen bij je woning en behoeften.
Witte ramen.

Tips om prijzen te vergelijken

Bij het kiezen tussen zelf plaatsen of een specialist inschakelen, is het belangrijk om prijzen te vergelijken. Hier zijn enkele tips:

Offertes vergelijken

Vraag offertes aan bij verschillende specialisten en vergelijk deze grondig. Let op de details van wat elke offerte inhoudt, zoals de kosten van materialen, arbeid, en eventuele extra’s.

Kijk na welke werkzaamheden inbegrepen zijn

Controleer of de offerte alle noodzakelijke werkzaamheden omvat, zoals het verwijderen van oude ramen, installatie en afwerking. Dit voorkomt verrassingen in kosten na afronding van het project.

Kijk verder dan de prijs

De goedkoopste optie is niet altijd de beste. De kwaliteit van de materialen, de reputatie van de expert en de garantie is heel belangrijk. Goedkoper kan op lange termijn duurder uitvallen wanneer de kwaliteit niet voldoet.

Wil je nieuwe ramen op maat plaatsen? Vul het offerteformulier in en ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen

Weet je nog niet zeker welke ramen het beste bij jouw situatie passen? Of heb je behoefte aan een gedetailleerd kostenoverzicht? Maak dan gebruik van ons eenvoudige en handige offerteformulier.

Vul het in en ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen van verschillende experts. Zo kun je op jouw gemak de verschillende opties en prijzen vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.