Zonwerende ramen: een interessante oplossing? Wat zijn de alternatieven?

Kamp je met oververhitting in huis tijdens zonnige dagen? Zonwerende ramen kunnen de oplossing zijn. Ontdek in dit artikel hoe ze helpen om je huis koel en comfortabel te houden, en welke alternatieven er zijn als je twijfelt over deze investering.

Waarom investeren in zonwering?

Of je nu kiest voor zonwerende ramen of handige raamfolie, het is sowieso een slimme investering. Zonwering houdt je huis koeler en comfortabeler als de temperaturen buiten oplopen.

En het mooie is, het kan zelfs schelen in de energierekening. Door de warmte van de zon te reflecteren of te filteren voordat deze binnenkomt, heb je minder airco nodig.

Oververhitting vermijden

Grote ramen kunnen veel zonlicht binnenlaten, wat fijn is, maar ook voor een continue sterke opwarming kan zorgen. Zonwerend glas of raamfolie helpt om deze oververhitting te verminderen door de warmte van de zon grotendeels buiten te houden. Dit resulteert in een meer gecontroleerde en aangenamere binnentemperatuur.

Hoeveel graden scheelt zonwerend glas?

Het gebruik van zonwerend glas of raamfolie kan aanzienlijk schelen in de binnentemperatuur. Afhankelijk van het product en de situatie, kan het de binnentemperatuur met 7 tot 8 graden verlagen in vergelijking met normaal glas. Dit maakt een groot verschil in hoe comfortabel je je voelt in huis, vooral tijdens de piek van de zomer.

Nadelen van zonwerende ramen

  • Beperkte warmtewinst in de winter

Een nadeel van zonwerende beglazingen is dat ze in de winter de warmte van de zon ook buiten houden. Hoewel dit in de zomer een voordeel is, kan het in de winter betekenen dat je meer moet verwarmen om je huis warm te houden.

  • Verminderde effectiviteit t.o.v. buitenzonwering

Terwijl zonwerend glas tot 60% van de zonnewarmte kan blokkeren, is buitenzonwering vaak effectiever en kan tot wel 80% van de warmte tegenhouden.

  • Privacy en verduistering

Zonwerend glas helpt wel tegen warmte, maar biedt niet altijd de gewenste privacy of verduistering. Dit kan ervoor zorgen dat sommige mensen alsnog kiezen voor aanvullende zonwering aan de buitenkant van het raam.

Zonwerend glas

Heb je ooit het gevoel gehad dat je huis in de zomer verandert in een broeikas? De zon schijnt prachtig, maar binnen is het bijna ondraaglijk warm. Hier komt zonwerend glas om de hoek kijken.

Dit type glas is ontworpen om je huis koeler te houden zonder in te leveren op natuurlijk licht. Het werkt als een filter die de hitte van de zon buiten houdt terwijl het licht binnenkomt. Ideaal voor die ruimtes in huis waar de zon de hele dag door op de ramen staat.

Welk glas houdt de zon het beste tegen?

Wanneer je overweegt om zonwerend glas te installeren, vraag je je waarschijnlijk af welk type het meest effectief is. Het antwoord hangt af van jouw specifieke situatie. Over het algemeen hebben hoogrendementsglazen met een zonwerende coating een betere prestatie.

Deze glazen houden meer warmte tegen en laten toch voldoende licht door. Maar het hangt allemaal af van de oriëntatie van je ramen en de mate van blootstelling aan de zon.

Werking zonwerende beglazing

Zonwerende beglazing werkt door een dunne, metalen coating die op het glas is aangebracht. Deze laag reflecteert de zonnestralen en voorkomt dat jouw huis te warm wordt. Het mooie is dat deze technologie het licht niet blokkeert, dus je kamers blijven mooi licht en uitnodigend.

Is zonwerend glas helder?

Een veelgestelde vraag is of zonwerend glas het uitzicht beïnvloedt. Het goede nieuws is dat de meeste zonwerende glazen helder blijven.

Je hoeft dus niet in te leveren op je mooie uitzicht naar buiten. Er zijn verschillende opties beschikbaar, van licht getint tot bijna onzichtbaar. Het hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeur en de behoeften van jouw huis.

Zonwerende ramen.

Zonwerende raamfolie

Dit is een eenvoudige en betaalbare manier om de warmte van de zon buiten te houden, terwijl je toch geniet van het daglicht. Vooral als je grote ramen hebt die veel zon vangen, kan deze folie echt een uitkomst zijn.

Zonwerende folie versus beglazing

Als je denkt aan zonwering voor je ramen, is de keuze tussen folie en speciale beglazing belangrijk. Zonwerende folie is veel goedkoper dan het vervangen van je bestaande ramen met speciaal zonwerend glas.

Met deze folie kun je zelf aan de slag, terwijl je voor nieuwe beglazing een specialist moet inschakelen. Natuurlijk, zonwerend glas kan effectiever zijn, maar als je een beperkt budget hebt, is folie een uitstekend alternatief.

Zonwerende folie werkt door een dunne laag op je bestaande ramen aan te brengen. Deze laag filtert UV-stralen en vermindert de warmte die via de ramen je huis binnenkomt. Het mooie is dat deze folie ook helpt tegen verkleuring van je meubels en vloeren door de zon.

Bij het kiezen van zonwerende folie is het belangrijk om rekening te houden met een paar dingen. Allereerst, het soort folie. Er zijn verschillende soorten, van spiegelende tot getinte folies.

Elk type heeft zijn eigen voordelen en invloed op het licht en de warmte die door je ramen komt. Ook de installatie is een punt van aandacht. Je wilt geen bubbels of kreukels in je folie, dus het aanbrengen moet zorgvuldig gebeuren.

Zonneschermen

Op warme zomerdagen is het fijn om van de zon te genieten, maar soms kan het binnen te warm worden. Gelukkig zijn er zonneschermen die helpen om je huis lekker koel te houden. Of je nu houdt van traditionele ontwerpen of van de nieuwste automatische zonneschermen, er is altijd iets wat bij jouw huis en jouw smaak past.

Screens van buitenaf.

Kies je best voor zonwerend glas of voor screens?

Als je denkt aan manieren om je huis koel te houden tijdens die zonnige dagen, zal je waarschijnlijk twijfelen tussen zonwerend glas en screens. Elk heeft zo zijn plus- en minpunten.

Zonwerend glas is een slimme, langdurige keuze. Het wordt in je ramen geplaatst en heeft een speciale laag die zonnewarmte buitensluit.

Handig, want het doet zijn werk zonder dat je er achter moet kijken. Maar er is een kanttekening: in de winter kan het juist die lekkere warmte van de zon blokkeren, en dat is best jammer.

Screens daarentegen zijn flexibeler. Je kunt ze gebruiken wanneer je ze nodig hebt en omhoog halen wanneer je volop van de zon wilt genieten.

Ze bieden ook een extra laag privacy en kunnen een esthetische toevoeging zijn aan je huis. Maar, ze vereisen onderhoud en zijn gevoeliger voor weersinvloeden.

Het kiezen tussen zonwerend glas en screens hangt af van je persoonlijke voorkeuren en de specifieke situatie in je huis. Wil je een ‘set-and-forget’ oplossing, dan is zonwerend glas ideaal. Zoek je meer controle en flexibiliteit, dan zijn screens een goede keuze.

Op zoek naar een specialist?
Ontvang tot 5 gratis offertes.

Zijn zonwerende ramen veel duurder dan gewoon glas?

Zonwerende ramen, zijn ze nu echt zoveel duurder dan gewoon glas? Deze ramen hebben inderdaad een hoger prijskaartje door de geavanceerde technologieën zoals speciale coatings en fijne ijzerdeeltjes die het zonlicht filteren.

Maar, ze bieden op lange termijn voordelen, zoals een vermindering van de behoefte aan airconditioning, wat leidt tot besparingen in energiekosten.

Het comfort dat deze ramen bieden is ook niet te onderschatten. Ze verminderen de overdaad aan direct zonlicht en zorgen voor een aangenamer binnenklimaat, vooral in ruimtes met grote ramen. En, dankzij de hoge lichtdoorlaat behoud je een lichte, uitnodigende sfeer in huis.

De impact op het milieu mag ook niet vergeten worden. Deze ramen helpen je ecologische voetafdruk te verkleinen door het verminderen van de noodzaak voor airconditioning.

Dus ja, zonwerende ramen zijn in de meeste van de gevallen duurder dan standaard dubbelglas, maar ze compenseren dit door hun energiebesparingen, comfort, en milieuvriendelijkheid.

Interesse in zonwerende ramen? Vergelijk offertes en bespaar kosten

Staat het comfort van je woning hoog op je lijstje en wil je de strijd met overvloedige zonnewarmte aangaan? Dan zijn zonwerende ramen wellicht wat je zoekt.

Met technologieën zoals driedubbel isolatieglas en coatings die de warmte buiten houden, bieden deze ramen niet alleen verkoeling, maar houden ze ook de verwarming beter binnen. En het mooie is, eens geïnstalleerd, heb je er verder geen omkijken naar!

De grootte van de gevelopening en de richting ervan, van het zuiden naar het westen, bepalen de impact van de zon op je interieur.

Met zonwerende ramen kies je voor een moeilijke evenwichtsoefening tussen licht en warmte, een essentieel belang voor elk interieur waar kleuren en comfort samen moeten komen. Deze ramen laten natuurlijk daglicht binnen, terwijl ze tegelijkertijd de zonnewarmte buiten houden.

Er bestaan nogal wat misverstanden over de effectiviteit en kosten van zonwerende ramen. Het kleine nadeel van de hogere initiële kost wordt ruimschoots gecompenseerd door de besparingen op de lange termijn.

Klinkt dit als de ideale oplossing voor jou? Contacteer ons door onderstaand gratis offerteformulier in te vullen en laat ons je helpen om de juiste balans te vinden voor jouw woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.