Glas vervangen in bestaande ramen: waarom en wanneer?

Ontdek de voordelen van het vervangen van glas in bestaande ramen en waarom dubbel glas een slimme keuze is. Leer hoe glasrenovatie niet alleen kostenbesparend is, maar ook bijdraagt aan duurzaamheid. Verken het stappenplan voor het vervangen van glas in diverse raamtypen.

Voordelen van glasvervanging in bestaande ramen

Het vervangen van glas in bestaande ramen biedt verschillende voordelen:

 • Kostenbesparing: vervangen van glas in bestaande ramen is doorgaans goedkoper dan het hele raamprofiel vervangen, wat een kosteneffectieve optie is.
 • Verbeterde isolatie: modern, hoogrendementsglas verbetert warmte- en geluidsisolatie, verhoogt energie-efficiëntie en verlaagt energierekeningen.
 • Esthetische upgrade: nieuw glas geeft een frisse, moderne uitstraling aan uw woning en verhoogt de waarde ervan.
 • Gemak: glasvervanging is eenvoudiger en sneller dan volledige raamvervanging, waardoor het minder ontwrichtend is voor huiseigenaren.

Waarom kiezen voor dubbel glas?

Lees hieronder meer over waarom dubbel glas een verstandige keuze is voor jouw ramen.

De voordelen van dubbel glas

Dubbel glas biedt tal van voordelen, die verder gaan dan kostenbesparing en verbeterde isolatie.

 • Optimale thermische isolatie: met dubbel glas houd je de warmte beter binnen, wat resulteert in een lagere energiefactuur.
 • Akoestische isolatie: dubbel glas helpt om geluidsoverlast van buiten te verminderen, waardoor een rustigere leefomgeving ontstaat.
 • Langere levensduur: dubbel glas heeft doorgaans een langere levensduur dan enkel glas, wat betekent dat je minder vaak hoeft te vervangen.
 • Verhoogde veiligheid: dubbel glas is ook veiliger. Het is moeilijker om in te breken via een raam met dubbel glas dan via een raam met enkel glas.

Het kiezen voor dubbel glas is dus een keuze voor comfort, besparing en veiligheid.

Heeft dubbelglas zin?

Dubbelglas, ook bekend als isolatieglas, bestaat uit twee glasplaten met een isolerende spouw ertussen. Hierdoor kan het glas voldoende isoleren, houdt warmte vast in de winter en houdt hitte buiten in de zomer.

Daarnaast vermindert het geluidsoverlast en condensvorming aan de binnenkant van het raam. Het vervangen van enkel glas door dubbelglas in bestaande ramen verbetert comfort, bespaart energie en vermindert geluidsoverlast.

Dubbel glas versus hoogrendementsglas

Het verschil tussen dubbel glas en hoogrendementsglas is gebaseerd op hun isolatiewaarde en opbouw. Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met daar tussenin een luchtruimte.

Hoogrendementsglas, ook bekend als HR-glas, heeft een vergelijkbare opbouw, maar met een toevoeging van een speciale coating en vulling van edelgas in de spouw. Deze aanpassingen zorgen ervoor dat HR-glas beter isoleert.

 • Dubbel glas: biedt een goede isolatie, maar is minder efficiënt in vergelijking met HR-glas.
 • Hoogrendementsglas: heeft een metaalcoating die warmte reflecteert en de spouw is gevuld met een edelgas. Dit resulteert in een 2 tot 3 keer betere isolatie dan dubbel glas.

Het is dus cruciaal om je behoeften en budget te overwegen bij het kiezen tussen dubbel glas en hoogrendementsglas.

Glas vervangen

Glasvervanging in verschillende soorten ramen

Glasvervanging is mogelijk in verschillende soorten ramen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende.

Glas vervangen in houten ramen

Het vervangen van glas in jouw houten ramen is een uitstekende manier om de thermische isolatie te verbeteren en tegelijkertijd de warme uitstraling van het hout te behouden. Controleer eerst of jouw bestaande raamkaders nog in goede staat zijn.

Als dat het geval is, kun je het glas vervangen zonder de hele raamconstructie te vernieuwen, wat behoorlijk wat kosten kan besparen.

Kies op basis van jouw behoeften en budget uit verschillende glastypen, zoals enkel, dubbel, hoogrendements- of vacuümglas. 

Glas vervangen in PVC ramen

Het vervangen van glas in jouw PVC ramen is een efficiënte manier om energie te besparen zonder grote renovaties. PVC ramen zijn duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Als je raamkozijnen nog goed zijn, overweeg dan alleen het glas te vervangen.

Kies tussen enkel, dubbel of hoogrendementsglas, afhankelijk van jouw behoeften en budget. Het vervangen van glas is minder arbeidsintensief en goedkoper dan volledige raamvervanging, met aanzienlijke energiebesparingen.

Bovendien is glasvervanging in PVC ramen mogelijk in bijna elke vorm, van rechthoekig tot gebogen.

Op zoek naar een specialist?
Vergelijk tot 5 offertes van specialisten in jouw buurt en bespaar geld.

Wat zijn de kosten van glasvervanging?

Bij het overwegen van glasvervanging, is het belangrijk op de hoogte te zijn van de kosten. Hieronder vind je een overzicht van de factoren die de kostprijs beïnvloeden.

Kostprijs van nieuw raam versus glasvervanging

Bij het overwegen van raamrenovaties, heb je twee opties: een volledig nieuw raam installeren of alleen het glas vervangen. Het volledig vervangen van een raam heeft richtprijzen tussen de € 6.500 en € 13.500, exclusief btw en plaatsing, afhankelijk van het kozijnmateriaal.

Aan de andere kant, het vervangen van glas in een bestaand raam is doorgaans goedkoper, met gemiddelde kosten rond € 200, inclusief btw, materiaal en arbeid. Denk goed na over deze kosten bij het plannen van jouw renovatieproject.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de prijs van glasvervanging in bestaande ramen kunnen beïnvloeden:

 • Type glas: de keuze van het glas heeft een impact op de prijs. Hoogrendementsglas en vacuümglas zijn duurder dan enkel en dubbel glas, maar ze bieden betere isolatie.
 • Afmetingen van het raam: de grootte van het raam speelt ook een rol. Grotere ramen vereisen meer glas, wat kan leiden tot hogere kosten.
 • Complexiteit van de installatie: de moeilijkheidsgraad van de installatie kan de prijs beïnvloeden. Bijvoorbeeld, ramen op hogere verdiepingen of ramen met speciale vormen kunnen meer kosten om te vervangen.
 • Materiaal van het raamkozijn: het materiaal van het raamkozijn kan ook de prijs beïnvloeden. Het vervangen van glas in houten ramen kan bijvoorbeeld duurder zijn dan in PVC ramen.
 • Arbeidskosten: de kosten voor de vakman kunnen variëren afhankelijk van de regio en de specifieke dienstverlener. Het is altijd aan te raden om meerdere offertes te vergelijken.

Het is belangrijk om al deze factoren in overweging te nemen bij het plannen van je glasvervanging project.

Kiezen voor glasrenovatie

Glasrenovatie is niet alleen voordelig voor je portemonnee, maar ook goed voor het milieu. Het vermindert de behoefte aan nieuwe materialen en vermindert afval, waardoor je een kleinere ecologische voetafdruk hebt.

Glasrenovatie heeft verschillende voordelen

Door oude enkele of dubbele beglazing te vervangen door moderne glassoorten zoals hoogrendementsglas, bespaar je aanzienlijk op je energierekening. Glasrenovatie zorgt bovendien voor betere isolatie, wat resulteert in minder energieverbruik voor verwarming en koeling, waardoor het een duurzame keuze is voor huiseigenaren.

Hoe wordt glas vervangen in bestaande ramen? Stappenplan

Het proces van glasvervanging in bestaande ramen kan afhankelijk van het type raam en de conditie ervan, verschillen. Hier is een algemene stap-voor-stap handleiding:

Het proces van glasvervanging stap voor stap

 • Stap 1: inspectie en meting van het raam. Het is essentieel om de conditie van de ramen te controleren en de maten op te nemen om er zeker van te zijn dat het nieuwe glas perfect past.
 • Stap 2: verwijderen van het oude glas. Dit moet voorzichtig gebeuren om schade aan het raamkozijn te voorkomen.
 • Stap 3: reinigen van het raamkozijn. Het is belangrijk om het kozijn grondig te reinigen voordat het nieuwe glas wordt geplaatst.
 • Stap 4: plaatsen van het nieuwe glas. Het nieuwe glas wordt zorgvuldig op de juiste plaats geplaatst.
 • Stap 5: afdichten van het glas. Het glas wordt afgedicht om eventuele lucht- of waterinfiltraties te voorkomen.

Dit proces kan worden uitgevoerd door een professional, maar met de juiste gereedschappen en instructies kan het ook een doe-het-zelf project zijn.

Wat te doen bij gebroken glas?

Bij gebroken glas is veiligheid essentieel. Draag beschermende handschoenen en schoeisel, verwijder grote stukken voorzichtig, veeg kleine scherven op en gooi het gebroken glas weg in krant of doos.

Voor een gebroken raam: laat het snel repareren om warmteverlies en onbevoegde toegang te voorkomen. Neem contact op met een professional en dek het raam indien nodig tijdelijk af met plastic of karton.

Wil je zelf vervangen? Meet de juiste afmetingen en de oude glasdikte. Overweeg hoogrendementsglas voor betere isolatie.

Glas laten vervangen in bestaande ramen door professional

Glas vervangen in deuren: is het mogelijk?

Zeker, je kunt het glas in deuren vervangen om de energieefficiëntie en uitstraling van je huis te verbeteren. Of het nu enkel glas is of het glas verouderd is, een upgrade naar dubbel hoogrendementsglas of een ander type kan een groot verschil maken. Dit kan zorgen voor betere isolatie, meer veiligheid en een modernere uitstraling.

Ook interessant voor jou:

Kan ik enkel glas vervangen door HR-glas in oude kozijnen?

+
Ja, je kunt enkel glas vervangen door HR-glas in oude kozijnen, afhankelijk van hun staat en type. Voor houten kozijnen kan de sponning vaak worden aangepast, maar bij kunststof of aluminium kozijnen kan vervanging soms nodig zijn. Raadpleeg een professional om te beoordelen of jouw oude kozijnen geschikt zijn voor HR-glas.

Hoe lang duurt een glasvervanging?

+
Hoe lang het duurt om glas te vervangen, hangt af van factoren zoals de grootte en het type raam, het aantal ramen dat moet worden vervangen en de staat van de bestaande raamkaders. Over het algemeen kan het vervangen van glas in één raam enkele uren duren.

Als er echter meerdere ramen moeten worden vervangen of als de raamkaders slecht zijn en moeten worden hersteld, kan het langer duren. Houd ook rekening met de tijd voor voorbereiding en opruimwerkzaamheden. 

Meer weten over glas vervangen? Vul het offerteformulier in en kom in contact met specialisten

Wil je meer weten over het vervangen van glas in jouw ramen? Vul het offerteformulier in en kom in contact met specialisten.

Laat deskundigen je informeren en adviseren over de mogelijkheden voor jouw specifieke situatie. Verbeter het comfort en de energie-efficiëntie van je woning met professioneel vervangen glas.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?

2*. Welk type raamkozijn wenst u?

3*. Hoeveel ramen of deuren wenst u te plaatsen?

4. Beschrijving van uw project

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.