Enkel glas isoleren: welke isolatiemethoden kan je toepassen? En hoeveel kosten ze?
Om het energielabel van je woning op een snelle en efficiënte manier te verhogen, is het slim om enkel glas te isoleren. Afhankelijk van je budget en wat er praktisch haalbaar is, heb je uiteenlopende keuzes. De positieve gevolgen zal je gegarandeerd snel merken: je huis is energiezuiniger, je bespaart op je energierekening en ook je woningwaarde verhoogt. Interesse? Vul ons offerteformulier in en krijg gratis en vrijblijvende (prijs)voorstellen op maat.
Inhoud
Hoeveel kost het om enkel glas beter te isoleren?
Enkel glas kan je op verschillende wijzen isoleren. Sommige methoden zijn snel en goedkoop, andere hebben een iets ingewikkeldere installatie en een hoger prijskaartje. Ook de isolerende prestaties verschillen per soort methode.
We geven hieronder een handig overzicht met alle gemiddelde kosten. Zo kan je op basis van je beschikbare budget een voordelige keuze maken die bij je woning past.
Soorten isolatie enkel glas | Gemiddelde kosten per m² |
---|---|
Isolerende raamfolie | 150 euro |
Monumentenglas | 250 euro |
Enkel glas isoleren met plexiglas (inclusief frame) | 120 euro |
Afsluitend rolgordijn | 50 tot 150 euro |
Afdichten kieren | 2 euro |
Enkel glas vervangen door HR++ glas | 160 euro |
Enkel glas vervangen door triple glas | 340 euro |
Enkel glas isoleren: enkele interessante en goedkope methodes
Wanneer je ramen uit enkel glas bestaan, is het een (financieel) slimme investering om ze te isoleren. Zo geniet je van een energiezuiniger huis, voldoe je aan de huidige isolatienormen en bespaar je heel wat kosten.
Afhankelijk van je budget en praktische mogelijkheden, kan je uit een ruim aanbod isolatiemethoden kiezen.
1. Isolerende raamfolie/glasfolie (isolatiefolie)
Een eerste optie is erg eenvoudig en relatief goedkoop: isolatiefolie. Ofwel plak je de folie op het glas (raamfolie) ofwel monteer je het op het kozijn (kozijnfolie).
Isolerende raamfolie kan je op de binnenkant van zowel enkel als standaard dubbel glas plakken. Zo verhoog je in een snelle beweging de isolatiewaarde van het glas. Over het algemeen bespaar je per vierkante meter zo’n 15 m³ gas per jaar.
Professionele raamfolie laat je best door een erkend specialist aanbrengen. De gemiddelde prijs voor zo’n folie komt ongeveer overeen met die van HR++ beglazing: inclusief montage betaal je 150 euro per vierkante meter. De isolerende prestaties van deze folie liggen wel een stuk lager.
Daarom raden we je aan om enkel isolerende raamfolie te plaatsen wanneer het praktisch onmogelijk is om enkel glas door HR++ glas te vervangen.
Overweeg je om anti-inkijk of privacy raamfolie te plaatsen?
Hou er rekening mee dat je deze folie aan de buitenkant van je ramen plaatst, wat betekent dat het ook een zonwerende functie heeft. Op die manier is het mogelijk dat je net meer energie in huis verbruikt.
Kozijnfolie, noppenfolie of bubble wrap
Goedkopere alternatieven voor isolerende raamfolie zijn kozijnfolie, noppenfolie of bubblewrap.
Kozijnfolie vind je al voor 2,50 euro per vierkante meter, maar de isolerende prestaties liggen erg laag en de levensduur is een stuk korter dan isolerende raamfolie.
Voor de installatie hoef je geen deskundige in te schakelen. Zorg er wel voor dat je precies te werk gaat zodat er geen luchtbubbels onder de folie ontstaan.
Noppenfolie en bubblewrap hebben betere isolatie-eigenschappen dan kozijnfolie. Verder zijn ze goedkoop en kan je ze zelf eenvoudig aanbrengen.
Het nadeel is dat ze het zicht belemmeren en er niet aantrekkelijk uitzien. Daarom is deze oplossing vooral handig voor ramen die verborgen zitten of waar je niet doorheen kijkt. Denk bijvoorbeeld aan dak- en kelderramen.
2. Afsluitende en dikke gordijnen plaatsen
Ook dikke en afsluitende gordijnen zorgen voor een isolerend effect. Ze komen in uiteenlopende soorten stoffen en kleuren voor. Op die manier kunnen ze ook een stijlvolle toevoeging voor je leefruimte zijn.
Door ze ‘s avonds op tijd te sluiten, heb je minder last van tocht en behoud je de energie en warme lucht in huis. Zorg er bovendien voor dat de gordijnen mooi op je ramen aansluiten. Wanneer ‘s ochtends de zon schijnt, kan je ze weer openen en van de natuurlijke warmte genieten.
Dubbele rolgordijnen, plisségordijnen of plooigordijnen met een aluminium coating zorgen voor een nog betere isolatie. De ‘isolerende luchtlaag’ van deze gordijnen verhindert dat de koude je woning binnendringt. Heb je al dubbele rolgordijnen in huis? Dan kan je enkel een isolerende aluminium coating laten aanbrengen.
3. Voorzetramen
De installatie van voorzetramen is een handige optie wanneer je jouw raam of kozijn niet wil aanpassen. Je plaatst gewoon een aparte glasplaat voor of achter de bestaande ruit.
Zo creëer je een soort dubbel glas met een luchtdichte ruimte tussen het originele raam en het voorzetraam. Op die manier geniet je van extra goede isolatie.
Een voorzetraam zorgt voor een vergelijkbaar effect als HR++ glas. Ze hebben beide de volgende voordelen:
- Thermisch isolerend.
- Geluidswerend.
- Je behoudt het oorspronkelijke raam.
Voor een voorzetraam betaal je over het algemeen 125 euro per vierkante meter. Daarom is het meestal goedkoper dan de plaatsing van HR++ glas.
Jammer genoeg kan het voorzetraam niet altijd naadloos op het originele raam aansluiten, waardoor je last krijgt van condens tussen beide ramen.
Laat je de installatie aan een deskundige over? Dan zorgt hij of zij voor voldoende ventilatie (bijvoorbeeld door ventilatieroosters te installeren). Zo voorkom je vochtproblemen en geniet je zorgeloos van een verbeterde isolatie.
Speciaal glas voor monumenten
Woon je in een monumentaal pand? Dan is het essentieel dat je rekening houdt met de regelgeving rondom het uitzicht van een monument.
Omdat je de uitstraling niet zomaar mag aanpassen, is er speciaal ontwikkeld monumentenglas op de markt gebracht. De monumentale look van deze beglazing samen met de dunne dikte zorgen ervoor dat je het in de bestaande kozijnen mag plaatsen. Er bestaat zowel een enkelvoudige als dubbele variant.
De extra coating op monumentenglas zorgt voor een uitstekende isolerende werking. Je zet deze glassoort niet tegen het originele raam: het dient enkel ter vervanging van de bestaande beglazing.
De gemiddelde kosten voor dubbel monumentenglas met goede isolatie-eigenschappen ligt tussen de 200 en 275 euro per vierkante meter.
4. Kieren afdichten
Naden en kieren vallen niet altijd direct op, maar ze oefenen wel degelijk een grote invloed uit op de isolerende eigenschappen van je woning.
Door de openingen af te dichten, kan je het gasverbruik met zo’n 70 m³ terugdringen. Daarom is het zeker de moeite waard om eventuele naden en kieren rondom je ramen te herstellen.
De tocht die je woning via kieren binnendringt, is de boosdoener: niet alleen voelt het onaangenaam aan, het zorgt ook voor heel wat vochtproblemen zoals schimmelvorming en houtrot.
Gelukkig bestaan er heel wat methoden om de tocht in je woning te verminderen: ofwel dicht je de naden met een tochtstrip/tochtband, ofwel vernieuw je jouw kozijnen.
Tochtstrips/tochtband
Een tochtstrip dicht de kieren rondom je kozijnen. Ze zijn in verschillende breedtes en materialen beschikbaar. Meestal bevatten ze EPDM– of EPT–rubber. Ook het prijskaartje is erg voordelig: je kunt ze al kopen voor 5 euro per vierkante meter.
Verder kan je ze eenvoudig zelf op maat snijden en plaatsen. Hou er rekening mee dat ze relatief stijf zijn en daarom niet op ieder raam goed passen.
Ook tochtbanden kan je zelf aanbrengen. In tegenstelling tot tochtstrips zijn ze erg flexibel. Daarnaast zijn ze zelfklevend en bespaar je per meter ongeveer 4 m3 gas. Verschillende materialen zijn geschikt, zoals:
- PUR
- PVC
- EPDM
- EPT
- PE
Weet je niet welk materiaal de meeste voordelen levert in jouw situatie? Via ons offerteformulier kom je in contact met verschillende erkende en ervaren specialisten die je advies op maat geven. Zo maak je de beste keuze voor jouw woning. Bovendien ontvang je prijsvoorstellen op maat.
Kozijnen vernieuwen
Het is mogelijk dat de kieren of naden langs je kozijnen zo groot zijn dat je ze niet met tochtstrips of tochtbanden kunt afdichten. In dat geval vernieuw je best jouw kozijnen. Op lange termijn is dit de beste en duurzaamste optie.
5. Enkel glas vervangen door HR++ of HR+++ (triple) glas
De meest voor de hand liggende oplossing is om je enkel glas te vervangen door HR++ of triple glas.
Enkel glas, dubbel glas en zelfs HR glas komen in de praktijk amper nog voor. Nieuwe woningen krijgen vandaag standaard HR++ of zelfs triple glas.
Dit type beglazing heeft de beste isolerende eigenschappen. Hiervoor zijn het grote aantal glasbladen, de gaslaag en de extra coating verantwoordelijk.
De positieve gevolgen zal je al snel merken: je behoudt meer warmte tijdens de wintermaanden, je energiefactuur daalt en je geniet van een beter wooncomfort in huis.
Enkel glas vervangen door HR++ glas of triple glas is een relatief dure investering. Je bent al snel 130 euro per vierkante meter (inclusief montage) kwijt. Hoe beter de isolerende resultaten van je beglazing, hoe hoger de prijs.
Gelukkig bespaar je ook veel kosten op je energiefactuur
HR++ glas en triple glas houden niet alleen de warmte goed binnen, maar verhinderen ook dat de kou je woning binnendringt. Zeker met de huidige energieprijzen is dit een groot voordeel.
Met 20 m2 HR++ glas bespaar je gemiddeld 260 euro per jaar. Dit betekent dat je de investering al binnen de 7 tot 12 jaar hebt terugverdiend.
Bovendien is een subsidie mogelijk. Lees zeker eens de voorwaarden, bedragen en aanvraagprocedure van de Mijn VerbouwPremie na.
Tot slot verbetert HR++ of triple glas het energielabel van je gebouw. Wanneer je een woning of appartement verkoopt of verhuurt, moet je als eigenaar verplicht een energielabel kunnen voorleggen.
Hoeveel warmte gaat er verloren door enkel glas?
Ramen met enkel glas hebben slechte isolerende prestaties: niet alleen zorgen ze voor energieverlies, maar ook tocht en kou dringen zonder veel problemen je huis binnen. Om je een concreet beeld te geven: je verliest door enkel glas al snel 15% van de energie in je woning.
Met andere woorden: je verbruikt 15% meer energie en betaalt ook meer stookkosten. Bovendien veroorzaakt tocht verschillende vochtproblemen. Denk bijvoorbeeld aan schimmel, houtrot of onaangename geurtjes in huis. Op den duur kan je zelfs last krijgen van gezondheidskwaaltjes.
Voordelen en nadelen van raamisolatie bij enkel glas
Enkel glas isoleren is een voordelige investering met talrijke voordelen. Toch is het belangrijk dat je met enkele zaken rekening houdt. Daarom geven we hieronder niet alleen een overzichtelijk beeld van de troeven, maar bespreken we ook de (eventuele) nadelen.
Voordelen
De voordelen van enkel glas isoleren zijn de volgende:
- Lagere energierekening. Een nieuw geïsoleerd raam leidt minder warmteverlies, wat betekent dat je ook minder hoeft bij te stoken. Zo bespaar je heel wat energiekosten.
- Hoger wooncomfort. Ramen met isolatieglas houden niet alleen veel warmte binnen, ze vermijden ook dat tocht je woning binnendringt. Op die manier geniet je van een aangename binnentemperatuur en een verhoogd wooncomfort.
- Je woningwaarde verhoogt. Wanneer je jouw ramen met enkel glas betere isolatie-eigenschappen geeft, verbeter je tegelijkertijd jouw energielabel en woningwaarde.
Nadelen
Enkel glas isoleren zorgt voor talrijke voordelen, maar het is belangrijk dat je ook de volgende factoren in overweging neemt:
- De kosten. Je kunt enkel glas bijvoorbeeld met plexiglas isoleren. Het prijskaartje van deze isolatiemethode is vergelijkbaar met dat van HR++ glas, terwijl hoogrendementsglas veel betere isolerende resultaten oplevert. Daarom is het verstandig om direct HR++ glas of zelfs triple glas aan te schaffen. Ook al is het een dure investering, de isolatie-eigenschappen zijn voordeliger en op lange termijn haal je er veel voordeel uit.
- Niet altijd praktisch haalbaar. Enkel glas kan je niet altijd isoleren. Zeker bij monumentale panden mag je het uiterlijk niet zomaar aanpassen. Voordat je concrete plannen maakt, controleer je op voorhand best de regelgeving.
- Grote ingreep. Zeker wanneer je ook de kozijnen vervangt, is de installatie een ingewikkelde klus die om tijd, expertise en kwalitatieve materialen vraagt.
Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met specialisten in jouw regio
Heb je thuis ook nog enkel glas in je ramen zitten? Vul ons offerteformulier in en kom in contact met erkende ramen installateurs uit jouw regio.
Zij sturen je vervolgens gratis en vrijblijvende offertes met advies op maat en prijsvoorstellen op. Zo kan je eenvoudig tarieven en werkwijzen met elkaar vergelijken.
Informeer je goed en maak een voordelige beslissing voor jouw woning. Verstuur je aanvraag en geniet van de professionele meerwaarde van een deskundige.