Premie ramen en deuren 2024: overzicht premie-aanbod en bedragen

Wil je besparen op jouw energierekening? Door onder meer de beglazing en het schrijnwerk te vernieuwen maak je jouw woning een stuk energiezuiniger. Dankzij de premie op ramen en deuren van de Vlaamse overheid en netbeheerder Fluvius kan je bovendien een deel van de investeringskosten recupereren en eventueel aanwenden voor andere energetische werken die de EPC-score van je woning verbeteren.

Lees verder en kom meer te weten over de aanvraagprocedures, maatregelen en bedragen van alle premies voor ramen en deuren in Vlaanderen.

Voor welke premie(s) komen je nieuwe ramen en deuren in aanmerking?

Het vernieuwen van je ramen en deuren in jouw woning kan oplopen tot een hoog bedrag, maar gelukkig sta je in Vlaanderen niet alleen voor deze kosten. Er zijn verschillende premies beschikbaar die je portemonnee wat kunnen sparen, afhankelijk van zaken als hoe oud je huis is, je inkomen, en wat je precies aan je huis wilt verbouwen.

Hieronder geven we een overzicht van alle premies:

Als eerste is er de Mijn VerbouwPremie, die in oktober 2022 werd geïntroduceerd. Deze steun is er voor huizen van 15 jaar en ouder en biedt hulp bij het plaatsen van nieuwe ramen en deuren met hoogrendementsglas. Hoeveel je terugkrijgt, hangt af van je inkomen en of je nu in het huis woont of het verhuurt. 

Dan is er de EPC-labelpremie, speciaal voor huizen die wat achterlopen op het gebied van energie-efficiëntie. Als je binnen vijf jaar grote verbeteringen aanbrengt, inclusief het vervangen van ramen en deuren, dan kom je mogelijk in aanmerking voor deze premie.

Een andere interessante optie is de Totaalrenovatiebonus van Fluvius. Deze bonus geldt voor huiseigenaren die binnen vijf jaar minstens drie energiebesparende maatregelen nemen, waaronder het installeren van hoogrendementsglas. Afhankelijk van het aantal uitgevoerde werken, kan deze bonus aardig oplopen.

Daarnaast hebben veel gemeenten hun eigen premies voor woningrenovaties, ook voor het plaatsen van nieuwe ramen en deuren. Deze lokale premies kunnen een mooie aanvulling zijn op de landelijke regelingen.

En uiteraard mogen de speciale premies niet vergeten worden, zoals de huur- en isolatiepremie voor glas en de burenpremie voor collectieve renovatieprojecten. Deze zijn bedoeld voor specifieke situaties en zijn zeker het verkennen waard voor de uitvoering van de werken.

Premie ramen en deuren 2024

Hoe premie aanvragen voor nieuwe ramen?

Wanneer je besluit om nieuwe ramen en deuren in je huis te installeren, doe je meer dan alleen het uiterlijk van je huis opfrissen en je isolatie verbeteren.

In Vlaanderen open je hiermee namelijk ook de deur naar financiële ondersteuning. Er zijn diverse premies beschikbaar die de kosten van dergelijke renovaties kunnen helpen drukken.

Deze premies zijn er om eigenaars van een huis aan te moedigen hun woning energiezuiniger en comfortabeler te maken. Het is een slimme zet om het overzicht van alle premies grondig te bekijken.

1. Mijn VerbouwPremie

De Mijn VerbouwPremie, geïntroduceerd in oktober 2022, vervangt de vroegere energie- en renovatiepremies van Fluvius.

Deze premie is gericht op eigenaren van woningen/gebouwen die minimaal 15 jaar oud zijn. Je kunt financiële ondersteuning krijgen voor het plaatsen van nieuwe ramen en deuren met hoogrendementsbeglazing, alsook voor volle buitendeuren.

De hoogte van de premie hangt af van je inkomen, maar kan oplopen tot 50% van je investering, met een maximum van € 5.500.

Voorwaarden voor Mijn VerbouwPremie:

 • Je woning moet minstens 15 jaar oud zijn op de datum van de aanvraag.
 • De werken moeten worden uitgevoerd door een erkende aannemer.
 • Het totale factuurbedrag moet minimaal € 1.000 bedragen.

Aanvraagprocedure:

De aanvraag voor de Mijn VerbouwPremie verloopt volledig digitaal via het online platform van de Vlaamse overheid. Zorg dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt, zoals facturen en het attest van de aannemer.

Man is een nieuwe deur aan het installeren.

2. Totaalrenovatiebonus

De Totaalrenovatiebonus van Fluvius is beschikbaar voor diegenen die binnen een periode van vijf jaar minstens drie verschillende energiebesparende maatregelen uitvoeren.

Het plaatsen van hoogrendementsbeglazing is een van de maatregelen die voor deze bonus in aanmerking komen. Afhankelijk van het aantal maatregelen dat je uitvoert, kan de bonus oplopen tot € 4.750.

Voorwaarden voor de Totaalrenovatiebonus:

 • Voer binnen vijf jaar minimaal drie maatregelen uit die de energie-efficiëntie van je huis verbeteren, zoals het upgraden binnen de categorie ramen.
 • Zorg ervoor dat je woning vóór 1 januari 2006 aangesloten was op het elektriciteitsnet.

Aanvraagprocedure:

Fluvius kent deze bonus automatisch toe zodra ze vaststellen dat je in aanmerking komt. Zorg ervoor dat je alle maatregelen en de bijbehorende documentatie nauwkeurig bijhoudt.

Profiteer van de premie voor ramen en deuren
Klik hier om het offerteformulier in te vullen en te zien hoeveel je kunt besparen.
arrow Ontvang offertes

3. EPC-labelpremie

De EPC-labelpremie is bedoeld voor eigenaren van woningen met een slechte energieprestatie, zoals aangegeven door een EPC-label E of F voor huizen, en D, E of F voor appartementen. Door je woning energiezuiniger te maken, kun je een EPC-labelpremie tot € 5.000 ontvangen.

Enkele tips om jouw woning energiezuiniger te maken: 

 1. Isolatie: goede isolatie in jouw dak, muren en vloer houden je huis warm in de winter en koel in de zomer.
 2. Hoogrendementsglas: oude ramen vervangen door hoogrendementsglas helpt je ook om te besparen.
 3. Verwarming: een zuiniger systeem of een warmtepomp kan op lange termijn ook veel besparen.
 4. Ventilatie: dagelijkse luchtverversing door de ramen open te doen is zowel belangrijk voor jouw huis als voor jouw gezondheid.

Voorwaarden voor de EPC-labelpremie:

 • Je woning moet een slecht EPC-label hebben.
 • De energieprestatie van je woning moet aanzienlijk verbeterd worden binnen vijf jaar.

Aanvraagprocedure:

Registreer je renovatieproject bij Fluvius en dien na voltooiing van de werken een nieuw EPC-verslag in om aan te tonen dat je woning een betere energieprestatie heeft bereikt.

4. Burenpremie/collectieve renovatiepremie

Deze premie stimuleert collectieve renovatieprojecten, waarbij je samen met minstens 9 andere eigenaren deelneemt aan een energiebesparend project onder leiding van een BENOvatiecoach. De premie wordt uitgekeerd aan de projectbegeleider.

Voorwaarden voor de Burenpremie:

 • Deelname aan een collectief renovatieproject met minstens 9 andere eigenaren.
 • Het project moet onder leiding staan van een erkende BENOvatiecoach.

Aanvraagprocedure:

Registreer jezelf en jouw project bij Fluvius. Zodra er genoeg deelnemers zijn, kan het project van start gaan en wordt de premie uitgekeerd aan de projectbegeleider.

5. Huur- en isolatiepremie

Deze premie is specifiek bedoeld voor slecht geïsoleerde huurwoningen. De premie wordt uitgekeerd aan een projectpromotor die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de isolatiewerken.

Voorwaarden voor de Huur- en isolatiepremie:

 • De woning moet een huurwoning zijn en slecht geïsoleerd.
 • De werken moeten worden uitgevoerd door een erkende projectpromotor of aannemer.

Aanvraagprocedure:

Neem als huurder of verhuurder contact op met een erkende projectpromotor. Deze zal de aanvraag voor je verzorgen en de werken uitvoeren.

6. Gemeentelijke en provinciale premies

Verschillende gemeenten en provincies in Vlaanderen bieden aanvullende premies voor het plaatsen van nieuwe ramen en deuren.

Deze premies variëren en het is belangrijk om te controleren of jouw gemeente of provincie dergelijke premies aanbiedt.

Voorwaarden en aanvraagprocedure:

De specifieke voorwaarden en aanvraagprocedures variëren per gemeente en provincie. Raadpleeg de website van jouw gemeente of provincie voor de meest recente gegevens en aanvraagprocedures.

Man is nieuw raam aan het installeren voor de premie ramen te krijgen.

Ook interessant voor jou:

Wie heeft recht op Mijn VerbouwPremie van de Vlaamse overheid in 2024?

+
Rechthebbenden:

Eigenaar-bewoner: deze categorie is onderverdeeld in drie inkomenscategorieën (laag, midden, hoog)- je komt in aanmerking als je de woning zelf bewoont en eigenaar bent.

Verhuurder via Sociaal Verhuurkantoor (SVK) of woonmaatschappij: ongeacht jouw inkomen, kom je in aanmerking voor de hoogste premiebedragen.

Andere investeerders: zowel particulieren als bedrijven die investeren in een woning of gebouw dat ze niet zelf bewonen.

Hoeveel bedraagt de premie voor nieuwe ramen?

+
De premie kan oplopen tot 50% van de geaccepteerde facturen, met een maximum van € 5.500. De exacte premie hangt af van de aanvragercategorie en het soort gebouw.

Geeft Fluvius in Vlaanderen subsidies om hoogrendementsglas te installeren bij een renovatie?

+
Subsidiebeleid Fluvius:

Voorheen bood Fluvius een premie voor hoogrendementsglas, maar deze is nu geïntegreerd in de Mijn VerbouwPremie. Fluvius biedt geen afzonderlijke premies meer voor hoogrendementsglas sinds 1 juli 2022. Fluvius blijft betrokken bij de uitbetaling en beheer van de Mijn VerbouwPremie.

Vervangen premie:

De vroegere Fluvius-premie voor hoogrendementsglas is vervangen door de Mijn VerbouwPremie. Voorwaarden en premiebedragen zijn nu te vinden onder Mijn VerbouwPremie.
Hoogrendementsglas installeren.

Meer weten? Stel je vragen aan specialisten en vergelijk offertes van aannemers

Wil je zeker weten dat je alle beschikbare premies benut voor het plaatsen van nieuwe ramen of deuren in je woning? Het kan best ingewikkeld zijn om alle voorwaarden en opties te begrijpen, maar je staat er niet alleen voor. Er zijn specialisten die je persoonlijk advies kunnen geven en je kunnen begeleiden bij de uitvoering van de werken.

Ze helpen je te bepalen welke categorie ramen het beste bij jouw situatie past en welke premies je mogelijk kunt krijgen. Heb je vragen over de Mijn VerbouwPremie, de EPC-labelpremie, of andere relevante premies? Zij hebben de antwoorden.

Om het jou nog makkelijker te maken, kun je hieronder gratis offertes op maat aanvragen. Deze offertes geven je een duidelijk beeld van de kosten en stellen je in staat om verschillende aanbiedingen te vergelijken, zodat je een weloverwogen keuze maakt gebaseerd op zowel prijs als kwaliteit.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.