Nieuwe ramen: richtprijzen 2024 en aandachtspunten

Ben je van plan om te investeren in nieuwe ramen, maar weet je niet zo goed wat de gemiddelde prijzen hiervan zijn? Geen zorgen. In dit artikel worden niet alleen de gemiddelde richtprijzen besproken, maar ook waar je op moet letten om verkeerde keuzes te voorkomen.

Wat zijn de gemiddelde prijzen van nieuwe ramen in 2024?

Overweeg je in 2024 nieuwe ramen te plaatsen? Voor een vrijstaand huis ligt het gemiddelde budget tussen de € 12.000 en € 20.000. Voor rijwoningen of halfopen bebouwingen ligt dit budget iets lager, daar kan je rekenen op een budget rond de € 7.500 en € 15.000.

Deze schattingen zijn natuurlijk afhankelijk van de specifieke kenmerken en eisen van jouw project.

Hoe premie aanvragen voor nieuwe ramen?

Voor financiële steun bij het plaatsen van nieuwe ramen kun je de Mijn VerbouwPremie overwegen. Deze premie vraag je online aan.

Belangrijk is om alle benodigde documenten, zoals facturen en attesten van de aannemer, klaar te hebben. Dien je aanvraag in via de officiële website van de Vlaamse overheid.

Een dergelijke premie kan je financiële last aanzienlijk verlichten.

Waar ramen kopen?

Nieuwe ramen vind je bij lokale timmerbedrijven en gespecialiseerde raamverkopers. Ze bieden persoonlijk advies en maatwerk.

Online vind je een breder assortiment en mogelijk scherpere prijzen. Kies altijd voor kwaliteit en betrouwbaarheid, lees reviews en vergelijk offertes om de beste keuze te maken.

Nieuwe ramen installeren voor ramen isoleren.

Prijs volgens de gekozen materialen

De prijs voor nieuwe ramen is afhankelijk van de materialen dat je kiest. Elk materiaal, van PVC tot hout en aluminium, hebben hun eigen prijsklasse.

Wat kosten nieuwe PVC ramen?

PVC ramen staan bekend om hun kostenefficiëntie en onderhoudsgemak. Voor een standaard raam van 1 vierkante meter liggen de kosten gemiddeld tussen de € 200 en € 400.

Deze prijs is inclusief levering, montage en isolatieglas. PVC ramen zijn een populaire keuze vanwege hun lange levensduur en goede isolatiewaarden.

Wat kosten nieuwe houten ramen?

Deze ramen hebben een klassieke uitstraling en ze stralen natuurlijke charme uit. De prijs ligt ongeveer voor houten ramen tussen de € 300 en € 500 per vierkante meter. Deze kosten omvatten montage en isolatieglas.

Houten ramen vragen wel meer onderhoud, maar ze bieden uitstekende isolatie en kunnen bijdragen aan de esthetische waarde van je woning.

Wat kosten nieuwe aluminium ramen?

Aluminium ramen zijn een premium keuze vanwege hun moderne uitstraling en duurzaamheid. Voor een aluminium raam van 1 vierkante meter variëren de kosten tussen € 600 en € 800, inclusief alle bijkomende kosten.

Ook al zijn ze duurder, ze hebben wel enkele voordelen zoals hun sterkte, de levensduur en een aanpasbaarheid op basis van design.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Ontvang offertes

Andere factoren die de prijs beïnvloeden

Naast het materiaal zijn er andere belangrijke factoren die de kostprijs van nieuwe ramen beïnvloeden. Het type raam, de beglazing, het formaat en de afwerking spelen allemaal een rol in hoeveel je uiteindelijk betaalt.

Kies je voor vaste ramen, schuiframen of draai-kiepramen?

De keuze van het raamtype heeft een directe impact op de prijs. Vaste ramen zijn meestal goedkoper dan schuiframen of draai-kiepramen.

Dit komt door de eenvoudigere constructie en het ontbreken van complex hang- en sluitwerk. Schuiframen en draai-kiepramen bieden meer flexibiliteit en gebruiksgemak, maar dit wordt weerspiegeld in een hogere prijs.

Welk type glas kies je?

De beglazing is een belangrijke factor voor zowel isolatie als prijs. Standaard dubbelglas is de meest voorkomende keuze, maar je kunt ook kiezen voor HR++, triple glas of zelfs zonwerende beglazing.

Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn, bieden deze geavanceerde glastypes betere isolatie, wat leidt tot besparingen op jouw energierekening.

Wat is het formaat van de ramen?

Het spreekt voor zich dat grotere ramen meer kosten dan kleinere. Niet alleen vanwege het extra materiaal en glas, maar ook omdat grotere ramen vaak sterker hang- en sluitwerk vereisen.

Maar, grotere ramen laten meer natuurlijk licht binnen, wat de sfeer in je woning kan verbeteren en kan bijdragen aan energiebesparingen.

Man meet raam.

Wat is de afwerking van de nieuwe ramen?

De afwerking van je ramen, zowel aan de binnen- als buitenkant, beïnvloedt de totale kostprijs. Opties zoals speciale coatings, kleuren, raamgrepen en decoratieve elementen kunnen de prijs opdrijven.

Echter, deze extra’s kunnen ook de esthetische waarde en functionaliteit van je ramen verhogen, wat de extra investering waard kan maken.

Vraag advies op maat voor je ramen en deuren
Klik hier om het formulier in te vullen.

Ramen zelf vervangen of specialist inschakelen?

Het vervangen van de ramen in je huis is geen klein karwei, en je staat voor de keuze: doe je het zelf of roep je de hulp in van een specialist? Het kan aantrekkelijk lijken om zelf aan de slag te gaan, misschien in de hoop wat geld te besparen. Toch zijn er sterke argumenten waarom het inschakelen van een vakman vaak de slimste beslissing is.

Allereerst, het vervangen van ramen is een taak die specifieke vaardigheden en kennis vereist. Vooral voor moeilijkere raamtypes zoals aluminium ramen of ramen met ingebouwde rolluiken.

Wanneer je kiest voor een vakman dan beschikken zij over de nodige ervaring maar ook over het nodige gereedschap. Zo ben je verzekerd van ramen die perfect passen, goed afsluiten en je huis optimaal isoleren.

Een ander belangrijk aspect is de garantie en verzekering. Professionele installateurs bieden vaak garantie op hun werk en de gebruikte materialen. Mocht er iets misgaan, dan ben je gedekt. Die zekerheid heb je niet als je zelf aan de slag gaat.

Tot slot kan een specialist je voorzien van advies over het beste soort glas en materialen voor jouw specifieke behoeften en de stijl van je woning. Ze kunnen je helpen de juiste balans te vinden tussen functionaliteit, esthetiek en budget.

Een wit raam dat open staat.

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van specialisten in je buurt

Het vinden van de juiste specialist voor het vervangen van je ramen hoeft geen hoofdpijn te zijn. Een handige manier om te starten is door het vergelijken van offertes.

Dit geeft je niet alleen een idee van de prijs voor nieuwe ramen, maar stelt je ook in staat om de diensten en aanbiedingen van verschillende experts naast elkaar te leggen.

Vraag hieronder offertes aan van specialisten in je buurt en vergelijk ze op basis van prijs, ervaring, en de aangeboden diensten.

Let op details zoals de kostprijs van nieuwe ramen, het type raam (bijvoorbeeld houten of aluminium ramen), en de aangeboden garantie- en servicevoorwaarden.

Door offertes te vergelijken, kun je een goede keuze maken die past bij je budget, behoeften en de stijl van je woning. Zo kun je zeker zijn van kwaliteit en vakmanschap, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het proces en de afwerking.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.