Dubbel beglazing verplicht: waarop letten en wetgeving

In het streven naar een groenere toekomst is de term “dubbel beglazing verplicht” een belangrijke sleutel geworden in het Belgische vastgoedlandschap. Maar wat houdt deze verplichting precies in en waar moet je op letten als huiseigenaar of verhuurder? Lees verder om te ontdekken hoe je niet alleen aan de norm voldoet, maar ook kunt profiteren van mogelijke financiële ondersteuning en een comfortabeler, energiezuiniger thuis creëert.

Is dubbele beglazing verplicht in België?

Is enkel glas genoeg voor jouw woning? zo neen, wat zegt de wet en wat zijn de gevolgen als je geen dubbel glas hebt? Hieronder krijg je alle antwoorden.

Wat zegt de wet over verplichte dubbele beglazing

Concreet betekent dit dat meerdere ramen minstens dubbel glas moeten hebben, met uitzondering van ramen in inkomhallen, gangen, traphallen, of garages. Daarnaast moet elke woning ook voorzien zijn van dakisolatie en een rookmelder.

Verplicht sinds 2020

Sinds 1 januari 2020 geldt de dubbelglasnorm in Vlaanderen, die van toepassing is op alle woningen. Deze maatregel is ingevoerd door de Vlaamse regering als een stap naar het behalen van de Europese klimaatdoelstellingen om tegen 2030 de CO2-uitstoot met 35% te verminderen.

Wat als ik niet aan de verplichting voldoe? [Gevolgen]

Als een woning niet voldoet aan de dubbelglasnorm, kunnen tijdens een woningonderzoek strafpunten worden toegekend door een woningcontroleur van Wonen Vlaanderen.

Sinds 1 januari 2020 worden 3 strafpunten toegekend voor één raam met enkele beglazing en 9 strafpunten voor meer dan één raam met enkele beglazing in de woning.

Indien de gebreken aan de woning leiden tot 15 of meer strafpunten, kan de woning ongeschikt en/of onbewoonbaar worden verklaard.

Vanaf 1 januari 2023 werden de regels strenger, waarbij voor één raam dat niet aan de verplichting voldoet, 9 strafpunten worden toegekend.

Bij meer dan één raam met enkele beglazing worden 15 strafpunten toegekend, waardoor de woning ongeschikt verklaard kan worden, ongeacht eventuele andere gebreken.

In het geval van ongeschiktheid mag de woning niet meer worden verhuurd totdat de eigenaar noodzakelijke werken heeft uitgevoerd om de woning weer in overeenstemming te brengen met de geldende regelgeving.

Het naleven van de dubbelglasnorm wordt dus streng aangehouden, met grote gevolgen voor overtredingen.

Is enkel glas nog toegestaan?

In België is enkel glas nog toegestaan onder bepaalde voorwaarden en in specifieke situaties. De glasnorm, die sinds 1 januari 2020 geldt in Vlaanderen, is expliciet van toepassing op woonlokalen en de badkamer. Dit betekent dat ramen in deze ruimten minstens dubbel glas moeten hebben om aan de norm te voldoen.

Het is belangrijk op te merken dat enkel glas in een garage niet wordt gequoteerd en dus niet onderhevig is aan de dubbelglasnorm.

Deze uitzondering geldt ook voor glaspartijen in gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw, met uitzondering van situaties waar het gaat om een gemeenschappelijk woonlokaal, zoals een collectieve living in een studentenverblijf of een cohousing, of een badkamer.

Dus, hoewel enkel glas nog steeds toegestaan is in bepaalde niet-woonruimten en specifieke gemeenschappelijke delen, is het noodzakelijk om te controleren of de specifieke situatie van toepassing is op de uitzonderingen die zijn vastgesteld door de geldende wetgeving.

Verhoog jouw wooncomfort
Maak je huis comfortabeler met dubbele beglazing. Ontvang vrijblijvend offertes en ontdek hoe betaalbaar en efficiënt deze upgrade kan zijn.
arrow Ontvang nu gratis offertes

Is hoogrendementsglas verplicht?

De dubbelglasnorm norm vereist dat meerdere ramen in een woning minstens dubbel glas moeten hebben. Het gebruik van hoogrendementsglas (HR-glas) wordt niet expliciet verplicht gesteld door de Vlaamse regelgeving, maar dubbel glas is de minimumeis.

Verschil tussen dubbel glas en hoogrendementsglas:

  • Dubbel glas: dit type glas bestaat uit twee glasplaten met een lucht- of gasvulling ertussen. Het doel is om de warmte beter binnen te houden dan bij enkel glas, waardoor het energie-efficiënter is.
  • Hoogrendementsglas (HRglas): dit is een specifieker type dubbel glas met een extra coating op één van de glasplaten. Deze coating minimaliseert warmteverlies door warmte terug de kamer in te reflecteren. HR-glas heeft dus een hogere isolatiewaarde dan standaard dubbel glas.
Dubbel beglazing verplicht in België

Krijg ik recht op premies voor het plaatsen van dubbel beglazing?

Ja, als eigenaar heb je recht op premies voor het plaatsen van dubbele beglazing in België. Hier zijn de beschikbare premies:

Premie van Fluvius:

  • Als jouw woning vóór 1 januari 2006 op het elektriciteitsnet werd aangesloten, kom je in aanmerking voor een premie van de netbeheerder Fluvius voor de plaatsing van minstens dubbel glas.
  • De premie is afhankelijk van het jaar van jouw laatste factuur. Voor 2022 bedraagt de premie 16 euro per vierkante meter.

Overkoepelende renovatiepremie:

  • Eigenaren van woningen die ouder zijn dan 30 jaar kunnen in aanmerking komen voor de overkoepelende renovatiepremie, inclusief de energiezuinige renovatie van de woning.

Totaalrenovatiebonus:

  • Deze premie, uitgegeven door de Vlaamse overheid, dekt 30 tot 40% van de kosten die je maakt voor de renovatie, op voorwaarde dat de renovatiekosten meer dan € 2.500 (exclusief btw) bedragen.

Het is heel belangrijk om de specifieke voorwaarden en deadlines voor het aanvragen van deze premies te controleren, omdat ze kunnen verschillen en afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals het type werkzaamheden en de leeftijd van de woning.

Is dubbele beglazing verplicht bij verhuur?

Ja, in België is het verplicht om dubbele beglazing te hebben bij verhuur, en deze verplichting is vastgesteld door de Vlaamse overheid.

Sinds 1 januari 2020 geldt de dubbelglasnorm voor alle woningen in Vlaanderen, inclusief huurwoningen.

Dubbel glas

Is dubbel glas verplicht voor appartementen?

De verplichting voor het gebruik van dubbel glas is van toepassing op zowel kamers als zelfstandige wooneenheden, zoals studio’s, eengezinswoningen of appartementen. Voor wooneenheden betreft het specifiek de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van de woning.

Wat is de gemiddelde prijs voor dubbel glas?

In 2024 verschilt de gemiddelde prijs voor dubbele beglazing in België, per vierkante meter, tussen de 35 euro en 65 euro.

Het is belangrijk op te merken dat deze prijsrange slechts een indicatie is en de daadwerkelijke kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren.

De prijs van dubbel glas wordt beïnvloed door diverse factoren, zoals het type dubbel glas, het materiaal van de raamkozijnen, het aantal ramen en totale oppervlakte en de installatiekosten.

Glas vervangen naar dubbel glas? Ontvang offertes en vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

Wil je je woning upgraden met dubbele beglazing? Ontvang gratis en vrijblijvende offertes en deskundig advies om je optimaal te informeren.

Vergelijk eenvoudig prijzen en ontdek de beste oplossing voor jouw situatie. Vertrouw op de meerwaarde van een erkende dubbele beglazing professional voor een hoogwaardige installatie.

Advies op maat zorgt ervoor dat je de juiste keuzes maakt voor een comfortabeler, energiezuiniger huis. Maak vandaag nog de eerste stap naar een heldere toekomst met erkende experts in dubbele beglazing!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?

2*. Welk type raamkozijn wenst u?

3*. Hoeveel ramen of deuren wenst u te plaatsen?

4. Beschrijving van uw project

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.