4 seizoensglas: wat is het? Voordelen en werking

Verdiep je in 4 seizoensglas, ook wel bekend als zonwerend glas. Leer over de voordelen van dit type beglazing, hoe het werkt, en ontdek waarom het een overweging waard is voor een comfortabel en energiezuinig huis, ongeacht het seizoen.

Hoe werkt 4 seizoenen glas?

4 seizoensglas, ook bekend als zonwerend glas, is speciaal ontworpen om jou het hele jaar door optimaal comfort te bieden.

De coating of folie op het dubbelglas laat alleen zonnestralen de woning binnen met een specifieke invalshoek, waardoor direct zonlicht wordt beperkt wanneer de zon laag staat. Dit resulteert in minder warmteafgifte.

Dit glas zorgt voor uitstekende isolatie in koude wintermaanden en heeft zonwerende eigenschappen in warmere maanden. Ideaal voor pergola’s, serres, veranda’s, maar ook voor grote schuiframen of ramen met een zuidwestelijke oriëntatie.

Het draagt bij aan het comfort, de veiligheid en de esthetiek van je woning, met optimale prestaties in het weren van de zon, het reflecteren van warmte en het doorlaten van licht.

Meer info en advies nodig?
Vul het offerteformulier in en kom in contact met meerdere experts.

De voordelen van 4 seizoensglas

Het gebruik van 4 seizoensglas brengt tal van voordelen met zich mee. Kies voor vier seizoenen glas en profiteer van:

 1. Energie-efficiëntie: bespaar op stookkosten door de unieke eigenschappen die warmte in de winter vasthouden en in de zomer buiten houden.
 2. Aangenaam binnenklimaat: beperk temperatuurstijging in de zomer, verminder het gebruik van airconditioning en laat in de winter zonnestralen binnen voor een warme sfeer.
 3. Verbeterde veiligheid: sterker en duurzamer dan standaard glas, wat resulteert in minder kans op breuk, waardoor het ideaal is voor extra beveiliging in huizen of gebouwen.
4 seizoensglas twee ramen

Hoe werkt 4 seizoensglas?

Het 4 seizoensglas werkt volgens een heel specifiek principe. De speciale coating of folie op dit glas werkt als een soort filter.

In de zomer, wanneer de zon hoog aan de hemel staat, laat deze coating enkel een beperkt deel van de zonnestralen door. Hierdoor wordt de hoeveelheid binnenvallende zonne-energie sterk verminderd en blijft het binnen aangenaam koel.

In de wintermaanden, als de zon laag staat, laat de coating juist meer zonnestralen door. De warmte van deze stralen wordt vervolgens door de coating gereflecteerd en in de woning vastgehouden. Dit zorgt voor een gezellig warm binnenklimaat en beperkt de noodzaak om extra te verwarmen.

Dit type beglazing is dus een slimme en energiezuinige oplossing voor het creëren van een comfortabel binnenklimaat in elk seizoen.

De kosten van 4 seizoensglas

Overweeg je 4 seizoensglas aan te schaffen? De kosten kunnen variëren op basis van factoren zoals de grootte en het aantal ramen dat je wilt vervangen. Meestal is dit type glas prijziger dan standaard dubbel glas.

Waarop letten?

Belangrijk om te weten is dat deze investering op lange termijn rendabel kan zijn vanwege energiebesparing. Een indicatie van de meerprijs voor 4 seizoensglas is ongeveer € 1.000 voor een oppervlakte van 15 m², maar deze prijs kan verschillen afhankelijk van jouw specifieke situatie en de leverancier.

Zonwerend glas versus 4 seizoensglas

Wanneer we zonwerend glas en 4 seizoensglas vergelijken, zijn er enkele cruciale verschillen. Zonwerend glas is speciaal ontworpen om de hoeveelheid zonnewarmte die een gebouw binnenkomt, te verminderen. Het heeft een speciale coating die zonnestralen weerkaatst, waardoor de warmte buiten blijft. Dit soort glas is ideaal voor hete zomers.

Aan de andere kant, 4 seizoensglas, soms ook zonwerend glas genoemd, is ontworpen om het hele jaar door een comfortabel binnenklimaat te bieden. Het heeft een speciale, onzichtbare coating die tot 60% minder zonnewarmte binnenlaat vergeleken met standaard dubbel glas.

Tegelijkertijd laat het in de winter meer zonnestralen door, waardoor je van de zonnewarmte kunt genieten. Het is een compromis tussen het weren van teveel zon in de zomer en het profiteren van de zonnewarmte in de winter.

De G-waarde van 4 seizoensglas

Kies je voor 4 seizoensglas, dan is de G-waarde, of zonnetoetredingsfactor, belangrijk om te begrijpen. Deze waarde, uitgedrukt in een percentage, geeft aan hoeveel zonnewarmte door het glas komt.

Bij 4 seizoensglas ligt de G-waarde meestal tussen 0,40 en 0,50, wat betekent dat 50% tot 60% van de zonnewarmte wordt tegengehouden. Dit draagt bij aan een aangenaam binnenklimaat doordat de resterende warmte wordt gereflecteerd.

Let bij je keuze op de oriëntatie van je ramen. Voor zuidgerichte ramen kan een lagere G-waarde gunstig zijn om oververhitting te voorkomen.

Er zijn ook beglazingen met een variabele G-waarde die zich aanpassen aan de buitenomstandigheden of de gewenste situatie binnen, voor een nog preciezere controle over het binnenklimaat.

Hoe effectief is zonwerend glas?

Zonwerend glas is effectief dankzij de G-waarde, die aangeeft hoeveel zonnewarmte het doorlaat. Bij 4 seizoensglas ligt deze waarde meestal tussen 0,40 en 0,50, wat betekent dat het 50% tot 60% van de zonnewarmte tegenhoudt en zo de binnentemperatuur in warme maanden aangenaam houdt. 

Let op: de effectiviteit kan variëren afhankelijk van de oriëntatie van je ramen

Bij zuidgerichte ramen kan glas met een lagere G-waarde helpen oververhitting te voorkomen. Hoewel zonwerend glas over het algemeen effectief is, is het belangrijk om de specifieke situatie te overwegen bij de keuze voor dit type glas.

Hoeveel graden scheelt zonwerend glas?

Zonwerend glas kan de binnentemperatuur tijdens warme dagen aanzienlijk verlagen, maar het precieze verschil hangt af van factoren zoals de G-waarde en oriëntatie van het raam. Exacte cijfers vereisen een specifieke berekening op basis van glaseigenschappen en de situatie van het gebouw.

Opmerkelijk is dat zonwerend glas niet alleen zomercomfort biedt, maar ook helpt om in de winter warmte beter vast te houden. Zo draagt het bij aan een stabiele en comfortabele binnentemperatuur gedurende het hele jaar.

Welk soort glas houdt de zon het beste tegen?

Bij het kiezen van het beste glas om de zon tegen te houden, zijn er verschillende types om te overwegen:

Zonwerend glas

 • Ontworpen om zonnewarmte te minimaliseren.
 • Ideaal voor hete zomers.
 • Heeft een speciale coating die zonnestralen reflecteert, waardoor de warmte buiten blijft.

4 seizoensglas

 • Biedt het hele jaar door een comfortabel binnenklimaat.
 • Laat veel zonlicht door, maar vermindert de binnenvallende zonne-energie.
 • Bevat een dunne metaallaag op het glas.

CLIMAPLUS SUN vierseizoensglas

 • Ideaal voor pergola’s, serres of veranda’s.

Glastypes met hoge lichtdoorlaat

 • Geschikt voor woninggevels.

Bij het maken van je keuze is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften en omstandigheden van je woning.

Voorstelling 4 seizoensglas

Zonwerend glas versus screens

Bij het vergelijken van zonwerend glas en screens, zijn er verschillende factoren om in overweging te nemen.

Zonwerend glas reflecteert zonlicht en houdt warmte buiten, terwijl screens 4 tot 5 keer effectiever zijn in het weren van zonnewarmte dan zonwerend glas.

Screens bieden dynamische controle over daglicht. In termen van uiterlijk heeft zonwerend glas een subtiele, elegante uitstraling, terwijl screens vaak zichtbaar zijn en het uiterlijk van je woning kunnen beïnvloeden.

Prijsmatig zijn beide opties vergelijkbaar. Uiteindelijk bepaalt je specifieke behoeften en voorkeuren welke optie het beste bij jou past.

Vergelijk ramen met 4 seizoensglas
Vergelijk verschillende ramen met 4 seizoensglas en kies de beste voor jou. Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes.
arrow Ontvang offertes op maat

Vier seizoenen glas in je woning

Onderhoud van 4 seizoensglas is simpel en vergelijkbaar met gewoon dubbelglas. Houd het regelmatig schoon met een zachte doek en gebruik geen schurende middelen om de speciale coating te beschermen. Het glas is weerbestendig, dus extra bescherming is niet nodig in de herfst en winter.

Onderhoud en reiniging van 4 seizoensglas

Stappenplan voor het onderhoud van 4 seizoensglas:

step 1.png

Regelmatige reiniging

Houd het glas schoon door regelmatig schoon te maken met een zachte doek of spons. Maak gebruik van een niet-schurend schoonmaakmiddel.

step 2.png

Grondig naspoelen en drogen

Spoel het glasoppervlak na de reiniging royaal af met zuiver water. Droog het glasoppervlak zorgvuldig af na het reinigen.

step 3.png

Weer- en windbestendig

4 seizoensglas is bestand tegen verschillende weersomstandigheden en vereist geen extra bescherming tijdens de herfst- en wintermaanden.

Met dit eenvoudige stappenplan behoud je de optimale functies van het 4 seizoensglas en geniet je van een praktische en onderhoudsarme oplossing voor je huis.

Meer weten? Stel je vragen aan specialisten en ontvang advies op maat

Wil je meer weten over welk type glas het beste past bij jouw specifieke behoeften en situatie? Aarzel niet en stel je vragen aan onze specialisten. Ontvang deskundig advies op maat, zodat je de juiste keuze kunt maken voor het optimaliseren van de zonwering en het creëren van een comfortabel binnenklimaat in jouw woning.

Vraag advies en ontdek hoe je met de juiste glaskeuze het hele jaar door kunt genieten van een aangename leefomgeving.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?
2*. Welk type raamkozijn wenst u?
3*. Hoeveel ramen of deuren wenst u te plaatsen?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.