Voordeur met zijraam: voordelen, prijs en installatie

In dit artikel lees je meer over de voordelen, prijzen en installatie van een voordeur met zijraam. Verbeter jouw wooncomfort met meer daglicht, esthetische verfraaiing, groter zicht, en verhoogde energie-efficiëntie. Leer over de economische keuze van kunststof deuren, modern design, het belang van kozijnen, kosten van zijlichten, en kies de juiste stijl.

Start nu met het vergelijken van offertes

De voordelen van een voordeur met zijraam

Een voordeur met zijraam biedt verschillende voordelen die jouw wooncomfort en huiservaring kunnen verbeteren.

 • Meer daglicht: zoals eerder genoemd, zorgt een zijlicht voor extra natuurlijk licht, waardoor jouw hal helder en uitnodigend wordt.
 • Verbeterde esthetiek: een voordeur met zijlicht kan de esthetische aantrekkingskracht van jouw huis vergroten. Het geeft een modern en elegant uiterlijk dat je kunt aanpassen aan jouw persoonlijke smaak en de architectonische stijl van jouw huis.
 • Groter zicht: een zijlicht biedt ook een beter zicht naar buiten, waardoor je kunt zien wie er voor jouw deur staat voordat je deze opent.
 • Energie-efficiëntie: de aanwezigheid van een zijlicht kan bijdragen aan de energie-efficiëntie van jouw huis doordat er meer natuurlijk licht binnenkomt. Hierdoor ben je minder afhankelijk van kunstlicht.

Vind een specialist bij jou in de buurt en vraag advies

Kunststof voordeur met zijraam: een economische keuze

Een kunststof voordeur met zijraam is een kosteneffectieve en duurzame keuze. Kunststof staat bekend om zijn lange levensduur, lage onderhoudskosten en uitstekende isolatie. De prijzen variëren tussen € 3.500 en € 4.500, inclusief installatie.

Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn, zijn de lagere onderhoudskosten en langere levensduur op de lange termijn voordelig.

Wat zijn zijlichten van een deur?

Zijlichten zijn smalle verticale vensters aan de zijkant van een deur. Ze worden ook wel zijpanelen genoemd en bevinden zich naast de deur, vaak om meer natuurlijk licht binnen te laten en het uiterlijk van de ingang te verfraaien.

Zijlichten kunnen verschillende vormen aannemen, waaronder vast glas, glas met roeden (verdelingen) of zelfs openslaande zijdeuren.

Kunststof voordeur wit met zijramen

Modern ontwerp van een voordeur met zijraam

Een eigentijds ontwerp voor een voordeur met zijlicht of zijraam combineert functionaliteit en esthetiek met strakke lijnen, minimalistische patronen en stijlvolle handgrepen.

Kleuren gebruiken is belangrijk, variërend van klassiek grijs tot gedurfde tinten zoals staalblauw. Verschil in materiaal zoals houten decors en halfglazen zijpanelen bieden mogelijkheden voor unieke looks.

Voorbeelden van moderne ontwerpen:

 • Voordeur met geïntegreerde deurgreep.
 • Antracietgrijze deur met halfglazen zijpanelen.
 • Deur met unieke LED-verlichting en glasdecoraties.
 • Voordeur met contrasterend gekleurd zijlicht.

Het belang van de kozijn in een voordeur met zijraam

Het kozijn is belangrijk voor je voordeur met zijlicht. Het ondersteunt niet alleen de deur en het zijlicht, maar draagt ook bij aan het uiterlijk en de werking van het geheel.

In het kozijn zit een sponning, een zijdelingse inkeping, waardoor de deur kan draaien. Het zorgt ook voor een stevige muuraansluiting en een veilige grip op het glas in het zijlicht.

Let bij het kiezen van een kozijn op de stijl van je huis voor een harmonieus uiterlijk. Of je nu voor houten of kunststof kozijnen gaat, zorg ervoor dat ze voldoen aan je eisen op het gebied van veiligheid, comfort en energie-efficiëntie.

Ontvang tot 5 gratis offertes

Wat kost een zijraam voor een voordeur?

De kosten voor een zijlicht bij je voordeur variëren sterk op basis van materiaal, afmetingen en fabrikant. Een kunststof voordeur met zijlicht kost gemiddeld tussen de € 2.500 en € 5.000, inclusief montage en andere bijkomende kosten.

Dit is slechts een indicatie: Jouw specifieke keuzes bepalen de uiteindelijke prijs

Bespaar kosten door te kiezen voor een standaardmodel en gebruik online configuratoren voor prijsindicaties. Extra opties, zoals het type glas (bijvoorbeeld HR++ glas voor betere isolatie), kunnen de totale kosten verhogen. Vergelijk offertes van verschillende specialisten om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Hoe kies je de juiste zijlichten voor je deur?

Bij het kiezen van zijlichten voor je deur, overweeg de volgende factoren:

 1. Materiaalkeuze: kies uit kunststof, hout of aluminium, elk met zijn eigen voordelen.
 2. Afmeting en positie: overweeg de grootte en plaatsing voor de gewenste lichtinval en uitstraling.
 3. Aantal zijlichten: kies voor zijlichten aan één kant of beide zijden van de deur.
 4. Glaskeuze: kies tussen helder glas voor maximale lichtinval of mat/decoratief glas voor privacy.
 5. Stijl: zorg ervoor dat de stijl van de zijlichten past bij het ontwerp van je voordeur en de woning.
Klassieke voordeur met twee zijramen blauw

De installatie van een nieuwe voordeur met zijraam

Bij het installeren van een nieuwe voordeur met zijlicht is het cruciaal om nauwkeurige metingen te verrichten voor een correcte uitlijning. Het installatieproces omvat meestal:

 1. Verwijdering van de oude deur en het kozijn: oude elementen moeten zorgvuldig worden verwijderd om plaats te maken voor het nieuwe.
 2. Voorbereiding van de deuropening: de deuropening moet worden voorbereid om de nieuwe installatie mogelijk te maken.
 3. Plaatsing van het nieuwe kozijn: het nieuwe kozijn wordt geplaatst en stevig bevestigd met schroeven of spijkers.
 4. Installatie van de nieuwe deur en zijlicht: de nieuwe deur en zijlicht worden geplaatst voor een volledige montage.
 5. Nazorg: afsluitende stappen, zoals het aanbrengen van afdichtmiddel, zorgen voor extra isolatie en bescherming tegen weersinvloeden.

Tip

Hoewel het inschakelen van professionals wordt aanbevolen voor een correcte en veilige installatie, kunnen doe-het-zelvers gebruikmaken van beschikbare handleidingen en video’s. Belangrijk is wel dat ze over de juiste gereedschappen en veiligheidsuitrusting beschikken.

Verschillende stijlen van zijramen voor deuren

De stijl van zijlichten voor deuren kan variëren, afhankelijk van de esthetiek en functionaliteit die je zoekt. Klassieke zijlichten zijn vaak versierd met glas-in-lood of mat glas voor een traditionele uitstraling. Moderne stijlen hebben meestal strakke lijnen en helder glas voor een minimalistisch uiterlijk.

Er zijn ook zijlichten met decoratieve elementen, zoals roestvrijstalen decoraties of gekleurde glaspanelen. De keuze van de stijl hangt af van het algehele ontwerp van je huis en je persoonlijke voorkeur.

Je kunt ook kiezen voor zijlichten aan één zijde van de deur of aan beide zijden, afhankelijk van de gewenste uitstraling en lichtinval.

Vergelijk prijzen en kwaliteit

Onderhoud en verzorging van een kunststof voordeur met zijraam

Het onderhoud van een kunststof voordeur met zijlicht is eenvoudig.

Reinig regelmatig met lauw water en afwasmiddel om de deur fris te houden. Vermijd chemische reinigingsmiddelen die het kunststof kunnen beschadigen en besteed ook aandacht aan het beslag en de handgrepen, aangezien vuil zich hier kan ophopen. Gebruik een sopje met een doekje en een mild onderhoudsmiddel.

Jaarlijkse grondige reiniging

Hoewel kunststof deuren minder onderhoud vergen dan houten deuren, wordt een jaarlijkse grondige reiniging aanbevolen. Vergeet niet de zijlichten schoon te maken met een tuinslang of gieter; gebruik geen hogedrukreiniger om schade te voorkomen.

Veiligheidsaspecten van een voordeur met zijlicht

De veiligheid van een voordeur met zijlicht is van cruciaal belang. Verschillende factoren beïnvloeden de veiligheid van je deur.

 • Het slot: een veilig slot is essentieel. Overweeg een slot met meerdere vergrendelingspunten voor extra veiligheid. Het SKG-keurmerk kan je helpen bij het kiezen van een betrouwbaar slot.
 • Het materiaal van de deur en het zijlicht: sterke materialen zoals staal of massief hout kunnen de veiligheid verhogen.
 • Het glas in het zijlicht: kies voor inbraakwerend glas om de veiligheid te verhogen.
 • Extra veiligheidsmaatregelen: extra maatregelen zoals een veiligheidscamera of een alarm kunnen de veiligheid van je voordeur met zijlicht verhogen.
 • Verlichting: een goed verlichte entree kan potentiële inbrekers afschrikken.

Onthoud dat veiligheid niet alleen afhangt van de deur zelf, maar ook van de algehele beveiliging van je woning.

Groene houten voordeur met zijramen

Energie-efficiëntie van een voordeur met zijlicht

De energie-efficiëntie van een voordeur met zijraam is een belangrijke overweging bij het kiezen van een nieuwe deur. Goed geïsoleerde deuren helpen de warmte binnen te houden en de koude lucht buiten, wat resulteert in een aangename binnentemperatuur en lagere energiekosten.

 • Keuze van het materiaal: de materiaalkeuze van de deur en het zijlicht speelt een cruciale rol in de energie-efficiëntie. Materialen zoals kunststof en hout hebben een hoge isolatiewaarde, terwijl metaal minder isolerend is.
 • Dubbel glas of hoogrendementsglas: voor het zijlicht is het aan te raden om te kiezen voor dubbel glas of hoogrendementsglas. Dit type glas isoleert beter dan enkel glas en helpt bij het beperken van warmteverlies.
 • Afdichtingen: goede afdichtingen zijn essentieel om te voorkomen dat er koude lucht naar binnen sijpelt. Hierdoor hoeft de verwarming minder hard te werken en bespaar je energie.

Het kiezen van een energiezuinige voordeur met zijlicht is niet alleen gunstig voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.

Meer weten over voordeur met zijraam? Raadpleeg specialisten in je buurt en ontvang advies op maat!

Ontdek meer over voordeuren met zijlichten. Raadpleeg vandaag nog specialisten in je buurt voor advies op maat en laat je informeren over de perfecte oplossing voor jouw woning. Maak gebruik van hun expertise en ontvang een offerte die aansluit bij jouw behoeften. 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.