PVC ramen: de voordelen, prijs en onderhoud

Ben je aan het overwegen om PVC ramen aan te schaffen? Vind hier alles wat je moet weten om de juiste keuze te maken. Ze zijn verkrijgbaar in eindeloos veel verschillende soorten en maten. We nemen je daarom mee langs de opties. Lees verder en vind de ideale ramen voor jouw woning.

Voordelen van PVC ramen

PVC ramen hebben veel voordelen. We hebben ze op een rijtje gezet.

Goede isolatie

Als het om isolatie gaat, zijn PVC ramen extreem geschikt voor deze klus. Ze hebben namelijk een lage warmtegeleiding.

Hier bedoelen we het niet alleen thermische, maar ook akoestische isolatie. PVC ramen brengen dus voordeel op beide fronten.

De thermische isolatie houdt je warm tijdens de winter en koel tijdens de zomer, terwijl akoestische isolatie je een rustige avond kan bezorgen.

Veiligheid en duurzaamheid

PVC ramen beschikken over moderne sluitingen die je woning erg goed beveiligen. Om deze inbraakveiligheid te verzekeren worden de profielen met staal versterkt. Het gebruik van staal draagt ook bij aan de duurzaamheid van de kunststof ramen.

Daarnaast zullen veel fabrikanten een duurzaamheidscertificaat hanteren om de schade aan het milieu te minimaliseren.

Detail van een pvc raam.

Onderhoudsvriendelijk

In vergelijking met andere soorten ramen, zijn PVC ramen erg onderhoudsvriendelijk. Je komt al een heel eind met wat water en detergent.

Daarnaast hoef je ze niet opnieuw te verven na een paar jaar, wat bij hout wel het geval is. Qua simpel onderhoud zit je dus goed bij PVC.

Levensduur

Je wil natuurlijk dat je ramen zo lang mogelijk meegaan. Je vervangt ze namelijk niet zomaar. PVC ramen kunnen minstens zo’n 10 jaar meegaan.

Je kan de levensduur van je PVC kozijnen verlengen door ze één keer per jaar grondig schoon te maken. Er is ook een speciale kozijnwax beschikbaar die ervoor zorgt dat je vuil makkelijker kan verwijderen.

Wat kosten PVC ramen?

Gemiddeld kost een PVC raam € 100 tot € 200 per vierkante meter (incl. btw en plaatsingskosten). Het is belangrijk om te weten dat de prijzen van het vervangen van je raamkozijnen per geval sterk kunnen verschillen. Hier hebben we een aantal scenario’s opgelijst.

RaamtypeGroottePrijs PVC ramen
PVC vast raam1 m x 1 m€ 100 à € 180
 1,5 m x 1,2 m€ 150 à € 250
 2 m x 1,5 m€ 280 à € 400
PVC draai-kiepraam1 m x 1 m€ 150 à € 240
 1,5 m x 1,2 m€ 250 à € 350
 2 m x 1,5 m€ 380 à € 490
PVC valraam0,5 m x 0,5 m€ 50 à € 120
 1 m x 1 m€ 150 à € 250
 1,5 m x 1,2 m€ 250 à € 360
PVC schuifraam1,5 m x 1 m€ 700 à € 760
 2 m x 1,5 m€ 850 à € 1.200
 2 m x 2 m€ 900 à € 1.300
Let op: bovenstaande richtprijzen zijn exclusief montagekosten.

Goede prijs-kwaliteitverhouding

Qua prijs-kwaliteitverhouding scoren PVC ramen erg hoog. PVC is een goedkope grondstof met veel voordelen waardoor de prijzen relatief laag blijven. Let wel bij de fabrikant of er voldoende staal aanwezig is in de PVC kozijnen.

Hoe kies je de beste PVC ramen voor jouw woning?

Welke kozijnen passen het beste bij jou? Dit kan van verschillende factoren afhangen. We nemen je mee langs zaken waar je op kan letten.

Verschillende soorten pvc ramen voor in huis.

Kleuren voor PVC ramen

PVC ramen komen in veel verschillende kleuren en stijlen. Liever iets landelijks? Of denk je toch aan een moderne stijl? Je kan ramen vinden voor alle mogelijke stijlen. Daarnaast kan je ook nog kiezen of je qua structuur het liefst glad, mat of houtlook hebt.

Het kiezen van een basiskleur zal hierbij de goedkoopste oplossing zijn. Als laatste heb je ook nog verschillen in de structuurlak. Hier heb je bijvoorbeeld de keuze tussen korrelig of mat.

Houtlook PVC raam

PVC ramen kan je voorzien van een uiterlijk waardoor het eruitziet alsof je toch houten kozijnen hebt. Een aantrekkelijk prijskaartje en mooi tegelijkertijd dus. Dit wordt vaak gedaan met een speciale pvc-houtfolie. Je ziet haast het verschil niet meer.

Het is in dit geval ook mogelijk om met opgekleefde kleinhouten te werken voor een echte landelijke look. Daarnaast loop je minder kans op verrotting als je kiest voor PVC in plaats van hout.

Wat is het verschil tussen PVC en aluminium ramen?

Het kan dat je twijfelt tussen PVC en aluminium ramen. Dat is erg begrijpelijk. Het is wel goed om te weten dat PVC een goedkopere grondstof is relatief aan aluminium.

PVC kozijnen worden best met staal versterkt. Let erop dat dit het geval is bij de aankoop van je PVC ramen. De kosten van een PVC raam ligt zo’n 20% lager dan aluminium.

Wel zal aluminium waarschijnlijk langer meegaan dan de PVC variant. Aluminium heeft ook een lagere isolatiewaarde.

Contacteer gratis experten en ontdek wat de mogelijkheden zijn voor jouw ramen
Krijg deskundig advies en vind de perfecte match voor jouw huis.
arrow Ontvang offertes en advies op maat

Onderhoud van PVC ramen en deuren: tips en trucs

Hoe makkelijk ze ook te onderhouden zijn, PVC ramen en deuren hebben ook het een en ander nodig om langer mee te kunnen gaan.

Vaak is een spons en wat water al voldoende. Maar soms moet je iets grondiger zijn, vooral om te voorkomen dat het vuil in de kozijnen trekt.

Zodra dit namelijk gebeurd is, is het erg moeilijk om het vuil er weer uit te krijgen. Als je vogeluitwerpselen niet op tijd schoonmaakt, kan dit ook blijvende vlekken of schade veroorzaken. 

Het is daarom verstandig om een keer per jaar je raamkozijnen grondig schoon te maken. Na het schoonmaken kan je ook nog een speciale wax aanbrengen waardoor het vuil de volgende keer makkelijker te verwijderen is. Zorg ervoor dat je de bewegende onderdelen af en toe voorziet van een smeerbeurt.

Daarnaast dien je een paar dingen te vermijden bij het onderhoud van je PVC ramen of deuren:

  • Gebruik geen schuurspons.
  • Probeer schurende schoonmaakmiddelen te vermijden.
  • Agressief schoonmaakmiddel kan slecht zijn voor het PVC.
schoonmaken PVC raam

Herstellen PVC ramen

Een raam herstellen is veel goedkoper dan een volledig nieuw raam installeren. Vaak is dat één monteur die bij je langskomt en in minder dan een uur is jouw raam weer zo goed als nieuw.

Gemiddeld kost dit tussen de 130 en 170 euro. Kijk dus goed voordat je besluit het te vervangen, of de schade niet te herstellen is. Best neem je hiervoor contact op met ervaren experten.

Ook interessant voor jou:

Pvc raam wrappen

Dit artikel biedt je alle info over het wrappen van pvc ramen met folie. Je ontdekt de verschillende opties en de kosten van deze folie coating voor je kozijnen.

In dit artikel vind je alles over het schilderen van pvc ramen. Je leert hoe je de juiste verf kiest, hoe je je ramen voorbereidt en hoe je ze schildert voor het beste resultaat.

Pvc raam schilderen

Het laten plaatsen van PVC ramen

Wil je PVC ramen laten plaatsen? De kosten hiervoor kunnen nogal verschillen onder raamspecialisten. Dit komt mede omdat het moeilijk is om een exacte prijs aan te duiden.

Zorg er daarom voor dat je offertes aanvraagt bij verschillende experts. Plaatsingskosten zijn namelijk een groot onderdeel van de uiteindelijke prijs. Hier nog een tabelletje met richtprijzen:

RaamoppervlakteRichtprijs
115 cm x 100 cm€ 480 à € 500
125 cm x 100 cm± € 500
135 cm x 100 cm± € 500
125 cm x 120 cm± € 515
135 cm x 120 cm± € 530

Hoe kosten besparen bij het plaatsen?

Je kan overwegen om je oude ramen zelf te verwijderen om kosten te besparen. Met het werk dat je al gedaan hebt, verlaag je namelijk de arbeidskosten.

Offertes op maat vragen en prijzen vergelijken

Heb je nog steeds prangende vragen of behoefte aan meer specifieke informatie? Dat is erg begrijpelijk bij dit soort ingrijpende keuzes.

Daarom kan je het onderstaande formulier invullen en ontvang je gratis en vrijblijvend advies op maat. Vind op deze manier de juiste expert bij jou in de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke type ramen zoekt u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.