PVC ramen schilderen

Het schilderen van PVC ramen is niet alleen mogelijk, maar kan ook een geweldige manier zijn om je huis een frisse en levendige uitstraling te geven. Hoewel het niet noodzakelijk is voor onderhoud, zoals bij houten ramen, kan het esthetische aspect je toch overhalen om je ramen een nieuw kleurtje te geven. Leer hoe je de juiste verf kiest, hoe je je ramen voorbereidt en hoe je ze schildert voor het beste resultaat.

De redenen om PVC ramen te verven

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor zou kiezen om je PVC ramen te schilderen:

 • Esthetiek: misschien ben je de bestaande kleur van je ramen beu, of wil je gewoon een nieuwe look voor je huis. Het schilderen van je PVC ramen kan een grote impact hebben op de algehele uitstraling van je woning.
 • Verkleuring: na verloop van tijd kunnen kunststof ramen verkleuren, vooral als ze continu blootgesteld worden aan de zon. Het schilderen van je ramen kan helpen om deze verkleuring te corrigeren en je ramen er weer als nieuw uit te laten zien.
 • Besparing: ramen in PVC vervangen kan een dure onderneming zijn. Het schilderen van je ramen is een minder dure optie die je huis nog steeds een frisse, nieuwe look kan geven.
Ontdek de voordelen van het schilderen van jouw PVC ramen
Wil je jouw PVC ramen een nieuwe look geven? Ontdek hoe schilderen ze kan transformeren! Vraag vandaag nog offertes aan en vind een specialist bij jou in de buurt.
arrow Ontvang offertes op maat

Hoe schilder je PVC ramen zelf? [Stappenplan]

Het schilderen van PVC ramen vereist enkele specifieke stappen voor een efficiënt en duurzaam resultaat. Hier is een eenvoudig stappenplan om je te helpen:

1. Het reinigen en ontvetten van het raam

Voordat je je PVC ramen schildert, is het essentieel om ze grondig te reinigen en te ontvetten. Dit zal ervoor zorgen dat de verf beter hecht en een soepeler, egalere finish geeft. Je kunt een mild reinigingsmiddel en water gebruiken om vuil en vet te verwijderen.

Daarnaast zijn er ontvetters op de markt die speciaal zijn ontworpen voor dit doel. Deze producten kunnen in een doe-het-zelfzaak worden gevonden.

Wanneer je een ontvetter gebruikt, is het belangrijk om daarna de ramen goed af te spoelen met water en ze te laten drogen. Let op: zorg ervoor dat je ook je vensters goed afplakt om te voorkomen dat er verf op komt.

 • Gebruik een mild reinigingsmiddel en water.
 • Gebruik indien nodig een speciale ontvetter.
 • Spoel goed af met water en laat drogen.
 • Plak de vensters goed af.

Het is ook raadzaam om je ramen minstens één keer per jaar grondig te reinigen. Dit kan helpen om hardnekkig vuil en vet te verwijderen dat zich in de loop van de tijd kan ophopen.

Daarna schuur je de ramen lichtjes op. Gebruik fijn schuurpapier om het oppervlak van de ramen te matteren. Dit helpt om de verf beter te laten hechten.

2. Opschuren: het matteren van het raam

Na het reinigen en ontvetten, is de volgende stap in de voorbereiding van het PVC raam om het te matteren. Dit houdt in dat je het oppervlak van het raam lichtjes opschuurt om de hechting van de verf te verbeteren. Hiervoor kan je gebruik maken van fijn schuurpapier.

Ga hierbij zachtjes te werk om te voorkomen dat je diepe krassen in het raamprofiel maakt die later zichtbaar kunnen zijn. Het is ook best om het raam vochtig te houden tijdens het schuren om het risico op krassen te minimaliseren.

Na het schuren spoel je het raam opnieuw af en laat het goed drogen voordat je verdergaat met de volgende stap in het schilderproces.

3. Breng een primer aan

Na het reinigen, ontvetten en schuren van het raam, is het aanbrengen van een hechtprimer een cruciale stap in de voorbereiding.

Zorg ervoor dat je een primer gebruikt die speciaal ontworpen is voor gladde oppervlakken, zoals PVC, zoals een hechtprimer. Deze zorgen voor een goede hechting en verminderen de kans op blaarvorming en afschilfering van de verf.

Breng de primer gelijkmatig aan op de profielen volgens de instructies op de verpakking. Wees niet te zuinig met deze grondlaag, aangezien een goede primerlaag zorgt voor een goede hechting van de afwerkingslagen.

Na het aanbrengen van de primer is het belangrijk om de droogtijd te respecteren. Deze varieert meestal tussen 6 en 24 uur, afhankelijk van het merk en de weersomstandigheden.

Nadat de primer volledig is opgedroogd, schuur je deze laag lichtjes op met een fijne korrel schuurpapier. Dit zorgt voor een nog betere hechting van de uiteindelijke verflaag.

PVC raam laten schilderen door een specialist.

4. De eerste laag verf aanbrengen

Begin met het aanbrengen van de eerste laag verf op de PVC ramen. Gebruik een borstel of roller en breng de verf gelijkmatig aan over het hele oppervlak. Zorg ervoor dat je de verf in lange, rechte streken aanbrengt om te voorkomen dat er druppels of strepen ontstaan.

Het is aan te raden om van boven naar beneden te werken om te voorkomen dat de verf druipt. Zorg ervoor dat je alle hoeken en randen goed bedekt, maar vermijd te veel verf op te brengen, omdat dit kan leiden tot druppels en een ongelijkmatige afwerking.

Als je ramen en deuren in het PVC hebt, zorg er dan voor dat je deze goed hebt afgeplakt om te voorkomen dat er verf op terechtkomt.

Tips bij een eerste verflaag

Houd rekening met de volgende tips voor het aanbrengen van de eerste laag verf:
– Gebruik een kleine borstel voor hoeken en moeilijk bereikbare plaatsen.
– Werk in secties om ervoor te zorgen dat je de verf gelijkmatig aanbrengt.
– Vermijd het schilderen in direct zonlicht of bij hoge temperaturen, omdat dit de droogtijd kan versnellen en tot een ongelijkmatige afwerking kan leiden.

Na het aanbrengen van de eerste laag, laat je de verf volledig drogen volgens de aanbevolen droogtijd op de verfpot. Dit kan variëren, afhankelijk van het merk van de verf en de weersomstandigheden.

5. De droogtijd respecteren

Het respecteren van de droogtijd is een cruciale stap in het schilderproces van PVC ramen. De droogtijd van PVC raamverf kan variëren afhankelijk van omstandigheden zoals temperatuur en vochtigheid, maar meestal duurt het 24 tot 48 uur.

Tijdens deze periode is het belangrijk om aanraking of sluiting van het raam te voorkomen totdat de verf volledig droog is.

Goede ventilatie kan de droogtijd van schilderwerk aanzienlijk verkorten. Probeer daarom de ruimte waarin je schildert goed te ventileren door ramen en deuren te openen of ventilatoren te gebruiken om de luchtcirculatie te bevorderen.

Het niet respecteren van de droogtijd kan leiden tot een slechte afwerking, waardoor je mogelijk het hele schilderproces opnieuw moet starten. Het is dus essentieel om geduldig te zijn en de verf de tijd te geven om volledig te drogen.

PVC raam schilderen.

6. De tweede laag verf aanbrengen

Na het respecteren van de droogtijd, is het tijd om de tweede laag verf aan te brengen. Dit is cruciaal voor een duurzaam en professioneel eindresultaat.

Herhaal dezelfde stappen als bij de eerste laag: gebruik een borstel of roller en breng de verf gelijkmatig aan, werk van boven naar beneden en let op de hoeken en randen.

Om strepen te voorkomen, is het aan te raden om de verf zowel horizontaal als verticaal aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat de verf gelijkmatig verdeeld wordt over het oppervlak.

Let op de volgende punten bij het aanbrengen van de tweede laag verf:

 • Zorg ervoor dat de eerste laag volledig droog is voordat je de tweede laag aanbrengt.
 • Vermijd te veel verf aanbrengen om druppels en een ongelijkmatige afwerking te voorkomen.
 • Respecteer opnieuw de droogtijd na het aanbrengen van de tweede laag.

Door deze stappen te volgen, verzeker je een kwalitatief en duurzaam resultaat.

Laat je begeleiden door experts
Vul ons offerteformulier in en krijg advies op maat van ervaren specialisten.

Liever laten schilderen door professionele schilder?

Hoewel het mogelijk is om PVC ramen zelf te schilderen, kiezen sommige mensen er liever voor om dit werk aan een professionele schilder over te laten.

De redenen hiervoor kunnen variëren. Misschien heb je niet de tijd of de vaardigheden om het zelf te doen, of wil je zeker zijn van een perfect resultaat.

Een professionele schilder heeft de kennis en ervaring om de klus efficiënt en vakkundig uit te voeren. Ze weten precies hoe ze de ramen in kunststof moeten voorbereiden, welke verf ze moeten gebruiken en hoe ze de verf moeten aanbrengen voor een duurzaam en vlekkeloos resultaat.

Daarnaast kunnen professionele schilders vaak ook advies geven over de beste kleuren en afwerkingen voor jouw specifieke situatie.

Wat kost PVC ramen laten schilderen?

De kosten voor het laten schilderen van PVC ramen kunnen variëren, maar de prijs ligt gemiddeld tussen € 10 en € 15 per meter. Dit is inclusief btw en materiaal, maar exclusief de werkuren van de schilder.

Hou er dus rekening mee dat de totale kostprijs vooral bepaald wordt door het uurloon van de schilder. Een professionele schilder vraagt gemiddeld 40 à 50 euro per uur voor zijn diensten. Ter illustratie: de prijs van het schilderen van alle ramen van een huis zal snel rond de 2.000 euro liggen.

Welke verf voor PVC ramen?

Bij het kiezen van de verf voor je PVC ramen moet je rekening houden met enkele belangrijke factoren. Het is essentieel om een hoogwaardige verf te kiezen die duurzaam en weersbestendig is. Daarnaast moet de verf elastisch en krasbestendig zijn om een langdurige afwerking te garanderen.

 • Type verf: gebruik bij voorkeur watergedragen verf die speciaal is ontworpen voor PVC. Deze biedt een goede dekking en duurzaamheid.
 • Kleur: de kleurkeuze kan ook invloed hebben op het aantal benodigde verflagen. Bij het overschilderen van donkere ramen met een lichtere kleur, kan het zijn dat je meerdere lagen nodig hebt om de donkere kleur volledig te bedekken.
 • Primer: voor het schilderen is het ook nodig om een goede hechtingsprimer voor kunststof en metaal te kiezen.
 • Droogtijd: respecteer altijd de aangegeven droogtijd op de verpakking van de verf. Het niet respecteren van deze droogtijd kan leiden tot een slechte hechting en een ongelijkmatige afwerking.

Het is altijd raadzaam om advies te vragen aan een verfprofessional of een doe-het-zelfzaak om de juiste verf voor jouw specifieke situatie te kiezen.

1. Solventgedragen verf op basis van polyurethaan-alkydhars

Een goede keuze voor het schilderen van kunststof ramen is solventgedragen verf op basis van polyurethaan-alkydhars.

Deze verfsoort heeft een goede hechting op kunststof en metaal, wat het een geschikte optie maakt voor kunststof ramen.

De verf heeft een hoge weerstand tegen weersomstandigheden en zorgt voor een glanzende afwerking. Bovendien kun je met deze verf verschillende oppervlaktes, waaronder kunststof en metaal, afwerken.

Let wel, bij het gebruik van solventgedragen verf is het belangrijk om te werken in een goed geventileerde ruimte of buiten, vanwege de sterke geur en de schadelijke dampen die deze verf kan afgeven.

Vergeet niet dat de keuze van de verf ook afhangt van de specifieke eisen en voorkeuren. Het is altijd raadzaam om advies te vragen aan een professionele schilder of een specialist van een verfwinkel om de beste keuze te maken voor jouw specifieke situatie.

Enkele punten om op te letten bij het kiezen van een polyurethaan-alkydhars verf:

 • Weerstand tegen weersomstandigheden: de verf moet bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden, zoals zon, regen en sneeuw.
 • Glanzende afwerking: deze verfsoort biedt een glanzende afwerking die bijdraagt aan de esthetiek van je huis.
 • Goede hechting: de verf moet goed hechten op het PVC oppervlak om langdurige resultaten te garanderen.
 • Gebruiksvriendelijkheid: de verf moet gemakkelijk te gebruiken en aan te brengen zijn.
 • Droogtijd: de droogtijd kan variëren afhankelijk van het merk en de weersomstandigheden. Het is belangrijk om te wachten tot de verf volledig droog is voordat je een tweede laag aanbrengt.

2. Lakverf voor PVC ramen

Bij het schilderen van kunststof ramen kan het gebruik van lakverf een uitstekende optie zijn. Deze verfsoort heeft bepaalde voordelen:

 • Lakverf is bestand tegen verkleuring door zonlicht en hecht zich minder snel aan vuil, waardoor je ramen langer mooi blijven.
 • Lakverf is speciaal ontworpen om een goede hechting op gladde oppervlakken, zoals PVC, te garanderen.
 • Lakverf zorgt voor een gladde en glanzende afwerking, wat een aantrekkelijk effect kan hebben op de uitstraling van je ramen.

Er zijn verschillende soorten lakverf op de markt, waaronder watergedragen lakverf en solventgedragen lakverf. Het type dat je kiest, hangt af van je specifieke behoeften en voorkeuren.

Onthoud dat ongeacht het type lakverf je kiest, het essentieel is om de verf in twee lagen aan te brengen en zowel horizontaal als verticaal te schilderen voor een optimaal resultaat.

Voordat je de lakverf aanbrengt, is het aan te raden om eerst een primer te gebruiken die geschikt is voor gladde oppervlakken. Dit helpt om de hechting van de lakverf te verbeteren.

3. De invloed van de kleurkeuze

Het kiezen van de juiste kleur voor je PVC ramen kan een grote invloed hebben op de algehele uitstraling van je huis. Hier zijn een paar punten om in gedachten te houden:

 • Harmonie met de omgeving: zorg dat de kleur van je ramen past bij de rest van je huis en de omgeving.
 • Weerstand tegen UV-straling: kies een kleur die geschikt is voor buitengebruik en bestand is tegen de kracht van de felle zon, zodat de kleur niet vervaagt.
 • Persoonlijke smaak: uiteindelijk is het belangrijkste dat je een kleur kiest die je mooi vindt. Kleur kan een grote invloed hebben op je stemming en hoe je je huis ervaart.

Houd ook rekening met de lichtinval op je woning. Sommige ramen krijgen meer licht dan andere, en dit kan invloed hebben op hoe de kleur eruitziet. De kleur van je ramen kan ook effect hebben op de binnenkant van je huis.

Alternatieven voor het schilderen van PVC ramen

In plaats van je PVC ramen te schilderen, kun je ook overwegen om ze te vervangen of te wrappen.

Bij vervanging worden de oude ramen volledig verwijderd en vervangen door nieuwe. Dit kan een goede oplossing zijn als je ramen sterk verouderd zijn of als je een volledige verandering van stijl of kleur wenst. Nieuwe ramen in kunststof hebben meestal een hoge isolatiewaarde en zijn zeer onderhoudsarm.

Optie 1: PVC ramen vervangen in plaats van schilderen

Vervanging van PVC ramen kan een ideale oplossing zijn als schilderen niet voldoet aan je verwachtingen. Dit kan een goede oplossing zijn als je ramen sterk verouderd zijn of als je een volledige verandering van stijl of kleur wenst.

Nieuwe PVC ramen hebben verschillende voordelen. Ten eerste, kunststof ramen zijn onderhoudsarm: ze hoeven niet geschilderd te worden en slechts af en toe schoongemaakt.

Daarnaast hebben ze een zeer hoge isolatiewaarde, wat kan helpen om energie te besparen. Hoewel de initiële kosten van vervanging hoger kunnen zijn dan schilderen, kunnen de lagere onderhoudskosten en energiebesparingen op lange termijn voordeliger zijn.

Besef wel dat nieuwe ramen plaatsen een grote ingreep in je woning is die meer tijd en geld in beslag neemt.

Optie 2: ramen wrappen

Het wrappen van PVC ramen biedt een interessant alternatief voor schilderen. Deze techniek, ook wel foliëren genoemd, betreft het aanbrengen van een speciale folie over het oppervlak van het raam. Wrapping kan zowel binnen als buiten worden toegepast en biedt enkele voordelen:

 • Het is een snelle manier om de kleur van je ramen te veranderen.
 • Het beschermt de ramen tegen weersinvloeden, waardoor ze langer meegaan.
 • Wrapping kan goedkoper zijn dan vervangen, afhankelijk van de staat van je ramen.

Het is echter belangrijk om te weten dat het wrappen van ramen precisiewerk is en het best kan worden overgelaten aan professionals om het gewenste resultaat te bereiken.

PVC raam schilderen in het wit.

Populaire artikelen

Pvc raam reinigen.
PVC ramen reinigen
Het onderhouden van PVC ramen is cruciaal voor het verlengen van hun levensduur. In dit artikel ontdek je waarom regelmatig reinigen belangrijk is en krijg je handige tips.
Pvc raam wrappen.
PVC ramen wrappen met folie
Wil je weten wat het wrappen van PVC ramen eigenlijk inhoudt? Lees hier meer over de werkwijze, de mogelijkheden en de kosten.
Pvc raam in houtlook.
PVC ramen in houtlook
Wil je meer weten over PVC ramen met een houtlook? Ontdek de vele voordelen, de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en het onderhoudsgemak.

Onderhoud na het schilderen van PVC ramen

Na het schilderen van je PVC ramen is het essentieel om regelmatig onderhoud uit te voeren om hun uitstraling en prestaties te behouden.

 • Reinigen: begin met het schoonmaken van de ramen en profielen met een milde zeep en water. Dit helpt vuil te verwijderen zonder de verflaag te beschadigen.
 • Inspecteren: het is ook belangrijk om je ramen regelmatig te inspecteren op eventuele beschadigingen of tekenen van slijtage.
 • Herstellen: mocht je beschadigingen ontdekken, dan kan het nodig zijn om deze te herstellen. Raadpleeg een professional voor advies over hoe dit het beste kan worden gedaan.
 • Beschermen: je geschilderde ramen kunnen ook baat hebben bij een beschermende coating om ze te beschermen tegen de elementen en om de kleur te behouden.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je geschilderde PVC ramen er jarenlang mooi en verzorgd uitzien.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar zullen de schilderwerken plaatsvinden?
2*. Welke ruimte(s) wenst u te laten schilderen?
3*. Wanneer dienen de schilderwerken te starten?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.