Spiegelglas: wat is het? Hoeveel kost het?

Spiegelglas ramen winnen de laatste jaren aan populariteit. Zo worden ze vaak gebruikt in bedrijfsgebouwen, winkels en zelfs in particuliere woningen. Met spiegelglas creëer je niet enkel diepte in de ruimte, maar ook een gezellige sfeer. Maar wat maakt spiegelglas nu zo bijzonder en hoeveel kost het? Ontdek het allemaal in dit artikel.

Hoe werkt spiegelglas?

Spiegelglas functioneert goed doordat er een dunne, reflecterende laag op het glas werd aangebracht. Deze laag kan bestaan uit een dunne film van zilver, maar nieuwere varianten maken ook gebruik van andere metalen zoals bijvoorbeeld aluminium.

Spiegelglas maakt het mogelijk om jezelf duidelijk te zien, dankzij de reflecterende eigenschappen van de metalen coating. 

Is het doorzichtig?

Overdag zal je niet veel inkijk hebben dankzij de laag metaaloxide dat zich op het glas bevindt. Wanneer het donker wordt daarentegen zal je al wat sneller de lichten moeten aandoen en zo krijg je het omgekeerd spiegeleffect.

Dat wilt zeggen dat je eigenlijk niet meer naar buiten kunt kijken, terwijl je van buitenaf wel naar binnen kan kijken. Daarom heb je waarschijnlijk de neiging om de lichten sneller aan te doen. 

Voordelen en nadelen

Wat zijn nu de vooren nadelen van dit type glas? Ontdek het hieronder. 

De voordelen

  • Het glas werkt zonwerend. Zo zal je in de zomer minder last hebben van de warmte. 
  • Het is duurzaam glas: bij de productie van spiegelglas wordt geen lood of koper gebruikt.
  • Met spiegelglas kan je een ruimtelijk effect creëren. Bij een goede plaatsing kan de illusie van diepte gecreëerd worden. Bovendien brengt het meer lichtinval in de ruimte en lijkt de ruimte groter dan dat ze in werkelijkheid is. 

Het grote nadeel:

  • Hoewel het glas zonwerend werkt, kan het verduisterende effect ervoor zorgen dat er binnen minder natuurlijk licht is. Dit kan leiden tot een verhoogde behoefte aan kunstlicht, wat de energiekosten kan verhogen.
Spiegelglas plaatsen

Wat kost spiegelglas op maat? [Gemiddelde prijs]

Wanneer je overweegt om het type glas aan te schaffen, speelt de prijs uiteraard een grote rol. De kostprijs hangt sterk af van een aantal factoren zoals de dikte van het glas en het formaat. Vaak wordt er een dikte van 4 tot 6 mm gebruikt.

Je betaalt gemiddeld 33 euro voor spiegelglas met een dikte van 4 mm, een hoogte van 1,50 m en een breedte van 0,5 m. Wanneer je liever een dikte van 6 mm hebt met diezelfde afmetingen betaal je ongeveer 45 euro.

Waar kan je het kopen?

Door het formulier helemaal onderaan de pagina in te vullen, ontvang jij verschillende offertes van verschillende specialisten. Zo kan je de offertes makkelijk vergelijken om later de beste deal te scoren voor je renovatieproject.

Afhalen: neem ook de mogelijkheid tot afhalen in overweging wanneer je spiegelglas koopt. Dit is een handige manier om de kosten wat te drukken.

Liever zicht op exacte prijzen?
Vraag hier je offertes!

Soorten spiegelglas

Er bestaan heel wat verschillende soorten spiegelglas. We lijsten de belangrijkste voor je op.

Rechthoekig of vierkant spiegelglas bestellen

Spiegelglas met rechte randen kan je in alle maten bestellen. Je wilt ze uiteraard in de juiste grootte zodat hij past op de plaats die jij in gedachten hebt. Dat kan allemaal.

Bij specifieke afmetingen kan afhalen een handige optie zijn. Informeer daarom zeker bij de leverancier of dat mogelijk is.

Ronde spiegel als eyecatcher

Liever ronde randen? Kies dan voor een ronde spiegel als eyecatcher. Zo kiezen veel mensen voor een spiegel met ronde randen boven de make-uptafel of boven de lavabo. Ook een ronde spiegel kan je op maat laten maken.

Gekleurd spiegelglas

Ben je toch eerder fan van unieke spiegels? Dan is gekleurd spiegelglas wellicht iets voor jou. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een grijze kleur als je op zoek bent naar een donkere look voor je spiegel. Of wil je toch wat meer sfeer en warmte brengen in je interieur? Dan kan je ook perfect kiezen voor bronzen spiegels. 

Let op: de functionaliteit van gekleurde spiegels kan enigszins minder zijn dan die van standaard spiegelglas. Desondanks kiezen veel mensen voor gekleurde spiegels als decoratief element.

Spiegelglas

Ook interessant om te weten

Ontdek hieronder nog enkele tips die handig kunnen zijn wanneer jij overweegt om spiegelglas aan te schaffen voor je woning en interieur.

Wat is de ideale dikte van spiegelend glas?

+
De ideale dikte van je spiegelglas is afhankelijk van de afmetingen van je spiegel. Bij oppervlaktes vanaf 1 m² ga je best voor een dikte van 6 mm. Heb je een kleinere oppervlakte? Dan voldoet een minder dik spiegelglas. 

Waar wordt spiegelglas van gemaakt?

+
Een spiegel is eigenlijk simpel gezegd verzilverd glas. Aan de achterkant van het glas brengen vakmannen een zilverlaag aan die met een afdeklaag beschermd wordt. Doordat de specialist het zilver volledig vlak aanbrengt, gaat het spiegelen. Dat noemt men in vaktermen verzilverd glas. Dat komt doordat floatglas, ofwel enkel glas genoemd, vaak meerdere kleuren kan hebben. De benamingen ‘brons verzilverd’ en ‘grijs verzilverd’ zijn ook ontstaan vanuit diezelfde term. 

Kan spiegelglas grijs of brons van kleur zijn?

+
Om wat meer sfeer in je interieur te brengen, kan je spiegelglas in het grijs of brons kopen. Door je brons spiegelglas te integreren in je interieur, creëer je meer warmte en gezelligheid. Je kan ook kiezen voor de grijze kleur wanneer je eerder op zoek bent naar een donkere uitstraling voor je spiegel.

Wil je graag een spiegel op maat in jouw badkamer of boven de make-uptafel? Ontvang hier gratis offertes

Ben je geïnteresseerd in spiegelglas op maat en klaar voor de volgende stap? Door onderstaand formulier in te vullen, vraag je gratis advies en ontvang je tegelijk meerdere vrijblijvende offertes voor spiegelglas.

Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en scoor jij de beste deal voor je renovatieproject. Werk voor je projecten steeds samen met een specialist. Zo vermijd je onnodige kosten en ontvang je steeds advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Waar wilt u hoogrendmentsglas plaatsen?

2*. Welk type raamkozijn wenst u?

3*. Hoeveel ramen of deuren wenst u te plaatsen?

4. Beschrijving van uw project

5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.